Stresul este o componenta obisnuita a vietii. Sunt nenumarate cauze atat externe cat si interne ale stresului. Chiar daca stresul poate fi catalizatorul pentru o varietate de afectiuni, totusi, este greu sa-l consideri o problema cand este mascat de alte simptome.
Insa stresul iti poate afecta starea de sanatate fara ca macar sa realizezi asta, asa ca daca incepi sa-l gestionezi din timp, vei avea numai de castigat. Iar primul pas in controlul stresului este recunosterea problemei.
Iata cele 16 semne clare care iti arata ca esti mult prea stresat(a):
- Dureri fizice
Excesul de stres poate avea ca rezultat aparitia unor probleme de sanatate precum diaree, ulcer, dureri musculare si in piept sau palpitatii. In timpul unui studiu publicat in PubMed au fost observati 16 subiecti care prezentau dureri de spate. S-a observat ca persoanele care sufereau de durere cronica aveau cele mai ridicate niveluri de cortizol din organism.
- Lipsa somnului de calitate
Daca nu te poti odihni peste noapte sunt o multime de solutii care sa te ajute sa dormi. Insa este important sa descoperi cauza pentru care te confrunti cu lipsa somnului. Iar somnul este printre primele lucruri afectate de stres. Nu trebuie sa tratezi cu superficialitate aparitia insomniei. Potrivit National Sleep Foundation (Fundatia Nationala a Somnului): „Stresul cauzeaza hiperexcitatie nervoasa care poate destabiliza echilibrul dintre somn si starea de veghe”.
- Fluctuatii de greutate
Daca observi schimbari ale apetitului indiferent daca mananci mai mult sau mai putin trebuie sa stii ca sunt semne ca esti foarte stresat(a). Stresul poate incetini metabolismul care poate avea ca rezultat cresterea in greutate, conform WebMD. Esti ceea ce mananci. Cand organismul este prea stresat celulele nu primesc suficient oxigen, asa ca este extrem de important cum iti hranesti corpul.
- Griji constante
Uneori, stresul te face sa te concentrezi pe o problema pe care nu o poti alunga din gandurile tale. Indiferent ca este vorba despre o grija legata de serviciu, financiara sau de familie, nu poti scapa de ea pana nu faci ceva in privinta ei. Potrivit unui studiu publicat in PubMed, 816 femei care se confruntau cu depresie majora se aflau sub stres cronic.
- Agitatie
Potrivit Healthline, agitatia este un semn al stresului. De cele mai multe ori este provocata de acesta.
- Pierderea libidoului
In timpul perioadelor stresante multi oameni se confrunta cu pierderea libidoului. Intr-un studiu publicat in PubMed a fost examinata relatia dintre stresul cronic si dorinta sexuala. Astfel, s-a observat ca femeile cu un nivel ridicat de stres nu mai simteau nevoia de a face dragoste. Principalul motiv pentru aceasta situatie il reprezenta nivelul ridicat de cortizol (hormonul stresului).
- Acnee
Cand cineva se simte stresat, are tendinta de a-si duce mana la fata mai des ceea ce are ca efect raspandirea bacteriilor ce contribuie la aparitia acneei si a problemelor tenului. Un studiu publicat un jurnalul JAMA Dermatology a scos in evidenta asocierea dintre stres si acnee.
- Dureri de cap
In timpul unui studiu publicat in Journal of Headache and Pain, au fost examinati 267 de oameni care sufereau de dureri de cap cronice. Cercetatorii au descoperit ca durerile cronice fusesera declansate de evenimente stresante in nu mai putin de 45% dintre cazuri.
- Dureri ale gurii
Daca, in mod constat, te trezesti dimineata avand dureri in gura, este posibil ca acest lucru sa se intample deoarece iti scrasnesti dintii in timpul somnului. Daca esti stresat(a), scrasnitul s-ar putea chiar intensifica.
- Vise ciudate
Daca esti intr-o stare de spirit buna, atunci vei avea vise frumoase in timpul somnului si te vei trezi cu o dispozitie buna, sustine profesorul de psihologie Rosalind Cartwright de la Centrul Medical Universitar Rush. Ea a adaugat ca atunci cand cineva este stresat, se va trezi de mai multe ori pe noapte si va avea cosmaruri.
- Pofta de dulciuri
La Universitatea din Pennsylvania a fost realizat un sondaj in randul femeilor cu premenopauza si postmenopauza si s-a descoperit ca doar cateva dintre ele nu au mai avut pofte de dulciuri dupa intrarea la menopauza. Oamenii de stiinta au concluzionat ca stresul era unul dintre declansatorii poftelor de dulciuri.
- Mancarimi ale pielii
Un studiu japonez la care au participat peste 2.000 de oameni a scos la iveala ca oamenii care se confruntau cu mancarime cronica (cunoscuta sub numele de prurit) se numarau printre persoanele cu cel mai ridicat nivel al stresului. Potrivit profesorului doctor in dermatologie de la Universitatea Wake Forest, stresul agraveaza bolile de piele precum dermatitele, eczemele si psoriazisul, din cauza supra-activarii terminatiilor nervoase ce cauzeaza senzatia de mancarime.
- Inrautatirea alergiilor
In urma unui experiment din 2008, realizat de oamenii de stiinta de la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii Statului Ohio, s-a descoperit ca oamenii alergici se confruntau cu simptome mai puternice dupa ce trebuiau sa treaca un test dificil, comparativ cu cei care aveau de dus la bun sfarsit o sarcina usoara. Hormonul stresului are abilitatea de a stimula productia de IgE, care este o proteina ce cauzeaza reactii alergice.
- Imbolnaviri frecvente
Potrivit unui studiu publicat pe PubMed, exista o legatura intre stres si un sistem imunitar slabit. Cercetarea a implicat 61 de adulti vaccinati impotriva gripei. Subiectii care sufereau de stres cronic au prezentat un raspuns al sistemului imunitar mai slab la vaccinul antigripal.
- Ritm cardiac rapid
Un alt simptom al stresului este un ritm cardiac crescut. Studiul care sustine aceasta afirmatie a fost publicat pe PubMed. In timpul analizei, cercetatorii au masurat ritmul cardiac ca raspuns la anumite evenimente stresante sau non-stresante. Astfel, s-a observat ca oamenii prezentau un ritm cardiac mai rapid in timpul activitatilor stresante. Un alt studiu publicat pe PubMed a facut aceeasi descoperire: 133 de adolescenti avea un ritm cardiac ridicat atunci cand trebuiau sa rezolve o sarcina stresanta.
- Transpiratie
Un studiu publicat pe PubMed sustine ca stresul si sportul cresc rata transpiratiei cu 2-5% in randul celor care sufera de hiperhidroza palmara (transpiratie excesiva pe maini). Insa excesul de transpiratie mai poate fi cauzat si de anxietate, epuizare si afectiuni ale tiroidei.
Stresul si adaptogenii
Natura ne-a oferit instrumentele perfecte in lupta impotriva stresului: plantele adaptogene.
Adaptogenii fac parte dintr-o clasa speciala de plante vindecatoare: ei ajuta la echilibru, la restaurarea si protejarea corpului. Potrivit neuropatului E. Wallace, un adaptogen ajuta organismul sa raspunda corespunzator la stres prin normalizarea functiilor fiziologice. Potrivit studiilor in laborator, adaptogenii au abilitatea de a mari semnificativ toleranta la stres dar si de a conferi o stare naturala de bine, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Printre cei mai buni adaptogeni pe care ii avem acum la dispozitie se numara:
- Tulsi (Busuiocul sfant)
Este una dintre cele mai folosite plante in medicina Ayurvedica, considerat „Regina plantelor medicinale”. Studiile stiintifice demonstreaza ca Tulsi este eficace in combaterea efectelor stresului datorita compusilor fitochimici pe care ii contine.
- Ashwagandha (Ciresul de iarna sau Ginsengul indian)
Potrivit cercetatorilor, Ashwagandha ajuta organismul in lupta impotriva afectiunilor cauzate de stres, precum ulcerul gastric, cresterea in greutate dar si la stabilizarea nivelului de cortizol, prin actiunea benefica asupra sistemului endocrin.