Dacă eşti novice în ceea ce priveşte Yoga, vei găsi studiouri ce oferă mai multe tipuri de cursuri cu denumiri care de care mai ciudate. Ashtanga, Hatha, Vinyasa, Yin… dar care dintre ele ţi se potriveşte?
În timp ce anumite stiluri de yoga se bazează mai ales pe meditaţie şi pe lucrul cu respiraţia, altele îţi vor permite să faci efort fizic până când vei transpira bine, aşa că tu vei alege stilul sau tipul care se potrivesc cel mai bine intenţiei tale. Doreşti să te întăreşti prin intermediul yoga? Vrei să practici yoga în completarea alergatului? Sau cauţi ceva mai spiritual?
Iată o listă cu cele mai importante stiluri de yoga din prezent, care te va ajuta să găseşti exact ceea ce îţi doreşti.
Ashtanga
Ashtanaga este o practică riguroasă şi solicitantă din punct de vedere fizic, care a ajuns în universul occidental prin intermediul lui K. Pattabhi Jois în anii “70. În total sunt şase serii-seriile primare, cele secundare şi aşa mai departe-fiecare dintre ele necesitând mai multă forţă, flexibilitate şi mai multă rezistenţă decât cea de dinainte.
Fiecare serie urmează o secvenţă fixă de asanas ce se lucrează peste 90 de minute, aşa că aşteaptă-te la acelaşi procedeu de fiecare dată. Pe măsură ce secvenţele se derulează, fiecare mişcare se leagă de respiraţie, făcând din ele o practică în stilul Vinyasa.
Studiourile vor oferi chiar şi cursuri ghidate, unde un maestru va spune numele poziţiilor şi te va îndruma în fiecare sau există clase în stilul Mysore, unde vei lucra cu seriile în ritmul tău cu un profesor ce se plimba pe acolo şi te va urmări cum progresezi.
Încearcă acest stil dacă eşti în căutarea unei practici mai ordonate. Repetând aceleaşi poziţii de fiecare dată, va fi mai uşor să observi progresul şi să în vezi pe corpul tău şi în practică.
Bikram
Yoga Bikram este cunoscută pentru camerele foarte fierbinţi. Seriile de 26 de mişcări, fiecare executată de câte două ori, sunt realizatte în încăperi cu temperaturi foarte mari (40,6 grade), cu o umiditate de 40%, aşa că ai grijă să ai la îndemână un prosop şi o sticlă mare de apă pentru rehidratare.
Precum Ashtanga, pentru 90 de minute, secvenţa Bikram este aceeaşi la fiecare curs şi în fiecare studio, chiar dacă este dferită de Ashtanga.
Camerele sunt încălzite pentru a reda clima din oraşul Bikram Choudhury, locul natal din care provine acest tip de yoga, în nordul Indiei. Practicarea mişcărilor în asemenea căldură va duce la creşterea flexibilităţii muşchilor şi la o mai mare abilitate de a te mişca mai bine cu fiecare mişcare.
Încearcă acest stil dacă îţi place căldura, dacă vrei să îţi creşti flexibilitatea şi să ai parte de o provocare fizică şi mentală. Chiar dacă acest stil este relativ prietenos cu începătorii, căldura
poate fi greu de suportat, aşa că ar trebui să iei câte o pauză când simţi nevoia!
Hatha
Yoga Hatha este o categorie ce include orice stil de yoga care îmbină mişcările cu exerciţiile de respiraţie pentru a se crea un echilibru şi flexibilitate în corp. Orele de Hatha includ de obicei poziţii statice, ceea ce înseamnă că posturile se menţin mai mult, iar ritmul de la cursuri este mai lent.
Pe măsură cee Hatha este atât de des utilizată în prezent, este greu de spus la ce ar trebui să te aştepţi de la un curs, aşa că sfatul nostru este să dai un telefon la studio pentru a pune întrebări.
Încearcă acest stil dacă doreşti să ai parte de o introducere blândă în poziţiile de bază. De vreme ce orele se desfăşoară într-un ritm mai lent decât cele de Ashtanga sau de Vinyasa, vei fi mai capabil/ă să te familiarizezi cu instrucţiunile şi cu modurile de poziţionare.
Iyengar
Este despre aşezarea corectă în fiecare poziţie. Mai multe tipuri de obiecte utile susţinerii, cum ar fi scaune, cuburi sau benzi sunt folosite pentru a te ajuta să te mişti în siguranţă şi să te obişnuieşti cu diferite poziţii, în ciuda structurilor diferite sau a leziunilor.
Spre deosebire de Ashtanga şi Vinyasa, cursurile de Iyengar sunt dirijate într-un ritm mai lent, dar acest lucru nu trebuie să te păcălească- nu înseamnă că este simplu. Încetinirea înseamnă să stai mai mult în anumite poziţii şi dacă acest demers nu va reprezenta o provocare, atunci sigur deprinderea fiecărei posturi va reprezenta.
Apelează la acest stil dacă eşti obsedat/ă de aliniere şi dacă nu te deranjează un ritm lent. Iyengar poate fi extrem de utilă dacă ai suferit vreun traumatism sau dacă ai o suferinţă cronică.
Kundalini
Yoga Kundalini este foarte diferită de multe tipuri de yoga pe care le vei descoperi aici. Este vorba de mai puţină concentrare pe posturi şi de mai mult accent pe deplasarea energiei în corp prin incantaţii, meditaţie şi exerciţii de respiraţie dinamice, repetitive.
Cu un flux liber, cu posturi ce revigorează, practica urmăreşte să elibereze energia kundalini (şarpele) de la baza coloanei vertebrale şi să o transfere prin cele şapte chakre ale corpului, determinându-te să experimentezi o stare de alertă şi să-ţi creşti gradul de conştientizare.
Încearcă acest stil de yoga dacă eşti în căutarea unei tehnici mai spirituale.
Restorative Yoga
Probabil cel mai relaxant stil de yoga, aceasta presupune mişcări blânde, în ritm lent, menţinându-ţi poziţiile pasive cel puţin 20 de minute.
Corpul este susţinut cu instrumente strategic alese precum pături sau alte puncte de sprijin astfel încât să poată simţi beneficiile posturilor fără să depună efort. Acest stil oferă trupului şi sufletului şansa de a încetini ritmul, lăsându-te să te odihneşti cu adevărat.
Încearcă acest stil dacă îţi este greu să te relaxezi şi să laşi totul să treacă sau dacă te confrunţi cu anxietate şi cu insomnie.
Vinyasa
Adaptată după sistemul tradiţional Ashtanga, Vinyasa este o activitate viguroasă, cu multă mişcare. Diferenţa constă totuşi în libertatea de creaţie în ceea ce priveşte secvenţele executate la un curs de Vinyasa- două clase de Vinyasa nu sunt la fel şi fiecare instructor va avea un stil uşor diferit în a conduce cursul.
Uneori raportându-te ca la o „curgere”, te vei mişca într-o manieră fluidă, sincronizându-ţi respiraţia şi mişcarea. Fiecare postură trebuie menţinută, în general, nu mai mult decât durează trei respiraţii, aşa că aşteaptă-te să te mişti repede şi să transpiri!
Un curs tipic de Vinyasa va include un set de posturi ce presupu să se stea jos, altele de stat în picioare şi de stat pe spate, astfel încât să se dezvolte forţa şi flexibilitatea întregului trup. Unii specialişti vor opta pentru poziţii inverse, când practic vei fi cu susul în jos. Nu te lăsa intimidat/ă de acest gând- cei mai mulţi dintre instructori oferă variante dacă preferi opţiuni mai la îndemână.
Datorită ritmului alert, este uşor să te simţi pierdut/ă dacă nu eşti familiarizat/ă cu denumirea posturilor. De aceea recomand să ai câteva cunoştinţe de bază de yoga înainte să participi la un curs de Vinyasa.
Apelează la acest stil dacă vrei să-ţi faci inima să bată repede şi dacă vrei ceva diferit.
Yin
Yin yoga este un alt tip de practică tăcută, meditativă. Scopul ei este să aplice stres asupra ţesuturilor conective- ligamente, articulaţii şi fascie- pentru a restabili elasticitatea şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină în articulaţii.
Numeroase persoane consideră în mod eronat că yoga Yin este simplă şi relaxantă, dar pentru că posturile sale presupun menţinerea mai mult de 5 minute, poate fi foarte solicitant din punct de vedere fizic şi mental, cu atât mai mult cu cât ţi-ai făcut un scop de a sta cât mai mult nemişcat/ă într-o anumită poziţie. S-ar putea să te simţi plictisit/ă sau frustrat/ă la început, dar va fi un mod excelent de a-ţi exersa răbdarea !
Apelează la acest stil dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti flexibilitatea sau dacă vrei o completare activităţilor tale Yang precum alergatul sau yoga Vinyasa.
Ce ar trebui să ai la tine la un curs de yoga?
Un covoraş
În timp ce unele studiouri pun la dispoziţia cursanţilor covoraşe, oi recomandăm să-ţi aduci propriul covoraş, mai ales acum, în contextul pandemiei. Alege unul de calitate de la brand-uri de renume precum Liforme, Manduka sau Lululemon, ce oferă covoraşe de grosimi diferite, potrivite oricărei nevoi.
Un prosop
Unele studiouri oferă prosoape contra cost, dar este mai sigur să ţi-l aduci pe al tău, economisind totodată! Un prosop este neapărat necesar în încăperile foarte calde în care vei transpira, dar chiar şi în timpul unor cursuri mai blânde precum cele de Yoga restorative sau Yin, prosopul tău poate fi folosit pe post de pătură pentru posturi precum Savasana, aka Corpse-în funcţie de ceea ce preferă fiecare să facă la curs.
Consumul de ceai sau de apă
Cu excepţia unor cursuri stricte precum Ashtanga, ce nu permite consumul de apă în timpul lecţiilor, îţi sugerăm să ai la tine o sticlă ca să te poţi hidrata. O modalitate agreabilă de a face acest demers este să ai la tine ceai aromat și adaptogen (eg. Tulsi) care să te ajute să te hidratezi – vreau să spun că apa devine plictisitoare din când în când.