Cu mii de ani înainte ca unul dintre oamenii de știință câștigători ai Premiului Nobel, Linus Pauling, să arate care sunt puterile vindecătoare ale vitaminei C, medicii Ayurvedici foloseau Amla- cunoscută adesea sub numele de Coacăzul indian- drept leac. Amla face parte dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți din natură. Fructul a fost studiat pentru numeroasele sale beneficii și utilizări, incluzând aici stimularea imunității, protejarea organismului de radicalii liberi, posibilitatea de diminuare a procesului de îmbătrânire.
Planta aparține familiei Euphorbiaceae și se coace toamna în pădurile umede și în zonele deluroase de pe subcontinentul indian. Arborele care are acest fruct remarcabil este considerat sacru în India, fructul fiind consumat cu sare și cu pudră de chili, sub formă de murături sau ca desert cu zahăr. În timp ce fructul Amla este acru, frunzele sale au totuși un gust dulce dacă sunt consumate crude. În mod paradoxal, fructul acrișor reduce aciditatea gastrică și se folosește adesea în medicina Ayurvedică pentru tulburări gastrice, precum ulcer, arsuri sau reflux gastroesofagian.
Amla poate să contribuie la combaterea unor probleme de sănătate sistemice și poate să prevină deteriorarea celulară. Cercetătoarea Vidhi Bhatia a scris că utilizarea de Amla „datează de acum 5000 de ani în cadrul sistemului medical indian tradițional Ayurveda- mai ales în cadrul ”Rasayana”- o disciplină bazată pe întărirea stării de sănătate, pe consolidarea sistemului imunitar, pe reîntinerirea și pe revitalizarea trupului și minții.
100 g Amla crud conțin 680 mg de vitamina C. Prin comparație, o lămâie conține 77 mg de vitamina C la 100 g.
Ea continuă „În India, Amla este des folosit și pentru uleiurile de păr, având capacitatea de a face părul sănătos, des, de a-i stimula creșterea și de a-i conferi strălucire. Deloc suprinzător, se crede că are mai multe proprietăți medicinale. A fost utilizat pe scară largă și încă este, nu doar în India, ci și în Iran, în Iraq, în Thailanda, în China, în Italia, în Germania etc. drept laxativ și diuretic- iar lista poate continua”.
În calitatea sa de aliment bogat în vitamina C, Amla susține funcționarea glandelor suprarenale, folosită pentru energia de la nivel celular și susține sănătatea pielii și vaselor de sânge. În privința statutului de aliment cu fibre, Amla a fost utilizat pentru a ușura constipația și alte probleme ce țin de sănătatea digestivă. Poate fi benefic și pentru a susține sănătatea ficatului și pe cea a inimii.
Amla în medicina tradițională indiană
Meenakshi Nagdeve, co-fondator a „Organic Facts online”, a scris că datorită puternicelor sale proprietăți antioxidante, fructul Amla este adesea folosit în medicina Ayurvedică pentru a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului, dar și imunitatea organismului.
În calitate de ingredient vital al Triphala, fructul Amla este important în formula tradițională de plante indiene destinate susținerii digestiei și sistemului imunitar. Amla are rolul unui agent diuretic și se crede că este capabil să stimuleze asimilarea hranei, că echilibrează acizii gastrici, că fortifică ficatul, că poate hrăni creierul și că poate să stimuleze activitatea mentală. De asemenea, poate să întărească plămânii, să amelioreze calitatea pielii și să promoveze un păr sănătos.
Lucrarea Herbs List, A Guide To Medicinal Herbs (Lista Plantelor, Un ghid al Plantelor Medicinale), a arătat că Amla poate fi un excelent antiinflamator, de ajutor pentru durerile și inflamațiile articulare. Spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare, ce tind să genereze efecte negative, alimente precum Amla îi permit organismului să lucreze în cadrul proceselor inflamatorii în vederea vindecării și apărării. Această plantă cu efecte puternice a fost folosită în mod tradițional și în scopul diminuării febrei, a întăririi inimii, a controlului nivelului de zahăr din organism, a ameliorării infecțiilor urinare și pentru îmbunătățirea vederii. Este indicată și pentru ameliorarea stresului și pentru relaxare, în special pentru că în prezent se cunosc beneficiile pe care le are vitamina C pentru sănătatea și funcționarea glandelor suprarenale.
Editorii din cadrul „Herbs List” subliniază faptul că Amla poate îmbunătăți fertilitatea, poate întări plămânii și hrăni sistemul imunitar. În plus, fructul este considerat un agent exfoliant și astringent. Se spune că utilizarea sa regulată poate să ajute pielea să pară mai tânără și mai fermă. Este folosit adesea pentru a ajuta părul să devină mai strălucitor și cu un aspect sănătos, prevenind totodată și procesul de încărunțire.
Mai bun decât simpla vitamină C
100 g fruct Amla crud conțin 680 mg vitamina C. Prin comparație, lămâia conține 77 mg vitamina C la 100 g.
Toate beneficiile Amla cresc dacă fructul este consumat în întregime, netratat, acesta remarcându-se prin comparație cu obișnuita vitamina C (acid ascorbic), creată sintetic în laborator. Un punct de reper din filozofia Ayurvedică este holismul, potrivit căruia fiecare plantă și aliment în forma lor naturală sunt preferate în locul anumitor componente din hrană, precum vitaminele sau mineralele. Spre deosebire de vitaminele create în laborator, Amla conține toată vitamina C și alte vitamine sinergice, minerale (cum ar fi calciul, magneziul, potasiul, fierul, cuprul și multe altele), antioxidanți, aminoacizi, alcaloizi, tanini, flavonoizi și alți nutrienți ce nu se regăsesc în vitaminele obișnuite.
Vidhi Bhatia a explicat, discutând din punct de vedere științific „Inițial, proprietățile terapeutice ale Amla au fost puse pe seama conținutului ridicat de vitamina C. Studiile arată acum că de fapt este vorba despre o combinație de ingrediente active ce conferă posibilitatea de a ameliora bolile, de a le preveni și de a promova sănătatea…”. Viitoarele cercetări urmează să evidențieze și beneficiile terapeutice din alți compuși activi ai fructului.
În cazul în care dorești să încerci beneficiile Amalaki îl poți comanda pe magazinul nostru online aici.