În articolele și știrile de sănătate apar din ce în ce mai des în discuție, ca un adevărat trend, „superalimentele”, printre care se numără, de exemplu, afinele, somonul sau legumele cu frunze verzi. Acestea sunt definite ca „alimente bogate în nutrienți, considerate deosebit de benefice pentru sănătate și bunăstarea generală.” Listele „oficiale” de superalimente au în top produse precum broccoli, avocado, ulei de măsline și nuci, în funcție de sursă, dar India este căminul unor superalimente care abia acum sunt descoperite în Occident. Ayurveda, sistemul medical tradițional din India, cunoaște însemnătatea nutrițională a multor superalimente ayurvedice, atât pe cele care cresc în sălbăticie, în păduri, cât și pe cele cultivate de fermieri. Printre cele mai utilizate, cu beneficii remarcabile sunt Scorțișoara de Ceylon, Amla și Moringa, care fac parte din dieta indiană de secole. Citiți mai departe pentru a descoperi mai mult despre aceste alimente bogate în nutrienți.
Scorțișoara de Ceylon
Scorțișoara de Ceylon, dintre multitudinea de superalimente ayurvedice, cunoscută și sub denumirea de scorțișoară „adevărată”, este foarte bogată în antioxidanți polifenoli. Un studiu a confirmat că, din punct de vedere al activității antioxidante, scorțișoara a depășit usturoiul și oregano. Scorțișoara are, de asemenea, caracteristici antiinflamatorii și poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor.
Un alt studiu a arătat că o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi poate reduce colesterolul „rău” și susține, în același timp, un nivel crescut al colesterolului bun. La persoanele cu diabet zaharat scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce rezistența la insulină, ceea ce are ca rezultat scăderea nivelului de zahăr din sânge. Pacienții cu boli degenerative precum maladia Alzheimer sau Parkinson prezintă o acumulare a unei proteine specifice, „tau”, la nivelul creierului. Cu toate că cercetările pe subiecți umani sunt puține pe această temă, un studiu pe șoareci a arătată că scorțișoara are proprietăți neuroprotectoare, ajutând la diminuarea daunelor cauzate de proteina tau.
Amla sau Amalaki
Cunoscută și sub denumirea de agrișă indiană, Amla este o sursă bogată de vitamina C și fier. O porție de 100 de grame de Amla conține o cantitate de vitamina C echivalentă cu cea din 20 de portocale. Conform textelor vechi, Amla a fost folosită ca plantă medicinală în India de mai bine de 1.000 de ani. Planta este bogată în flavonoli, substanțe chimice asociate cu îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, Amla este favorita practicienilor ayurvedici pentru îmbunătățirea stării părului și a pielii. Acest fruct este cunoscut, de asemenea, pentru că susține absorbția alimentelor și echilibrează digestia, fiind din acest motiv un ingredient în formula clasică ayurvedică Triphala.
Datorită conținutului bogat de vitamina A, Amla susține sănătatea oculară și este folosită în India pentru tratarea ochilor. Un articol afirmă că Amla poate fi utilizată ca atare sau în combinație cu alte plante medicinale, pentru a trata o serie de boli, inclusiv răceală, febră, ulcer gastric și pentru a susține ficatul sănătos și funcția digestivă. Un studiu asupra dislipidemiei (nivelurile nesănătoase de lipide în sânge, respectiv colesterol și trigliceride), a arătat o scădere semnificativă a acestor grăsimi la 98 de pacienți care au consumat 500 mg de Amla timp de 12 săptămâni. Studiul afirmă că ”este rar un astfel de agent care să susțină singur reducerea colesterolului și a trigliceridelor.”
Moringa
Cunoscută ca o adevărată multi-vitamină, sub formă de plantă, Moringa, numită și „Arborele de tobă” în India, este o sursă puternică de vitamine și minerale, cu un conținut semnificativ din vitaminele B6, C, B2 și A. În plus, 21 de grame de Moringa conțin 2 grame de proteine și 8% din doza zilnică recomandată de magneziu. Datorită valorii sale nutritive, Moringa este considerată o sursă importantă de hrană în țările în curs de dezvoltare, unde vitaminele, mineralele și proteinele sunt frecvent insuficiente în dietă. Moringa este apreciată, de asemenea, pentru capacitatea sa de a echilibra zahărul în sânge și poate juca un rol benefic în sănătatea cardiovasculară. Compușii vegetali antioxidanti quercetina și acidul clorogenic pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la echilibrarea zahărului din sânge după mese. Studiile pe animale și pe oameni arată că Moringa poate juca, de asemenea, un rol în reducerea colesterolului. În plus, cercetările preliminare arată că Moringa poate proteja împotriva leziunilor hepatice.
Există mai multe moduri de a introduce aceste superalimente ayurvedice în dietă, adăugându-le într-un smoothie zilnic, sub formă de suplimente sau în diferite rețete culinare.