4 remedii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale

Când inima pompează sângele, acesta ajunge către artere care, la rândul lor, îl trimit în tot corpul. Forța cu care sângele este împins către pereții arterelor reprezintă tensiunea arterială. Nivelul ei normal este sub 120/80, iar în cazul în care urcă spre 150/90 (hipertensiune de grad 2), trebuie să iei măsuri. Spre exemplu, aprox. 75 de milioane de adulți din SUA, cu vârsta de peste 20 de ani- adică 1 din 3 persoane- au un nivel ridicat al tensiunii arteriale. Aprox. 90% dintre persoanele cu hipertensiune arterială cronică nu se confruntă cu boli generate de ea, iar aprox. 30% dintre hipertensivi nu știu că au această problemă de sănătate. În aceste condiții, se poate spune că hipertensiunea este un „ucigaș tăcut” și că, pe măsură ce timpul trece, ne poate afecta organele.Fără îndoială, este foarte important ca nivelul tensiunii arteriale să se normalizeze, însă nu se poate ajunge la acest rezultat brusc, fără a interveni cumva. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ignori hipertensiunea arterială, ci să recurgi la schimbări în stilul de viață, la administrarea de medicamente și chiar la diverse remedii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale. Iată câteva exemple de asemenea remedii.

Păducelul

Această plantă (Crataegus oxyacantha) face parte din familia trandafirului și este una dintre cele mai apreciate, în Europa, pentru efectele sigure și eficiente în caz de afecțiuni cardiace și circulatorii și a deveit unul dintre acele remedii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale cele mai căutate. Potrivit unui studiu din anul 2016, păducelul este vestit pentru că se poate adresa unor probleme diverse ce țin de sănătatea inimii, precum insuficiența cardiacă, angina pectorală, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac și arteroscleroza. Planta are proprietăți benefice precum: hipotensive, antihiperlipidemice, antihiperglicemice, anxiolitice și imunomodulatoare.

Păducelul conține bioflavonoide complexe. În medicina tradițională se utilizau mai ales fructele de păducel, însă oamenii de știință din zilele noastre au ajuns la concluzia că și alte părți ale plantei conțin ingrediente benefice. Mai multe studii au arătat că extractul de păducel contribuie la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Spre exemplu, un studiu britanic a demonstrat că planta ajută la diminuarea nivelului tensiunii arteriale la persoanele diabetice. De asemenea, o monografie apărută în „Alternative Medicine Review” confirmă faptul că păducelul contribuie la dilatarea vaselor de sânge, la reglarea ritmului cardiac și are și o ușoară acțiune diuretică.

Cum se administrează păducelul:

  • De obicei, doza zilnică recomandată este de 80-300 mg de extract standardizat cu conținut de bioflavonoide (de cele mai multe ori în proporție de 2,2%) sau de proantocianidine oligomerice. Extractul standardizat se ia  de 2-3 ori pe zi.
  • În același timp, poți folosi tinctură de păducel, câte 4-5 ml de 3 ori pe zi, dar și 4-5 g păducel sub formă de capsule.
  • Pentru a putea sesiza efectele așteptate, este indicat să urmezi o cură cu păducel timp de cel puțin 2-4 săptămâni. Întrucât este vorba despre o cură pe termen lung, eficiența sa crește după 1-2 luni de administrare.

Scoarța de arjuna

Deși nu este încă foarte cunoscută în Occident, scoarța arborelui arjuna (Terminalia arjuna) este faimoasă în medicina ayurvedică mai ales scoarța ei groasă, roșiatică fiind unul dintre acele remedii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale. Din ce în ce mai mulți terapeuți moderni o utilizează pentru boli ale arterelor, în caz de infarct miocardic, de nivel ridicat al colesterolului „rău” sau de hipertensiune arterială. Un studiu apărut în anul 2017 în „The Journal of Ethnopharmacology” confirmă că numeroase studii anterioare au validat efectele anti-ischemice, antihipertensive, antihipertrofice și antioxidante ale arjunei, planta fiind eficientă și pentru prevenirea hipertensiunii pulmonare.

Totodată, studii din ultimii ani au demonstrat că arjuna scade nivelul colesterolului total și crește nivelul colesterolului „bun”. Spre exemplu, un studiu a dovedit că arjuna este la fel de eficientă ca un antioxidant precum vitamina E și că poate diminua nivelul colesterolului „rău”. Având în vedere astfel de efecte, nu este de mirare că arjuna este binevenită și pentru hipertensiunea arterială.

Cum se administrează:

Utilizează 1-3 g de scoarță uscată de arjuna zilnic, sub formă de capsule. Dozele mai ridicate pot avea un efect mai rapid. De pildă, poți să recurgi și la suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Heart Guard Sănătatea Inimii, produs 100% Certificat Organic. Nu numai că este de folos pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale, dar contribuie și la îmbunătățirea circulației sanguine și îți protejează inima de impactul nociv al radicalilor liberi. Pe lângă scoarță de arjuna organică, suplimentul se bazează pe frunze de moringa organică și de reetha organică.

