Printre plantele medicinale care pot contribui la ameliorarea unor afectiuni variate se numara si „Centella asiatica”. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre ea, astfel incat vei ajunge sa iti dai seama cat de utila poate fi pentru sanatatea fizica si psihica si ca este esential sa fie mai mult protejata, intrucat a fost inclusa recent de catre organismele internationale in lista speciilor de plante amenintate cu disparitia.
„Centella asiatica” sau Brahmi~Gotu Kola a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri ca planta medicinala in tari precum India, China, Sri Lanka, Nepal sau Madagascar. Ea este considerata ca fiind una dintre cele mai utile plante in vederea tratarii afectiunilor pielii, vindecarii ranilor, dar si pentru revitalizarea celulelor nervoase, motiv pentru care in India este cunoscuta drept „planta creierului”. In trecut, in aceasta tara a fost confundata cu o alta planta, numita „Bacopa monnieri”, in conditiile in care ambele erau vandute pe piata sub denumirea de „Brahmi”. Cu timpul insa, s-a stabilit ca cele doua sunt diferite.
„Centella asiatica” este una dintre cele mai cautate plante pe piata internationala a plantelor medicinale, ajungand, in prezent, sa faca parte dintre speciile amenintate, in conditiile in care a fost culeasa masiv si nu s-a mai cultivat suficient. Planta este perena, nu are o aroma puternica, avand o inaltime de aproximativ 15 cm. Tulpina sa este striata, avand noduri. „Centella asiatica” prefera solurile argiloase si creste in zone umbroase si umede, precum pasunile aflate pe malul apelor, unde poate sa formeze covoare dese. Frunzele sale au un petiol lung, pornesc cate 1-3 din fiecare nod de pe tulpina (au 2-6 cm lungime si 1,5-5 cm latime), au forma reniforma, margini striate si sunt lipsite de peri pe ambele parti. Florile plantei sunt sub forma de umbrela (florile care cresc dintr-un ax central si au pedunculi de aceeasi lungime), cuprind 3-4 flori albe, mov sau roz si apar in perioada aprilie-iunie. Fructele au cam 5 cm lungime, au forma globulara, iar semintele sunt comprimate in partea laterala.
Valoarea etnofarmacologica a plantei
Chiar daca a fost o perioada in care a existat o lipsa de interes pentru remediile naturale utilizate in medicina traditionala, in ultimele decenii, datorita unui progres al domeniului numit „etnofarmacologie” sau „etnomedicina”, preocuparea de a descoperi noi soluții naturale pentru fitomedicina a dus la dorinta de a valorifica mai mult puterea vindecatoare a plantelor.
In ceea ce priveste recunoasterea proprietatilor „Centellei asiatica”, se poate spune ca ea este inca des folosita in doua ramuri traditionale ale medicinei indiene (Ayurveda si Unani), pentru tratarea unor afectiuni foarte diverse, precum astmul, probleme ale memoriei, boli de piele si rani, probleme renale, probleme ginecologice sau pentru ingrijirea sarcinii. Si medicina traditionala chineza apreciaza „Centella asiatica”, aici ea fiind utilizata pentru afectiuni digestive, boli de piele, sangerari nazale, pojar, fracturi, probleme urinare sau tuberculoza.
Alte tari de pe continentul asiatic folosesc si ele pe scara larga aceasta planta, in vederea ameliorarii afectiunilor mentionate. In plus, „Centella asiatica” este utilizata si in medicina traditionala braziliana ca remediu pentru ameliorarea unor afectiuni foarte grave (cum ar fi lepra sau elefantiazisul- aceasta din urma se refera la cresterea foarte mare in volum a unor zone ale corpului, mai ales a membrelor, in conditiile in care limfa nu mai ajunge in zonele respective, din cauza unui organism parazit).
Ce substante valoroase pot fi regasite in „Centella asiatica”
Studiile au demonstrat prezenta unor compusi remarcabili, valoarea plantei fiind recunoscuta atat la nivelul sistemului medical traditional indian, cat si la nivelul medicinei moderne. Despre „Centella asiatica” se spune ca se remarca prin urmatoarele substante:
- Triterpenoizi
- Acizi grasi si volatili
- Alcaloizi
- Glicozide
- Flavonoizi
- Alti compusi- Vitaminele B, C, G, diferiti aminoacizi etc.
Utilizarile farmacologice ale „Centellei asiatica”
Mai multe studii au demonstrat ca aceasta planta poate fi utilizata in urmatoarele scopuri:
Pentru vindecarea ranilor
Unul dintre compusii „Centellei asiatica”, numit Madecassol, contine acid madecassic, acid Asiatic si Asiaticoside. Toate acestea accelereaza cicatrizarea si inchiderea ranilor. Asiaticoside stimuleaza producerea de fibroblast si sprijina astfel vindecarea pielii.
Planta are proprietati citotoxice si antitumorale
Un studiu efectuat in laborator (cu ajutorul soarecilor) a evidentiat faptul ca administrarea, pe cale orala, de extract crud de „Centella asiatica” si de extract partial purificat poate sa inhibe dezvoltarea tumorilor. Despre acidul Asiatic s-a constatat ca are efect anticancer in cazurile de cancer al pielii.
„Centella asiatica” imbunatateste functionarea memoriei
Extractul plantei are capacitatea de a imbunatati procesele de memorare si invatare, diminuand nivelurile de norepinefrina, dopamina si de 5-HT. „Centella asiatica” contine acid brahmic, isobrahmic, brahminozid si brahmozid. In acelasi timp, planta are proprietati psihotropice, sedative si anticonvulsive.
Este folositoare si in caz de tulburari mentale, dementa si anxietate.
Protejează inima
Studiile au aratat că extractul alcoolic din „Centella asiatica” impiedica aparitia ischemiilor (ischemia se referă la un deficit local de sange din cauza unui aport mai redus al sangelui arterial la nivelul unui tesut) la nivelul inimii.
Diminuează efectele adverse ale radioterapiei
S-a observat că prin utilizarea „Centella asiatica” se pot preveni unele reactii adverse provocate de radioterapie, precum sunt modificarile de comportament.
Are proprietăți antidepresive
Datorita prezentei triterpenelor (acid ganoderic), „Centella asiatica” va duce la o diminuare a nivelurilor de corticosteron (acesta este un hormon steroid produs la nivelul cortexului suprarenal, ce are inclusiv rolul de a regla capacitatea organismului de a raspunde la stres) si la o reglare mai buna a dispozitiei.
Poate sustine procesul de slabire
„Centella asiatica” are compusi care pot distruge din celulele adipoase.
Scade predispozitia spre aparitia vergeturilor
Daca se va recurge la o crema pe baza de „Centella asiatica”, α-tocopherol si colagen, se poate sesiza sesiza o scadere a ratei de aparitiei vergeturilor in randul femeilor.
„Centella asiatica” are rol imunomodulator
Anumite studii au aratat ca pectina izolata din aceasta planta, alaturi de triterpenoizi, au capacitatea de a stimula functionarea sistemului imunitar.
Are efect antiprotozor
Extractul alcoolic din planta intreaga poate fi binevenit pentru capacitatea de a actiona precum un antiprotozor contra „Entamoeba histolytica” (Aceasta este un parazit ce se transmite la om prin ingestia formei sale inchistate si poate sa conduca la forme foarte grave de colite. Protozoarul se regaseste in apa sau in solul contaminate cu materii fecale).
„Centella asiatica” amelioreaza retardul mental
Tabletele care contin aceasta planta pot sa conduca la imbunatatirea starii copiilor ce sufera de diferite forme de retard mental.
Poate fi de folos in caz de tuberculoza sau lepra
Diferite studii au ajuns la concluzia ca unii compusi regasiti in „Centella asiatica” pot ameliora lepra sau anumite tipuri de tuberculoza.
Viziteaza www.organicindia.ro.