Ce este agricultura regenerativa?
Agricultara organica regenerativa foloseste practici prin care se imbunatatesc calitatea si biodiversitatea solului.
Bazata pe filozofia potrivit careia sanatatea mediului determina sanatatea omului, agricultura organica regenerativa are ca scop vindecarea Pamantului, lasandu-l intr-o stare mai buna decat l-a gasit. Practicile organice, regenerative nu doar ca insanatosesc solul, ci imbunatatesc si sanatatea fermierilor, comunitatilor si mediului inconjurator.
Standardele organice si in special cele ale USDA (Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii) sunt fundatia practicilor regenerative si exclud folosirea pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor sintetici si a semintelor modificate genetic.
Standardele organice:
Mentinerea sau imbunatatirea calitatii apei si solului:
– Prin folosirea ingrasamintelor verzi si a ingrasamintelor de animale si evitatea fertilizatorilor sintetici si a namolurilor de epurare.
Protejarea de eroziunea apei si a vantului:
– Prin folosirea culturilor de acoperire, a agriculturii de conservare sau a rotatiei culturii.
Mentinerea integritatii culturilor organice:
– Prin asigurarea ca pe terenul agricol nu au fost folosite pesticide, fertilizatori si alte substante chimice cu trei ani inainte de culturile organice;
– Prin interzicerea iradierii si a modificarii genetice.
Practici agricole regenerative
Agricultura regenerativa este evolutia logica a standardelor agricole, a imbunatatirii deopotriva a comunitatilor si a calitatii solului. Agricultura regenerativa sprijina minunata diversitate a naturii si priveste fiecare ferma ca pe un ecosistem unic. Acest obiectiv este atins printr-un management inteligent de fertilizare a solului, prin culturile de protectie si rotatia culturilor si prin folosirea minima a energiei electrice. Aceasta abordare holista a agriculturii creeaza un sistem care se autosustine, exact cum sunt ecosistemele in natura.
Rezerve de carbon
Practicile regenerative pot reduce emisiile de gaze prin cresterea in sol a stocurilor de carbon organic si minimizarea folosirii energiei electrice. Plantele absorb dioxidul de carbon din atmosfera si il depoziteaza in sol. Practicile agriculturii regenerative mentin carbonul in pamant, obtinandu-se astfel un sol sanatos in care microbii si ciupercile se pot dezvolta.
Agricultura de conservare, culturile de acoperire si rotatia culturilor
Agricultura de conservare imbunatateste structura solului, culturile de acoperire ajuta la fixarea carbonului si azotului, iar rotirea culturilor creste biodiversitatea solului. Insa nu sunt singurele rezultate obtinute prin utilizarea acestor sisteme, intrucat fiecare practica regenerativa are functii multiple. Spre exemplu, culturile de acoperire protejeaza solul de eroziunea cauzata de vant si, totodata, promoveaza managementul plantelor si infiltratia apei de ploaie.
Restaurarea apei
Solul sanatos este un adevarat burete pentru apa. Practicile regenerative imbunatatesc infiltratia si retentia apei in sol, impiedica scurgerile si eroziunea sa si, in acelasi timp, reincarca pamantul cu apa.
Regenerarea comunitatii
Practicile regenerative mai au si alte avantaje: cresc profitabilitatea fermelor, mentin campurile agricole si revitalizeaza comunitatile agricole traditionale. Si, nu in ultimul rand, asigura biodiversitatea si rezistenta ecosistemului.
In cadrul ORGANIC INDIA, practicile agricole promoveaza conexiunea si armonia intre toate formele de viata de deasupra sau din interiorul solului.
Practicile noastre agricole regenerative includ:
– Pastrarea semintelor: semintele sunt pastrate de la o recolta la alta asigurandu-se astfel consistenta si un control complet al soiurilor.
– Biodiversitate: varietatea recoltelor creste rezistenta si face ca fiecare ferma sa opereze ca un ecosistem de sine statator.
– Conservarea apei: colectarea si tehnicile de conservare a apei de ploaie asigura o sursa de apa in timpul sezonului secetos si impiedica folosirea excesiva a resurselor.
– Managementul inteligent al fertilizarii solului: practicile regenerative precum rotatia culturilor care fixeaza nitrogenul inlocuieste pierderea nutrientilor solului. Solul sanatos poate absorbi mai eficient apa, ceea ce impiedica eroziunea sa. In plus, ofera mai multe recolte pentru vanzare.
– Agricultura de conservare: Solul este unul dintre cele mai mari depozite de carbon de pe planeta. Prin minimizarea tehnicilor moderne de agricultura, carbonul ramane blocat in pamant. Solul este arat cu ajutorul animalelor ceea ce ajuta la mentinerea carbonului in camp.
– Respectarea ritmurilor naturale: Plantarea si recoltarea se fac potrivit ciclului lunar, multe dintre ferme fiind certificate cu standardul Demeters.
Fermele si Fermierii ORGANIC INDIA
Colaboram cu mii de familii de fermieri din India pentru cultivarea a zeci de mii de hectare de teren. ORGANIC INDIA ofera toate resursele financiare pentru ca fermierii sa obtina certificarile necesare. Intotdeauna cumparam recoltele si plantele la cel mai ridicat pret al pietii. Fermierii cu care colaboram folosesc practicile agricole organice si regenerative, care sunt similare cu tehnicile traditionale indiene. Multe dintre tehnicile agricole traditionale indiene (Vrishka Ayurveda) au fost pierdute odata cu industrializarea agriculturii. Prin reinvatarea acestor metode traditionale si readucerea fermelor la originile lor, fermierii nostri si-au recapatat increderea in traditiile or, iar acest lucru a intarit comunitatile fermierilor. Rezultatul este ca fermele si comunitatile colaboreaza spre beneficiul agricultorilor, a satelor, a familiilor, a clientilor nostri dar si a planetei.
ORGANIC INDIA si comunitatile regenerative
Regenerarea nu se opreste la protejarea si restaurarea pamantului. Regeneram si revitalizam comunitatile prin intermediul programelor sociale, prin asigurarea accesului la apa potabila, la servicii moderne de sanatate, dezvoltarea de abilitati care sa ajute fermierii marginalizati, femeile subestimate, familiile si comunitatile lor.
– ORGANIC INDIA sprijina, educa si angajeaza femei si vaduve intr-o societate in care egalitatea de sanse intre sexe nu este ceva obisnuit. Comunitatile sunt educate in spiritul sensibilitatii in legatura cu sexul slab, iar femeile si vaduvele primesc salarii egale cu ale barbatilor.
– Accesul la apa potabila pentru comunitatile unde apa nu era disponibila sau nu era potabila.
– Toalete si sisteme septice au fost instalate pentru a elimina situatiile neigienice care duc la boli.
– Au fost instalate panouri solare in zonele in care oamenii nu aveau acces la electricitate. In acest fel, copiii pot invata noaptea, iar adultii au posibilitatea de se implica in activitati care sa le creasca veniturile sau sa deprinda noi abilitati practice.
– ORGANIC INDIA acorda suport pentru sanatate, inclusiv tratarea accidentelor si bolilor. Apoi ofera sprijin prenatal si programe de ingrijire a copiilor in multe comunitati.
– Oameni bine pregatiti merg in sate pentru a-i le vorbi oamenilor despre igiena, si a-i invata cum sa-si ingrijizeasca pielea si ce inseamna si ce inseamna ingrijirea prenatala dat si a bebelusilor.
– Programe de pregatire care sa-i ajute pe oameni sa deprinda noi abilitati care sa-i ajute sa isi creasca veniturile.
Sursa: organicindia.com