În ceea ce privește controlul nivelului colesterolului, te poți orienta către un alt suplimentar ce conține arjuna: ORGANIC INDIA Lipid Care Controlul Colesterolului Total. Alături de scoarța de arjuna organică, suplimentul conține frunze de tulsi vana (Busuioc sfânt) organic, de amalaki organic și de harjor organic. Toate aceste plante acționează pentru protejarea țesutului inimii, pentru scăderea colesterolului „rău”, pentru scăderea trigliceridelor, pentru reducerea vâscozității sângelui și pentru reducerea nivelului înalt al tensiunii arteriale. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să iei suplimentul timp de 3 luni, câte 2 capsule de câte 2 ori pe zi, în timpul meselor.

Extractul de usturoi

Conform unei cercetări recente, usturoiul poate să diminueze nivelul tensiunii arteriale cu 5-10%. Chiar dacă, la prima vedere, nu este vorba despre o scădere semnificativă, de fapt aceasta contează mult pentru a reduce riscurile asociate efectelor nocive ale hipertensiunii. Un studiu a analizat efectele usturoiului în cazul a 47 de participanți cu hipertensiune arterială ușoară. Timp de 12 săptămâni, aceștia au primit zilnic câte 600 mg pulbere de usturoi, ceea ce a contribuit la o reducere cu aprox. 6% a nivelului tensiunii sistolice (când inima se contractă) și cu aprox. 9% a nivelului celei diastolice (când inima se relaxează între contracții). În plus, un alt studiu a arătat că usturoiul poate fi eficient în cazul bărbaților cu hipertensiune ușoară și medie.

Un studiu apărut în anul 2016 în „Phytomedicine” a analizat modul în care păducelul, arjuna și usturoiul au fost utilizate de sute de ani pentru bolile cardiace. Mai mult decât atât, știința modernă a evidențiat faptul că aceste remedii naturale pot fi eficiente în cazul unor afecțiuni precum aritmiile, insuficiența cardiacă, ischemiile cardiace și hipertensiunea arterială.

Cum se administrează:

Pudra standardizată de usturoi, care conține alicină în proporție de 1,3%, trebuie administrată zilnic, câte 900 mg. Cu toate acestea, trebuie să știi că usturoiul este, înainte de orice, un aliment. Astfel, dozele mai mari nu ar trebui să-ți dăuneze și în mod cert că te-ai bucura de rezultate mai bune dacă ai include mai mult usturoi în dietă.

Ceaiul verde

Este unul dintre acele remedii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale care este eficient și cu multiple alte beneficii pe lângă. Astfel, ceaiul verde este utilizat pentru scăderea nivelului colesterolului total, al celui „rău”, al trigliceridelor, pentru îmbunătățirea raportului dintre colesterolul „bun” și cel „rău”. Știința confirmă că persoanele care consumă mai mult de 1 cană de ceai verde pe zi au, în general, un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale decât cele care nu realizează acest demers. Totodată, principalul ingredient din ceaiul verde, EGCG (epigalocatechină-3 galat), contribuie la reducerea procesului de formare a cheagurilor de sânge la fel de mult ca aspirina sau ca extractul de ginkgo biloba, ceea ce înseamnă scăderea riscului de producere a accidentului vascular. De altfel, mai multe studii au ajuns la concluzia că un consum regulat de ceai verde poate să reducă riscul de infarct miocardic și de accident vascular.

Cum se administrează:

Majoritatea specialiștilor recomandă consumul a aprox. 3 căni de ceai verde pe zi, în condițiile în care acestea asigură în jur de 240-320 mg de polifenoli. În plus, se poate recurge și la administrarea de extract de ceai verde, care conține și el polifenoli, în special compusul EGCG.

Te poți bucura atât de beneficiile ceaiului verde, cât și de cele ale tulsi, dacă optezi pentru Ceai Verde Tulsi (Busuioc Sfant), Antistres Natural & Vitalizant de la ORGANIC INDIA. Acest ceai include nu numai frunze de ceai verde organic, ci și frunze de trei tipuri de tulsi: Krishna, Vana și Rama. Grație ingredientelor sale, ceaiul aduce numeroase beneficii organismului, cum ar fi: sprijinirea sistemului imunitar, a celui digestiv, a celui respirator, a celui cardiovascular, susținerea sănătății metabolismului, protejarea organismului în fața efectelor nocive ale stresului, îmbunătățirea stării psihice, reglarea nivelului glicemiei. Ideal este să consumi câte 1 plic de ceai de trei ori pe zi.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness