Beneficiile meditației: conexiunea surprinzătoare cu memoria ta

În lipsa memoriei, nu se poate vorbi nici de cunoașterea trecutului, dar nici de cea a prezentului; ar fi vorba numai despre experiența eternului „acum”. Chiar dacă aceasta din urmă pare a fi o opțiune mai bună, de fapt nu poate fi practicată în universul uman, unde avem nevoie de memorie pentru a învăța, pentru a ne regăsi drumul spre casă, pentru a ne cunoaște rudele și pritenii și pentru a învăța din greșeli.  Beneficiile meditației sunt numeroase, intense și eficiente la nivel spiritual, dar străvechea practică a meditației și memoria se află în strânsă legătură și cu partea cognitivă, memoria ta.

Să îți aduci mintea în prezent oferă numeroase beneficii, printre care regăsirea echilibrului fizic și emoțional, îmbunătățirea memoriei și a sănătății cognitive. Pentru a putea să ai parte de asemenea beneficii, trebuie să știi mai întâi care este scopul meditației, dacă vrei să îți formezi o memorie mai bună, să îți diminuezi stresul sau să-ți găsești adevărata natură. Odată ce îți vei identifica interesele, vei putea să te concentrezi mai bine în practicarea meditației.

Nu se poate vorbi despre o meditație corectă sau greșită. Scopul acestei practici străvechi este mai complex, chiar dacă tehnica folosită cel mai mult include să stai în poziția lotus pentru a te concentra asupra respirației, pentru a-ți limpezi mintea și pentru a-ți găsi pacea interioară. Anumite forme ale meditației se practică în mișcare, printre ele numărându-se meditația din cadrul yoga, qigong sau practicarea de Tai chi. Există și tehnici de meditație în mers, alături de tehnicile mai clasice, pentru care se stă jos.

Beneficiile meditației și fundamentul ei

Practicarea meditației în universul occidental este atribuită adesea învățăturilor preluate din cel oriental. Cu toate acestea, toate religiile occidentale au și secte ce practică meditația, ce merg dincolo de doctrina de bază. Spre exemplu, islamismul are sufismul, iudaismul are cabalismul, iar religia creștină deține misticismul creștin. Religiile orientale care se bazează pe misticism și pe meditație sunt parte a budismului, a taoismului, a hinduismului etc.

În general, meditația te va scoate din starea obișnuită de autocontemplare. De fapt, tradițiile orientale ale Advaita-Vedanta ne învață despre meditația auto-dobândită, care presupune concentrarea minții către interior spre a-i descoperi sursa. Acest tip de meditație te poate conduce la iluminare, fiind foarte puțin legată de ideea de a deveni o persoană mai bună sau mai calmă.

Deși meditația poate fi deprinsă ca o tehnică bazată pe mai mulți pași, ea reprezintă și un proces natural, ce este individual și expresiv. Această combinație te ajută să utilizezi meditația pentru a găsi ceea ce cauți- fie că este vorba să devii o persoană mai bună, fie că este vorba să găsești un răspuns la problemele tale sau să ai parte de mai multă bucurie și productivitate.

Meditație și concentrare

Cunoașterea reprezintă acțiunea sau procesul mental prin care dobândim înțelepciune și înțelegere prin gândire, prin experiență și prin simțuri. În anumite școli de gândire, de memorie depindea memorarea unor tehnici și a unor sutre, meditația fiind văzută ca o cale de a reține mai multă informație și de a o transmite apoi discipolilor și generațiilor următoare.

Specialistul în neuroștiință Richard Davison a studiat beneficiile meditației în cadrul „Universității Wisconsin”. El a constatat că meditația și compasiunea pot contribui la creșterea volumului creierului, iar undele gamma conduc la o mai bună capacitate de a învăța, la o memorie mai bună și la creșterea capacității de concentrare.

Călugărul budist Matthieu Ricard, despre care s-a spus că este cel mai fericit om în viață, explica faptul că oamenii au nevoie de practicarea meditației în mod regulat, „așa cum plantele au nevoie de apă.” Ricard a fost subiectul mai multor experimente științifice menite să dovedească faptul că practicarea meditației i-a mărit plasticitatea creierului.

Meditație și memorie

Cercetători de la „Universitatea Berkeley” (California) au ajuns la concluzia că meditația conștientă are capacitatea de a îmbunătăți memoria pe termen scurt. Una dintre cele mai importante probleme ce ține de reținerea noilor idei și învățături este ceea ce se numește „interferență proactivă”, care presupune că amintirile mai proaspete interferează cu abilitatea de a reține informații mai noi.

Acest proces este o provocare mai ales pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care suferă de boli mentale. Studiul „Universității Berkeley” s-a bazat pe subiecți ce s-au angajat la meditație conștientă, petrecându-și două săptămâni învățând să se concentreze asupra respirației sau senzațiilor corpului, iar în alte două săptămâni au învățat să fie conștienți de ceea ce se întâmpla în preajma lor. Cei implicați în acest demers au dovedit că dețineau mai puțină „interferență proactivă” și că dețin o memorie pe termen scurt mai bună.

Jonathan Greenberg, coordonatorul studiului menționat, a explicat următoarele: „Când încerci să înveți ceva nou este dificil să faci asta întrucât deții amintiri din trecut ce interferează cu acest proces…Are sens faptul că meditația conștientă ar putea îmbunătăți lucrurile întrucât vizează concentrarea pe momentul prezent.”

Meditația budistă și memoria

În anul 2009, un grup de cercetători coordonați de Maria Kozhevnikov, de la „Universitatea George Mason”, s-a implicat în investigații pornind de la faptul că budiștii tibetani susțineau că tehnicile de meditație nu ajută doar la îmbunătățirea funcțiilor mentale, ci și a proceselor cognitive precum atenția, percepția sau imaginarul mental.

Mai mulți călugări budiști au sesizat faptul că persoanele ce erau dedicate meditației își dezvoltaseră uimitor imaginarul mental- mergându-se până acolo încât să fie capabile să rețină imagini religioase în câmpul vizual și spațial timp de minute sau ore, fără o alterare care să poată fi sesizabilă.  De cealaltă parte, psihologii au fost sceptici, afirmând că menținerea unei imagini în memorie pentru timp atât de îndelungat este imposibilă, în condițiile în care imaginile dispar în câteva secunde din cauza resurselor limitate ale memoriei.

În analiza finală, oamenii de știință au descoperit beneficiile meditației ca fiind vitale pentru starea de bine a unei persoane și că cel puțin un tip de meditație- deity yoga- antrenează capacitatea unei persoane de a accesa resurse îndepărtate ale memoriei vizual-spațiale. Acest tip de yoga ajută persoana care meditează să se identifice și cu un anumit tip de iluminare, realizând că ea și zeitatea au de fapt aceeași natură. Pentru a se ajunge la așa ceva este nevoie de vizualizare, de invocări, de recitări de mantre și de practicare a meditației prin concentrarea asupra unei zeități și, prin mult exercițiu, o persoană se va putea identifica și cu zeitatea respectivă.

Plante Ayurvedice menite să susțină memoria

Cei care practicau meditația în India încă din cele mai vechi timpuri au descoperit că anumite plante îmbunătățesc memoria și ajută mintea să fie mai „ascuțită”. Printre acestea se numără Ashwagandha, Gotu Kola (Brahmi), Bacopa și Shankhpushpi. Din fericire, cele mai multe dintre aceste plante se utilizează încă, nu doar pentru minte, ci și pentru sănătatea corpului. Înainte sau după următoarea ta sesiune de meditație, încearcă să bei un ceai cu ashwagandha pentru a putea diminua impactul oricăror factori de stres.

Meditații simple pentru memorie și pentru relaxare

Cele mai recomandate tipuri de meditație pentru a aduce pace mentală, pentru îmbunătățirea memoriei și pentru starea de bine care ține de corp, minte, spirit și emoții sunt meditația iubire-bunătate și meditația conștientă.

  • Tehnica 1– Dacă nu ai mai practicat până acum tehnica meditației, bine ai venit în club. Următoarea tehnică de meditație este foarte simplă. Pentru a te implica în meditația conștientă, tot ce ai de făcut este să găsești un loc liniștit, să stai pe un scaun sau pe un covoraș, pe podea și să închizi ochii. Nu vei încerca să-ți controlezi gândurile. Pur și simplu vei sta în liniște și te vei concentra asupra respirației tale. Dacă mintea ta începe să lucreze, vei încerca să-ți redobândești iar atenția. Nu te stresa din acest punct de vedere. Nu va fi nicio problemă nici dacă se va întâmpla să adormi, întrucât va fi nevoie de puțin exercițiu pentru a putea să-ți menții concentrarea. A doua zi poți relua de unde ai rămas.
  • Tehnica 2– Pentru meditația iubire-bunătate va trebui să te așezi confortabil (așa cum s-a precizat anterior) și să te concentrezi pe a-ți îndrepta dragostea și compasiunea spre persoanele care îți sunt cele mai apropiate. După aceea, imaginează-ți că vei proceda la fel și pentru prieteni sau pentru alte persoane pe care le simpatizezi. În final, vei oferi compasiune și persoanelor străine, fără să uiți nici de cele care ți-au creat probleme sau care nu au fost bune cu tine. Acest demers nu înseamnă că trebuie să simpatizezi pe toată lumea, dar cel puțin vei dărui dragoste lumii, dragoste care va ajunge și în viața multor persoane.
  • Pentru a adăuga și câteva tehnici de respirație în cadrul meditației tale, încearcă acasă și această meditație Pranayama pentru eliberarea de stres.

Beneficiile meditației nu se opresc numai aici. Însă trebuie să știi că practicarea regulată a meditației reduce stresul, iar mai puțin stres înseamnă o memorie mai bună, o sănătate fizică mai bună, mai puțină inflamație, mai puțină anxietate, o concentrare mai bună și o minte mai ascuțită. Mai mult decât atât, meditația te va aduce în acea stare în care te vei minuna și vei aprecia viața în toate formele ei.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness