Menținerea unei greutăți sănătoase reprezintă o provocare în întreaga lume. În general însă, această provocare este mai mare în Occident. Într-adevăr, cantitatea de hrană, calitatea acesteia și activitatea fizică influențează greutatea. Nu sunt însă unicii factori responsabili de slăbit, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. De altfel, stresul, alături de problemele ce țin de funcționarea metabolismului, dar și perioadele menopauzei/andropauzei și expunerea la acumularea de toxine, conduc adesea la dificultatea de a-ți menține greutatea dorită sau de a slăbi prin stimularea metabolismului.
Ayurveda are o tradiție îndelungată în privința îmbinării dintre un stil de viață sănătos, concentrarea asupra spiritului și consumul de remedii naturale pentru reechilibrarea metabolismului și realizarea unui management eficient al greutății corporale.
În acest articol vei descoperi 6 plante utile pentru metabolism și pentru arderea grăsimilor.
Cum funcționează metabolismul?
În termeni simpli, metabolismul se referă la procesul prin care celulele convertesc hrana și băuturile pe care le consumăm în energie. Acest proces este foarte complex, incluzând numeroase organe și sisteme, cum ar fi tiroida, hipotalamusul, pancreasul, ficatul, mesagerii chimici de la nivelul aparatului digestiv și sistemul cardiovascular.
Ideea potrivit căreia un „metabolism lent” sau „îmbătrânit” influențează greutatea/indicele masei corporale este mai degrabă confuză și ne conduce la erori, în condițiile în care nu are legătură cu capacitatea celulelor de a converti hrana în energie (întrucât oprirea celulelor dintr-o astfel de activitate ne-ar provoca moartea!). Mai degrabă este important să știi cum funcționează elementele-cheie ale metabolismului (organele menționate anterior plus alte procese hormonale și chimice) atât individual, cât și ca sistem.
În tradiția Ayurvedică, disfuncționalitățile metabolismului sunt văzute diferit față de lumea occidentală, vorbindu-se despre ele în calitate de „Prameha”. Această noțiune se referă la obezitate, la prediabet, la diabet zaharat și la sindromul metabolic. De asemenea, sunt luați în calcul și alți factori, precum acumulările de toxine, nivelul de stres, dieta, calitatea somnului etc. Din fericire, există numeroase plante care hrănesc și echilibrează organele ce se ocupă de stimularea metabolismului. Acestea, alături de schimbări în stilul de viață, ajută la îmbunătățirea metabolismului.
Metode naturale pentru stimularea metabolismului
Înainte să cunoaștem plantele care ajută metabolismul, să vedem ce schimbări ale stilului de viață au un impact pozitiv asupra acestuia:
- Somnul suficient (cam 7 ore și jumătate- 9 ore pe noapte pentru adulți): cercetările au arătat că somnul diminuează riscul de boli metabolice și contribuie la îmbunătățirea funcționării metabolismului;
- Efectuarea regulată a exercițiilor fizice: perioadele marcate de activități fizice intense sunt asociate cu reducerea riscului de a dezvolta sindrom metabolic, cu markeri metabolici mai buni, cu echilibrarea glicemiei și cu micșorarea pericolului de a suferi din cauza unei boli metabolice;
- Managementul stresului: este esențial pentru un metabolism sănătos. Stresul cronic interferează cu activitatea tuturor organelor și sistemelor, incluzând aici digestia, ciclurile de somn și capacitatea organismului de a menține un nivel echilibrat al zahărului în sânge;
- Yoga: s-a demonstrat că această practică atenuează din factorii de risc responsabili de instalarea sindromului metabolic la femeile obeze după instalarea menopauzei. În același timp, yoga ajută la reglarea metabolismului grăsimilor și crește nivelul de energie. De aceea, nu este de mirare că în Ayurveda se folosește pentru gestionarea stresului, pentru calmarea spiritului și pentru antrenarea corpului, considerându-se că asigură echilibrarea doshelor, a organelor și a sistemelor;
- Porții de mâncare echilibrate: nu este surprinzător faptul că un aport redus de calorii se asociază cu efecte pozitive asupra metabolismului și a producerii insulinei. Experții recomandă mai ales reducerea aportului de zahăr și de carbohidrați rafinați, aceștia fiind de evitat întrucât pot favoriza ficatul gras și astfel împiedică metabolismul normal al glucozei;
- Adoptarea unei diete bazate mai ales pe vegetale: ajută la menținerea unui indice scăzut al masei corporale. O dietă cu multe vegetale îmbunătățește metabolismul și sprijină slăbitul. Și acest obicei este legat de principiile Ayurvedice, bazate în special pe consumul de hrană vegetală.
6 plante binevenite pentru stimularea metabolismului
Încă din cele mai vechi timpuri, Ayurveda și alte sisteme tradiționale au îmbinat utilizarea plantelor cu schimbări ale stilului de viață pentru un impact pozitiv asupra metabolismului și pentru managementul greutății corporale. Iată câteva plante utile din acest punct de vedere.
1. TURMERICUL
Este una dintre cele mai studiate plante și de aceea nu este de mirare că influențează benefic metabolismul. Efectele sale sunt variate, cercetările ajungând la concluzia că țin de metabolismul glucozei, de nivelul inflamației, de funcționarea ficatului și a pancreasului, de indicele masei corporale, de nivelul de leptină, de producerea de insulină și de sănătatea metabolismului în ansamblul său. Turmericul este pus în valoare, în cadrul ORGANIC INDIA, în capsulele Turmeric Formula cu Ghimbir, dar și în pulberea certificată organic.
2. KATUKI
În medicina Ayurvedică, un metabolism sănătos al carbohidraților, al grăsimilor și al proteinelor este pus în legătură cu sănătatea ficalului și a rinichilor. Ficatul este cel mai important organ pentru arderea grăsimilor și pentru neutralizarea toxinelor. Rinichii sunt responsabili de eliminarea deșeurilor din corp și de menținerea echilibrului fluidelor. De aceea, aceste organe fac „o echipă” excelentă pentru a stimula detoxifierea corpului. Katuki, prezent și în suplimentul Liver Kidney (Ficat&Rinichi), este recomandat adesea pentru detoxifierea, hrănirea și regenerarea ficatului și a rinichilor.
3. GHIMBIRUL
Face parte dintre cele mai folosite plante din Ayurveda. Numeroși specialiști recomandă ghimbirul pentru susținerea „focului” digestiv, pentru creșterea imunității și pentru a condimenta mâncărurile. În privința metabolismului, aroma puternică a ghimbirului ajută „focul” digestiv și susține transportul nutrienților. Totodată, ghimbirul este apreciat pentru efectele pozitive asupra sănătății inimii, a a metabolismului grăsimilor și pentru echilibrarea nivelului de zahăr din organism. Cercetările moderne susțin aceste efecte, administrarea unei combinații dintre ghimbir și scorțișoară ajutând la păstrarea unei greutăți corporale normale, dar și la un nivel normal al leptinei și al glucozei. Mai mult decât atât, are și proprietăți antioxidante.
4. BREBENOCUL DE MADAGASCAR/ SADABAHAR
Factorii de risc pentru dezechilibrul metabolic includ și probleme cardiovasculare care țin de colesterol, de tensiunea arterială, de nivelul zahărului din sânge și de răspunsul inflamator. Brebenocul de Madagascar, cunoscut și sub denumirea de Sadabahar, s-a dovedit eficient în a susține echilibrul tuturor elementelor menționate. În tradiția Ayurvedică planta este asociată cu efecte pozitive asupra nivelului de zahăr din corp și asupra unui răspuns inflamator normal, ceea ce contează enorm pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular. Cercetările au evidențiat următorul fapt: în plantă se regăsesc atât flavonoide, cât și compuși de tipul vinpocetinei. În plus, alcaloidul reserpine are și el un impact pozitiv asupra păstrării unui nivel normal al tensiunii arteriale.
5. ASHWAGANDHA
Sănătatea tiroidei este fundamentală pentru stimularea metabolismului. Dar disfuncționalitățile acestei glande se întâlnesc des în prezent, mai ales la femei. De aceea, când vrem să susținem în mod natural metabolismul, trebuie să avem grijă și de tiroidă. Ashwagandha, cunoscută și ca Ginsengul Indian, este un adaptogen puternic, ce susține răspunsul organismului la stres și protejează totodată buna funcționare a tiroidei. Și cercetările confirmă asta, extractul de Ashwagandha fiind considerat binevenit pentru funcționarea glandei și pentru producerea de hormoni tiroidieni.
6. SCORȚIȘOARA
Precum ghimbirul, scorțișoara are un efect de încălzire asupra organelor și a sistemelor. În Ayurveda, dar și în alte tipuri de medicină tradițională, scorțișoara Ceylon este văzută ca un aliat de nădejde pentru susținerea sănătății pe termen lung. Conform cercetărilor, acest tip de scorțișoară normalizează metabolismul glucozei la nivelul ficatului și stimulează eliberarea insulinei. Este binevenită și când se folosește alături de ghimbir, așa cum s-a precizat anterior.
Teoria legată de prezența unui metabolism „lent” are în ea un sâmbure de adevăr. Cu toate acestea, se leagă mai mult de metabolism în ansamblul său. Astfel, dacă te zbați să obții o greutate sănătoasă și/sau să-ți stimulezi arderea grăsimilor, poți încerca oricare dintre schimbările în stilul de viață și soluțiile naturale descrise în articolul de mai sus. Pentru a ști sigur ce plante sunt mai potrivite nevoilor organismului său, consultă un expert în Ayurveda.