Acum un sfert de milion de ani, strămoșii noștri au reușit să-și dezvolte o inteligență unică- abilitatea de a-și folosi mintea nu doar în scopuri practice, ci și pentru autoreflecție. Privind în urmă, suntem uimiți de cât de profund puteau să reflecteze la profunzimea vieții, încercând să rezolve probleme complexe, transmițând aceste abilități de-a lungul generațiilor succesive, dincolo de tehnologie, reușind să-și observe sinele. Toate aceste lucruri și multe altele au dus la un creier mult mai evoluat; dar a durat milenii pentru ca oamenii să înceapă să înțeleagă însușirile și puterea acestui organ, începându-se de la neuronii fundamentali ce reglau acțiunile corpului și procesele de gândire aflate în mișcare. Mulțumită Ayurvedei, cel mai vechi sistem de îngrijire a sănătății, am putut înțelege că există anumite alimente pentru creier, plante care optimizează gândirea, diminuând stresul și contribuind la îmbunătățirea memoriei.
Se spune că neuroștiința, deși la nivel elementar, a început pe când Siddhartha Gautama medita sub un smochin, înainte să primească iluminarea de la Buddha. În același timp, tot acum 2500 de ani, părintele medicinei, Hippocrate, a spus despre creier că reprezintă sediul gândirii, al senzației, al emoției și al cunoașterii. Filozoful grec Aristotel a precizat că sediul minții este în inimă. Acest punct de vedere a fost susținut și în cultura străveche de guru vedici din India. Ideile lor pot fi cunoscute și acum datorită textelor păstrate până în zilele noastre. Înțeleptul indian din secolul trecut, Ramana Maharshi, a spus că inima este locul în care își are sediul conștiința propriului eu.
Hrana pentru creier
Specialiștii în neuroștiință din zilele noastre încă se străduiesc să înțeleagă cum creierul ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine, să cunoaștem mediul și învățăturile ce ne stau la dispoziție. Cercetătorii descoperă surse de nutrienți și de biochimicale de care este nevoie pentru funcționarea diferitelor organe- care să fie de ajutor pentru fiecare dintre noi. Cel mai bine ar fi să se înceapă de la Ayurveda, un sistem indian străvechi pentru îngrijirea sănătății ce încă folosește cele mai bune și mai pure plante în calitatea lor de agent nutritiv pentru creier.
Potrivit „Institutului American de Studii Vedice”, creierul secretă substanțe chimice puternice pentru a se crea schimbări uimitoare în corp și în minte. Acestea sunt influențate și de anumite alimente, de anumite plante, de impresii, de exerciții de respirație, de mantre, de meditații și de diferite practici de yoga sau practici Ayurvedice, „mai degrabă ar trebui să se lucreze prin natură decât în afara ei. Promovarea ecologiei creierului este fundamentală pentru sănătate și pentru starea de bine pe parcursul secolului 21 și va continua să fie așa și pe măsura realizării progreselor ce țin de high tech.”
Cercetarea publicată în „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a subliniat faptul că remediile și formulele bazate pe plantele cu virtuți curative Ayurvedice sunt utilizate pentru a încetini procesul de îmbătrânire a creierului și pentru a îmbunătăți memoria. Printre aceste plante se numără Ashwagandha, Turmericul, Brahmi Gotu Kola, Shankhpushpi și Guggulul. De asemenea, în Ayurveda se utilizează anumite plante în scopul ameliorării unor tulburări ale sistemului nervos, inclusiv pentru pierderile de memorie ce sunt sesizate de obicei în rândul persoanelor vârstnice. În ultimii ani, cercetătorii au putut observa o creștere a interesului în utilizarea fitochimicalelor ce se adresează problemelor de memorie și funcțiilor cognitive, în condițiile în care tratamentele bazate pe medicamente nu sunt în toate cazurile adecvate și conduc la apariția de numeroase efecte adverse. Diferența dintre plantele Ayurvedice și medicamente reprezintă de fapt diferența dintre holism și reducționism. Medicamentele sunt substanțe chimice izolate, în timp ce plantele acționează sinergic- nu numai prin acțiunea asupra întregului organism, ci și prin elementele ce își au originea în natură.
Alimente ayurvedice pentru creier
Există numeroase plante nootropice- ele pot îmbunătăți funcțiile cognitive, memoria, creativitatea și motivația- să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai apreciate plante din tradiția Ayurvedică.
Ashwagandha este un adaptogen cunoscut sau un agent antistres care asigură numeroase beneficii, precum o stare mai bună a sănătății fizice și mentale și contribuie la o creștere a stării de bine, ceea ce generează fericire. Healthline raportează faptul că Ashwagandha asigură și numeroase alte beneficii pentru corpu și creier- îmbunătățirea funcțiilor creierului, reducerea nivelului de zahăr din sânge și a celui de cortizol, luptând totodată cu anxietatea și cu depresia.
Bacopa este un supliment apreciat pentru creier întrucât protejează celulele creierului și stimulează producerea acelor chimicale din creier ce sunt asociate învățării și memoriei. Cercetătorii au arătat că planta este de ajutor în caz de tulburări de memorie, de probleme cognitive, de anxietate, de incapacitate de concentrare și a fost folosită și pentru combaterea stresului și pentru îmbunătățirea memoriei. În mod tradițional, spune medicul de familie Svetlana Kogan, Bacopa a fost folosită pentru a limpezi chakrele și mintea. „Este foarte utilă pentru persoanele ce suferă de oboseală cronică, dar și care au dificultăți de concentrare sau deficit de atenție”, spuse ea.
Turmericul este poate una dintre cele mai folosite plante din India și peste tot în lume, în special în calitatea sa de condiment. Are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea imunității și este util și pentru ceier. Una dintre principalele probleme care poate afecta creierul și care poate crea probleme de memorie este generată de acumularea unei proteine numite beta-amiloid. Ultimele studii despre turmeric arată că ingredientul său activ, curcuminul, are capacitatea de a trece de bariera sanguină și ajută la dizolvarea plăcilor de beta-amiloid. Curcuminul contribuie și la creșterea nivelului unui hormon care protejează neuronii (celulele nervoase), ce îmbunătățește funcțiile neuronale și care stimulează dezvoltarea neuronilor.
Shankhpushpi este o plantă ce are o capacitate incredibilă de a îmbunătăți memoria și acționează ca un tonic al creierului, ce va îmbunătăți funcționarea acestuia. Planta ajută la diminuarea oboselii mentale și conține antioxidanți și flavonoide ce vor contribui la o memorie mai bună, la creșterea concentrării, a calmului și a stării de alertă. Oamenii ce iau Shankhpushpi au raportat o îmbunătățire a capacității de a face raționamente, de a rezolva probleme și de a face alte lucruri. Elementele neuroprotectoare din această plantă pot contribui la prevenirea pierderilor de memorie.
Gotu Kola este o altă plantă Ayurvedică ce susține funcționarea creierului. Contrar unei concepții greșite, Gotu Kola nu conține cafeină, în condițiile în care îi furnizează energie creierului. În Orient se crede că această plantă are capacitatea de a crește longevitatea- mai ales pentru că elefanții, ce obișnuiesc să mănânce această plantă, au o speranță mare de viață. Gotu Kola a fost folosită în mod tradițional pentru oboseala mentală, pentru anxietate, pentru depresie, pentru pierderi de memorie și pentru insomnie. Cercetători din domeniul medical raportează că planta are capacități de regenerare a neuronilor sau cea de a crea noi celule nervoase.
Guggulul este cunoscut pentru valoarea sa de antioxidant și are capacitatea de a reduce din stresul oxidativ- acest lucru înseamnă că acționează pentru a proteja celulele creierului de moleculele ce răpesc oxigenul și care măresc riscul de apariție a bolilor, de diminuare a funcționării creierului și de a provoca îmbătrânirea prematură. Din acest motiv este un excelent aliment pentru creier. Guggul a fost pentru prima dată cunoscut de lumea științifică occidentală în anul 1966, când cercetătorul indian G.V. Satyavati l-a descris ca pe un ajutor pentru probleme cardiovasculare. Acum planta este folosită pentru sănătate în mai multe scopuri, inclusiv ca agent antiinflamator.
Mintea în raport în creierul
Numeroși mari experți au analizat dacă mintea sau creierul sunt entități separate. Știința occidentală susține că mintea este un artefact al creierului; înțelepții din Orient au demonstrat că mintea este în relație cu creierul, că îl afectează, dar că nu este conectată cu el. Cu toate acestea, ambele abordări susțin că un creier sănătos ne permite să gândim mai clar, să trăim vieți mai fericite, să învățăm mai ușor, să ne amintim lucruri importante și să ne bucurăm de capacitatea de a raționa.
Depinde de fiecare dintre noi să ne cufundăm în profunzimile meditației pentru a ști ceea ce este real și cum anumite descoperiri ne sunt de folos. Între timp, dacă ai nevoie să-ți îmbunătățești funcționarea creierului, încearcă să savurezi un ceai de Ashwagandha, de turmeric sau de alte plante Ayurvedice pentru creier. Ține minte că aceste plante sunt resurse naturale pe care oamenii de știință moderni le recunosc acum ca fiind valoroase.
Surse: organicindiausa.com