Agrisele indiene, cunoscute ca si fructele de Amla sau Amalaki, sunt bogate in nutrienti si ofera o multime de beneficii pentru sanatate, motiv pentru care pot fi considerate superalimente. Iar arbustul in care cresc agrisele are o intreaga sarbatoare Hindu dedicata lui.
Cu toate acestea, foarte multi oameni nu stiu mai nimic despre aceste fructe exotice, astfel ca nu sunt constienti de beneficiile extraordinare pe care le ofera.
Insa Amalaki ies in evidenta atat datorita beneficiilor nutritionale, cat si a proprietatilor medicinale pe care le ofera. De altfel, agrisele indiene intra in compozitia uneia dintre cele mai cunoscute formule pe baza de plante: Triphala. Studiile au aratat ca aceste fructe minunate pot face orice, de la reducerea nivelului colesterolului, pana blocarea dezvoltarii cancerului.
Din ce in ce mai multe studii demonstreaza cat de puternice sunt aceste fructe micute, asa ca pot pot fi incluse fara teama in alimentatia ta saptamanala pentru a te putea bucura beneficiile pe care le ofera.
Ce sunt agrisele indiene?
Sunt cunoscute sub numele de agrise indiene, Amla, Amalaki sau sub numele stiintific de Phyllanthus emblica. Fructele provin din sud estul Asiei si cresc in arbusti.
Agrisele indiene sunt de obicei rotunde, de culoare galben verzui, cu dungi verticale pe ele.
Gustul agriselor este descris ca fiind acru, puternic si usor amarui. In India, agrisele sunt consumate cu sare si boia de ardei iute, ca sa li se intensifice gustul.
In mod traditional, fructele Amla au fost folosite ca medicament naturist datorita profilului lor nutritional impresionant, dar si a beneficiilor de sanatate pe care le ofera.
Beneficiile agriselor
– Contin fitonutrienti si antioxidanti;
– Sprijina sanatatea ficatului;
– Reduc nivelul colesterolului;
– Au proprietati anticancerigene;
– Controleaza nivelul zaharului din sange;
– Previn constipatia;
– Scad inflamatia;
– Mentin sanatatea parului si a pielii;
– Imbunatatesc sanatatea digestiva;
– Sprijina functiile cognitive.
1. Contin fitonutrienti
Agrisele sunt bogate in fitonutrienti, care sunt compusi cu proprietati antioxidante ce lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi oxideaza celulele si, totodata, contribuie la dezvoltarea unor boli cronice.
Agrisele indiene sunt bogate in corilagin, acid galic si quercetina, substantele care sunt resposabile pentru o parte din beneficiile oferite de aceste fructe.
2. Sustin sanatatea ficatului
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe interne. Ajuta la detoxifierea organismului, secreta bila care ajuta la digerarea grasimilor si produce proteine importante ce joaca un rol esential in multe aspecte ale sanatatii corpului.
Unele studii au demonstrat ca agrisele nu doar ca ajuta la imbunatatirea functiilor ficatului, dar ii si protejeaza sanatatea. Intr-un studiu realizat in anul 2013 pe animale s-a observat ca soarecii diabetici tratati cu extract de agrise au prezentat un nivel mult mai ridicat de antioxidanti in ficat.
Alta cercetare a stabilit ca Amlaki protejeaza ficatul impotriva toxicitatii, dar si a cancerului.
3. Reduc nivelul colesterolului
Unele studii au descoperit ca, pe langa faptul ca sprijina sanatatea ficatului, agrisele pot sustine si inima. Astfel, rezultatele au aratat ca fructele ajuta la reducerea nivelul colesterolului din sange prevenind astfel acumularea de placa si scaderea riscului de boli coronariene.
Un studiu publicat in the European Journal of Clinical Nutrition a urmarit evolutia unor barbati cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani care timp de 28 de zile au primit suplimente cu agrise indiene. Rezultatul a fost uimitor: nivelul colesterolului a scazut semnificativ la absolut toti subiectii. Totusi, la doua saptamani dupa ce barbatii renuntat la suplimente nivelul colesterolului a revenit la valorile initiale.
Un alt studiu publicat in 2012 in Indian Journal of Pharmacology a scos la iveala faptul ca pacientii tratati cu Amla au inregistrat o scadere a nivelului trigliceridelor si LDL (colesterol rau) si o crestere a valorii HDL (colesterol bun) precum si o scadere a tensiunii arteriale.
4. Au proprietati anticancerigene
Unele dintre cele mai impresionante beneficii oferite de agrise sunt efectele pe care le au asupra celulelor canceroase precum si abilitatea de a preveni cancerul. Un studiu din 2005 a demonstrat ca o doza concentrata de extract de agrise a scazut cu pana la 60% formarea unei tumori canceroase pe piele.
Un alt studiu realizat in Thailanda a aratat ca agrisele ajuta la inhibarea inmultirii celulelor canceroase la plamani, ficat, sani, ovare, cervix si in zona colorectala.
In plus, agrisele sunt bogate in fitochimicale si antioxidanti, compusi ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la o scadere a riscului de cancer.
5. Tin sub control zaharul din sange
Studiile au aratat ca Amalaki au abilitatea de a mentine un nivel normal al zaharului in sange datorita continutului lor bogat in fibre si antioxidanti.
Fibrele incetinesc absortia de zahar in sistemul circulator si pot preveni fluctuatiile glucozei in sange. S-a demonstrat ca agrisele previn cresterea nivelului de zahar in sange si, totodata, reduc riscul de complicatii ale diabetului precum afectarea rinichilor sau distrugerea nervilor ca urmare a cresterii incontrolabile a glicemiei.
6. Previn constipatia
Agrisele au un efect laxativ natural ceea ce ajuta la reglarea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei. Acest lucru se datoreaza continutului bogat in fibre care ajuta la eliminarea usoara a scaunului.
Studiile au aratat ca o alimentatie bogata in fibre poate ajuta la cresterea frecventei scaunului. Alte solutii naturale impotriva constipatiei includ hidratarea corespunzatoare, eliminarea alimentelor procesate din dieta si un consum ridicat de fructe, seminte, nuci, alune.
7. Reduc inflamatia
Este adevarat ca inflamatia poate fi benefica, este de fapt raspunsul sistemului imunitar in cazul unei rani. In acelasi timp insa, inflamatia cronica sta la baza celor mai multe boli fiind strans legata de afectiuni precum cancerul, boli ale inimii si diabet.
Studiile sustin ca agrisele indiene ajuta la reducerea inflamatiei din organism. Potrivit unei cercetari publicate in the British Journal of Nutrition extractul de Amla a scazut nivelul markerilor pro inflamatori din celulele umane.
Antioxidantii din Amla pot, de asemenea, ajuta la reducerea inflamatiei prin neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea oxidarii celulelor.
8. Mentin sanatatea parului si a pielii
Indiferent ca ai realizat sau nu, unele produse pe care le folosesti pentru ingrijirea parului si a pielii pot contine agrise indiene. De altfel, agrisele au fost folosite timp de secole pentru imbunatatirea sanatatii pielii si a parului, iar cateva studii au confirmat efectele lor pozitive.
Un studiu realizat in Japonia a descoperit ca extractul de amla ajuta la cresterea productiei de colagen, proteina responsabila pentru elasticitatea si aspectul tineresc al pielii. Un alt studiu realizat in laborator realizat de catre Gill Heart Institute din cadrul Universitatii din Kentucky a descoperit ca extractul din agrise indiene a accelerat vindecarea ranilor la cobai.
In ceea ce priveste sanatatea parului, un studiu a descoperit ca uleiul de amla a crescut semnificativ productia de par in cazul cobailor studiati. De asemenea, agrisele au un continut ridicat de vitamina E un nutrient ce protejeaza pielea si imbunatateste cresterea parului.
9. Imbunatatesc sanatatea digestiva
Studiile au demonstrat ca agrisele au efecte gastroprotective si pot ajuta sistemul digestiv sa functioneze eficient si sa previna probleme precum ulcerul gastric.
Potrivit unui studiu publicat in Phytomedicine in cazul animalelor care au primit extract de amla nu s-au inregistrat dezvoltari ale leziunilor stomacale si a scazut productia de secretii gastrice, fiind astfel protejati peretii stomacului. Un studiu similar a descoperit ca extractul de amla a ajutat animalele sa se vindece de ulcer.
Agrisele sunt bogate in fibre ceea ce favorizeaza tranzitul intestinal, iar acest lucru previne problemele precum constipatia.
10. Sprijina functiile cognitive
Un studiu realizat in 2016 a descoperit ca tratarea cobailor cu extract de agrise a dus la o imbunatatire a memoriei si o crestere a nivelului de antioxidanti, concomitent cu o scadere a nivelului de acetilcolinesteraza, o enzima asociata cu aparitia Alzheimerului.
Un alt studiu a demonstrat ca animalele care au primit extract de agrise au prezentat o imbunatatire a abilitatii de invatare, dar si a memoriei.
Profilul nutritional al fructelor de Amalaki
Agrisele (Amalaki) sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, vitamina E si vitamina C. De asemenea, contin micronutrienti precum mangan, vitamina A si potasiu.
100g de agrise crude contine:
– 44 calorii;
– 10.2 grame carbohidrati;
– 0.9 grame proteina;
– 0.6 grame grasime;
– 4.3 grame fibre;
– 27.7 miligrame vitamina C (46% din necesarul zilnic);
– 0.1 miligrame mangan (7% din necesarul zilnic);
– 290 IU vitamin A (6% din necesarul zilnic);
– 198 miligrame potasiu (6% din necesarul zilnic);
– 0.1 miligrame vitamina B6 (4% din necesarul zilnic);
– 0.1 miligrame cupru (4% din necesarul zilnic).
Istoria Amalaki
Agrisul are o valoare importanta in cultura hindu. Este considerat sacru intrucat se crede ca zeul Vishnu traieste inauntrul unui asemenea arbust.
Amalaka Ekadashi este o sarbatoare in care este venerat agrisul. De asemenea, este considerata una dintre cele mai importante celebrari ale Festivalului hindus al culorilor.
In hinduism, se considera ca fructele de Amla sunt stropi ai nemuririi ajunsi accidental pe pamant in timpul luptelor dintre zei si demoni. In textele ayurvedice vechi se crede ca agrisele sunt cele mai bune fructe pentru intinerire si pentru a vindeca diverse boli.
Agrisul face parte si din religia budista. Se spune ca l-a ajutat pe Phussa Buddha, primul Buddha, sa atinga iluminarea.
In medicina ayurveda, Amalaki au fost folosite pentru cresterea longevitatii, reducerea constipatiei, imbunatatirea digestiei, tratarea astmului, pentru cresterea parului si sustinerea sanatatii inimii.
In prezent, agrisele se folosesc in bucataria asiatica, dar si in producerea de cerneala, sampon si produse de ingrijire a parului datorita continutului lor ridicat de tanin.
Precautii
Daca ai o alergie la agrisele indiene, ori te confrunti cu orice efect secundar dupa ce le-ai consumat ar trebui sa renunti la ele imediat si sa consulti medicul de familie.
Agrisele indiene ar putea creste riscul de sangerari. Cei care au probleme cu sangerarea ar trebui sa consume agrise cu grija. In plus, este indicat sa nu se mai consume agrise cu cel putin doua saptamani inainte de a fi supus unei interventii chirurgicale pentru a nu risca o hemoragie.
Daca esti diabetic, agrisele pot scadea nivelul glicemiei. Este, totusi, recomandat sa vorbesti cu medicul specialist pentru a vedea daca este nevoie sa scazi dozajul medicamente contra diabetului.
Trebuie spus ca nu sunt prea multe studii legate de efectele consumului de agrise in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza. Tocmai de aceea este de preferat un consum moderat pentru a nu se confrunta cu efecte secundare adverse.
In general, agrisele nu prezinta niciun risc, insa daca experimentezi orice neplacere este indicat sa vorbesti cu medicul.
In cazul in care doresti sa te bucuri de beneficiile fructelor de Amla le poti gasi la ORGANIC INDIA ca si supliment alimentar natural, sub forma de capsule vegetale, 100% Certificate Organic.
Pentru mai multe detalii viziteaza www.organicindia.ro/magazin.