Ce înseamnă wildcrafting pe eticheta produselor și de ce este un proces important în ayurveda

Termenul wildcrafting, care nu are un echivalent precis în română, putând fi tradus aproximativ ca ”recoltare sălbatică” apare frecvent pe suplimentele pe bază de plante, ceaiurile sau produsele de îngrijire personală preferate. Sună interesant, dar ce reprezintă mai exact wildcrafting și cum diferă acesta de cultivarea organică sau regenerativă?

În acest articol, veți descoperi tot ce trebuie să știți despre wildcrafting și despre plantele sălbatice, inclusiv etica practicii, beneficiile și limitările acesteia și cum să începeți să vă creați propriile plante și alimente sălbatice.

Ce este Wildcrafting?

Ați mers vreodată să culegeți fructe de pădure din tufișuri sau ați recoltat arpagic sălbatic sau păpădie din ierburile crescute întâmplător în curtea dumneavoastră? Dacă ați făcut acest lucru, ați practicat wildcrafting, fără să știți. Wildcrafting, cunoscut și sub denumirea de recoltare sălbatică, este practica de a recolta ierburi, ciuperci sau alte plante din habitatul lor nativ, sălbatic,  așa cum au făcut oamenii de-a lungul mileniilor.

Așadar, când vedeți termenul „wildcrafting” pe eticheta unui produs, înseamnă că ierburile sau plantele utilizate în acel produs au fost recoltate din sălbăticie, nu cultivate într-o fermă sau în alt loc de cultură.

ORGANIC INDIA a colaborat cu guvernul Indiei pentru a certificarea organică a peste un milion de hectare de pădure. ORGANIC INDIA le distribuie includ:

  • Amla
  • Haritaki
  • Bibhitaki
  • Neem
  • Bacopa

Wild organic amla growing on a tree for wildcrafting

Wildcrafting versus foraging

După cum am  menționat anterior, recoltarea sălbatică este aceeași cu căutarea unor plante și alimente în sălbăticie (foraging); termenii sunt doar folosiți diferit. De exemplu, wildcrafting tinde să fie folosit pentru a descrie ierburile tradiționale recoltate în sălbăticie, în timp ce foraging se referă, de obicei, la recoltarea sălbatică a altor plante comestibile, cum ar fi verdețurile sălbatice sau fructele de pădure, precum și a ciupercilor de consum.

Wildcrafting versus agricultura ecologică

Există o dezbatere amplă privind beneficiile  plantelor recoltate din sălbaticie versus ale plantelor cultivate organic.

Unii herboriști și experți în sănătate susțin că ierburile au cele mai puternice efecte atunci când sunt recoltate în mod etic din sălbăticie.

Alții susțin că ierburile cultivate organic, în special cele cultivate folosind practici agricole regenerative, care imită creșterea în sălbăticie, sunt egale ca vigoare, calitate și valoare curativă.

Deoarece nu există studii definitive care să certifice superioritatea plantelor sălbatice față de plantele organice, este bine să se examineze beneficiile și dezavantajele sau limitările fiecărui mod de a obține plantele de leac.

Beneficiile plantelor sălbatice recoltate prin wildcrafting

  • Sunt cultivate în mediul lor natural, iar unii experți susțin că acest lucru le face mai puternice
  • Pot fi recoltate de oricine știe să le identifice și să le culeagă în mod corespunzător și etic (nu luați niciodată mai mult de o treime din plantă și nu recoltați niciodată o plantă pe cale de dispariție).
  • Pot fi mai puțin costisitoare decât ierburile organice
  • Păstrarea abilităților tradiționale și transmiterea unor cunoștințe străvechi asigură o carieră sănătoasă lucrătorii tradiționali care practică wildcrafting, ce nu depinde de proprietatea asupra pământului.

La ORGANIC INDIA, practicăm Ethical Wildcrafting, un sistem sustenabil de recoltare a plantelor din pădurile organice, sălbatice, într-un mod care să nu dăuneze ecosistemului în care cresc, asigurând:

  • Protejarea pădurilor organice: Organic India a colaborat cu guvernul Indiei pentru a certifica ca organice peste 1 milion de hectare (2,5 milioane de acri) de păduri pentru o activitate responsabilă de wildcrafting, protejând împotriva defrișării și recoltării excesive. Oferim instruire localnicilor practicanți de wildcrafting prin metode igienice și durabile din punct de vedere ecologic de procurare a ierburilor și fructelor, conservând coloniile de plante native și plantațiile vechi de copaci.
  • Parteneriate directe cu practicanții de wildcrafting. Facem comerț direct cu lucrătorii tradiționali, oferind salarii corecte și asigurare de viață. Aceste păduri au o istorie bogată și un loc recunoscut în medicina tradițională a Indiei, iar printr-o compensație echitabilă și prin conservarea vechilor practici ne asigurăm că acestea  pot continua și în generațiile viitoare.

Dezavantajele practicilor de wildcrafting și ale plantelor sălbatice

Din păcate, în spațiile sălbatice nu se face întotdeauna o recoltare etică, ceea ce duce la probleme precum:

  • Reglementări insuficiente ale produselor din plante sălbatice, ceea ce înseamnă că nu există garanții că acestea sunt lipsite de pesticide, erbicide și alți poluanți de mediu în sol sau aer. Acest lucru depinde de locul din care sunt recoltate (de exemplu, dacă sunt culese de pe marginea drumurilor sunt mai expuse la poluanți, comparativ cu adâncimea unei păduri naturale sau întinderea unui câmp neatins).
  • Problemele etice legate de wildcrafting, cum ar fi culegerea unor ierburi pe cale de dispariție sau cu risc major de a dispărea; este esențial ca aprovizionarea să se facă de la un practicant de wildcrafting care respectă principiile etice și este foarte familiarizat cu ierburile pe cale de dispariție.

Woman wildcrafter smiling in orange sari while wildcrafting in forest. Photo by Organic India.

United Plant Savers păstrează o listă actualizată a plantelor sălbatice expuse riscului de dispariție, inclusiv un „instrument de evaluare a riscului”. Anumite ierburi sălbatice sunt asemănătoare ca aspect, așa că furnizorul sau producătorul trebuie să știe să facă  diferența între ele. Companiile de suplimente trebuie să utilizeze teste de identificare, cum ar fi HPTLC (cromatografia în strat subțire, de înaltă performanță) sau analiza ADN, pentru a valida identitatea plantei.

United Plant Savers pledează pentru protejarea speciilor de plante cu risc și oferă linii directoare, verificări și certificări pentru recoltarea sălbatică durabilă și cultivarea ierburilor și plantelor tradiționale.

Dacă cumpărați de la o companie care vinde ierburi sălbatice, verificați dacă acestea sunt afiliate cu United Plant Savers sau cu alte organizații care pledează pentru recoltarea etică sălbatică.

Beneficiile plantelor organice sau organic-regenerative

  • Plantele certificate ca organice sau regenerative au garanția că sunt libere de pesticide sintetice, erbicide, fungicide, îngrășăminte și alți poluanți agricoli industriali.
  • Ierburile organice pot fi mai consistente calitativ, datorită protocoalelor atente de cultivare, recoltare, etc.
  • Fermele certificate de plante medicinale regenerabile și organice acordă prioritate sănătății solului, protejează ecosistemele și ajută la crearea de locuri de muncă, inclusiv în țările în curs de dezvoltare, toate acestea fiind benefice pentru Pământ și comunitățile din jur.

Dezavantajele plantelor cultivate organic

  • Pot fi mai scumpe, dar acest lucru depinde de fiecare plantă în parte
  • Este posibil să nu aibă efecte la fel de puternice ca omologii lor din sălbăticie, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
  • Nu toți cultivatorii organici sunt la fel. Unii îndeplinesc doar standardele minime pentru certificarea organică (fără pesticide chimice sintetice, erbicide, fungicide sau îngrășăminte). În schimb, alții au practici mai avansate utilizând agricultura regenerativă, permacultura și practici juste din punct de vedere social.

Regenerative organic agriculture with a biodiverse array of flowers and herbs, vs wildcrafting

Intercropping la ORGANIC INDIA

Ce înseamnă ca o plantă să fie obținută prin wildcrafting (și cum poți să îți dai seama de acest lucru)

După cum a fost precizat anterior, o plantă obținută prin wildcrafting este recoltată din sălbăticie, mai degrabă decât cultivată  de om. Companiile de suplimente naturale sau de îngrijire a pielii etichetează ierburile ca fiind recoltate prin wildcrafting. Dacă sunt limitări de aprovizionare, în funcție de sezon și de piață, companiile pot folosi o etichetă mai generală, cum ar fi „produs cu ierburi organice și sălbatice”.

Legile privind publicitatea și etichetarea impun companiilor să fie sincere în ceea ce privește aprovizionarea și etichetarea ingredientelor, inclusiv pentru plantele sălbatice și cele ecologice. Cu toate acestea, multe legi sunt dificil de aplicat, deoarece nu există teste care să valideze statutul de plantă recoltată prin wildcrafting.

Prin urmare, în cazul în care căutați doar suplimente din plante sălbatice, uitați-vă la modul în care compania realizează aprovizionarea, de exemplu, dacă este afiliată cu United Plant Savers sau cu altă organizație ce susține recoltarea etică,  de cât timp este în afaceri, are o bună reputație, etc. Aceleași întrebări se aplică și pentru cumpărarea directă de la recoltatorii sălbatici sau de la erboriști comunitari.

Sfaturi pentru a învăța cum să obțineți propriile plante medicinale

A învăța să identifici și să recoltezi ierburi sălbatice funcționale este o abilitate stimulativă și emoționantă. Cu toate acestea, este nevoie de puțină practică și de mentorat, din cauza dificultăților de identificare a plantelor asemănătoare. Un loc sigur de a începe recoltarea este chiar în curtea ta, cu condiția ca plantele să nu fie tratate cu pesticide, erbicide sau îngrășăminte chimice.

În multe locuri, ierburi precum păpădia, cicoarea, mușețelul și trifoiul roșu răsar în mod natural pe gazon, în perioada de primăvară. Toate acestea sunt ușor de identificat și au beneficii speciale pentru sănătate. În plus, au un gust grozav în salate sau sub formă de ceaiuri. În alte locuri crește pătlagina cu frunze late, folosită ca remediu popular pentru mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine.

Jewelweed (Impatiens capensis, geamul portocaliu, geamul obișnuit, geamul pătat, geamul, sau balsamul de portocale), care crește lângă pârâie, poate fi identificată după florile sale portocalii și din felul în care frunzele strălucesc sub apă, fiind, de asemenea, un remediu popular folosit pentru a calma erupția cutanată provocată de iedera otrăvitoare. Și mușețelul sălbatic este obișnuit pe pajiști și reprezintă un ingredient calmant minunat în ceaiuri sau în produsele făcute în casă pentru îngrijirea pielii.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness