Nu suntem singurii care își prețuiesc animalele de companie. În mitologia Vedică, câinii sunt venerați ca simboluri ale divinului și protectori ai porților Raiului. În Nepal se celebrează anual Festivalul Tihar pentru a le mulțumi câinilor pentru loialitatea și pentru natura lor protectoare. Zeița Sashti din mitologia hindusă, care asistă la nașterea copiilor, este reprezentată călare pe o pisică, iar în tradiția hindusă uciderea unei pisici este un păcat grav.
Primele texte Ayurvedice menționau medicina veterinară, terapii și intervenții chirurgicale- acum mai multe secole, vindecătorul de animale Sali Hotra scria că „Ayurvedic Materia Medica” veterinară este un ghid ce cuprinde plante sigure și eficiente pentru animale. În rândurile de mai jos sunt prezentate trei plante adaptogene Ayurvedice și o formulă ce pot fi folosite pentru animalele de companie. Ține cont de faptul că informația nu are scopul de a diagnostica sau trata vreo problemă de sănătate, având doar natură educativă. Pentru diagnostic și tratament se va consulta un medic veterinar.
1.Tulsi
Venerată pe scară largă în India ca o plantă sacră, Tulsi este bogată în antioxidanți, oferindu-le câinilor și pisicilor aceleași beneficii precum acelea oferite oamenilor. Planta este utilizată în Ayurveda pentru a ușura disconfortul gastric, fiind „amfoterică” și promovând eficiența sistemului imunitar, reglând o activitate excesivă a acestuia- este sigură și pentru animalele ce suferă de boli autoimune. Tulsi contribuie și la calmarea câinilor hiperactivi și susține animalele supuse stresului fizic sau care ține de mediu. Planta este recomandată și pentru menținerea sănătății pielii și a blănii- vechile texte vedice indică Tulsi pentru inflamațiile pielii. Producătorii suplimentelor cu Tulsi pentru uz veterinar recomandă în general o doză de 700 mg pentru câini și jumătate din această doză pentru pisici- important este, dacă un animal este predispus la a avea un nivel redus al tensiunii arteriale, Tulsi să nu fie folosită întrucât proprietățile sale calmante pot favoriza o scădere mai accentuată a nivelului acesteia. De asemenea, Tulsi poate să reducă ritmul de coagulare a sângelui.
2. Ashwagandha
O altă plantă adaptogenă Ayurvedică, Ashwagandha este disponibilă pentru animalele domestice în câteva formule. La fel ca pentru oameni, planta are și pentru acestea efecte anti-îmbătrânire și de refacere, fiind folosită adesea în cadrul unor formule pentru Boala Cushing, provocată de hiperactivitatea glandelor suprarenale. Ashwagandha este remarcabilă pentru capacitatea ei de a calma și de a energiza totodată, având și efect antiinflamator. Anumiți experți recomandă planta pentru pisicile ce suferă de anemie cauzată de afecțiuni cronice renale, sugerând că Ashwagandha crește numărul globulelor roșii ce transportă oxigen. Ea este indicată și pentru a calma animalele anxioase, speriate, ajutându-le să se relaxeze. Doza recomandată variază, în general, între 200-500 mg de două ori pe zi pentru pisici și între 500-1000 mg de două ori pe zi pentru câini. Ține cont de faptul că informația legată de dozaj este numai pentru scop informativ și că nu înlocuiește sfatul unui medic veterinar.
3.Turmeric
Această plantă intens cercetată și-a dobândit popularitatea mai ales pentru efectele sale de protecție articulară, dar este sigură și pentru animalele de companie, având proprietăți benefice. Turmericul este folosit în Ayurveda pentru a susține sănătatea digestivă, respiratorie și pe cea a sistemului circulator, fiind recunoscută ca un puternic agent antiinflamator. Este recomandată pentru îngrijirea articulațiilor animalelor, considerându-se că acțiunea sa antiinflamatorie este la fel de eficientă ca aceea a medicamentelor steroidiene.
Într-un studiu britanic se menționează că turmericul are și proprietăți anti-cancer- anumiți medici veterinari folosesc planta pentru a ajuta animalele să treacă prin chimioterapie. Potrivit Societății Americane pentru Cancer, „Turmericul interferează cu dezvoltarea și proliferarea cancerului”. Turmericul este indicat și pentru animalele ce se confruntă cu afecțiuni gastrointestinale precum este boala inflamatorie intestinală. Dozele recomandate sunt 1/2 linguriță sau 1 linguriță întreagă la fiecare 12 ore pentru câini și 1/4 linguriță la fiecare 12 ore pentru pisici. Nu uita că aceste indicații de dozaj sunt de natură educațională și nu înlocuiesc sfatul unui medic veterinar.
4.Triphala
Triphala este un blend Ayurvedic clasic format din trei fructe- Amla, zis Amalaki, Haritake și Bibhitaki. Această formulă este folosită de secole ca un tonic pentru focul digestiv sau „agni” și are o acțiune laxativă blândă. Triphala este bogată în antioxidanți, susține sistemul imunitar și este plină de vitamina C.
Potrivit medicului Tejinder Sodhi, Triphala curăță intestinul și, spre deosebire de alte laxative, ajută în primul rând digestia, după aceea stimulând corpul să elimine toxinele. Dr.Sodhi susține și că Triphala este o „rasayana” sau o substanță ce revigorează corpul- el o recomandă pentru indigestie, anemie și diabet.
Triphala este obținută mai ales din fructe sălbatice, ceea ce înseamnă că Amla, Haritake și Bibhitaki folosite în formulă sunt cultivate mai degrabă în zone slab împădurite decât în cadrul gospodăriilor. În urma industrializării masive din India, numeroase păduri sunt amenințate de poluare și de diferiți factori contaminanți de mediu. Organic India, în parteneriat cu Guvernul Indian, a obținut 800.000 acri de păduri certificate organic, așa că fructele culese pentru a fi folosite în cadrul Triphala sunt pure și necontaminate.