Este timpul să atragem din nou atenția asupra problemelor de sănătate ale femeilor, în condițiile în care nu beneficiază încă de îngrijiri medicale la același nivel precum bărbații. Totodată, o bună parte a cercetărilor din domeniul medical este legată de bărbați, plecându-se de la simptomele și tratamentele care țin de modul în care se manifestă afecțiunile în rândul acestora. În plus, rolurile pe care le au femeile și așteptările venite din partea societății încă le forțează să ignore sau să amâne solicitarea îngrijirilor medicale până când afecțiunile de care suferă se agravează. Mai mult decât atât, stresul excesiv, poluarea și dietele dezechilibrate afectează sănătatea, iar femeile din zilele noastre, spre deosebire de cele din generațiile mai vechi, se confruntă încă din tinerețe cu boli care țin de stilul de viață, cum ar fi boli de inimă, dezechilibre hormonale și tulburări metabolice. Din fericire, ayurveda pentru femei susține utilizarea unor anumite plante pentru o ameliorare sigură și naturală a problemelor de sănătate amintite. Iată câteva exemple în acest sens:
Dezechilibrele hormonale
De la chimicalele prezente în cosmetice și în produsele de îngrijire, până la gătitul în vase confecționate din anumite materiale sau utilizarea sticlelor de plastic, numeroase obiecte pe care le utilizăm zi de zi conțin chimicale ce fac parte dintre disruptorii endocrini și care interferează cu echilibrul hormonal, crescând riscul de menstre neregulate, de acnee, de sindromul ovarului polichistic, de „ceață mentală” și afectând sănătatea reproductivă.
Ayurveda pentru femei pune la dispoziție numeroase plante adaptogene, cum ar fi shatavari, tulsi, guduchi și ashwagandha, astfel încât să se restabilească echilibrul hormonal. De pildă, shatavari este cunoscută pentru efectele pozitive pe care le are asupra sănătății reproductive a femeilor în fiecare etapă a vieții. Această plantă adaptogenă este bogată în estrogeni naturali care contribuie la reglarea hormonală, la starea de bine și la creșterea nivelului energiei. Poți să beneficiezi de efectele ei pozitive utilizând și ORGANIC INDIA Shatavari Echilibru Hormonal Natural, Lactație, Fertilitate, un supliment natural ce conține rădăcină de shatavari organică și care este sursă de fitoestrogeni. Pentru a te bucura de rezultatele așteptate, ia 1-2 capsule pe zi de două ori pe zi, în timpul meselor.
Tot pentru sănătatea reproductivă și pentru asigurarea echilibrului hormonal, inclusiv în perioadele marcate de menstruație, dar și la menopauză, te poți orienta și către ORGANIC INDIA WWB Sănătatea Femeii, Sindrom Premenstrual. Capsulele conțin următoarele plante: rădăcină de shatavari organică, tulpină de guduchi organic, frunze de Tulsi Vana organic, scoarță de lodhra. Aceste plante acționează sinergic pentru a-ți oferi efecte pozitive precum reechilibrarea hormonală, diminuarea balonării și a retenției de apă, ameliorarea unor manifestări specifice menopauzei: bufeuri, fluctuații ale dispoziției, depresie, insomnie. Ca să ai parte de cele mai bune rezultate, ar trebui să faci o cură cu acest supliment alimentar pentru cel puțin 3 luni, luând 1-2 capsule de trei ori pe zi, în timpul meselor.
Pentru a-ți asigura echilibrul hormonal, ia și următoarele măsuri:
- Încearcă să dormi suficient (7-8 ore);
- Străduiește-te să te expui zilnic la lumina soarelui pentru cel puțin 10 minute;
- Implică-te zilnic în activități fizice, timp de 20-30 de minute;
- Adoptă o dietă echilibrată, din care să nu lipsească nici alimentele bogate în fibre;
- Consumă alimente care conțin acizi grași Omega-3, ca de exemplu semințe de in și de chia;
- Diminuează consumul de zahăr;
- Evită cosmeticele/produsele de îngrijire pe bază de chimicale;
- Diminuează expunerea la lumina albastră seara;
- Consumă ceai pe bază de Tulsi și de ceai verde;
- Încearcă să-ți faci un control medical complex la 2 ani.
Acnee, hiperpigmentare și ten cu aspect tern
Problemele tenului au adesea legătură cu diverse disfuncții din organism legate, de exemplu, de o circulație proastă a sângelui sau de acumularea de toxine, dar pot fi provocate și de adoptarea unei diete dezechilibrate. Majoritatea produselor de îngrijire din comerț se adresează superficial acestor probleme, necesitând utilizare frecventă și expunerea pielii la diverse chimicale.
Pe lângă includerea în dietă a alimentelor cât mai naturale, cât mai puțin procesate, experții în Ayurveda pentru femei recomandă și folosirea unor plante cum ar fi tulsi, giloy, amla, șofran, tulsi, neem, brahmi, turmeric, manjishta, santal și ashwagandha pentru a conferi sănătate și frumusețe pielii.
De pildă, suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Beautiful Skin, Ten Radiant susține regenerarea pielii, îmbunătățindu-i aspectul. În acest supliment sunt incluse: frunze de Tulsi Rama organic, frunze de Neem organic, tulpină de guduchi organic, rădăcină de turmeric organic, pudră de santal roșu, rădăcină de Manjishta organică. Pentru a putea sesiza că tenul tău și-a recăpătat strălucirea, este recomandat să recurgi la acest supliment timp de cel puțin 3 luni, luând câte 1-2 capsule de două ori pe zi, în timpul meselor.
Constipație și balonare
Dieta dezechilibrată, somnul insuficient, sensibilitatea la gluten și lactoză sau stresul cronic sunt doar câteva dintre cauzele responsabile de apariția sau agravarea constipației și a balonării, în special în perioada ce precede menstruația. Ayurveda se adresează și acestor probleme recomandând utilizarea unor plante precum ghimbirul, tulsi, feniculul, coriandrul, piperul negru, cuișoarele, turmericul și coriandrul pentru a contribui la ameliorarea balonării. Pentru prevenirea constipației, se recomandă adoptarea unei diete bogate în fibre.
De pildă, folosirea unui detoxifiant blând precum pulberea sau capsulele de Triphala stimulează digestia și ameliorează balonările și constipația eliminând toxinele de la nivelul tractului digestiv.
În plus, nu greșești dacă incluzi în rutina zilnică și consumul unor ceaiuri, ca de exemplu ORGANIC INDIA Ceai Tulsi Ghimbir Antistres Natural și Revigorant sau ORGANIC INDIA Ceai Tulsi Turmeric Ghimbir, Ceai Adaptogen Antistres& Revitalizant. Oricare dintre ele ajută la restabilirea stării de bine de la nivelul aparatului digestiv, îmbunătățind funcționarea ficatului și dăruindu-ți un plus de energie.
Controlul greutății corporale
Îți este greu să scapi de kilogramele în plus? În acest caz, ține seama și de sfaturile experților în Ayurveda, ce recomandă folosirea unor plante precum feniculul, guduchi, garcinia cambogia, scorțișoara sau Triphala.
Spre exemplu, consumând zilnic o cană de ORGANIC INDIA Ceai Verde Tulsi, Antistres Natural & Vitalizant, dar și adăugând 1 lingură de oțet de mere în 250 ml apă și folosind acest amestec după fiecare masă, îți poți stimula metabolismul. În ceea ce privește ORGANIC INDIA Ceai Verde Tulsi, acest ceai reprezintă un amestec de Tulsi și ceai verde de înaltă calitate, furnizând antioxidanți, inclusiv catechine, contribuind nu doar la stimularea metabolismului, ci și la creșterea nivelului de energie, astfel încât să poți face mai multă mișcare și să arzi mai multe calorii. Cât privește oțetul de mere, acesta este bogat în enzime, în pectină și în bacterii „bune”, astfel că stimulează digestia, contribuie la reglarea zahărului din sânge și reduce pofta de alimente dulci.
Pe lângă oțetul de mere și consumul de ceai, îți poate fi de ajutor pentru slăbit și suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Wt-Balance™, Metabolism Sănătos. Acesta conține: Bhumyamalaki organic, fruct amla organic, tulpină de guduchi organic. Pentru a avea parte de rezultatele așteptate, este indicat să faci o cură de minim 1 lună cu acest supliment alimentar, luând câte 2 capsule în timpul meselor, de două ori pe zi.
Infecțiile urinare
Femeile sunt mai predispuse ca bărbații să se confrunte cu infecțiile urinare. Deshidratarea, expunerea la stres, menopauza, lipsa condițiilor de igienă sau sistemul imunitar slăbit pot crea „terenul” favorabil pentru instalarea acestui tip de infecții. Chiar dacă infecțiile urinare se tratează la medic, experții în Ayurveda pentru femei susțin că anumite ceaiuri și plante ce întăresc sistemul imunitar, ca de exemplu tulsi, giloy, coriandru, chimion și fenicul, scad riscul de apariție a acestora și le reduc frecvența.