Fără îndoială că ai auzit de antioxidanți. Despre ei s-a scris în presă, s-a discutat la televizor și ai văzut numele lor pe etichetele produselor achiziționate din supermarket, plafar sau farmacie. Știi că îți sunt de folos și că ar fi bine să beneficiezi de ei, dar probabil că nu știi ce reprezintă ei de fapt.
Ce reprezintă antioxidanții
Să pornim cu începutul. Antioxidanții sunt molecule ce se regăsesc în mod natural în corpul nostru (numai oamenii au în organism enzime ce produc antioxidanți), dar ei se mai află, în anumite proporții, și în alimente și băuturi proaspete precum este ceaiul verde de exemplu.
Antioxidanții sunt parțial responsabili de a ne ajuta să ne menținem tinerețea, încetinind procesele de îmbătrânire. Termenul „anti” se referă la modul în care ei ajută și țin la distanță oxidarea, astfel încât aceasta să nu intervină la interiorul și în exteriorul corpurilor noastre. Procesele de oxidare au loc când molecule de radicali liberi, produse în corp, atacă în mod repetat și distrug moleculele sănătoase. Încearcă să-ți imaginezi o bucată de măr proaspăt tăiat, ce a fost lăsat să stea pentru o jumătate de oră. Va începe să devină maroniu și să nu mai fie atrăgător. Acesta reprezintă procesul de oxidare.
De ce ai nevoie de antioxidanți
Unul dintre numeroasele beneficii importante ale antioxidanților este că vor interfera cu procesul de distrugere adus de radicalii liberi. Antioxidanții pot realiza acest demers donând generos din proprii lor electroni pentru a satisface lacomele molecule de radicali liberi. Când un radical liber primește electroni, puterea sa distructivă este stopată, cel puțin pentru o perioadă.
Din păcate, suntem în mod constant sub asediul radicalilor liberi- metabolismul și sistemele de producere de energie din organism îi creează de fapt. Mai mult decât atât, suntem expuși în mod regulat radicalilor liberi proveniți de la poluare, de la fumul de țigară, de la radiațiile solare UV, de la radiații și de la excesul de exerciții fizice. Din cauza atacurilor repetate ale radicalilor liberi, organismele noastre încep să ajungă să sufere din cauza bolilor și din cauza proceselor de îmbătrânire, de aceea este esențial să ne menținem în corp un nivel sănătos al antioxidanților. De fapt, acest lucru este vital.
Toate acestea par că sună acum teatral. Poate îți este greu să îți imaginezi moleculele de antioxidanți cum le atacă pe cele de radicali liberi? Te asigur de faptul că se poate vorbi despre o cercetare asupra antioxidanților bine pusă la punct. Oamenii de știință au reușit chiar să împartă antioxidanții în două tipuri: enzimatici și non-enzimatici.
De vreme ce ambele tipuri de antioxidanți sunt implicate în atacarea radicalilor liberi, specialiștii știu acum destul cât să înțeleagă care este rolul fiecăruia dintre ei în acest process. Moleculele non-enzimatice, de exemplu, întrerup reacția în lanț a radicalilor liberi (ce presupune un atac permanent asupra moleculelor sănătoase din organism). Antioxidanții enzimatici au impact asupra radicalilor liberi convertindu-i în ceva care în final va putea fi eliminat de către organism.
Antioxidanții sunt esențiali pentru starea noastră de bine și pentru amânarea și prevenirea distrugerilor provocate de radicalii liberi. Aceștia din urmă sunt implicați în cel puțin 60 de boli și de manifestări. Iată doar câteva exemple de boli de care sunt responsabili radicalii liberi: cancer, Parkinson, Boala Alzheimer, cataracta, artrita, îngroșarea arterelor, inflamațiile picioarelor și, desigur, sunt implicați și în procesul de îmbătrânire prematură.
Unde poți găsi antioxidanții
Să obții un nivel adecvat al antioxidanților prin dietă este un lucru imperativ, dar modul în care aceștia ajung la tine și dozarea lor trebuie monitorizate cu grijă. Așa cum este vorba și în alte abordări legate de sănătate- lasă-te ghidat/ă de moderație și de varietate. Ce presupune acest lucru? Ei bine, poate că ai citit că vitamina C este un antioxidant minunat, ceea ce este adevărat. Dar să investești numai în achiziționarea tabletelor de vitamina C și să le iei cu sfințenie timp de mai mulți ani nu este ideal. În schimb, trebuie să te asiguri că vei realiza un echilibru între diferiți antioxidanți în diverse forme. Ia în considerare alimentele, ceaiurile bogate in antioxidanti, suplimentele alimentare și realizarea de exerciții fizice.
Mâncarea este probabil primul lucru care îți vine în minte când te gândești la cum să obții diferiți antioxidanți. Fructele și legumele sunt unele dintre cele mai bune surse de antioxidanți și din fericire este destul de ușor să ai parte de ele. Cu toate acestea, ca să te asiguri că vei beneficia de cel mai bun nivel de antioxidanți din consumul de fructe și legume, este necesar ca ele să fie proaspete și organice (pesticidele constituie radicali liberi). Dacă o portocală a călătorit 100 de kilometri într-un camion, după aceea 1000 de kilometri într-un recipient de refrigerare dintr-un avion, după aceea în alt camion, iar după o săptămână a ajuns la magazinul din apropiere, atunci nivelul de antioxidanți din ea va fi neglijabil. Fermierii din piețe și magazinele de fructe și legume independente de obicei le achiziționează direct de la producători (în cazul în care nu le cultivă chiar ei), iar de obicei acestea sunt culese chiar în ziua în care sunt comercializate. Înseamnă că este proaspăt, că este organic și că este bine pentru tine.
Dacă o cutie plină cu fucte și legume nu te atrage sau reprezintă o schimbare atât de dramatică în dietă încât ți se pare dificil să te adaptezi la ea- încearcă sucurile naturale. Fructele sau legumele proaspete, organice, ajunse într-un storcător de fructe, dau naștere unei băuturi ce îți va da satisfacție și care te poate însoți la micul dejun, la o gustare sau chiar poate înlocui o masă. Dacă nu îți plac smoothie-urile, încearcă un ceai Tulsi. Obținut din frunze de Busuioc Sfânt, ceaiul Tulsi are numeroase și demonstrate beneficii pentru sănătate- iar prezența unui nivel ridicat de antioxidanți este unul dintre ele. Un studiu clinic din anul 2007, publicat în „The Journal of Medicinal Food”, a arătat că antioxidanții din ceaiul de Tulsi erau eficienți în a reduce din formarea enzimelor canceroase. Ceaiul verde este și el o sursă minunată de antioxidanți și, precum ceaiul Tulsi, reprezintă o cale ușoară de a-ți completa necesarul.
Varietatea este totul când vine vorba despre antioxidanți. Adăugând plante și condimente la mesele tale reprezintă o modalitate excelentă ca să te asiguri că vei avea parte de un aport zilnic necesar al acestora. Turmericul, condimentul galben folosit adesea în gastronomia indiană, conține curcumin, o enzimă ce are un dublu efect asupra radicalilor liberi. Acest condiment nu numai că poate neutraliza radicalii liberi, dar va crește și capacitatea organismului de a produce antioxidanți.
Răsfățându-ți corpul cu alimente proaspete bogate în antioxidanți, cu condimente și cu ceai, vei resimți și vei vedea curând beneficii, dar există și o altă modalitate de a avea parte de așa ceva: activitatea fizică. Poate părea puțin absurd că exercițiile fizice reprezintă, deopotrivă, un radical liber și un antioxidant, așa că ar trebui să gândești în felul acesta. Când faci adesea exces de exerciții fizice (de exemplu antrenamente ce vizează rezistența), îți vei pune corpul sub mult stres și te vei expune atacului radicalilor liberi. Dar dacă vei alege tipul corect de exerciții și nivelul potrivit de intensitate a acestora, vei avea parte de mai multe efecte pozitive asupra sănătății tale. Încă există întrebarea care ar putea fi exercițiul fizic perfect, dar se știe că alternanța dintre exerciții scurte, de intensitate mare și alternanța cu perioade de repaos, funcționează bine. Dacă ești în căutarea unei sugestii din acest punct de vedere, poți încerca HIT (Training cu Intervale de Mare Intensitate) sau vei merge la o sală de sport și vei sta de vorbă cu un antrenor pentru a-ți crea o rutină de exerciții fizice.
În sfârșit, încearcă să consideri antioxidanții ca fiind cei mai buni prieteni ai tăi- primește-i în viața ta sub forma unei diete pline de alimente variate, proaspete, organice, a unui ceai adaptogen și bucură-te de beneficiile lor înconjurându-te de toate acestea.