O nouă viață apare pe lume cu prima respirație, iar tranziția numită moarte se face cu ultima respirație. Pare evident faptul că știm cu toții cum să respirăm, deoarece această acțiune face parte dintr-un sistem automat – este o funcție naturală, care nu necesită un efort conștient. Dar ce este respirația conștientă? Practicanții respirației holotropice au demonstrat că anumite metode specifice de respirație, inclusiv tehnici vechi yoghine, îmbunătățesc sănătatea și vitalitatea și, de asemenea, creează o mai bună conexiune între minte, corp și spirit.
Spiritul este principiul animat sau vital al tuturor ființelor. Cuvântul „spirit” vine de la latinescul spiritus, derivat din rădăcina indo-europeană care înseamnă „a respira”. Astfel, puterea vieții este infuzată și stimulată cu fiecare respirație.
Inspirând, îmi calmez corpul.
Expirând, zâmbesc.
Sălășluind în prezent
Știu că e un minunat moment.
Thich Nhat Hanh
Ce este respirația conștientă?
Respirația conștientă, cunoscută și ca pranayama, este o piatră de temelie a practicării de yoga și se concentrează asupra controlării și reglării respirației. Folosește o abilitate aparent mistică de a ne calma și a ne revitaliza pe mai multe niveluri. Respirația holotropică prana – forța vitală care circulă în mod armonios prin corp și univers – este cultivată și purtată în mod conștient prin tot corpul.
În Yoga Sutra, înțeleptul Patanjali susține că atunci când o persoană este furioasă sau agitată, respirația acesteia este precipitată, întreruptă și superficială. Când o persoană este calmă, respirația acesteia este ușoară și neîntreruptă. Swami Satchidananda adaugă: „Yoga ne învață că nu numai emoțiile controlează calitatea respirației noastre, dar ne putem controla mintea și emoțiile controlându-ne respirația.”
Respirația conștientă este un pod spiritual
Gurudev Amritji Desai, de la Amrit Yoga Institute, a scris că respirația este podul care conectează energia corpului nostru la corpul infinit universal al energiei. Acest lucru înseamnă că respirația unește corpul, mintea și sufletul.
Deci ce este respirația conștientă?
Inspirația și expirația reprezintă un proces biologic automat, dar dacă respiri cu o conștientizare totală, se întâmplă ceva impresionant. De la un proces standard inconștient, respirația devine un proces care aduce în mod voit inițierea vieții, susținerea și vindecarea în ceea ce privește prana corpului.
Yoga ne învață că nu numai emoțiile controlează calitatea respirației noastre, dar ne putem controla mintea și emoțiile controlându-ne respirația.
Prin respirație, Gurudev Amritji Desai își învață studenții că „nu suntem conectați în corp doar la funcțiile care ne dau viață, dar și la lumea exterioară, ecologică, prin care ne primim energia prana care susține viața prin aer, hrană, razele soarelui, minerale, plante și viața animală”. Respirația este un canal către oferta nelimitată de prana care susține toată viața, balanța ecologică a planetei și evoluția tuturor speciilor. În timp ce s-a stabilit că există o conexiune puternică între corpul fizic și minte, științele moderne abia acum încep să recunoască rolul esențial și impactul pe care respirația îl are asupra structurii fizice și mentale.
Iceman (Omul de gheață) îi învață pe oamenii de știință o lecție
Cu un deceniu în urmă, gurul olandez al respirației, Wim Hof, le-a dovedit oamenilor de știință, într-un mediu controlat în laborator, că respirația holotropică oferă rezultate minunate asupra sănătății. Prin regimul său de respirație ușor de practicat, stimularea corpului prin expunerea la temperaturi scăzute și exerciții de meditație, Hof a demonstrat comunității oamenilor de știință că un om își poate influența sistemul nervos autonom și răspunsul imun, inclusiv abilitatea de a evita boala.
„Dacă îți oxigenezi corpul așa cum o facem noi”, a explicat Hof, „oxigenul pătrunde în țesut. Respirația (obișnuită) nu face asta… Ce se întâmplă în trunchiul cerebral, creierul spune: «Nu mai este oxigen». După aceea declanșează adrenalina, care ajunge în tot corpul. Adrenalina este pentru supraviețuire, dar acum este complet controlată… Adrenalina ajunge în tot corpul și îl resetează pentru a funcționa cât poate de bine.” Instructoarea de yoga Clare Hudson a urmat cursul de respirație și meditație al lui Wim Hof și este de aceeași părere. Aceasta a scris: „Cred că nefericirea este parțial provocată de faptul că suntem într-un anumit loc și ne dorim să fim altundeva. Metoda lui Wim Hof funcționează în mod asemănător cu mindfulness-ul – te ține în prezent –, unde nu te poți simți fericit sau mai mulțumit. Poate că împăcat este o modalitate mai bună de a descrie acest lucru.”
Respirația yoghină
Jessica Levine, practicantă și cercetătoare yoga, a scris că practica antică indiană de a alterna nara stângă cu nara dreaptă când inspiri și expiri deblochează și purifică nadisul. Un nadi este un canal prin care curg energiile (inclusiv prana) corpului fizic, corpului subtil și corpului cauzal. Nadis se conectează prin chackre – pasaje energetice care poartă prin corp forța și energia cosmică.
Levine a descris modul în care se practică exercițiul de respirație: așază-te confortabil și strânge-ți ușor mâna dreaptă într-un pumn poziționat în fața nasului, apoi întinde degetul mare și inelarul. Închide-ți ușor nara dreaptă cu degetul mare și inspiră prin nara stângă, după care închide-o cu inelarul. Eliberează nara dreaptă și expiră ușor prin ea; după aceea inspiră prin nara dreaptă, apoi închide-o.
Respirația conștientă face diferența
Christie Pitko, profesoară de yoga și vindecătoare energetică, a scris că noi, oamenii, respirăm de aproximativ 23 000 de ori pe zi, în general în mod inconștient. Dar dacă am începe să practicăm respirația holotropică, rezultatele sunt schimbări ale vieții și sănătății, cu unele dintre următoarele beneficii: o minte și un corp mai calme, reducerea stresului și anxietății, o respirație profundă și mai completă, mai mult oxigen în sânge, creier, inimă, organe și membre, reducerea apetitului și a creșterii în greutate, plămâni mai sănătoși și mai productivi, eliberarea tensiunii musculare și pregătirea pentru o meditație mai profundă. Și, desigur, ceea ce Wim Hof a demonstrat lumii – un sistem imunitar mult mai productiv, o alcalinitate sistemică sporită, energie mai multă și mai puțină inflamație.
Desigur, există mai multe metode de respirație minte-corp-spirit, care aparțin culturilor din întreaga lume, inclusiv respirația Taoist Qigong, pranayama tibetană, respirația holotropică shamanică, practici de respirație asociate cu meditația zen și nu numai. Toate par să arate spre un adevăr universal – că suntem mai mult decât niște ființe fizice pierdute într-o lume confuză. Mai degrabă suntem însăși lumea, iar respirația conștientă care curge în și din interiorul nostru curge prin toate lucrurile și toate timpurile.