Ce reprezintă imunitatea naturală și dobândită? Care este diferența dintre ele

Sistemul imunitar a fost comparat cu o armată, cu un agent de pază sau cu un gardian aflat la poartă. Aceste comparații, deși sunt cumva potrivite, nu acoperă suficient complexitatea, natura neobosită a acestui sistem miraculos. Spre deosebire de o armată, care este separată de tine și vine uneori în preajma ta sau spre deosebire de un agent de pază sau de un gardian care probabil că se vor speria și că te vor abandona în momentele în care ai avea nevoie de ei, sistemul imunitar este permanent cu tine și nu încetează să te protejeze. În ciuda modului în care îl tratezi (conștient sau inconștient), de exemplu prin alegeri alimentare mai puțin potrivite, prin expunerea la stres, la chimicale, la poluare, prin somnul insuficient, prin consumul excesiv de alcool, prin expunerea la patogeni, prin utilizarea excesivă sau inadecvată a medicamentelor, sistemul imunitar nu te abandonează niciodată. Având în vedere aceste aspecte, este în interesul tău să înțelegi cum funcționează sistemul imunitar astfel încât să-l susții și să-l hrănești așa cum se cuvine. Unul dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre sistemul imunitar este că de fapt nu reprezintă un singur sistem. Mai degrabă, este divizat în două subsisteme cunoscute ca: imunitatea naturală și dobândită, adică sistemul imunitar înnăscut- cu care te-ai născut și cel adaptiv/adaptativ- care se dezvoltă pe măsură ce te expui la germeni și la diverse substanțe. Aceste două subsisteme colaborează, dar lucrează și independent, astfel încât să neutralizeze orice amenințare care va provoca un răspuns imun.

Care este diferența dintre cele două: imunitatea naturală și dobândită?

Imunitatea naturală este cea cu care te-ai născut și este prima linie de apărare în fața agenților patogeni și a altor substanțe potențial dăunătoare. Este considerat nespecific întrucât asigură o protecție generală. De obicei utilizează instrumente precum celulele natural killer (NK), macrofage și fagocite (care consumă patogenii) pentru a elimina „invadatorii” când intră în corp prin locuri precum pielea, pasajele nazale sau sistemul digestiv.

Sistemul imunitar adaptiv (specific) se dezvoltă pe măsură ce te dezvolți și tu și este mai strategic. Lucrează pregătind anticorpi (celule T și celule B) specifici pentru germenii cu care organismul tău a venit anterior în contact. Acest proces este cunoscut și sub numele de răspuns imunitar dobândit sau specific.

Iată când lucrurile devin cu adevărat extraordinare. După cum arată și numele său, sistemul imunitar adaptiv învață în mod constant și se adaptează astfel încât corpul tău să învețe să contracareze patogeni precum bacterii, virusuri sau fungi ce se schimbă între timp. De asemenea, depozitează informații ce țin de germenii din trecut pentru ca pe viitor să poată lupta mai bine. Probabil că ai experimentat așa ceva în momentul în care ai contact un anumit virus și te-ai îmbolnăvit serios, dar când te-ai îmbolnăvit a doua sau a treia oară simptomele tale au fost mai ușoare. Modul în care acționează sistemul tău imunitar adaptiv este magic!

Împreună, aceste două subsisteme ale sistemului imunitar îi asigură corpului tău cel mai sofisticat sistem de apărare pentru a ține la distanță patogenii care ar interfera serios cu mai multe sisteme și organe vulnerabile.

Infographic comparing innate immunity and adaptive immunity.

Imunitatea naturală și dobândită depind de mai multe organe și sisteme

Ca întreg, sistemul tău imunitar (înnăscut și adaptiv) se bazează pe celule care intră în structura diferitelor organe ale corpului pentru a-și îndeplini funcțiile. Splina, amigdalele, sistemul limfatic, măduva osoasă, plăcile Peyer, timusul, mucoasele și microbiomul intestinal, toate au câte un rol.

Așa cum sistemul imunitar adaptiv învață câte ceva în mod constant, la fel și înțelegerea noastră despre imunitate evoluează. Spre exemplu, acum două decenii nu știam despre rolul pe care îl au intestinele în construirea, menținerea și stimularea imunității. Chiar și acum un deceniu nu se știa prea mult despre faptul că lucruri precum dieta și exercițiile fizice ar putea avea impact asupra răspunsului venit din partea sistemului imunitar.

Grație acestor noi descoperiri (de care sistemele tradiționale, cum ar fi Ayurveda, știau deja de mii de ani), conștientizarea s-a extins asupra modului în care stilul nostru de viață are impact asupra sistemului imunitar înnăscut și a celui adaptiv.

Cum să-ți susții imunitatea naturală și dobândită

Întrucât sunt atât de strâns legate, ambele ramuri ale sistemului imunitar vor beneficia de lucruri precum să-ți asiguri suficient somn, să consumi alimente sănătoase, să eviți prea mult zahăr sau hrană procesată, managementul stresului, limitarea consumului de alcool (care este dăunător pentru ficat), evitarea antibioticelor când e posibil și să se petreacă timp în natură.

Există numeroase lucruri pe care le poți face pentru a susține aceste sisteme atât în mod separat, cât și împreună, ca întreg.

Ai grijă de microbiomul intestinal

Câteva studii au arătat că un microbiom intestinal sănătos joacă un rol-cheie în comunicarea și modularea răspunsului imunitar înnăscut și a celui adaptiv. Se pare că microbiomul și sistemul imunitar adaptiv se află într-o relație specială de simbioză, în cadrul căreia microbiomul ajută la dezvoltarea sistemului imunitar adaptiv. Acesta din urmă ajută la reglarea compoziției microbiomului și asigură imunoglobuline care protejează epiteliul.

În Ayurveda, este recomandată îngrijirea microbiomului prin consumarea alimentelor bogate în probiotice, precum iaurtul sau legumele, prin corelarea dietei cu dosha ta/constituția ta și să se apeleze la plante ce susțin sănătatea digestivă.

Ține ghimbirul la îndemână

Rizomul de ghimbir ar trebui considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai sistemului tău imunitar. Acest beneficiu este posibil întrucât s-a arătat că un component activ din ghimbir, gingerolul, poate să fortifice atât răspunsul sistemului înnăscut, cât și pe cel adaptiv. De asemenea, este excelent pentru că susține și alte aspecte care țin de sistemul imunitar, precum plămânii, sistemul digestiv și răspunsul inflamator.

Ginger root for immunity on a wooden cutting board with green leaves.

Răspunsul imunitar adaptiv poate fi susținut cu ajutorul Ashwagandha

Cercetările au arătat că adaptogenii, mai exact ashwagandha, pot contribui la întărirea sistemului imunitar adaptiv întrucât susțin producerea normală a celulelor natural killer. Adaptogenii ayurvedici, precum ashwagandha, tulsi și amla au fost folosiți de mii de ani pentru a ajuta corpul să se adapteze stresului, ceea ce este esențial pentru o imunitate sănătoasă.

Mișcarea poate să determine sistemul imunitar înnăscut și pe cel adaptiv să fie mai eficiente

Probabil că ai auzit că exercițiile fizice sunt bune pentru sistemul imunitar, dar știi de ce se întâmplă așa? În afară de faptul că mișcarea ajută la oxigenarea corpului și la normalizarea greutății corporale, a tensiunii arteriale, este binevenită și pentru că:

  • Reduce nivelul hormonilor stresului și întărește diverse organe și sisteme- de care va beneficia imunitatea în ansamblul ei
  • Determină celulele albe/anticorpii să circule mai rapid, ceea ce va ajuta sistemul imunitar înnăscut să identifice și să contracareze mai rapid infecțiile
  • Activează sistemul musculo-scheletal, ceea ce va permite sistemului imunitar înnăscut să activeze celulele T, B și pe cele natural killer

Woman on an elliptical exercising to support her adaptive and innate immune systems.

Concluzie:

Sistemul imunitar are de suportat mai mulți factori de stres (chimicale, alimente, medicamente, poluare, toxine, agenți patogeni) decât înainte. Odată ce înțelegem cum sistemul imunitar înnăscut și cel adaptiv funcționează, ce îi dăunează și cum putem să-i oferim suport optim, putem să ne bazăm cu ușurință pe abilitatea sa de a ne proteja.

Acest fapt reprezintă modul în care funcționează cel mai bine următoarea relație: ne servim trupurile învățând despre ele și oferindu-le ce au nevoie pentru a funcționa și pentru a rezista, iar acestea ne servesc și ne protejează în moduri pe care nici nu ni le imaginăm.

Cu alte cuvinte: ai grijă de sistemul tău imunitar și acesta va avea mereu grijă de tine.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness