Oamenii folosesc încă din cele mai vechi timpuri, pentru a-și proteja casele, corpurile, mintea și spiritul, diverse simboluri, obiecte/materiale, rugăciuni, mantre și chiar plante. Câteva exemple în acest sens sunt: simbolul ochiului diavolului sau amuleta italiană „cornicello”, obiecte sau materiale precum cristale sau oglinzi, rugăciuni și mantre speciale pentru ghidare sau pentru a întări protecția divină, plante sacre precum tulsi, neem, mușețel, trandafir sau mentă. Să cunoaștem în detaliu caracteristicile mistice și spirituale ale următoarelor 5 plante pentru sănătate, cum pot fi ele folosite și care sunt beneficiile lor pentru corp și pentru minte.
1. INEGALABILUL TULSI
Tulsi, plantă cunoscută și ca „Busuiocul Sfânt” sau „Inegalabila” (în limba sanscrită), este prezentă în numeroase grădini și gospodării din India. Este considerată o plantă sacră, fiind cultivată pentru beneficiile ei terapeutice și pentru faptul că are efect protector la nivel spiritual.
Tulsi pentru protecție spirituală
Tulsi este apreciată de multe culturi. Se găsește însă cel mai mult în India. Este văzută ca o plantă „sattvică”. Termenul „sattvic” ține de yoga și derivă dintr-un termen sanscrit, „sattva”, care se traduce prin cea care aduce claritate, lumină, sacralitate, spiritualitate, compasiune, inteligență și înțelepciune. Străvechile texte ale Vedelor „Bhagavata Purana” spuneau despre Tulsi că este întruchiparea lui Lakshmi, zeița bunăstării și a generozității. De aceea, hindușii sunt de părere că este esențial să ai cel puțin o plantă tulsi în casă. De asemenea, se spune despre ea că binecuvântează și purifică locuințele, templele și alte locuri de rugăciune. Caracteristicile mistice și spirituale ale plantei sunt apreciate și în afara Indiei. De pildă, este folosită în apa sfântă, la altarurile din bisericile ortodoxe grecești din Europa și se crede că a înflorit în afara mormântului Mântuitorului când au sosit discipolii Săi.
Tulsi pentru sănătate
Este văzută ca o super-plantă întrucât aduce numeroase beneficii sănătății. În calitate de adaptogen, ajută corpul să se adapteze și să reziste mai bine la factorii de stres mental, fizic și spiritual. Este excelentă pentru susținerea unei bune funcționări a sistemului imunitar, pentru digestie, pentru sănătatea pielii, a inimii, a rinichilor și pentru formularea unui răspuns inflamator normal. În afară de aceste beneficii, încă se poate spune că nu le știm pe toate pe care ni le poate dărui această plantă mistică, remarcabilă.
2. NEEM, ARBORELE CARE ÎMPLINEȘTE DORINȚELE
Neem este vestit în cultura occidentală în special pentru efectele sale pozitive asupra sănătății orale. Însă această plantă astringentă are numeroase proprietăți pe care le pune în slujba sănătății și a vieții.
Neem pentru protecție spirituală
În Orient, neem este esențial în ritualurile spirituale și religioase întrucât se spune că asigură protecție și prosperitate. Conform mitologiei străvechi, a primit proprietăți vindecătoare chiar de la Indra, regele cerului, care a vărsat ambrozie peeste el și l-a binecuvântat cu puterea de a îndepărta toate bolile. Din acest motiv, neem a fost și este de bază în ritualurile destinate protecției spirituale. Spre exemplu, frunzele sale uscate se agață la ușile caselor pentru a alunga spiritele rele. Mirele se îmbăiază în apă cu frunze de neem, iar bebelușii sunt culcați pe ele pentru a beneficia de protecție, de prosperitate și de sănătate. Anumite tradiții din cultura indiană susțin că prezența arborelui neem în gospodărie îți garantează că ai toate șansele să ajungi în rai.
