7 motive pentru care ghimbirul este minunat

„Fiecare calitate extraordinara se gaseste in ghimbir.” – Proverb indian

Te intrebi de ce ghimbirul isi merita propriul loc in casa si in dulapiorul de medicamente? Nu doar ca iti trezeste pofta de viata si da un gust nemaipomenit mancarii, ci si ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Asadar, ce calitati extraordinare se ascund in ghimbir? Sa vedem…

In primul rand ghimbirul poate fi privit ca unul dintre cele mai interesante paradoxuri ale naturii. Mugurii sai de culoare alb si roz se transforma intr-o delicata floare de culoare galbena, asemanatoare orhideei. Pal si delicat in varf, nimeni nu si-ar fi inchipuit ca sub pamant se ascunde rizomul atat de aromat si picant.

Slava Domnului ca s-a gandit cineva sa caute dincolo de aparente…

De unde provine ghimbirul?

Ghimbirul pe care noi il consumam fie crud fie sub forma de pudra sau ceai deriva din rizom, radacina plantei. Ghimbirul apartine familiei Zingiberaceae fiind inrudit cu turmericul, cardamomul si galangalul. Ghimbirul provine din Asia de Sud iar in Europa a ajuns prima oara in secolul I d.Hr., devenind rapid condimentul favorit al romanilor. In 2013, la nivel global s-au produs in jur de 2.1 milioane tone de ghimbir, din care doua treimi a provenit din India.

Odata cu trecerea anilor, ghimbirul a ajuns sa fie folosit la nivel global. Sub diverse forme, este utilizat in bucataria indiana, chineza, coreana, europeana etc., in supe, vinuri, prajituri si ceaiuri.

De unde poti cumpara ghimbir si cum il poti gati

Cand vrei ghimbir proaspat, este important sa alegi un rizom ferm si gros cu coaja neteda. Stai departe de orice produs uscat sau stafidit, e clar ca nu este ceea ce iti trebuie. O alta modalitate prin care poti vedea cat de proaspat este ghimbirul este sa il tai. Ideal, ar trebui sa vezi un interior galben deschis, in niciun caz albastru murdar. Daca ghimbirul este foarte proaspat atunci cand il tai va curge putin suc, pe care il poti folosi in reteta pe care o prepari.

De obicei, bucatile de ghimbir pe care le cumparam din piata sau supermarket sunt mai mari decat avem noi nevoie. De aceea, este perfect acceptabil sa rupi o bucatica, daca nu vrei sa-l cumperi intreg. Ori, daca ai achizitionat mai mult decat aveai nevoie poti pastra restul in congelator.

In India multi bucatari prefera sa foloseasca ghimbirul cu tot cu coaja. In alte tari, majoritatea chefilor il decojesc. Rizomul poate fi tocat, taiat julien sau dat prin razatoare inainte de a fi adaugat in reteta favorita.

Ghimbirul poate fi folosit si sub forma de bauturi facute in casa si ceaiuri. In acest caz, cel mai bine este sa-l tai julien pentru a fi strecurat dupa ce s-a fiert bautura.

In alte retete, ca de exemplu supe sau fripturi, ghimbirul poate fi dat prin razatoare direct in oala sau pe carnea gatita. Condimentul acesta poate fi combinat cu usurinta cu usturoiul, transformat sub forma de pasta pe care sa o folosesti la prepararea unor retete diverse.

 

7 beneficii ale ghimbirului

Ghimbirul inseamna mult mai mult decat condimentarea mancarii si a bauturilor. S-a dovedit stiintific ca ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

Iata cateva dintre ele:

1. Ghimbirul poate fi de folos in cazul problemelor digestive

S-a dovedit stiintific ca ghimbirul poate reduce problemele stomacului ca de exemplu, senzatia de voma, sau greturile matinale chiar si in cazul femeilor insarcinate. In cadrul unui studiu realizat de Universitatea Stellenbosch la cele peste 1.000 de femei insarcinate participante li s-a oferit 1,5 g de ghimbir pe zi. Iar rezultatele au fost imbucuratoare: simptomele greturilor matinale au fost eliminate. Alte studii au sugerat ca ghimbirul poate actiona asupra starii de greata cauzata de chimioterapie. Se crede ca gingerolul, ingredientul activ din ghimbir, este cel care inlatura starea de rau. In plus, ghimbirul este cunoscut atat pentru proprietatile sale antiinflamatorii, cat si pentru faptul ca este un excelent antioxidant.

2. Reduce intensitatea durerilor musculare

Daca te confrunti cu febra sau durere musculara dupa ce ai facut sport, apeleaza cu incredere la ghimbir. Pacientii care au facut exercitii controlate pentru cot li s-a oferit 2g de ghimbir pe zi, timp de 11 zile. Doctorii au observat, apoi, o scadere a durerilor, rezultatele favorabile fiind puse pe seama proprietatilor antiinflamatoare ale ghimbirului.

