Sănătatea mintală este importantă, iar faptul că te bucuri de ea îți conferă forță și influențează ceea ce se întâmplă în jurul tău. Astfel, sănătatea ta mintală îți influențează munca, relațiile, starea emoțională. Practic, de sănătatea mintală depinde totul: cum gândești, cum acționezi și cum te simți. De asemenea, este un indicator al modului în care iei decizii, în care gestionezi stresul și în care îți construiești un stil de viață sănătos. În aceste condiții, este esențial să-ți îmbunătățești sănătatea mintală.
Când te concentrezi asupra sănătății mintale, o să găsești soluții pentru rezolvarea problemelor și o să-ți înveți treptat creierul să preia controlul asupra gândurilor, emoțiilor și acțiunilor tale. Cercetările arată că o bună sănătate mintală diminuează simptomele unor afecțiuni precum bolile cardiace, dat fiind faptul că ajută la reducerea anxietății și a nivelului de stres. În plus, te ajută să gândești mai clar și să-ți îmbunătățești productivitatea.
Iată cum poți începe chiar de azi să ai mai multă grijă de sănătatea ta mintală, ținând cont de următoarele 5 trucuri:
Sănătatea mintală înseamnă să faci mișcare în mod regulat
Una dintre cele mai la îndemână modalități de a-ți îmbunătăți starea de bine mintală este să te implici în mod regulat în activități fizice. De pildă, poți să faci o plimbare cu prietenii, cu familia sau să-ți stabilești un program de exerciții fizice pe care să-l urmezi.
Când te implici 5-10 minute într-o activitate fizică ușoară, în creierul tău se produc schimbări pozitive și o să ți se îmbunătățească dispoziția. Poți începe cu plimbări, cu jogging alături de prieteni sau să alergi singur/singură în timp ce asculți melodia sau podcastul preferate. Chiar și numai 10 minute de activitate fizică îți pot îmbunătăți semnificativ dispoziția.
Sănătatea mintală înseamnă să ai o dietă sănătoasă
Cercetările evidențiază faptul că dieta influențează sănătatea mentală, iar o dietă săracă în nutrienți afectează funcționarea creierului. Așa se explică de ce trebuie să ai parte de o dietă echilibrată, cu alimente dense în nutrienți, care să-ți furnizeze energie.
De exemplu, ai grijă să-ți suplimentezi aportul de acizi grași Omega-3 din dietă apelând și la suplimente alimentare precum ORGANIC INDIA Ulei din Semințe de In Sursă Naturală de Omega 3. În același timp, consumă alimente care sunt sursă de grăsimi sănătoase, de exemplu semințe de chia, somon, ulei de cod, nuci, soia etc. Dacă îți dorești să incluzi mai mulți nutrienți în dietă, orientează-te și spre suplimentele alimentare de la ORGANIC INDIA, care conțin plante 100% certificate organic. Printre asemenea suplimente se regăsește, de exemplu, Immunity Imunomodulator natural, care stimulează funcționarea sistemului imunitar, procesele de detoxifiere și revitalizează corpul.
Sănătatea mintală înseamnă să te odihnești suficient
Somnul este mai important decât îți închipui pentru a-ți energiza corpul, mintea și pentru a te bucura de o mai bună sănătate mintală. În cazul în care îți este greu să adormi, asigură-te că iei o pauză de la ecranul computerului, al telefonului și al tabletei cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Procedând așa, stai departe de luminile strălucitoare ale ecranelor și poți intra treptat în starea de relaxare propice somnului. În cele 30 de minute de „pauză” de la ecrane poți să asculți muzică liniștitoare pentru ca mintea să se odihnească și ea. În același timp, poți savura și ORGANIC INDIA Ceai Tulsi Sleep cu Plante Relaxante, Reconfortante, Somn Calm, Odihnitor. În afară de Tulsi, mușețel și mentă, ceaiul conține plante precum Brahmi Gotu Kola, Aswagandha și Shankpushpi, care calmează corpul și te pregătesc pentru un somn odihnitor. Ceaiul Tulsi Sleep nu conține cafeină și îți este util inclusiv în cazul în care te confrunți cu insomnie sau cu tulburări de somn provocate de un decalaj de fus orar.
Trebuie să respiri corect
Uneori, stresul, anxietatea, furia și alte emoții negative pot interfera cu tiparul respirației tale, afectându-ți sănătatea mintală. Dacă te concentrezi, poți sesiza că respirația ta este scurtă, întreruptă și accelerată ori de câte ori ești stresat/ă. În aceste condiții, ori de câte ori sesizezi că te afli într-o astfel de situație, ia o pauză și inspiră adânc. Poți încerca să închizi ochii, să respiri profund de câteva ori și treptat să-ți reglezi respirația. Pe măsură ce redobândești controlul asupra respirației, poți sesiza că te bucuri de o mai bună claritate mentală și că lucruri pe care le considerai de nerezolvat au de fapt soluții.
Este bine să te implici în activități noi
Întotdeauna este necesar să-ți antrenezi mintea oferindu-i noi experiențe și implicându-te în activități care sunt pline de provocări. Spre exemplu, încearcă să practici un nou hobby, cum ar fi pictura, coloratul, gătitul și alte activități care presupun evidențierea laturii creative, astfel încât starea ta mintală să devină din ce în ce mai bună.
Nu uita să iei pauze consistente de la muncă și de la alte lucruri pe care le faci de obicei implicându-te în activități care îți permit să scapi de rutina zilnică și să nu mai suporți monotonia. De pildă, poți să mergi la cumpărături la piață, să faci ordine, să-ți alegi hainele pentru următoarea zi etc.