Neem pentru sănătate
În Ayurveda, face parte dintre cele mai importante plante pentru asigurarea sănătății. De aceea, în numeroase zone rurale din India se vorbește despre neem ca fiind „o farmacie locală”. Pe lângă faptul că le garantează celor în curtea cărora crește că îi ajută să ajungă în rai, neem este văzut ca un protector în fața numeroaselor boli. Cercetări moderne au confirmat faptul că este excelent pentru imunitate, pentru digestie, pentru sănătatea orală și pentru microbiomul pielii. În același timp, este un repelent pentru insecte și susține un răspuns inflamator sănătos. Din perspectivă ayurvedică, neem se utilizează și pentru a calma și a răcori ficatul, pentru a curăța sângele, pentru a susține sănătatea aparatului urinar și pe cea hormonală, dar și pentru a echilibra dosha Pitta/Kapha. Poți să regăsești planta și sub formă de capsule, ce conțin frunze, flori și vlăstari de neem organic.
3. MUȘEȚELUL, PLANTA PROTECȚIEI ȘI PURIFICĂRII
Mușețelul este una dintre acele plante pentru sănătate apreciată mai ales pentru efectele sale calmante. Cu toate acestea, planta are și o latură protectoare pe care trebuie să o cunoști.
Mușețelul pentru protecție
Se folosește încă din vremea Egiptului Antic, care asociau planta cu zeii Soarelui. Mușețelul era cunoscut și de alte culturi străvechi, precum romanii sau grecii, pentru efectele sale asupra sănătății și pentru faptul că putea fi utilizat pentru diverse ritualuri. Spre exemplu, se folosea pentru îndepărtarea energiilor negative și a spiritelor rele, acționând ca o „barieră de protecție” dacă se planta în afara casei. În același timp, despre mușețel se susține că dă putere în momentele grele ale vieții și că este ideal pentru meditație și pentru rugăciuni. În anumite culturi și religii, florile de mușețel sunt aducătoare de noroc. În aceste condiții, cei care jucau jocuri de noroc și făceau pariuri obișnuiau să le poarte prin buzunare. Spre exemplu, mușețelul a devenit foarte popular în grădinile din Marea Britanie în calitate de simbol al binecuvântării și al protecției casei.
Beneficiile mușețelului pentru sănătate
Cercetările au ajuns la concluzia că mușețelul este eficient în inducerea stărilor de calm, asigurând astfel un somn odihnitor și reducând anxietatea, dar este util și pentru ameliorarea iritațiilor, pentru asigurarea unei stări de bine la nivel emoțional și mental. În Ayurveda, planta este apreciată pentru că susține digestia, îmbunătățește calitatea somnului, ameliorează colicii bebelușilor, pentru că are grijă de sistemul imunitar și de sănătatea aparatului respirator, pentru că ajută la reducerea inflamațiilor, la vindecarea rănilor și pentru că, aplicat topic, diminuează eczemele și iritațiile.
Poți să te bucuri de proprietățile calmante ale mușețelului savurând și Ceaiul Tulsi Trandafir Dulce, de la ORGANIC INDIA. În afară de mușețel și de tulsi, în el se regăsesc și iarbă de lămâie și aromă naturală de trandafir egiptean.
Un alt ceai de la ORGANIC INDIA în care este inclus mușețelul este Ceaiul Tulsi Sleep cu plante relaxante, reconfortante, ce te ajută să ai parte de un somn odihnitor, sănătos.
4. PUTERNICA MENTĂ
Orice pasionat de grădinărit sau fermier îți va spune că menta se va extinde prin toată grădina dacă o lași. Această tendință spre expansiune este un indiciu al „personalității” puternice a plantei.
Menta pentru protecție
Aroma mentei este festivă, familiară și proaspătă. Este însă și destul de puternică, iar din acest motiv a fost folosită pentru a alunga spiritele rele. Fiind o plantă tradițională pentru protecția casei, este plantată în fața grădinilor și atârnată de uși sau paturi în încercarea de a asigura protecție divină. Menta este apreciată și pentru puterea ei de a purifica spiritul, prin urmare o infuzie din frunzele sale era utilizată și în cadrul unor ritualuri pentru prezicerea viitorului. În tradiția ayurvedică este folosită pentru a restabili inspirația și dorința pentru nou, contribuind la eliberarea de tot ceea ce este considerat inutil.
