Dovezile sunt peste tot. Schimbările climatice, degradarea solurilor, despăduririle, poluarea… ne apropiem cu pași repezi de momentul în care planeta noastră nu va mai putea fi locuită.
Întrucât din cauza noastră s-a ajuns în această situație, tot noi suntem și cei care putem veni cu soluții. Astfel, un mod de viață conștient, sănătos, care inspiră, promovează și susține adevărata stare de bine și respectul pentru om și natură, ne poate ajuta să protejăm frumoasă noastră planetă și să o facem să fie sigură și pentru generațiile viitoare. Iată câteva schimbări simple în stilul de viață, care ne asigură că toți putem găsi o soluție pentru a ne atinge acest scop.
Cumpără doar ceea ce ai nevoie
Fie că alegi să cumperi opt perechi de ochelari de soare care să te facă să arăți precum Kylie Jenner, fie că optezi pentru a șaptesprezecea pereche de blugi, consumerismul excesiv duce la risipirea resurselor valoroase ale planetei. De aceea, înainte să cumperi ceva, pune-ți următoarele întrebări:
- „Chiar am nevoie de asta?”
- „Cum afectează mediul procesul de producție al acestui produs?”
- „Comerciantul folosește ambalaje din materiale reciclabile?”
- „Ce probleme pot apărea când arunc produsul și ambalajul?”
Dacă am reuși cu toții să cumpărăm doar produse de care avem nevoie, atunci s-ar evita exploatarea exagerată a resurselor.
Alege produse reutilizabile
Pe cât posibil, orientează-te spre produse ce se pot reutiliza (de exemplu, cumpără în loc de tacâmuri de plastic unele din oțel, în loc de șervețele de hârtie unele din material textil etc.). În același timp, când comanzi mâncare online, străduiește-te să eviți „recuzita” specifică (recipientele băuturilor, căni, farfurii, șervețele, plase de cumpărături etc.).
Când mergi la cumpărături, evită sacoșele și ustensilele de plastic ce nu sunt necesare, paiurile de plastic etc. Mai bine ia-ți cu tine sticla de apă de acasă și o plasă de cumpărături din material textil. Folosește mai puțină hârtie și reciclează tot ceea ce poți.
Reciclează sau reutilizează cât mai mult
Înainte să-ți arunci hainele pe care nu le mai folosești, perdelele, vesela sau cărțile, află cum le-ai putea recicla, refolosi, dona sau vinde. De exemplu, un tricou deteriorat poate fi tăiat și transformat în șervete de bucătărie ce se utilizează de mai multe ori întrucât pot fi spălate.
Cumpără hrană în funcție anotimp și mizează pe cea din surse locale
Procedând așa, nu numai că beneficiezi de hrană proaspătă, dar îi susții și pe antreprenorii și pe producătorii locali și, în plus, contribui la reducerea distanțelor necesare pentru ca mâncarea să-ți ajungă în farfurie, ceea ce ajută la economisirea de combustibil și de ambalaje. Când îi susții pe fermierii locali, economia țării tale are de câștigat. Cu alte cuvinte, să cumperi hrană locală în funcție de sezon înseamnă „să împuști doi iepuri” și de aceea este un demers binevenit!
Mizează pe produse organice
Hrana organică se obține fără a se folosi pesticide dăunătoare și îngrășăminte artificiale, ceea ce duce la reechilibrarea solurilor și nu pune în pericol biodiversitatea. În schimb, când nu se optează pentru acest tip de hrană, sănătatea este pusă în pericol, la fel și generațiile viitoare, care nu vor beneficia de soluri de calitate și de terenuri agricole care să se regenereze.
În cadrul ORGANIC INDIA se lucrează cu producători agricoli din India pentru promovarea practicilor ce includ standarde biodinamice, bazate pe ideea de organic, astfel încât ecosistemele locale să scape de impactul nociv al dioxidului de carbon, apele și solurile să-și îmbunătățească și ele calitatea, toate acestea având un impact asupra sănătății ecosistemului planetei.
Nu în ultimul timp, consumând hrană organică, bogată în nutrienți, te asiguri că organismul tău funcționează așa cum trebuie.
Consumă mai puțină energie
Asigură-te că toate electrocasnicele și device-urile pe care le folosești te ajută să economisești energie. Înlocuiește becurile obișnuite cu iluminatul CFL sau cu led. Alte metode prin care poți economisi energia sunt: să nu ții luminile aprinse în camerele în care nu stai, să folosești sursele de curent alternativ intermitent și nu continuu, să plantezi arbori, să îți încurajezi angajatorul să opteze pentru un sediu al companiei care să se bazeze pe materiale de construcție și pe tehnologii verzi; de asemenea, dacă deții propria companie, procedează la fel. Spre exemplu, sediul ORGANIC INDIA Lucknow din India deține certificarea LEED Platinum, ceea ce demonstrează că: sediul este conceput și construit astfel încât să se crească gradul de economisire a energiei, să se utilizeze eficient apa, să se reducă emisiile de dioxid de carbon, să se asigure o calitate mai bună a mediului din interior, să se acorde o atenție sporită resurselor și impactului folosirii acestora.
Optează pentru ambalaje sustenabile
Susține-i pe acei producători care se bazează pe practicile sustenabile și pe folosirea de ambalaje care nu sunt toxice și care sunt reciclabile. De exemplu, caută companiile ce reciclează și reutilizează plasticul sau care folosesc plase de hârtie sau din material textil. Poți să faci și tu o schimbare în bine dacă folosești o plasă de cumpărături dintr-un asemenea material și nu te bazezi pe cele din plastic.
Economisește apa
Știai că numai 3% din sursele de apă ale planetei noastre sunt de apă dulce? Din cauza creșterii populației și a temperaturii, rezervele de apă dulce se consumă într-un ritm mai alert decât acela în care se pot regenera. Mai mult decât atât, colectarea apei pentru asigurarea unor rezerve favorizează și ea risipa. Punerea în practică a unor măsuri simple, precum să se utilizeze o găleată în loc de duș, să se ude plantele seara, să se recicleze apa și să se repare defecțiunile pentru a se evita pierderile de apă ajută și ele la conservarea acestei resurse prețioase.
Folosește produse naturale pentru îngrijirea pielii
Numeroase produse cosmetice pun natura în pericol și se bazează și pe testarea pe animale. Ocolește-le pe acestea și folosește-le pe cele realizate din ingrediente naturale, ce nu sunt toxice, care îți îmbunătățesc nu doar sănătatea pielii, ci îți asigură și o stare de bine. Practic, caută-le doar pe cele care să aducă beneficii pielii, întregului corp și stării mentale, dar care au fost create și pentru a proteja mediul.
Cu cât te implici în mai multe acțiuni de protejare a mediului în viața de zi cu zi, cu atât contribui mai mult la angajarea într-o mișcare colectivă de ocrotire a planetei. Împreună putem face diferența. Să începem de pe-acum!