Să adoptăm prevenția prin îngrijirea naturală a sănătății este o idee relativ nouă în mediul occidental, dar în cel oriental aceasta se bazează pe Ayurveda și pe alte practici vindecătoare străvechi. De ce să aștepți să te îmbolnăvești pentru a te hotărî să acționezi? Cu cât vor fi mai sănătoase alimentele pe care le consumi, cu atât mai mult vei putea să te bazezi pe sistemul tău imunitar. Există mai multe demersuri proactive pe care le poți adopta și care sunt la fel de simple ca o tură prin bucătărie.
Pe scurt, sistemul imunitar reprezintă mai multe organe și mecanisme din corp care ne ocrotesc în fața bolii și care mențin o bună stare de sănătate. Dacă îți vei hrăni trupul cu alimentele potrivite, dacă vei evita toxinele, dacă îți vei echilibra emoțiile și vei putea să ții în frâu stresul, sistemul tău imunitar va fi apt să-și facă treaba care trebuie. Medicul Ayurvedic Balaji Pavar explică faptul că sistemul imunitar- referindu-se la „ojas” din sistemul tradițional de îngrijire a sănătății din India- este o energie vitală concentrată în chakra inimii. În momentul în care sănătatea se deteriorează, acest lucru înseamnă că energia ojas din corp a scăzut.
Ca un tot unitar, corpul uman produce și consumă energie. De asemenea, el funcționează rezolvând în același timp mai multe probleme- detoxifiere, menținerea funcționării organelor, digerarea hranei și altele. În mod normal, corpul este capabil să jongleze cu toate aceste funcții și cu multe altele când este sănătos și echilibrat. Dar în cazul în care organismul devine supraîncărcat, cum ar fi de exemplu prin stres, teamă, anxietate, toxine și prin alte influențe, atunci și sistemul imunitar este puternic afectat.
Stresul și sistemul imunitar
Există o explicație simplă referitoare la faptul că o sănătate optimă înseamnă să se găsească o modalitate de echilibrare a stresului și grijilor. Stresul cronic, ce rezultă din mai mulți factori cuprinși în stilul de viață, precum concentrarea asupra veștilor rele- incluzând aici și actuala pandemie- pune corpul într-o continuă stare de luptă sau fugi. Acesta din urmă reacționează în mod natural la stres ca la o amenințare și de aceea încetinește sau stopează funcțiii importante și îndepărtează energia din procese precum digestia, detoxifierea și altele. În același timp, inflamația crește. Specialistul în biologie celulară și autorul Bruce Lipton a spus că „majoritatea bolilor sunt cauzate de stresul ce survine din faptul că nu trăim în armonie”. Cei ce practică Ayurveda ar fi de acord cu această abordare holistică.
Ayurveda deține o înțelegere amplă a impactului minții asupra corpului cu mult timp înainte ca oamenii de știință să înceapă să studieze interacțiunile dintre minte și trup.
Autorul și medicul Ayurvedic Vasant Lad ne învață că o bună sănătate reiese din prevenție și din menținerea sănătății prin atenția sporită acordată echilibrului rezultat din modul potrivit de gândire, din dietă, stil de viață și folosirea plantelor. Ayurveda se concentrează pe cum să se realizeze echilibrul dintre trup, minte și conștiință, potrivit constituției individuale, precum și să se cunoască modul în care să se realizeze schimbările din stilul de viață menite să aducă și să mențină echilibrul.
Doctor Lad a scris că factorii interni și externi- incluzând aici dieta și alegerile alimentare, anotimpurile și starea vremii, traumele fizice, locul de muncă, relațiile din familie și așa mai departe- pot să afecteze sănătatea. Privind din perspectiva Ayurvedei, echilibrul este ordinea naturală, în timp ce dezechilibrul este dezordine. Și în timp ce interacțiunea constantă dintre ordine și dezordine este mereu prezentă în corp, scopul sistemului Ayurvedic de îngrijire a sănătății este să se restabilească ordinea.
O dietă sănătoasă duce la restaurarea echilibrului. Din păcate, într-o societate foarte dependentă de alimentele industriale și convenționale, multe persoane nu știu care sunt alimentele ce le hrănesc trupurile, care le pot face să fie sănătoase sau bolnave și care le pot întări sistemul imunitar. Dacă ai nevoie de puțin ajutor pentru a porni pe calea cea bună, ghidează-te și după următoarele sfaturi.
Consumă hrană adevărată
Deși acest lucru pare evident, de fapt oamenii din lumea modernă nu consumă deloc alimente naturale. Iată care este adevărul: un aliment real este făcut în natură, pe când alimentele convenționale sau non-alimentele sunt realizate într-o fabrică. Alimentele adevărate sunt cele pe care le găsești într-un magazin de legume. Non-alimentele (acest concept se referă adesea la alimentele procesate) se află în mijlocul unui magazin și se găsesc acolo pe o perioadă scurtă, fiindcă sunt o creație a revoluției post-industriale de după cel de-al Doilea Război Mondial. Corpul uman nu a evoluat pentru a le consuma și pentru a le folosi fără să se confrunte cu diferite reacții adverse.
Adoptând o dietă echilibrată bazată pe fructe, legume, semințe, nuci, ierburi, cereale și mirodenii, este o modalitate extraordinară prin care poți începe să-ți echilibrezi sistemul imunitar.
Corpul uman, la fel ca alte organisme din lumea animalelor, sunt concepute pentru a consuma alimente ce se găsesc în natură, crescute în pământ mângâiat de soare și fără îngrășăminte chimice, fără pesticide sau erbicide. Natura se bazează pe un lanț alimentar, în care oamenii, animalele și orice altceva sunt parte integrantă a acestuia. Upanișadele se referă la fiecare ființă din natură ca un corp de hrană. Întrucât acest proces al alimentelor din corpuri este un sistem închis, include toți nutrienții care vindecă, susțin și promovează sănătatea prin lanțul de hrană și prin toate formele de viață, atât timp cât se menține pur. Dar dacă nu vei consuma alimente adevărate, atunci te afli în afara acestui univers, ceea ce conduce la diverse probleme- inclusiv la un sistem imunitar slăbit.
Practicile organice, bio-regenerative și/sau cele sustenabile produc alimente adevărate, pe care organismul le recunoaște în calitate de nutrienți. Când consumi astfel de alimente practici și o anumită formă a meditației ce îți calmează mintea, iar sistemul tău imunitar primește baza de care are nevoie pentru a se echilibra în fața stresului, temerilor, inflamației, poluanților din mediul înconjurător și așa mai departe.
Consumă anumite alimente pentru a-ți fortifica sistemul imunitar
Să adopți o dietă echilibrată care să cuprindă fructe și legume netratate, semințe, nuci, ierburi, cerale și mirodenii este o modalitate grozavă pentru a-ți echilibra sistemul imunitar. Există numeroase alimente și plante ce pot crește direct capacitatea organismului de a se apăra. Printre plantele Ayurvedice de top sunt incluse Tulsi, Moringa, Amalaki, Katuki și Turmericul.
Alimentele Ayurvedice recomandate se bazează pe cele trei doshe- Vata, Pitta și Kapha. Acestea reprezintă cele trei calități fundamentale regăsite în fiecare aspect și în fiecare expresie a conștiinței. Un specialist în Ayurveda își evaluează pacientul/pacienta pentru a afla ce dosha se află în dezechilibru și lucrează pentru a restabili armonia recurgând la plante, la modificări în dietă, în stilul de viață, la tratamente cu masaj sau la alte metode.
Există alimente ce se folosesc de secole pentru a susține sistemul imunitar. Printre ele se află ghimbirul, turmericul, cuminul, gheea, lintea roșie, merele, legumele cu frunze verzi, cardamomul și scorțișoara.
Din acest punct de vedere, alimentele pe care un medic Ayurvedic le-ar putea indica în scopul întăririi sistemului imunitar ar trebui să ia în calcul propria ta dosha și relația ei cu alte doshe (incluzând aici dosha anotimpului), dar și orice alte manifestări ce pot fi prezente. Dacă ai ojas la un nivel scăzut (răspuns al sistemului imunitar), atunci vei avea o mare vulnerabilitate în fața diferitelor infecții și a agenților patogeni. Emoțiile negative pot afecta ojas, așa că specialistul ar trebui să țină cont de emoțiile pacientului, cum ar fi mânia, îngrijorarea, oboseala excesivă și foamea.
În general, există anumite alimente ce au fost utilizate de milenii pentru a susține sistemul imunitar. Printre ele se află ghimbirul, turmericul, cuminul, gheea, lintea roșie, merele, legumele cu frunze verzi, mirodeniile ce stimulează precum cardamomul și scorțișoara. În plus, există și plante tămăduitoare, valorificate sub formă de ceaiuri și suplimente, cum ar fi ashwagandha, triphala și amla, dar și legume, printre care se numără spanacul, kale, varza creață, broccoli, varza obișnuită și conopida. Cerealele integrale, precum quinoa, amaranth-ul și semințele de in întăresc și ele sistemul imunitar datorită fibrelor și conținutului de nutrienți, despre care se spune că pot detoxifia corpul de substanțele toxice.
Evită aceste alimente
Este ușor să-ți amintești ce alimente ar trebui evitate. Pur și simplu, dacă acestea nu sunt naturale, nu le consuma. Dar în această epocă a marketing-ului înșelător nu poți să te bazezi pe o etichetă ce susține pur și simplu că un produs conține „ingrediente naturale”. Mai important este să faci diferența între hrana din natură și cea care ar trebui vândută în ambalaje ce necesită o etichetare pentru a ști ce se află înăuntru.
Mai mult decât atât, ocolește toate alimentele procesate- incluzând aici orice este etichetat ca având substanțe chimice, zahăr rafinat (și zahărul brun este rafinat), alimentele congelate și cele semi-preparate. Ayurveda nu recomandă consumul de carne din diferite motive, inclusiv pentru faptul că este greu de digerat.
Mănâncă în conformitate cu profilul tău ayurvedic
Numeroși medici Ayurvedici cred că înțelepciunea lor vindecătoare a fost exprimată și de vechii greci, care considerau că hrana ar trebui să fie cel mai bun medicament. Cel mai bun sfat pentru a-ți întări imunitatea este să consumi alimentele adecvate, să le eviți pe cele nepotrivite, să te bazezi pe puterea plantelor și a ceaiurilor, să-ți studiezi propria doshă și să vezi ce o echilibrează.
Rețete delicioase pentru a-ți hrăni sistemul imunitar
Cidru cald
Un remediu popular în numeroase variante, cidrul cald este cunoscut pentru că poate să ușureze congestia, să ajute la digestie, să stimuleze circulația sanguină și să susțină sistemul imunitar. Tonicul astringent este format mai ales din oțet de mere, apreciat pentru beneficiile sale asupra sănătății, infuzat alături de superalimente precum turmeric, ghimbir, usturoi și citrice. Adăugarea produselor ORGANIC INDIA pentru imunitate îi crește puterea, alături de adaptogenii Amla și Tulsi.
Ingrediente:
1/4 cană rădăcină de ghimbir proaspătă, curățată și feliată
1/4 cană de rădăcină de turmeric organic proaspătă, curățată și feliată
1/2 cană usturoi curățat și tăiat bucățele
2 batoane de scorțișoară
2 lingurițe Turmeric de la ORGANIC INDIA (conținutul a 8 capsule)
2 lingurițe scorțișoară
1 linguriță de piper negru boabe
1 portocală, tăiată în bucăți cu dimensiunea de aproximativ 2,5 cm
1 lămâie, tăiată în bucățele cu dimensiunea de aproximativ 2,5 cm
2 căni de cidru de mere proaspăt
1/4 de cană de miere (sau după gust)
un vârf de piper negru
Pune ghimbirul, turmericul, scorțișoara, usturoiul, piperul și citricele feliate într-un borcan de 1 l.
Adaugă oțetul de mere în borcan, până când ingredientele sunt acoperite complet de lichid. Pune capacul peste borcan și agită-l.
Lasă amestecul să se „odihnească” timp de 3 săptămâni, agitând zilnic borcanul. Vei strecura oțetul într-un recipient curat. Se adaugă miere după gust. Vei lua zilnic 1-2 linguri din amestec sau mai mult, dacă este nevoie, pentru creșterea energiei și pentru întărirea imunității!
Bombă cu miere și cu usturoi
Ingrediente:
2 linguri de miere (poate fi de orice tip, dar poți alege mierea de Manuka pentru un efect mai puternic)
Continutul a 6 capsule de ORGANIC INDIA Immunity
1 cățel de usturoi zdrobit (pentru un plus de putere va fi lăsat să se „odihnească” timp de 5 minute)
Opțional: piper negru boabe
Într-un borcan mic, adaugă usturoiul zdrobit, 2 linguri de miere și continutul capsulelor Immunity de la ORGANIC INDIA și amestecă-le bine. Vei mânca rapid amestecul rezultat și vei bea apă. Dacă vrei, poți să adaugi acest mix în suc natural sau în apă călduță.
Toddy cald fără alcool
Ingrediente:
1 cană apă
1 bucată de ghimbir de 2,5 cm, proaspăt, curățat și feliat subțire
1 pliculeț de Ceai cu Lămâie și Ghimbir de la ORGANIC INDIA
2 lingurițe de zeamă de lămâie
1 lingură de miere
Continutul a 6 capsule ORGANIC INDIA Immunity
1/2 linguriță de scorțișoară
Dressing pentru salată pentru creșterea imunității
Ingrediente:
1 lingură de fulgi de nucă de cocos
2 linguri de oțet de mere
Continutul a 6 capule de ORGANIC INDIA Immunity
1/4 cană de ulei de măsline
sare și piper după gust
Într-un borcan de mărime medie, cu capac, vei combina toate ingredientele. Vei pune capacul, îl vei strânge bine și vei agita borcanul. Servește cu plăcere!
Super-shot cu oțet de mere
Ingrediente:
2 linguri de apă călduță
1 linguriță de miere
un vârf de pulbere de piper Cayenne
continutul a 4 capsule ORGANIC INDIA Immunity
1 lingură oțet de mere
1 lingură zeamă de lămâie
Într-un pahar sau într-un borcan vei amesteca mierea, piperul Cayenne și produsele pentru imunitate de la ORGANIC INDIA în apă călduță. Adaugă oțet de mere și zeamă de lămâie.
#AdevărataStareDeBine