Suferinzii de osteoartrita degenerativa, o boala ce afecteaza incheieturile, pot beneficia de pe urma consumului de ghimbir. Cercetatorii de la Universitatea Miami au observat ca pacientii cu probleme la genunchi au simtit mai putine dureri dupa ce au inceput sa ia ghimbir in fiecare zi. In timpul unui interviu pentru Arthritis Foundation, Roy Altman, liderul echipei de cercetatori a declarat: „Studiul a demonstrat ca ghimbirul afecteaza la nivel celular anumite procese inflamatorii”. Studiul s-a bucurat de un real succes, astfel ca au aparut speculatii in legatura cu posibila inlocuire a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene cu ghimbirul.

3. Proprietati antidiabetice

Un alt beneficiu al consumului de ghimbir, sub forma cruda sau in ceai, este dat de abilitatea sa de a reduce nivelul zaharului din sange. Mai multe studii au demonstrat proprietatile antidiabetice ale condimentului care poate scadea rapid nivelul glicemiei. Studiile s-au intins pe o perioada de 12 saptamani, iar oamenii de stiinta au descoperit ca ghimbirul poate imbunatati atat nivelul HbAlc (marker al controlului glicemic la pacientii diabetici), cat si al lipoproteinelor, care joaca un rol major in dezvoltarea bolilor de inima.

4. Reduce indigestia

Sunt binecunoscute proprietatile ghimbirului de calmare si linistire a stomacului. In cazul in care te confrunti cu disconfort digestiv, ceaiul de ghimbir este cu adevarat folositor. Indigestia este cauzata de golirea lenta a continutului stomacului, in vreme ce ghimbirul accelereaza acest proces. Tocmai de aceea, ceaiul de ghimbir este ideal sa fie consumat dupa masa, sau de fiecare data cand te confrunti cu un disconfort in stomac.

In plus, ghimbirul contine cantitati importante de vitamina C si magneziu, aminoacizi si minerale care sunt benefice pentru sanatate, indiferent daca te confrunti sau nu cu o indigestie. Vara poti bea ceai de ghimbir inainte de masa, insa dupa ce vremea s-a racit, il poti consuma de-a lungul intregii zile. 

5. Reduce durerile menstruale

Peste 50% dintre femei se confrunta adesea cu crampe abdominale si dureri in timpul menstruatiei. Vestea buna este ca studiile au demonstrat ca ghimbirul este la fel de eficace precum ibuprofenul in eliminarea disconfortului. Un studiu publicat Journal of Complementary and Alternative Medicine a aratat ca femeile care se confruntau cu dureri menstruale au luat  ghimbir pentru a se simti mai bine. Aceste descoperiri sunt extraordinare mai ales pentru femeile care prefera remediile naturale.

6. Ghimbirul poate inhiba declinul cognitiv si Alzheimer-ul

Simptomele Alzheimer, considerata o maladie a secolului XXI, sunt incetinite cu ajutorul unor medicamente. Insa pastilele cauzeaza si efecte secundare neplacute. Un studiu publicat in Indian Journal of Experimental Biology a aratat rezultate terapeutice incurajatoare prin folosirea a 2g de extract de ghimbir uscat combinate cu medicamentele obisnuite.

Trebuie spus si ca ghimbirul are si proprietatea de a inhiba stresul oxidativ si inflamatia cronica, care declanseaza declinul cognitiv al carui rezultat este Alzheimer-ul. In plus ghimbirul are un efect pozitiv asupra timpului de reactie dar si a imbunatatirii memoriei.

7. Ghimbirul reduce riscul de infectii

Datorita proprietatilor sale antibacteriene ghimbirul este eficace in combaterea atat a infectiilor respiratorii cat si a bacteriei care cauzeaza gingivita si periodontita. Consumul regulat de ceai de ghimbir sau gargara cu ceai de ghimbir poate ajuta la neutralizarea bacteriilor din gura.

Asadar, ne intoarcem la proverbul de la inceputul acestui articol: Are ghimbirul proprietati extraodinare? Da, noi asa credem. Indiferent daca iti place sa consumi ghimbir sub forma de ceai sau sa il folosesti ca ingredient in mancare, te vei bucura de multiplele beneficii pe care acest condiment le poseda. Si, paradox sau nu, ghimbirul este o adevarata comoara naturala.

In cazul in care esti un fan al ceaiurilor fine te invitam sa descoperi Ghimbirul in forma sa pura, integrala, ecologica in ceaiul ORGANIC INDIA Tulsi cu Ghimbir. Un rasfat al acestui anotimp. Pentru stare de bine!

Sursa: https://organicindia.com.au/7-reasons-ginger-best/

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness