Care este legătura dintre inflamații și intestine

Discutăm adesea despre inflamație și despre sănătatea intestinală. Acest subiect este foarte actual în presă și în Social Media. În fiecare zi poți auzi medici, experți în welness și în sănătate discutând despre efectele nocive ale inflamației asupra intestinelor. Pentru a putea înțelege care este legătura dintre inflamații și intestine trebuie ca mai întâi să știi ce reprezintă inflamația și care este rolul intestinelor sănătoase în gestionarea acesteia.

Ce este inflamația?

Inflamația este un proces natural de apărare, pe care corpul tău îl folosește pentru a se proteja de bacteriile dăunătoare, de virusuri și de leziuni. În primul secol î.en, medicul roman și autorul de enciclopedii Aulus Cornelius Celsus a identificat patru semne ale inflamației: tumefierea, roșeața, căldura și durerea. Toate acestea, chiar dacă provoacă disconfort, reprezintă un răspuns natural al sistemului imunitar. Odată ce acesta începe să lucreze pentru a rezolva o problemă, organismul revine la starea sa obișnuită, iar chimicalele inflamatorii încep să dispară. Este vorba despre un mecanism extraordinar de vindecare!

În anumite cazuri, inflamația scapă de sub control și poate persista câteva luni sau mai mulți ani- adică mult timp după ce amenințarea inițială a dispărut. Se întâmplă așa în cazul inflamației cronice, foarte nocivă pentru sistemele corpului. Aceasta se produce când este declanșat un răspuns inflamator în lipsa unei amenințări. Când se întâmplă așa, sistemul imunitar atacă și celulele sănătoase și se pot declanșa boli precum artrita reumatoidă, diabetul, astmul sau diverse afecțiuni digestive.

Care este legătura dintre inflamații și intestine?

Atât intestinul gros, cât și intestinul subțire, sunt populate de trilioane de microorganisme. Printre acestea se regăsesc bacteriile, paraziții, virusurile și fungii. Când microbiomul este sănătos, toate trăiesc în armonie. Această comunitate a bacteriilor influențează modul în care digeri hrana și în care se absorb nutrienții. De asemenea, ea este esențială pentru sistemul imunitar și te protejează de infecții.

Chiar dacă datele științifice despre sănătatea intestinală și despre microbiom sunt relativ noi, oamenii de știință mai au de aflat informații despre inflamație și despre modul în care este legată de intestine. De pildă, s-a estimat că aprox. 70% din sistemul imunitar se regăsește în microbiomul intestinal.

Când echilibrul bacterian fragil se deteriorează, are loc procesul numit disbioză. Aceasta poate crea diverse probleme- cum ar fi constipație cronică, fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, stări de oboseală sau greață. De aici provine de fapt și inflamația.

Ce declanșează inflamația la nivelul intestinelor?

Intestinele sănătoase sunt vitale pentru digestie și pentru absorbția nutrienților, fiind legate și de sistemul nervos simpatic. Acesta se activează când corpul semnalează un pericol. Din acest motiv, intestinele sunt numite adesea „al doilea creier”. De aceea poți avea „manifestări intestinale” înainte să intre creierul în acțiune.

Sistemul tău imunitar, găzduit în cea mai mare parte de intestine, reacționează automat la anumite amenințări. Când un virus sau o bacterie ajung pe tractul intestinal, sistemul imunitar se mobilizează și trimite citokinele pentru a le neutraliza. Adesea, modalitatea în care răspunde sistemul imunitar ține de alimentele pe care le consumăm, printre ele aflându-se cele intens procesate și zahărul. În același timp, în alte situații, toxinele din mediul înconjurător pot influența și ele modalitatea în care sistemul imunitar reacționează.

Inflamația cronică intervine când sistemul imunitar este nevoit să reacționeze de prea multe ori. Îți amintești de cele patru semne ale inflamației identificate de medicul Aulus Celsus? În cazul în care există o inflamație la nivelul intestinelor, tumefierea, durerea și înroșirea apar pe mucoasa intestinală. Așa se manifestă de fapt o inflamație cronică, aceasta putând genera distrugerea mucoasei și, odată ce se întâmplă așa ceva, nu este exclus ca bacterii periculoase să pătrundă în fluxul sanguin.

Care sunt semnele ce dovedesc prezența unei inflamații la nivel intestinal?

Inflamația cronică este înșelătoare- este posibil să nu realizezi că intestinele tale sunt afectate de ea. Inițial poți resimți un disconfort digestiv ușor sau moderat, sesizat mai ales când nu ți-a priit ceva ce ai mâncat. Pe măsură ce timpul trece, inflamația poate să conducă la dureri severe și la disconfort gastrointestinal considerabil.

Dacă știi care sunt manifestările care ar trebui să te pună în gardă, poți să acționezi rapid ca să reduci inflamația și să-ți susții sistemul imunitar. Astfel, semnele care îți arată că ai o inflamație la nivel intestinal sunt:

  • Balonarea persistentă;
  • Durerea abdominală;
  • Constipația sau diareea;
  • Stările de oboseală;
  • Diminuarea apetitului;
  • Scăderea în greutate.

În situația în care aceste simptome persistă și rutinele care țin de eliminarea scaunelor se schimbă drastic, trebuie să consulți cât mai repede un medic.

4 soluții pentru a susține un răspuns inflamator sănătos la nivel intestinal

Dacă ai de suferit din cauza manifestărilor generate de un răspuns inflamator exagerat, este esențial să rezolvi cât mai grabnic această problemă. Vestea bună este că  legătura dintre inflamații și intestine poate fi eliminată cu ajutorul a câteva soluții naturale prin care poți redobândi controlul. Ține seama de sfaturile de mai jos pentru a putea stimula un răspuns inflamator sănătos la nivelul intestinelor.

1.Mizează pe o dietă antiinflamatorie

Începe prin a-ți micșora aportul de alimente intens procesate. Carbohidrații rafinați, zahărul, îndulcitorii artificiali și alcoolul mențin un nivel ridicat al inflamației. În schimb, orientează-te spre fructe intens colorate, spre crucifere, spre condimente precum turmericul și spre grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline.

Healthy diet for gut health and healthy inflammatory response

2. Străduiește-te să diminuezi stresul

Când te confrunți cu stres fizic sau emoțional, sistemul tău nervos inițiază răspunsul „luptă sau fugi”. Dacă stresul și tensiunile persistă, nivelul inflamației poate rămâne ridicat. Poți reduce impactul stresului găsind diverse modalități de relaxare, chiar dacă este vorba despre activități ce durează numai 5 minute. Încearcă să utilizezi tehnici de respirație, plimbă-te, efectuează mișcări de stretching sau poți introduce în rutina săptămânală yoga ori meditația.

3. Apelează la prebiotice și la probiotice

O modalitate de a-ți asigura un răspuns sănătos al sistemului imunitar și de a-ți hrăni microbiomul intestinal este să ai parte de cantitățile adecvate de prebiotice și de probiotice. Fibrele prebiotice ajută la multiplicarea bacteriilor „bune” din intestin. Dacă o să te folosești și de probiotice, vei reuși să creezi un echilibru al acestor bacterii, putând să-ți păstrezi o barieră intestinală sănătoasă și un sistem imunitar puternic.

4. Folosește-te de diverse plante

Specialiștii în Ayurveda utilizează din cele mai vechi timpuri plantele pentru a reduce inflamația excesivă. Sunt numeroase plante și mirodenii care ajută la un răspuns inflamator sănătos, printre ele aflându-se și turmericul, având calități excepționale pentru susținerea sănătății digestive.

  • Turmericul- este probabil una dintre cele mai cunoscute plante. Având peste 300 de compuși activi, turmericul are excelente proprietăți antiinflamatorii și susține un răspuns inflamator sănătos.
  • Psyllium- este un prebiotic natural ce ajută la curățarea tractului digestiv și asigură un microbiom intestinal sănătos. De sute de ani, psyllium ocupă un loc de frunte printre plantele care oferă confort gastrointestinal și un tranzit intestinal sănătos, fiind și o sursă de fibre solubile și insolubile.

Este foarte important să ai grijă de microbiomul intestinal susținând echilibrul fragil al microorganismelor de acolo. Microbiomul tău va fi într-o stare bună când vei reuși să-ți reduci stresul, când vei avea o dietă echilibrată, lipsită de alimente procesate și când vei utiliza plante care se adresează susținerii unui răspuns inflamator sănătos. Să poți păstra un asemenea răspuns depinde în special de sănătatea microbiomului intestinal. Numeroși factori, cum ar fi produsele procesate și toxinele provenite din mediul înconjurător, pot dăuna relației simbiotice dintre microorganismele prezente la nivel intestinal.

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness