Ficatul este un organ tăcut și puternic totodată, care îndeplinește peste 500 de funcții vitale, incluzând aici sprijinirea digestiei și metabolizarea hranei, eliminarea toxinelor din sânge, producerea și stocarea nutrienților esențiali. De fapt, ficatul nostru poate funcționa chiar și când 2/3 din el este distrus. Este foarte important să ai un ficat sănătos, în condițiile în care el susține viața.
Problemele cu ficatul
La fel ca alte organe, ficatul poate avea de suferit din cauza vieții sedentare, a consumului de alimente procesate și pline de chimicale, a excesului de alcool, a utilizării excesive de analgezice fără prescripție medicală și a faptului că nu te odihnești suficient. Toate acestea îl stresează și îi deteriorează funcțiile.
Manifestările care dovedesc faptul că ficatul este intoxicat sau obosit sunt:
- Stările de oboseală, de slăbiciune;
- Limba cu depozite albicioase;
- Vedere tulbure, ochii uscați, mâncărimi;
- Senzație de greață după o masă copioasă;
- Erupții pe piele, acnee;
- Diminuarea apetitului.
Din fericire, ficatul are capacitatea de a se regenera, de a se vindeca. Iată câteva trucuri care te ajută să ai grijă de ficatul tău și să-l stimulezi să se refacă.
9 trucuri pentru un ficat sănătos
1. Mergi periodic la un control medical și vaccinează-te
Ficatul continuă să lucreze și când este stresat sau distrus. Este posibil ca bolile hepatice să nu genereze simptome vreme de mulți ani. În aceste condiții, trebuie să-ți faci analize care să demonstreze în ce stare e ficatul tău și să te vaccinezi împotriva hepatitei A și B. Cu cât faci mai des un control medical, cu atât cresc șansele de a depista la timp anumite probleme.
2. Un ficat sănătos înseamnă o alimentație cât mai naturală
Alimentele proaspete, organice, bogate în fibre și sărace în toxine și în grăsimi nesănătoase nu creează presiune asupra ficatului. De asemenea, trebuie să știi că și sănătatea intestinelor și buna funcționare a proceselor de digestie sunt critice pentru sănătatea acestui organ.
În cazul în care te confrunți cu constipație sau cu probleme intestinale, folosește-te de suplimente alimentare precum Bowelcare și Triphala de la ORGANIC INDIA, care ajută la normalizarea digestiei, conferind sănătate ficatului și intestinelor. Incluzând în dietă suplimentele menționate poți să diminuezi riscul instalării unor afecțiuni hepatice, dar și să ții sub control activitatea transaminazelor și nivelul trigliceridelor.
3. Menține-ți o greutate corporală optimă
Obezitatea și excesul ponderal în genere favorizează acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, ceea ce conduce la inflamație cronică și la degradarea acestuia, la un risc crescut de „ficat gras”. Exercițiile fizice și menținerea unui indice normal al masei corporale sunt esențiale pentru funcționarea ficatului. Diverse studii clinice arată că exercițiile fizice precum gimnastica aerobică și diverse exerciții de rezistență, dacă sunt executate de câteva ori pe săptămână, previn acumulările de grăsimi în regiunea ficatului, independent de greutatea corporală.
4. Adoptă o dietă „prietenoasă” cu ficatul
Ficatului îi plac legumele cu frunze verzi, citricele și alimentele amare ce îl curăță și îl eliberează de toxine, crescând producerea de enzime și restabilind echilibrul acido-bazic. S-a dovedit empiric faptul că anumite plante ajută la menținerea sănătății ficatului. Spre exemplu, turmericul conține antioxidanți puternici precum curcuminul, ce protejează în fața acțiunii toxinelor și sprijină regenerarea ficatului gras. Altă plantă utilă este și Tulsi, un antioxidant și un antiinflamator puternic, binevenită pentru sănătate și pentru că protejează ficatul de impactul nociv al radicalilor liberi.
ORGANIC INDIA oferă numeroase ceaiuri, infuzii și suplimente ce hrănesc și ocrotesc ficatul. Spre exemplu, ceaiurile Tulsi sunt disponibile în diverse variante; Turmeric Formula, care conține și ghimbir, sprijină sănătatea ficatului și este antiinflamator și imunomodulator.
5. Întărește-ți sistemul imunitar
Există o relație strânsă între sistemul imunitar și ficat, în condițiile în care celulele hepatice sunt responsabile de producerea unor proteine necesare pentru imunitate și, mai mult decât atât, ficatul conține și celule imunitare. Adoptând un stil de viață care urmărește îmbunătățirea activității sistemului imunitar poți crește rolul ficatului în cadrul acestui sistem.
ORGANIC INDIA Immunity este un supliment alimentar care conține Katuki, Tulsi Vana și Tulsi Krishna, stimulând răspunsul sistemului imunitar în fața bolilor, a infecțiilor. Dintre aceste plante, se distinge în mod special Katuki, vestit pentru beneficiile sale asupra ficatului.
6. Ficat sănătos = detoxifiere
Cel mai inspirat dar pe care i-l poți face ficatului tău este să-i asiguri o rutină pentru detoxifiere. Cu ajutorul ei se pot elimina toxinele, depunerile de grăsime, se îmbunătățește metabolismul grăsimilor și procesul de digestie. Pentru a te bucura de asemenea rezultate, poți conta pe:
- Liver Kidney (Ficat&Rinichi): plante precum Bhumyamalaki, Katuki și Punarnava curăță, protejează și revigorează ficatul și rinichii;
- Triphala: disponibilă sub formă de capsule sau de pulbere, curăță și susține buna funcționare a aparatului digestiv;
- Bowelcare: normalizează digestia și tranzitul intestinal;
- Neem: purifică sângele;
- Turmeric Formula: este un agent antiinflamator, ce protejează în fața acțiunii toxinelor.
Din rutina destinată detoxifierii ficatului pot face parte și câteva ceaiuri Tulsi, cum ar fi Ceaiul Digestiv Tulsi (Tulsy Tummy) sau Ceaiul Tulsi Lax, ambele acționând ca laxative blânde, eliberându-ți corpul de toxine, dar și redându-ți energia, vitalitatea.
7. Pentru un ficat sănătos străduiește-te să-ți păstrezi calmul
În medicina tradițională chineză, ficatul este asociat cu furia. Nivelurile ridicate de stres sunt simptome și/sau cauze responsabile de disfuncționalitățile ficatului. Poți să ai grijă de el și practicând în mod regulat tehnici de relaxare, precum meditația. În plus, plante precum Ashwagandha, Brahmi sau Tulsi ajută și ele la diminuarea impactului stresului. De aceea, poți să recurgi și la Ceaiul Tulsi Original, antistres natural și energizant.
8. Odihnește-te suficient
Detoxifierea ficatului are loc mai ales pe timpul nopții, între orele 23 și 3 dimineața. Să pierzi o noapte afectează capacitatea ficatului de a procesa insulina și de a produce glucoza, crescând riscul apariției bolilor metabolice și hepatice. Pentru a avea parte de un somn mai bun, apelează și la Ceaiul Tulsi Sleep cu plante relaxante, reconfortante: Ashwagandha, Brahmi, cardamom, mentă, mușețel, Tulsi Vana, Tulsi Krishna, Shankhpushpi.
9. Limitează consumul de alcool
De fiecare dată când ficatul filtrează alcoolul, mor și o parte din celulele sale. Deși acest organ se regenerează prin producerea de noi celule, expunerea prelungită sau excesivă la alcool îi afectează această funcție.
Toate sfaturile de mai sus sunt doar câteva exemple de care să ții cont zi de zi pentru a-ți păstra un ficat sănătos și funcțional la parametri ridicați, astfel încât să-ți asigure starea de bine a întregului organism. Din acest motiv, străduiește-te să le iei în calcul și îndeamnă-i și pe cei dragi să facă la fel.