Ashwagandha, cunoscută și sub denumirile de „Ginseng indian”, „Cireș de iarnă” sau „Withania somnifera”, face parte, pe bună dreptate, dintre cele mai populare plante ayurvedice pentru femei. Fiind o plantă adaptogenă, susține răspunsul la stres, oferă energie, asigură un somn odihnitor și ajută corpul să se adapteze factorilor de stres moderni. Specialiștii în medicina ayurvedică au descoperit beneficiile plantei în urmă cu mii de ani, ceea ce explică de ce aceasta face parte din numeroase formule tradiționale. De asemenea, știința modernă începe să evidențieze tot mai mult Ashwagandha, beneficii ale ei fiind exceptionale pentru femei.
În articolul de mai jos, poți descoperi mai multe detalii, care țin atât de tradiție, cât și de știință, despre această plantă, astfel încât să înțelegi mai bine cum acționează.
Ce este Ashwagandha?
Ashwagandha reprezintă o plantă străveche, venerată de peste 5000 de ani. Face parte dintre cele mai importante plante ayurvedice, fiind considerată „Rasayana” sau tonicul ce revigorează și întinerește.
Ashwagandha: beneficii si utilizări tradiționale:
- Frumusețe;
- Sănătate cognitivă;
- Digestie;
- Energie;
- Sănătatea femeilor;
- Sănătatea aparatului reproducător;
- Imunitate;
- Răspuns inflamator;
- Sănătatea articulațiilor;
- Echilibrul hormonal;
- Diminuarea impactului stresului;
- Îmbunătățirea calității somnului;
- Sănătatea tiroidei etc.
În plus, Ashwagandha reprezintă un adaptogen, ceea ce înseamnă că face parte dintre plantele care ajută corpul să se adapteze, să răspundă și să gestioneze eficient diferiți factori de stres, incluzând aici stresul fizic, emoțional și cel care ține de mediu. Proprietățile plantei se reflectă chiar în numele ei, derivat din cuvântul sanscrit „ashwa”, care se traduce prin „cal” și „gandha”, care se traduce prin „miros”. Cei ce practică Ayurveda consideră că Ashwagandha îi poate dărui cuiva forța, vitalitatea și vigoarea unui cal (din fericire, fără mirosul specific de cal!!).
Cum acționează Ashwagandha?
Cei ce practică medicina tradițională ayurvedică au înțeles cum să utilizeze planta pentru ca ea să fie benefică atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Cu toate acestea, fără instrumentele oferite de știința modernă, modul în care acționează Ashwagandha ar fi rămas un mister.
Pe parcursul secolului 21, oamenii de știință au identificat peste 50 de compuși activi ai plantei. Printre aceștia se regăsesc alcaloizii steroidali și lactone, ambii compuși fiind cunoscuți sub denumirea de vitanolide. Acestea din urmă, alături de alți compuși, oferă numeroase beneficii pentru sănătatea femeilor.
Ashwagandha: beneficii pentru femei
Planta nu este benefică doar pentru sănătatea femeilor; de altfel, a fost utilizată și s-a dovedit că este binevenită și pentru diverse probleme ce țin de sănătatea bărbaților. De fapt, tocmai în așa ceva constă frumusețea plantelor Rasayana/adaptogene. Cu alte cuvinte, ele oferă numeroase beneficii pentru aproape oricine, adresându-se celor mai variate scopuri.
Iată 7 beneficii ale Ashwagandhei pentru femei:
1. OFERĂ SUPORT EMOȚIONAL COMPLEX
Orice femeie se confruntă, la un moment dat, cu stresul și cu fluctuații ale dispoziției. Cercetările au arătat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere din pricina stresului emoțional. În aceste condiții, specialiștii în Ayurveda le recomandă femeilor plante adaptogene precum Ashwagandha sau Tulsi- acestea susțin răspunsul la stres, sănătatea emoțională și cresc nivelul de energie. Potrivit unui studiu apărut în „Phytomedicine: International Journal Of Phytotherapy and Phytopharmacology”, Ashwagandha susține bună-dispoziția pentru că reduce nivelul tribulinei din creier, ceea ce are efect calmant. [1] Așa cum vei afla pe parcurs, planta este benefică și pentru alte aspecte legate de dispoziție, cum ar fi somnul, funcționarea axei formate din hipofiză- hipotalamus- glandele suprarenale și echilibrul hormonal.
2. ARE GRIJĂ DE SĂNĂTATEA GLANDEI TIROIDE
Sănătatea glandei tiroide este un subiect larg dezbătut printre femei. Spre exemplu, în cadrul medicinei integrative funcționale, numeroși medici și cercetători au recunoscut adesea că sănătatea tiroidei estee strâns legată de sănătatea întregului organism. În Ayurveda, bunăstarea tiroidei este un rezultat al echilibrului dintre doșele Pitta și Kapha, ce sunt legate și de buna funcționare a metabolismului. Specialiștii în Ayurveda folosesc de mulți ani plantele, inclusiv Ashwagandha, alături de recomandări ce țin de dietă și schimbări în stilul de viață, pentru a se menține echilibrul doșelor Pitta/Kapha, astfel încât să se susțină funcționarea normală a tiroidei și a metabolismului. Studii noi au început să valideze beneficiile tradiționale ale plantei. Spre exemplu, un studiu placebo a arătat că femeile care au luat zilnic câte 600 mg Ashwagandha au avut parte de o echilibrare hormonală.[2] Aceste rezultate sunt încurajatoare, în condițiile în care nivelul hormonilor tiroidieni au impact și asupra altor hormoni feminini, influențând totodată dispoziția, sănătatea inimii și starea de bine la nivel emoțional și mental.
3. SUSȚINE ECHILIBRUL HORMONAL
Menopauza ar trebui să fie o perioadă frumoasă- care să celebreze trecerea într-o altă etapă a vieții. Din păcate, anii care preced menopauza, perioadă cunoscută sub numele de premenopauză, sunt de obicei marcați de temeri și provocări legate de modul în care o femeie va face față manifestărilor neplăcute ale menopauzei.
Din fericire, Ashwagandha are o istorie îndelungată în ceea ce privește sprijinirea femeilor pentru a face față mai bine și perioadei ce face trecerea spre anii înțelepciunii. Astfel, studiile au arătat că planta este binevenită pentru ameliorarea simptomelor ușoare și moderate ce însoțesc menopauza.
Ashwagandha, beneficii în:
- Echilibrul hormonal (dintre estradiol și hormonul de stimulare foliculară);
- Sănătatea emoțională;
- Reglarea temperaturii corpului;
- Calitatea vieții etc.
În același timp, cercetările au demonstrat că vitanolidele din Ashwagandha au efecte pozitive și asupra sănătății oaselor în perioada menopauzei. În plus, planta este binevenită întrucât susține un somn sănătos în perioada de premenopauză, la menopauză și în după intrarea la menopauză.
4. TE AJUTĂ SĂ DORMI MAI BINE
Potrivit „Centrului pentru Controlul Bolilor” din SUA, 1 din 3 americani nu dorm suficient (7-9 ore pe noapte). Problemele ce țin de somn afectează și femeile. Spre exemplu, fluctuațiile hormonale, prezența bebelușilor, îngrijirea copiilor, stresul și alte probleme pot interfera cu calitatea somnului. Femeile care au grijă de sănătatea lor știu că somnul este foarte important, însă nu vor să recurgă la medicamente sau suplimente care să le ajute din acest punct de vedere. Dacă nici tu nu știi ce ai de făcut, ține cont și de concluziile unor studii.
De pildă, câteva studii calitative au arătat că Ashwagandha are efecte benefice asupra duratei, calității și eficienței somnului, ajutându-te să adormi mai repede și asigurând starea de alertă după trezire. În plus, plantele precum Ashwagandha nu creează dependență. Dacă recurgi la Ashwagandha devii mai somnoroasă? Se poate spune că și da, și nu. În general, dozele mari de Ashwagandha induc o stare de relaxare, în timp ce dozele mici pot fi utilizate pe parcursul unei zile pentru a susține răspunsul organismului la stres, echilibrul hormonal etc. Ca să te asiguri că iei decizia cea mai bună în privința utilizării acestei plante, stai de vorbă cu un specialist în Ayurveda sau cu un alt specialist în medicina naturistă.
5. SUSȚINE SĂNĂTATEA APARATULUI REPRODUCĂTOR FEMININ
Adesea auzim despre produse destinate îmbunătățirea sănătății aparatului reproducător al bărbaților, însă acestea pot fi utile și femeilor supuse dezechilibrelor hormonale și stresului. De pildă, în Ayurveda, plante adaptogene și benefice pentru tractului digestiv, precum este și Ashwagandha, sunt utilizate atât pentru îmbunătățirea sănătății aparatului reproducător feminin, cât și a celui masculin. Știința modernă confirmă beneficiile plantei, iar un studiu a evidențiat, prin comparația dintre un grup de control și un grup placebo, că femeile care au luat câte 300 mg Ashwagandha pe zi, timp de 8 săptămâni, se bucurau de o sănătate reproductivă normală.[3] Oamenii de știință nu au reușit să explice modul în care a acționat planta. Cu toate acestea, prin raportare la principiile specifice Ayurvedei, parțial responsabile pentru efectele menționate sunt beneficiile plantei asupra modului în care corpul răspunde la stres și asupra echilibrului hormonal.
6. TE AJUTĂ SĂ FACI FAȚĂ MAI UȘOR STRESULUI
Când vine vorba despre beneficiile Ashwagandha, nicio listă a acestora nu ar fi completă și fără ceea ce urmează. Așa cum ai aflat deja, această plantă este un adaptogen- adică ajută organismul să răspundă mai bine și să se adapteze la diferiți factori de stres.
Cum acționează Ashwagandha?
Cercetările au evidențiat următorul aspect: Ashwagandha are efecte pozitive atât asupra nivelului de cortizol, principalul hormon al stresului, cât și asupra funcționării axei formate din hipotalamus- hipofiză- glandele suprarenale. [4] Această axă este legată de controlul și reglarea hormonilor. Dacă ea este dezechilibrată, unul dintre efectele nedorite ce intervine este stresul persistent, dăunător pentru alți hormoni, pentru sănătatea aparatului reproducător, pentru somn etc. Așa se explică nu numai de ce stresul este cauza principală sau cea care favorizează aproape toate dezechilibrele din organism, ci și de ce plantele adaptogene au trecut proba timpului pentru efectele lor tonice, revigorante.
7. ESTE BENEFICĂ PENTRU CICLUL MENSTRUAL
Femeile se confruntă adesea cu manifestări neplăcute atât în perioada premenstruală, cât și în timpul menstruațiilor. Printre astfel de manifestări se regăsesc, de exemplu, faptul că resimt mai acut stresul, prezența crampelor, ceața mentală, menstruații neregulate, tulburări de somn etc. De altfel, tulburările ce țin de ciclul menstrual determină numeroase femei, pentru a gestiona mai bine lucrurile, să se orienteze fie spre medicina Ayurvedică, fie spre alte tipuri de medicină tradițională. Dacă te consulți cu un specialist în Ayurveda în zilele noastre, o să îți dai seama că acesta, la fel ca în urmă cu mulți ani, o să-ți recomande utilizarea Ashwagandhei pentru susținerea echilibrului hormonal.
Din perspectivă ayurvedică, sindromul premenstrual are numeroase cauze, cum ar fi acumularea toxinelor în organism, tulburările digestive, renale sau hepatice, dezechilibrele hormonale, stresul, dezechilibrul doșelor. În calitatea sa de „Rasayana”, Ashwagandha este benefică pentru numeroase sisteme ale organismului. Din pespectivă occidentală, științifică, această plantă are efecte pozitive asupra axei hipotalamus- hipofiză- glandele suprarenale, asupra somnului, asupra stării de bine la nivel emoțional și asupra unui răspuns inflamator sănătos.
Cum găsești Ashwagandha de înaltă calitate
Ashwagandha este disponibilă în forme variate, precum suplimente alimentare, ceaiuri sau produse destinate nutriției sportivilor. Pentru ca beneficiile ei să fie într-adevăr vizibile, trebuie să se țină cont și de originea ei, de puritate și de eficiență.
ORGANIC INDIA este de mai mulți ani lider în producția organică, regenerativă și sustenabilă de Ashwagandha. Toate suplimentele și ceaiurile noastre conțin Ashwagandha 100% organică, provenită din mici ferme de familie din regiunea deluroasă Bundelkhand din nordul și centrul Indiei. Această regiune este faimoasă în întreaga lume pentru că furnizează Ashwagandha de cea mai bună calitate. În plus, faptul că plantele noastre au trecut prin numeroase teste de calitate și dețin diverse certificări îți demonstrează că te poți bucura de fiecare dată de puritate, de autenticitate și eficiență.
Dacă vrei să apelezi la Ashwagandha, te poți orienta, spre exemplu, către:
- ORGANIC INDIA Ashwagandha, Antistres Natural
Reprezintă un produs 100% Certificat Organic, fără organisme modificate genetic. Suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Ashwagandha, Antistres Natural susține capacitatea organismului de a face față stresului, fiind binevenit inclusiv în caz de anxietate și stări depresive. În plus, este util în caz de hipotiroidism, susține sănătatea aparatului endocrin și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.
Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, ar trebui să faci o cură cu acest supliment alimentar timp de 3 luni, interval în care vei lua zilnic 1-2 capsule în timpul meselor, de două ori pe zi.
- ORGANIC INDIA Ashwagandha Pulbere
Această pulbere constituie un energizant natural, care nu creează dependență și care susține rezistența organismului la efort și la stres.
Te vei bucura de rezultatele așteptate dacă vei face o cură bazată pe ORGANIC INDIA Ashwagandha Pulbere pentru cel puțin 3 luni. În funcție de preferințe, poți să consumi pulberea în apă sau adăugând-o într-un suc natural sau într-un smoothie.
- Ceaiul Tulsi (Busuioc Sfant) Ceai Verde Ashwagandha, Ceai Adaptogen, Antistres & Anxiolitic
Te ajută să te bucuri de o stare de bine, de relaxare, imediat după ce îl consumi. În afară de rădăcină de Ashwagandha organică și de ceai verde, Ceaiul Tulsi (Busuioc Sfant) Ceai Verde Ashwagandha conține trei tipuri de Tulsi (Rama, Vana și Krishna), lemongrass și aromă naturală de lămâie. Poți să-l consumi timp îndelungat, fiind recomandat să bei 1-3 căni pe zi.
Studii:
- S.K.Bhattacharya et al, Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study, Phytomedicine, vol. 7, cap. 6, decembrie 2000, pag. 463-469;
- Kumar, Ashok-Sharma et al, Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial, The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol.24, nr. 3;
- Josephs, Robert et al, Stress Hormone Blocks Testosterone’s Effects, Hormones and Behaviour<
- Chandrasekhar K. Et al, A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults, Indian Journal of Psychological Medicine, publicat online în iulie 2012