5 plante pentru sănătatea părului: cum le poți folosi

Să se apeleze la produse naturale și la plante pentru sănătatea părului este o practică străveche. Cunoscută drept cea mai frumoasă femeie din istorie, Cleopatra, regina Egiptului, a înțeles cum să utilizeze plantele și mirodeniile pentru a-și pune în valoare frumusețea naturală. Pentru o piele catifelată și luminoasă ea făcea băi cu lapte, miere și cu ulei de migdale. După ce își exfolia pielea cu sare de mare, aplica pe față apă de trandafiri pentru tonifiere și revitalizare. Pentru a obține strălucirea caracteristică unui păr sănătos, se spăla pe cap cu ouă și cu apă.

Rutina ta de îngrijire a părului probabil că nu este cu mult diferită față de cea a Cleopatrei. În zilele noastre, diferite tipuri de șampon, balsamuri, măști pentru păr și multe altele sunt folosite pentru a obține un păr minunat. Dar nici arta de a folosi plante pentru îngrijirea părului nu trebuie să-i fie străină femeii moderne. Există numeroase plante și uleiuri pe care le poți folosi pentru creșterea părului, pentru întărirea acestuia și pentru a-i diminua căderea. Fie că le vei utiliza sub forma unor suplimente alimentare, fie că le vei utiliza ca mască de păr sau tratament, este important să știi cum te pot ajuta acestea pentru a obține un păr frumos și sănătos.

În acest articol vom descoperi 5 plante ayurvedice pentru un păr sănătos și vom învăța cum să le folosim. Dar înainte este necesar să se aducă în discuție câteva trucuri binevenite pentru a menține sănătatea părului.

3 trucuri rapide și ușoare pentru un păr sănătos

Zi de zi pierdem până la 50-100 de fire de păr în cadrul procesului normal de regenerare. Căderea părului poate surveni și ca urmare a schimbărilor hormonale, a deficitelor nutriționale sau din cauza stresului. Toate acestea pot provoca subțierea părului, încărunțirea prematură și pierderea părului. Iată câteva trucuri simple pe care să le urmezi pentru a susține creșterea sănătoasă a acestuia:

  • Alimentația- Contează foarte mult pentru un păr care crește sănătos și strălucitor. Poți susține creșterea sănătoasă a părului cu ajutorul unor alimente care să conțină proteine, dar și cu ajutorul legumelor și al cerealelor integrale. De asemenea, alimente bogate în fier, în biotină și în alte vitamine susțin și ele un păr sănătos
  • Plantele- Poți să reduci impactul stresului inserând în rutina ta zilnică de îngrijire plante adaptogene. Acestea ajută la scăderea nivelului de cortizol și îți ajută corpul să se adapteze și să facă față stresului care ar putea favoriza și căderea părului
  • Îngrijirea părului- Să ai grijă în mod corect de părul tău va face diferența dintre un păr puternic și strălucitor și unul uscat și dezordonat. Este recomandat să îți speli regulat părul cu ajutorul unui șampon fără substanțe chimice astfel încât să îndepărtezi murdăria și excesul de uleiuri de pe scalp. Încearcă să-ți usuci și să-ți aranjezi părul natural, evitând să folosești ustensile pe bază de căldură

5 plante pentru sănătatea părului

În Ayurveda există numeroase plante pentru sănătatea părului care îi susțin creșterea și vigurozitatea. Acestea îi pot diminua căderea, îl vor întări și vor promova un scalp sănătos. Ele pot fi administrate sub forma unor suplimente alimentare pe bază de capsule sau de pudre sau amestecate cu ulei sau cu apă pentru a crea o mască sau un tratament pentru păr. Discutând despre câteva beneficii ale acestor plante pentru sănătatea părului tău, vei descoperi câteva tratamente ușor de făcut, pe care le poți încerca acasă.

ASHWAGANDHA

Ashwagandha este o plantă veșnic verde ale cărei fructe, frunze și rădăcini sunt utilizate în Ayurveda pentru energie și vitalitate. Este cunoscută pentru proprietățile sale adaptogene, ce ajută organismul să gestioneze mai bine răspunsul la stres controlând nivelul de cortizol. Când nivelul acestuia este ridicat în mod constant poate să afecteze foliculii de păr, ajungându-se la deteriorarea și la pierderea părului.

Mască de păr naturală cu ashwagandha:

Pudra de aswagandha poate fi amestecată cu apă și aplicată pe păr pentru a-l hrăni și pentru a-i conferi strălucire.

Mască pentru părul normal sau gras:

Amestecă 1-2 lingurițe de pudră de ashwagandha (continutul a 10 capsule) cu ½ cană de apă călduță pentru a obține o pastă. O vei aplica pe păr și vei face un masaj al scalpului folosind mișcări circulare. Lasă masca pe păr până la 30 de minute, după aceea te vei clăti și te vei spăla pe cap cu un șampon pe bază de plante. Vei aplica și un balsam, așa cum faci de obicei.

Mască pentru părul uscat

Amestecă 2-3 linguriță pudră de ashwagandha cu 1-2 lingurițe pudră de hibiscus. Vei pune cele două tipuri de pudră într-o cană de lapte de cocos călduț și vei amesteca bine pentru a forma o pastă. O vei aplica pe păr, masându-ți scalpul cu mișcări circulare. O vei lăsa să acționeze până la 30 de minute, îți vei clăti părul și te vei spăla cu un șampon pe bază de plante. Vei aplica balsamul așa cum faci de obicei.

AMLA

Amla este un arbust ce produce fructe mici, galbene-verzui. Numite și „coacăze indiene”, micile fructe sunt bogate în vitamina C și în antioxidanți. Amla este folosită de mii de ani în Ayurveda pentru susținerea sistemului imunitar și pentru revigorarea trupului și a minții.

O modalitate prin care amla poate revigora trupul este să se utilizeze ulei de amla sau pudră pentru a stimula creșterea părului. Oricare dintre acestea au proprietăți antifungice și antivirale ce îmbunătățesc sănătatea scalpului și contribuie la reducerea mătreții și a căderii părului. De asemenea, contribuie inclusiv la scăderea riscului de încărunțire prematură.

Ulei de amla și zeamă de lămâie pentru sănătatea părului

Dacă ai folosit vreodată ulei de cocos pentru a-ți masa scalpul, poți să folosești și ulei de amla în acest scop. Încearcă să combini uleiul de amla cu o lingură de zeamă de lămâie. Aceasta are proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale ce ajută la curățarea și revigorarea scalpului.

Masează acest amestec pe păr pentru aprox. 5 minute și după aceea lasă-l să acționeze 5-10 minute înainte să te speli pe cap cu un șampon de plante. Ai grijă să încălzești puțin uleiul înainte să-l aplici și nu vei uita să faci un test pe piele înainte de utilizare pentru a vedea dacă îl tolerezi. Poți să folosești amestecul de două ori pe săptămână pentru a îndepărta mătreața, pentru a dizolva grăsimea și pentru a îndepărta murdăria de pe păr.

NEEM

Neem este o plantă versatilă, vestită pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Puternicele sale proprietăți antibacteriene și antifungice o transformă într-o „plantă-minune”. Această plantă amară este plină de antioxidanți folosiți de secole pentru a susține imunitatea, pentru a detoxifia corpul și  pentru a promova un păr, o piele și unghii sănătoase. În Ayurveda, neem se folosește pentru echilibrarea doshelor Kapha și Pitta.

Administrat sub formă de capsule, proprietățile sale antibacteriene și antifungice ajută la detoxifiere și la susținerea sistemului imunitar. Uleiul de neem, obținut prin presarea fructelor și a semințelor plantei, aduce numeroase beneficii pentru sănătatea părului, ca de exemplu:

  • Reducerea descuamării, a iritațiilor, a mâncărimilor
  • Refacerea scalpului
  • „Îmblânzirea” părului foarte creț
  • Diminuarea procesului de încărunțire
  • Reducerea căderii părului

Tratament cu ulei de neem pentru păr

Uleiul de neem este bogat în antioxidanți, în vitamina E, în acizi grași, în trigliceride și în calciu. Când se aplică ulei de neem topic, acești nutrienți ajung direct pe părul tău, ajutându-l să aibă un aspect mai sănătos.

Pentru a se evita iritațiile pielii, vei dilua întotdeauna uleiul pur de neem cu un ulei purtător, precum acela de jojoba, de ulei de măsline sau de cocos. În general, vei folosi 30 g ulei purtător la fiecare 12 picături de ulei de neem. Întotdeauna vei face un test de sensibilitate a pielii aplicând ulei de neem diluat pe o mică porțiune de pe partea interioară a brațului.

Odată ce alegi un ulei purtător și adaugi și ulei de neem, te vei masa cu acest amestec pe scalp și îl vei masa de la rădăcini spre vârfurile firelor de păr. Vei lăsa mixul pe păr între 30 de minute și 1 oră, după care te vei spăla pe cap folosind un șampon pe bază de plante.

SHATAVARI

Este o plantă adaptogenă cunoscută și sub numele de „Asparagus racemosus”- ce face parte din familia sparanghelului. În Ayurveda, shatavari este considerată o plantă foarte importantă și benefică pentru femei. Se utilizează de secole pentru a susține sistemul hormonal feminin pe parcursul tuturor etapelor ciclului reproductiv.

Shatavari are proprietăți curative ce ajută organismul să lupte cu stresul fizic și emoțional. Stresul excesiv sau cel cronic este unul dintre principalele motive responsabile de căderea părului. Pentru a combate efectele nocive ale stresului, poți să-ți suplimentezi dieta cu plante adaptogene precum shatavari, administrate sub formă de capsule. Shatavari conține nutrienți ce pot calma scalpul uscat și care vor întări rădăcinile părului. Compoziția sa uleioasă ajută la menținerea culorii părului, a luciului acestuia și este utilă pentru persoanele ce se confruntă cu uscăciunea provocată de dosha Vata.

GUDUCHI

Este vestit în Ayurveda ca fiind un panaceu, o plantă cu efecte protectoare și vindecătoare. Ajută la întărirea sistemului nervos și echilibrează dosha Vata. Conține antioxidanți puternici meniți să protejeze părul și să-i stimuleze creșterea, având capacitatea de a neutraliza radicalii liberi. Purând și numele „Giloy”, guduchi este astringent prin natura sa, ceea ce ajută la curățarea și dezinfectarea scalpului, îndepărtându-se uleiurile în exces, ce conferă părului un aspect tern.

Precum proceda Cleopatra folosind plante, mirodenii și alte remedii naturale pentru a spori frumusețea părului ei, putem și noi să apelăm la practici străvechi pentru a combate efectele stresului și cele care țin de mediul înconjurător.

Aceste cinci plante pentru sănătatea părului, desprinse din tradiții Ayurvedice sunt esențiale pentru a dobândi un păr puternic și viguros.

De ce să nu le incluzi în rutina ta zilnică de îngrijire?

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness