Ashwagandha și rezistența organismului

De câte ori ai auzit până acum vorbindu-se de „răceala și gripa de sezon”? În mod cert, perioada din an nu este singurul motiv pentru care ne îmbolnăvim către finalul toamnei și pe parcursul iernii. Dacă privim boala din perspectiva Ayurvedică, faptul că te îmbolnăvești are legătură cu un dezechilibru al doshelor- nu numai în ceea ce privește dosha ta, ci și dosha ce ține de minte, de anotimp și de mediu. De vreme ce atribuim răceala și gripa unui sistem imunitar susceptibil să fie slăbit, perspectiva Ayurvedică este mai amplă. Când toate acestea se află în echilibru, organismul îți asigură o bună sănătate chiar și când ceilalți se îmbolnăvesc- este de fapt ceea ce occidentalii numesc „un sistem imunitar puternic”. Una dintre numeroasele metode Ayurvedice menite să creeze echilibru este să se apeleze la plante, iar Ashwagandha este adesea prima alegere în ceea ce privește să faci față tranzițiilor sezoniere de la cald la rece.

Răceala și gripa survin ca urmare a trecerii de la zilele calde și însorite de vară, când este dominantă Pitta, la cele dominate de vânt, ce țin de Vata, pentru ca în final să se ajungă la zilele reci de iarnă dominate de Kapha. Potrivit medicinei Ayurvedice, scrie Jeff Perlman din cadrul „LA Yoga”, Vata este responsabilă pentru reglarea sistemului imunitar, iar Kapha se leagă de nas, de aparatul respirator. Să eviți răcelile are legătură cu demersul de a menține mintea și trupul în armonie cu mediul și să se echilibreze doshele.

Mintea și stresul

Este binecunoscut faptul că stresul poate slăbi sistemul imunitar. Stresul poate crea un lanț de reacții din interacțiunea dintre minte și corp. Vanashree Belgamwar, specialist în Ayurveda din Minnesota, explică faptul că mintea poate iniția cu ușurință boala în organism. În Ayurveda, acest fenomen se numește prajnaparadha– un atac asupra înțelepciunii sau intelectului.

Hans Selye, un medic de la jumătatea secolului trecut care a popularizat și definit conceptul de stres, s-a gândit că acesta duce la transformări hormonale, care conduc la numeroase boli sau simptome, inclusiv la cele pe care le numim răceală sau gripă. Potrivit lui Selye, stresul nu se limitează doar la minte și poate să se refere la expunerea îndelungată la lipsa de hrană, la injectarea unor substanțe străine în corp sau chiar la o rutină marcată de exerciții fizice dificile. Ideea lui Selye despre stres nu include doar stresul de la nivel nervos, ci și „răspunsurile nespecifice ale corpului la orice solicitări.”

Stresul ia adesea forme mai subtile, traduse prin anxietate, grijă, depresie, suprastimulare sau chiar prea mult efort al minții sau corpului. Cu toate acestea, întrucât Ashwagandha este o plantă adaptogenă- o plantă care contribuie la echilibrarea stresului- se pare că este de folos. În termeni mai științifici, ea echilibrează axa hipotalamus- glanda pituitară- glandele adrenale, ceea ce presupune o echilibrare a trei glande ce sunt activate în caz de stres.

Sistemul imunitar

Cheia pentru a rămâne sănătoși este să avem un sistem imunitar echilibrat. Medicul Renee Bacher explică faptul că sistemul imunitar creează, depozitează și distribuie celule albe care luptă cu bacteriile și cu virusurile, mai ales în perioada sezonului de răceală și gripă. Bacher afirmă și că acest lucru este bun pentru sănătate, așa cum s-a dovedit printr-un studiu cu studenți la Drept, al căror sistem imunitar ținea pasul cu gândurile lor referitoare la cât de dificilă va fi facultatea. Când aceștia aveau gânduri pozitive, sistemul lor imunitar funcționa mai bine, dar când interveneau grijile, acesta își diminua forța. Concluzia este că dacă va fi văzută partea bună a lucrurilor ai putea să-ți pregătești mai bine corpul să combată boala- fie că este voba de răcelile comune, fie că este vorba de maladii mai serioase.

Ashwagandha a fost una dintre cele mai apreciate plante din medicina Ayurvedică de sute de ani, cu mult înainte ca știința modernă să lanseze concepte precum „adaptogen”, „stres” și „sezonul răcelilor și gripelor.” Fără o paradigmă holistică asupra sistemului de sănătate Ayurvedic, poate fi simplu să supraevaluezi puterea minții și spiritului pentru a crea sau soluționa dezechilibrele ce provoacă probleme de sănătate. Când vei începe să lucrezi asupra minții, vei reuși să ai o șansă mai ridicată pentru a depăși schimbările sezoniere cu o stare de sănătate bună.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness