Nimic nu este mai plăcut decât să-ți începi ziua ținând în mâini o ceașcă aburindă de ceai. Dacă îți place să îl bei dimineața, după-amiaza sau seara, nu ești singura persoană cu o asemenea plăcere- ceaiul este a doua cea mai consumată băutură în lume. Însă odată cu cănile pline de aromele de ceai vin și aceste produse: plicurile de ceai folosite. Mai demult probabil că nici nu te gândeai la ele. Cum ar fi dacă le-ai oferi o nouă șansă de a se face utile? Trebuie să știi că, la nivel global, aproximativ 5 miliarde de plicuri de ceai se aruncă în fiecare an. Imaginează-ți ce ar însemna să le reciclezi, să le oferi o altă întrebuințare!
Vestea bună este că poți face asta. Plicurile de ceai folosite au și alte utilizări, în afară de faptul că te ajută să-ți prepari băutura preferată. Materialul organic din compoziția lor poate să ofere mai mult decât o simplă cană de ceai. De la posibilitatea de a-l pune în valoare pentru fertilizarea plantelor din grădină, până la aplicarea plicurilor de ceai folosite pentru a diminua pungile de sub ochi sau pentru a îndepărta reziduurile grase de pe vase, poți fi surprins/ă cât de multe lucruri pot face plicurile de ceai pentru tine!
Așa că, odată ce ți-ai terminat de pregătit ceaiul, îndepărtează excesul de apă din pliculeț și păstrează-l într-un recipient curat. Nu durează mult să-ți faci o adevărată „colecție” de pliculețe care sunt numai bune de refolosit!
Cum să refolosești plicurile de ceai în grădina ta
O grădină este locul ideal pentru a aduce acolo materie organică din plicurile de ceai folosite. Frunzele de ceai folosite adaugă compuși de nitrogen solului, contribuind la plante mai sănătoase. În același timp, ajută la creșterea nivelului de oxigen și stimulează proliferarea viermilor de pământ.
Înainte să te apuci să pui plicurile de ceai folosite în grădină, mai ai câteva lucruri de făcut. Mai întâi trebuie să verifici dacă pliculețele sunt compostabile. De pildă, cele din hârtie, din muselină sau din mătase se descompun treptat și prin urmare sunt compostabile. De cealaltă parte, există pliculețe făcute din polipropilenă, un plastic flexibil care le ajută să-și păstreze forma și să se mențină bine închise în timpul fierberii. În situația în care afli că pliculețul tău de ceai nu este compostabil, păstrează doar planta.
Ferigile, roșiile și alte legume se adaptează mai bine la solul mai acid, ceea ce este perfect pentru frunzele de ceai deja folosite. În schimb, alte plante se adaptează mai bine unui sol mai alcalin. În acest caz, include frunzele de ceai utilizate în compost în loc să le împrăștii pur și simplu în jurul plantei. Poți să le pui pe ele, dar și pliculețele folosite, într-un recipient pentru compost sau le poți așeza direct pe pământ, în grădină. Le poți împrăștia și în jurul unor plante, amestecându-le sau poți să îngropi un pliculeț de ceai în pământ, la o adâncime de 2,5 cm. După ce pliculețele de ceai se descompun, materia organică hrănește plantele și ajută la o retenție mai bună a umezelii.
Cum să incluzi plicurile de ceai folosite în rutina ta de înfrumusețare
Te-ai gândit până acum să utilizezi plicurile de ceai folosite în rutina ta de îngrijire? Chiar dacă acest demers ți se pare neobișnuit, trebuie să știi că acestea sunt binevenite pentru a conferi strălucire pielii tale. De pildă, proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului verde îl transformă într-un remediu natural eficient pentru diverse probleme dermatologice. Grație prezenței polifenolilor, calmează iritațiile, reduce inflamațiile și roșeața. Poți să apelezi la ceaiul verde și pentru aplicații topice în caz de zgârieturi minore sau de arsuri solare.
În același timp, ceaiul verde este sursă de vitamina E, contribuind la hrănirea și la hidratarea pielii. Spre exemplu, participanții la un studiu au fost rugați să aplice zilnic, pe partea superioară a brațelor, o formulă de hidratare cu extract de ceai verde. După 30 de zile, s-a constatat că aceștia aveau pielea mai hidratată și mai puțin iritată.
Mască facială cu ceai verde
Este foarte plăcut ca uneori să-ți închei ziua cu un ritual de îngrijire. Un preparat pentru exfoliere făcut din frunze de ceai ajută la deblocarea porilor, dar și la reducerea aspectului neplăcut al cearcănelor și al pungilor de sub ochi. Totodată, întrucât au proprietăți astringente, frunzele de ceai verde asigură purificarea pielii grase, oferindu-i o strălucire sănătoasă.
Să pregătești o mască pe bază de ceai verde este rapid și simplu- ai nevoie doar de câteva ingrediente. După ce îți savurezi ceaiul, deschide pliculețul cu frunze și varsă-le într-un castronel. În general, un pliculeț conține cam 1 lingură de frunze. Adaugă peste ele 1 lingură de bicarbonat de sodiu și 1 lingură de miere. Amestecă totul bine, până când obții o pastă. Dacă ai impresia că este prea uscată, poți să adaugi și puțină apă.
Aplică masca pe fața curată și masează-te ușor 2-3 minute ca să eliberezi porii și să îndepărtezi celulele moarte. Lasă masca să acționeze cam 10 minute, clătește-te cu apă călduță și aplică apoi un produs de hidratare.
Utilizează plicurile de ceai folosite pentru curățare
Știai că, după ce îți savurezi ceaiul organic, poți să pui în valoare pliculețele rămase ca să cureți diverse suprafețe din casă? Astfel, când ai de curățat cratițe, tigăi și tăvi cu reziduuri grase și lipicioase, încearcă să pui în ele plicurile de ceai folosite cu o cană sau două de apă fierbinte. Ceaiul este plin de tanini, care sunt de ajutor pentru eliminarea grăsimii. Lasă vasele să stea la înmuiat peste noapte și vei fi surprins/ă să vezi cât de ușor le poți curăța a doua zi.
Pliculețele de ceai folosite sunt eficiente și pentru îndepărtarea urmelor lăsate de degete pe ferestre și oglinzi. De asemenea, un pliculeț de ceai poate să-ți curețe și ochelarii. Tot ce trebuie să faci este să ștergi suprafața de sticlă cu pliculețul și după aceea să îndepărtezi umezeala cu o cârpă curată.
Dacă ai mobilă sau podele de lemn și îți place ceaiul negru, poți să apelezi la pliculețele de ceai rămase pentru a dărui puțin luciu lemnului. Soluțiile speciale pentru șters mobila creează depozite care în timp generează un aspect tern. Taninii din ceaiul negru ajută la descompunerea acestor depozite, lăsând în urmă un luciu agreabil. Ca să te bucuri de acest efect, adaugă câteva pliculețe în apă caldă și lasă-le la infuzat până când apa se răcește. Ia o cârpă moale, o înmoi în apa răcită și șterge cu ea mobila sau parchetul.
Refolosește pliculețele pentru următoarea porție de ceai
Ce este mai bine decât să-ți reutilizezi pliculețul de ceai pentru următorul moment în care vrei să savurezi aceeastă băutură? Nu există niciun motiv să scapi de pliculeț de la prima folosire. Un ceai organic de calitate, așa cum sunt și ceaiurile de la ORGANIC INDIA, conține suficienți antioxidanți și polifenoli pentru a-ți oferi beneficii nu doar o dată, ci de două ori!
După ce îți prepari prima ceașcă de ceai, asigură-te că depozitezi corespunzător pliculețul deja folosit. Dacă intenționezi să mai bei o cană de ceai în aproximativ o oră, poți să-ți lași pliculețul într-un castronel. În schimb, dacă nu știi exact când mai vrei să savurezi ceaiul, pune pliculețul într-un recipient bine închis și lasă-l la frigider pentru ca plantele să-și mențină aroma și prospețimea. Ulterior, lasă ceaiul să infuzeze mai mult ca să ai parte de tot ce este mai bun din frunze.
Fie că apreciezi efectul energizant al Ceaiului Tulsi cu Ceai Verde ORGANIC INDIA, fie că preferi relaxarea profundă și starea de bine pe care le ai după ce bei Ceai Tulsi Original- Antistres Natural& Energizant, ține cont și de sugestiile de mai sus ca să te asiguri că îți valorifici așa cum trebuie pliculețele de ceai folosite.