Menta pentru sănătate
Oamenii de știință au arătat că menta are proprietăți antioxidante și, prin compușii ei, susțin sănătatea digestivă, a sistemului nervos, funcționarea aparatului respirator și formularea unui răspuns inflamator normal. Uleiul esențial de mentă are și proprietăți antibacteriene. Menta este apreciată în Ayurveda întrucât are efect răcoritor și de uscare. De aceea este benefică pentru a înlătura diverse blocaje, atât la nivel digestiv, cât și la nivel respirator. Folosită topic, este adecvată pentru probleme ale pielii și poate susține imunitatea. Aroma răcoritoare a mentei se potrivește de minune cu aroma florală a tulsi și le poți regăsi pe ambele în Ceaiul Tulsi Lax de la ORGANIC INDIA. Pe lângă mentă și trei tipuri de tulsi (Krishna, Vana, Rama), ceaiul conține senna, mentă creață, lemn-dulce, toate acționând sinergic pentru a stimula tranzitul intestinal și pentru a preveni constipația.
5. TRANDAFIRUL, SIMBOLUL DRAGOSTEI
Trandafirii au fost dintotdeauna îndrăgiți pentru parfumul lor și pentru beneficiile pe care le aduc frumuseții. Aceste flori au și o tradiție îndelungată în ceea ce privește utilizarea în ceremonii religioase și spirituale, susținând starea de bine emoțională și mentală.
Trandafirii pentru protecție
Se spune despre ei că au o vibrație înaltă și că sunt flori sacre, asociate cu chakra inimii și cu dragostea divină. Unele persoane îi consideră simbol al Afroditei, zeița dragostei. De altfel, trandafirii au fost folosiți în ritualuri și ceremonii speciale pentru a stimula deschiderea sufletului, conectarea cu îngerii, atragerea dragostei și a frumuseții, pentru a întări iubirea de sine și pentru ca o persoană, un loc sau o situație să primească energia protectoare a dragostei. Dacă ai o tufă de trandafiri în grădină, dacă îți aduci trandafiri în dormitor, dacă îi așezi lângă ușă sau dacă difuzezi ulei esențial de trandafiri, se crede că poți fi protejat/ă și înconjurat/ă de dragoste. Parfumul lor este considerat divin și de aici rezultă și efectul său calmant. Au existat festivaluri ale trandafirilor în Europa încă din vremea Romei Antice. Și acum creștinii celebrează Rusaliile la Panteon aruncându-se petale de trandafir prin acoperiș.
Beneficiile trandafirului pentru sănătate
Poate că nu știai că este una dintre acele plante pentru sănătate cu adevărat eficiente. În prezent, trandafirii sunt valorificați în ceaiuri, în produse de înfrumusețare, în apa de trandafiri sau în uleiuri esențiale. Indiferent de modalitatea în care alegi să utilizezi trandafirii, trebuie să știi că aceștia îți oferă numeroase beneficii. Spre exemplu, uleiul esențial ajută la instaurarea calmului, îmbunătățește dispoziția, stimulează răspunsurile inflamatorii normale, contribuie la păstrarea unei pieli sănătoase și contribuie la ameliorarea durerilor menstruale.
Descoperă aroma binefăcătoare a trandafirilor și beneficiile tulsi datorită Ceaiului Tulsi Trandafir Dulce, Antistres& Fermecător și a Ceaiului Tulsi Scorțișoară Trandafiri, Ceai Antistres& Divin. Acesta din urmă conține, pe lângă tulsi și aromă de trandafiri, cardamom, frunze de Bay și mușețel, energizându-te și ținându-te departe de efectele negative ale stresului.
În loc de recapitulare
Plantele pentru sănătate sunt folosite din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă în prezent există numeroase cercetări care le demonstrează efectele asupra sănătății, efectele lor în plan metafizic și spiritual rămân încă învăluite în mister. Cu toate acestea, oamenii de știință au adus în prim-plan beneficiile uleiurilor esențiale din aceste plante, dezvăluind astfel o parte din mecanismul misterios. De pildă, așa se explică cum o plantă ar putea să contribuie la îndepărtarea „spiritelor malefice” având grijă de sănătatea mentală a unei persoane. Sau că sunt capabile să alunge boala datorită proprietăților antioxidante și imunoprotectoare. Ori că sunt binevenite în atragerea unui partener/ a unei partenere, susținând funcția reproductivă grație feromonilor naturali.
Indiferent de ceea ce se susține, plantele sacre au numeroase proprietăți benefice pe care ni le pot dărui- atât în ritualuri, cât și în plan spiritual și pentru a susține sănătatea. Folosește-le înțelept!