10 motive pentru a alege produse si alimente organice

Alimentele organice sunt o alegere inteligenta indiferent de dieta urmata. Optarea pentru mancarea organica sprijina atat sanatatea personala, cat si cea a naturii. Achizitia de produse organice, din care lipsesc substantele chimice, insa pline de nutrienti si gustoase, este un vot puternic pentru sanatatea ta imediata si o speranta pentru generatiile urmatoare.

Iata 10 motive pentru care este indicat sa alegi produsele organice incepand chiar de azi:

1. Eviti chimicalele

Consumul de produse organice este singura cale de a evita cocktail-ul de chimicale din alimentele obisnuite. Peste 600 de substante chimice active sunt folosite in agricultura conventionala din SUA (in Romania nu sunt raportate cifre oficiale). Si multe dintre aceste chimicale sunt aprobate de catre Environmental Protection Agency (EPA n.r.: Agentia de Protectie a Mediului din SUA) desi nu au fost supuse unor teste eleborate legate de efectele pe care le au asupra omului.

2. Beneficiaza de mai multi nutrienti

Alimentele organice au mai multi nutrienti – vitamine, minerale, enzime si micronutrienti – decat produsele obisnuite, datorita tehnicilor sustenabile si responsabile prin care solul este hranit natural si ingrijit. Jurnalul de Medicina Alternativa si Complementara a analizat 41 de studii, comparand valorile nutritionale din fructele, legumele si cerealele organice si cele obisnuite. Concluzia: produsele organice au o cantitate mai mare de nutrienti.

Mai mult, analiza a aratat ca cinci portii din legumele organice (salata, spanac, morcov, cartof si varza) furnizeaza o cantitate adecvata de vitamina C, in vreme ce in cazul legumelor obisnuite rezultatul este diferit.

In medie, alimentele organice ofera: cu 21,1% mai mult fier (comparativ cu suratele lor conventionale); 27% mai multa vitamina C, 29,3% mai mult magneziu, 13,6% mai mult fosfor.

3. Au un gust mai bun

Gustul alimentelor organice este mai bun datorita solului bine hranit si echilibrat care permite plantelor sa creasca puternice si sanatoase. Ca de exemplu, tomatele crescute in gradinile oamenilor care sunt apreciate in special pentru gustul si nu pentru aspectul lor.

4. Eviti organismele modificate genetic

Produsele modificate genetic sunt din ce in ce mai numeroase putand avea repercusiuni inimaginabile asupra sanatatii. Pentru ca alimentele certificate organic nu pot fi modificate din punct de vedere genetic, este clar ca alegerea acestora  este singura modalitate prin care stii sigur ce ai in farfurie, in suplimentele alimentare pe care le consumi, in ceasca cu ceai sau in paharul cu suc.

5. Eviti hormonii, antibioticele si  alte substante aflate in produsele de origine animala

Carnea si lactatele conventionale prezinta riscul contaminare cu substante periculoase. Majoritatea pesticidelor inghitite de oameni provin din carnea de pui, porc, peste, oua si lactate intrucat animalelele sacrificate au primit hrana nesanatoasa. Spre exemplu, pestii mari mananca pesti mai mici bogati in toxine. La fel se intampla si cu vitele, pasarile de curte sau porcii, animale care sunt hranite cu alimente pline de toxine si substante chimice. Produsele de origine animala sarace in grasimi sunt mai putin periculoase pentru sanatate intrucat substantele chimice si toxinele se acumuleaza in special in tesuturile grase.

Antibioticele si hormonii de crestere ajung si ele direct in carne si lactate. Se estimeaza ca peste 60% dintre antibioticele produse in SUA si Europa sunt folosite in scopuri non-terapeutice pe animalele si pasarile din ferme. Fermierii americani le-au dat vitelor diversi hormoni pentru a creste artificial productia de carne si lapte fara ca animalele sa primeasca si hrana in plus. Acesti hormoni nu pot fi descompusi nici macar la temperaturi ridicate ceea ce inseamna ca ajung direct in corpurile oamenilor atunci cand consuma carnea si produsele lactate.

Suplimentele cu hormoni reprezinta cea mai mare problema in cazul fermelor din zilele noastre. In Europa, totusi, a fost interzisa folosirea hormonilor de crestere in cazul pasarilor si animalelor. Iar aceasta este o veste buna de vreme ce  hormonii de crestere din lapte (rBGH ori rBST) sunt modificati genetic si se considera ca au o legatura directa cu dezvoltarea cancerui, in special in cazul femeilor.

Mai multi oameni de stiinta si experti au atras atentia asupra folosirii antibioticelor precum penicilina si tetraciclina, in hrana animalelor. Potrivit expertilor in cazul izbucnirii unei epidemii, medicamentele nu vor mai avea niciun efect. Karim Ahmed, un om de stiinta din cadrul Natural Resources Defense Council (NRDC – Consiliul pentru Protejarea Resurselor Naturale), a declarat „aceasta este, probabil, una dintre cele mai grave probleme de sanatate publica cu care ne confruntam. Mai exact, multe dintre antibiotice isi pierd eficacitatea”. Acest lucru este valabil si in cazul oamenilor.

Alegerea unor produse organice de origine animala este, cu atat mai importanta, in cazul copiilor, femeilor insarcinate si a mamelor care alapteaza.

6. Conservarea ecosistemelor

Fermele organice sprijina eco-sustenabilitatea, adica isi desfasoara activitatea in armonie cu natura.

Conservarea solului si rotatia culturilor mentin terenul sanatos, iar absenta chimicalelor conserva ecosistemul. Viata salbatica, insectele, brostele, pasarile si organismele care traiesc in sol sunt lasate sa-si indeplineasca rolurile stabilite de natura, asa cum ni le putem indeplini si noi fara alte interferente sau compromisuri.

7. Reducerea poluarii si protejarea apei si a solului

Substantele chimice, pesticidele si fertilizatorii folositi in agricultura conventionala contamineaza mediul, otravesc rezervele noastre pretioase de apa si  distrug valoarea solului fertil. Standardele de certificare organica nu permit folosirea substantelor chimice toxice in agricultura. In plus, impun un management responsabil pentru mentinerea sanatatii solului si a biodiversitatii.

Potrivit cercetatorului entomolog David Pimentel, doar 0,1% din pesticidele folosite in agricultura isi ating scopul. Iar restul de 99% influenteaza negativ mediul inconjurator.

8. Conserva diversitatea agricola

Eliminarea agresiva a unor specii este o problema grava pentru mediul inconjurator. Se estimeaza ca in ultimul secol s-a pierdut 70% din diversitatea genetica agricola. Bazarea doar pe unul sau doua tipuri de alimente este formula pentru dezastru. Spre exemplu, in prezent pe piata se gasesc numai cateva tipuri de cartofi, in vreme ce mii de alte soiuri de cartofi au disparut.

In istoria Irlandei, putem citi despre faptul ca milioane de oameni au murit din cauza foametei ca urmare a afectarii intregii productii de cartofi (formata din numai cateva soiuri). In prezent, cele mai multe dintre fermele industriale cultiva mai degraba un singur tip de legume pe un anumit teren. Ignoranta? Amnezie? Rotatia culturilor este o tehnica simpla si eficace folosita in agricultura organica pentru a tine daunatorii departe si a imbunatati fertilitatea solului.

De asemenea, produsele conventionale sunt hibridizate pentru a fi mai mari si atractive. In schimb, fermele organice produc mai multe tipuri de fructe si legume luand in calcul elementele naturale si tehnicile traditionare de cultivare si recoltare a lor. Iar diversitatea este critica cand vine vorba de supravietuire.

9. Sprijinirea directa a fermelor organice

Alegerea alimentelor organice este o investitie pentru viitor. Agricultura traditionala este sprijinita masiv in SUA si Europa. Un studiu realizat de Universitatea Cornell a aratat care este costul real a  unei salate iceberg care, de obicei,  se vinde cu 49 de centi este de fapt 3 dolari. Diferenta este acoperita prin subventii federale si alte metode de acelas fel.

In fiecare an, miliarde de dolari si euro sunt indreptate catre agricultura comerciala. Iar acest tip de afacere este asociata cu probleme de sanatate, distrugerea mediului inconjurator si extinctia vietii salbatice si ecologiei.

10. Avem grija de viitorul copiilor nostri

Cheltuirea banilor in sectorul agricol organic este un vot direct pentru un viitor sustenabil pentru generatiile viitoare.

#AlegeOrganic

ORGANIC INDIA lucreaza cu mii de familii mici de agricultori din India pentru a cultiva sustenabil zeci de mii de hectare de pamant. Toti fermierii nostri sunt educati in practicile agriculturii organice si biodinamice. Noi platim pentru ei toate taxele necesare pentru achizitionarea certificarilor organice si apoi le cumparam recoltele la cele mai avantajoase preturi de piata. Agricultorii rotesc culturile pentru ORGANIC INDIA cu cele pentru consum propriu. Asta inseamna ca familiile de agricultori beneficiaza de un venit constant, dar in acelasi timp isi protejeaza propria sanatate si mediul inconjurator.

Descopera certificarile companiei si produselor ORGANIC INDIA aici.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness