Considerata de multi invatati drept cea mai veche stiinta a vindecarii, Ayurveda presupune o abordare holista a sanatatii pentru a ajuta oamenii sa traiasca o viata lunga, sanatoasa si echilibrata.
Cuvantul Ayurveda este imprumutat din cuvantul din sanskrita, Ayus, care inseamna viata sau speranta de viata si Veda, care inseamna cunoastere. Ayurveda este practicata in India de peste 5.000 de ani si, de curand, a devenit populara si in culturile vestice in special in tari precum Germania si Elvetia. Principiul de baza al Ayurveda este prevenirea si tratarea oricarei afectiuni prin mentinerea echilibrului intre corp, minte si spirit prin hidratare, dieta si stil de viata potrivite dar si prin folosirea unor remedii din plante medicinale.
Exista doua tipuri principale de Ayurveda: traditionala si Maharishi –o versiune a Ayurveda traditionala bazata pe traducerile din textele clasice ale lui Maharishi Mahesh Yogi.
Specialistii din ambele tipuri de Ayurveda:
– prescriu plante;
– cred ca boala este o consecinta a dezechilibrului doshelor (tipuri de energie de baza);
– folosesc tipuri similare de remedii pentru tratarea bolilor.
Ayurveda Maharishi subliniaza rolul suprem al constiintei in mentinerea unei stari de sanatate optime si promoveaza meditatia transcedentala ca modalitate de a experimenta constiinta pura a universului. De asemenea, scoate in evidenta importanta exprimarii emotiilor pozitive ca si a nevoii de a-ti armoniza cu ritmurile naturale ale corpului.
Cum functioneaza?
Potrivit credintelor Ayurveda, fiecare fiinta este unica, fiecare persoana are un model distinct de energie, o combinatie specifica a caracteristicilor fizice, mentale si emotionale. Specialistii in Ayurveda cred ca exista trei tipuri de energie de baza, asa numitele doshas, prezente in orice persoana:
Vata. Energia care controleaza functiile corpului asociate cu miscarea, inclusiv circulatia sangelui, respiratia, clipitul si bataile inimii. Cand energia vata este echilibrata exista creativitate si vitalitate. Daca se gaseste in dezechilibru vata produce teama si anxietate.
Pitta. Energia care controleaza sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia, absorbtia, nutritia si temperatura. In echilibru, pitta favorizeaza angajamentul si inteligenta. In dezechilibru, pitta cauzeaza ulcere si iritare psihica.
Kapha. Energia care controleaza cresterea in corp. Furnizeaza apa tuturor partilor corpului, hraneste pielea si mentine functionarea sistemului imunitar. In echilibru, kapha este expresia iubirii si uitarii. Cand se afla in dezechilibru, kapha duce la insecuritare si invidie.
Toata lumea are doshele vata, pitta si kapha. Insa, de obicei, una sau doua sunt dominante. Sunt multe lucruri care pot cauza dezechilibru energetic, precum stresul, dieta nesanatoasa, vremea ori relatii familiale incordate. Tulburarile apar sub forma de boli. Specialistii Ayurveda recomanda solutii care sa readuca cele trei doshe in echilibru.
Din perspectiva medicinei occidentale, una dintre modalitatile prin care Ayurveda lupta impotriva bolilor, este reducerea stresului. Spre exemplu, s-a descoperit ca meditatia transcedentala, o componenta a Ayurveda Maharishi, reduce anxietatea. Alte studii au descoperit ca Ayurveda scade tensiunea arteriala si colesterolul, incetineste procesul de imbatranire si accelereaza recuperarea dupa boala. Multe plante folosite in medicina Ayurvedica au efecte antioxidante, ceea ce inseamna ca ajuta la protectia impotriva unor afectiuni importante precum bolile de inima si artritele. Totodata, specialistii in Ayurveda recomanda adoptarea unei diete cat mai naturale si pe cat posibil vegetariene, despre care se crede ca este mai buna pentru inima decat cea pe baza de carne rosie.
La ce ar trebui sa te astepti de la un tratament ayurvedic?
Tratamentul ayurvedic este concentrat pe echilibrarea doshelor. La prima vizita, specialistul in medicina Ayurveda va dori sa stie istoricul tau medical detaliat, iti va verifica pulsul, iti va palpa abdomenul, examina limba, ochii, unghiile, pielea si iti va asculta tonul vocii. De asemenea, iti va pune intrebari despre starea generala de sanatate, fiind foarte atent la stilul de viata, dieta, obiceiuri si mediul in care traiesti. Este posibil sa primesti si un chestionar pentru evaluarea profilului tau specific. Apoi iti va face recomadari prin care sa reechilibrezi doshele, iar aceste sfaturi vor inseamna schimbari in stilul de viata, in special al dietei. Cele mai intalnite recomandari includ:
Pranayama. Exercitii de respiratie. Pracaticarea pranayama te ajuta sa te simti calm.
Abhyanga. Masarea pielii cu uleiuri din plante pentru a imbunatati circulatia sangelui si a elimina toxinele din corp prin intermediul pielii.
Rasayana. Folosirea mantrelor (cuvinte sau fraze repetitive) in timpul meditatiei in combinatie cu anumite plante pentru revigorare.
Yoga. Combinatia dintre pranayama, miscare si meditatie. S-a demonstrat ca yoga imbunatateste circulatia, digestia si reduce tensiunea arteriale, nivelul colesterolului, anxietatea si durerea cronica.
Pancha karma. Curatarea corpului pentru purificare si reducerea colesterolului. Specialistii Ayurveda folosesc metode care determina transpiratia, tranzitul intestinal sau chiar provocarea vomitatului astfel incat sa ajute corpul sa elimine toxinele.
Plante medicinale. Se prescriu plante medicinale pentru a echilibra doshele.
Vizitează www.organicindia.ro pentru mai multe informații despre produsele din cele mai renumite plante ayurvedice integrale, certificate organic.
Cand se poate apela la Ayurveda?
Scopul medicinei ayurvedice este sa previna boala.
Studiile au demonstrat ca Ayurveda poate fi eficace in reducerea riscului de afectiuni ale inimii. De exemplu, un studiu a demonstrat ca Ayurveda a ajutat in reducerea acumularii de placa pe vasele de sange si a inversat procesul de ingrosare a peretilor arterelor – ateroscleroza, atat in cazul adultilor sanatosi cat si cea a celor care prezentau un risc ridicat de dezvoltare a unor boli de inima. Ateroscleroza este o boala complexa, cu un ritm lent, in care colesterolul, grasimile si alte substante se depun pe vasele de sange, pentru ca in final sa le blocheze. Aceste acumulari, cunoscute sub numele de placa, pot cauza atac de cord sau atac cerebral.
Yoga combinata cu anumite plante ayurvedice pot reduce durerea si dizabilitatea in cazul unor persoane care se confrunta cu dureri, precum artritele sau fibromialgia.
Plantele ayurvedice au fost îndelung studiate pentru a fi utilizate in tratamentul multor afectiuni inclusiv: boala Alzheimer, anxietate, astm, stres cronic, diverse forme de cancer, dementa, dismenoreea (dureri in timpul menstruatiei), herpes, hipertensiune, Parkinson, probleme in timpul perimenopauza, sindromul premenstrual.
Plantele ayurvedice in combinatie cu medicamentele conventionale pot fi de folos in cazul: acneei, constipatiei cronice, sindromul obselii cronice, sindromul colonului iritabil, obezitate sau fibrom uterin.
Care sunt riscurile medicinei Ayurveda
Cele mai multe dintre terapiile ayurveda precum pranayama si rasayana nu au efecte adverse asupra persoanelor sanatoase din punct de vedere psihologic. Mai mult, persoanele care se confrunta cu probleme grave de sanatate mintala pot beneficia de pe urma lor. Insa numai daca sunt aplicate sub supravegherea unui psihiastru sau psiholog.
Plantele ayurvedice pot interactiona cu medicamentele. Si, precum orice planta, pot sa nu fie potrivite pentru orice persoana. Asa ca, inainte de a lua orice supliment, vorbeste cu medicul de familie sau cu specialistul tau. Deasemenea, incepe cura cu o doza mai mica pe care sa o cresti progresiv. Fa pauza o saptamana dupa fiecare luna de administrare. In plus, unele metale grele precum plumbul si mercurul au contaminat unele suplimente din plante. Intreaba furnizorul de suplimente care sunt produsele de calitate pe care sa le poti folosi tu si familia ta si intotdeauna alege produse de calitate 100% certificate organic, ISO si GMP care respecta standardele internationale de calitate.
Add Comment