Constipația apare când o persoană are dificultăți în a-și goli intestinul gros. Remedii naturale și schimbări în stilul de viață pot ajuta la rezolvarea ei dar, uneori, poate fi necesară intervenția unui medic. Constipația survine din numeroase motive, cum ar fi faptul că materiile fecale trec prin colon prea lent. Cu cât alimentele se deplasează mai încet prin tractul digestiv, cu atât colonul va absorbi mai multă apă, iar materiile fecale se vor întări mai mult și astfel apar simptomele de constipație.
Despre o persoană ce are scaun mai puțin de 3 ori pe săptămână se poate spune că suferă de constipație. Uneori, aceasta rezultă dintr-un blocaj de la nivelul intestinului gros. În acest caz, este nevoie de ajutor medical. În alte situații, poate fi vorba despre un aport insuficient de fibre sau de apă.
Acest articol va aborda principalele cauze ale constipației, dar și cum ar trebui să o tratezi sau să o previi.
CONSTIPATIE: Simptome
- Dificultăți în evacuarea scaunelor
- Sunt evacuate mai puține materii fecale decât de obicei
- Materiile fecale sunt uscate, tari, dure
- Crampe abdominale
- Senzația de balonare
- Greață
- Diminuarea apetitului
CONSTIPATIE: Complicații
Constipația est dezagreabilă, dar în general nu pune viața în pericol. Cu toate acestea, devine un pericol când este un simptom al unor afecțiuni precum ar fi cancerul colorectal sau dacă va crea diferite complicații. Cele ce pot rezulta în urma constipației severe pot fi:
- Sângerare rectală după evacuarea materiilor fecale
- Fisura anală, ce reprezintă o mică ruptură în zona anusului
- Hemoroizi, care sunt vase de sânge inflamate în anus
- Impactarea fecală, care se petrece dacă materiile fecale uscate stagnează și se strâng în rect și în anus, putând conduce la obstrucție
Alte posibile complicații includ reducerea calității vieții și apariția depresiei. Este necesar să ceri sfatul unui medic pentru a preveni asemenea complicații.
Cauzele constipației
Iată câteva dintre posibilele cauze ale constipației:
Lipsa fibrelor din alimentație
Persoanele ce consumă suficiente fibre sunt mai puțin predispuse constipației. Explicația este următoarea: fibrele stimulează tranzitul intestinal regulat, mai ales dacă persoana respectivă se hidratează corespunzător.
Alimentele cu conținut ridicat de fibre sunt:
- Fructe
- Legume
- Cereale integrale
- Nuci
- Linte, năut și alte legume
Alimentele cu conținut redus fibre includ:
- Alimente cu conțin ridicat de grăsime, cum ar fi brânza, carnea și ouăle
- Alimentele intens procesate, cum ar fi pâinea albă
- Alimentele fast-food, precum chips-urile și diverse alimente semipreparare
Astfel de alimente favorizează constipația și pot duce la cronicitatea a bolii dacă nu se renunță la consumul lor excesiv.
Lipsa activității fizice
Un nivel scăzut de activitate fizică poate conduce la constipație. Anumite studii din trecut au arătat că persoanele foarte active, cum ar fi alergătorii la maraton de pildă, sunt mai puțin predispuse constipației, chiar dacă, până acum, motivele precise pentru acest fenomen sunt neclare. Un studiu din anul 2013 subliniază faptul că o creștere a mobilității poate duce la ameliorarea constipației în rândul adulților vârstnici. Persoanele care petrec mai multe zile sau săptămâni în pat sau stând pe scaun pot avea un risc mai mare spre constipație.
Administrarea anumitor medicamente
Anumite medicamente pot crește riscul de constipație. Printre ele se regăsesc:
- Medicamentele opioide: Acestea includ codeina (cum ar fi, alături de paracetamol, în produsul numit „Tylenol”), oxicodona (OxyContin) sau Hidromorfona
- Antidepresivele triciclice: Printre ele se numără Amitriptilina (Elavil) și Imipramina (Tofranil)
- Anumite medicamente pentru tratarea convulsiilor: Exemplele includ Fenitoin (Dilantin) și Carmazepina (Tegretol)
- Blocantele canalelor de calciu: Printre acestea se află medicamente pentru scăderea valorilor tensiunii arteriale și anumite medicamente care să calmeze ritmul cardiac. Ele includ Diltiazem (Cardizem) și Nifedipin (Procardia)
- Antiacide ce conțin aluminiu: Acestea includ Amphojel și Basaljel
- Diuretice: Acestea îndepărtează excesul de fluide din organism. Printre acestea se regăsesc Hidroclorotiazida și Furosemid (Lasix).
- Suplimentele alimentare cu fier: Medicii le prescriu pentru anemiile feriprive
Mare atenție, prin urmare la medicamentele care pot cauza constipația. Citiți cu atenție prospectul lor și, dacă unul dintre efectele secundare este acesta, preveniți apariția constipației prin o alimentație potrivită.
Prezența intestinului iritabil
Persoanele ce au probleme intestinale funcționale, cum ar fi Sindromul Intestinului Iritabil, au mai mult risc pentru constipație decât cele ce nu au această afecțiune. Cineva care prezintă Sindromul intestinului iritabil poate avea următoarele simptome:
- Dureri abdominale
- Balonări
- Distensie abdominală
- Schimbări în frecvența sau în consistența scaunelor
Când există acest sindrom, constipația poate fluctua în timp. În cazul în care constipația nu e prezentă, poate fi vorba despre diaree.
Îmbătrânirea
Pe măsură ce se înaintează în vârstă, prevalența constipației va crește. Până la 40% dintre persoanele vârstnice și până la 60% dintre cele instituționalizate se pot confrunta cu constipație. Cauza exactă a constipației rămâne însă neclară. Poate fi vorba despre faptul că, pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, hranei îi ia mai mult timp până când va trece prin tractul digestiv. Numeroase persoane pot deveni mai imobile, ceea ce va alimenta constipația.
Anumite afecțiuni, anumite tratamente și un aport redus de fibre sau de apă pot fi factori ce favorizează constipația pe măsură ce îmbătrânim.
Schimbări în rutină
De exemplu, când o persoană călătorește, este o schimbare în rutina de zi cu zi. Acest lucru afectează sistemul digestiv. Într-un articol din anul 2008, oamenii de știință au stat de vorbă cu 83 de persoane despre schimbările digestive prin care au trecut călătorind în afara SUA. Rezultatele studiului au arătat că 9% dintre persoane au suferit din cauza constipației când au călătorit.
Consumând alimente diferite, mergând la culcare la ore diferite și folosirea băii la alte ore decât de obicei poate crește riscul de constipație.
Folosirea excesivă a laxativelor
Anumite persoane își fac griji când nu au scaun în mod regulat și de aceea apelează la medicamente laxative pentru a încerca să rezolve această problemă. Laxativele pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal, dar folosirea lor constantă va obișnui corpul cu efectul lor. Acest lucru poate determina o persoană să ia laxative, în continuare, când nu ar mai avea nevoie. Persoanele ce procedează așa pot avea nevoie de o cantitate mai mare de laxative pentru a obține același efect.
Cu alte cuvinte, laxativele pot duce la formarea unei rutine- este vorba mai ales despre cele stimulatoare. Acest fapt înseamnă că, dacă o persoană depinde mult de laxative, va fi mai predispusă constipației odată ce le va întrerupe.
Excesul de laxative poate conduce la:
- Deshidratare
- Un dezechilibru al electroliților
- Afectarea organelor interne
Printre aceste complicații sunt și unele ce pun viața în pericol. De aceea, ar trebui să consulți un medic înainte să înceapă să utilizezi laxative.
Nu folosești baia când ai nevoie
Dacă o persoană amână urgența de a merge la toaletă, nevoia poate să se reducă atât de mult încât nu va mai avea nevoie în final să realizeze acest demers. Cu toate acestea, cu cât mai mult se va amâna mersul la toaleta, cu atât materiile fecale se vor usca și vor deveni mai dure. Acest fenomen va crește riscul de impactare fecală.
Consumul insuficient de apă
Să bei regulat apă poate diminua riscul de constipație. Alte fluide potrivite în acest scop sunt sucurile naturale de fructe sau de legume și supele. Este important să reții faptul că anumite lichide pot crește riscul de constipație sau o pot agrava. De pildă, persoanele cu predispoziție spre constipație ar trebui să-și reducă aportul de sucuri cu cafeină, dar și consumul de cafea sau de alcool.
Probleme colorectale
Anumite probleme ce afectează colonul pot împiedica și restricționa trecerea materiilor fecale prin intestin, conducând la constipație.
- Tumori
- Hernie
- Țesut cicatricial
- Diverticulită
- Îngustarea anormală a colonului sau a rectului
- Sindromul de intestin iritabil
Astfel de afecțiuni sunt identificate de medic și se recomandă tratamentul lor medical.
Diferite probleme de sănătate
Există anumite afecțiuni care pot provoca constipația sau care o pot favoriza. Printre ele se află:
- Afecțiuni neurologice: Scleroza multiplă, Parkinson, accidentul vascular, traumatisme la nivelul coloanei sau pseudo-obstrucții cronice intestinale pot duce la constipație
- Afecțiuni ce implică funcționarea hormonilor, a electroliților sau funcționarea rinichilor: Acestea includ uremia, diabetul, hipercalcemia și hipotiroidismul
- Blocajul intestinal: Poate avea loc dacă o tumoră blochează sau comprimă anumite părți din aparatul digestiv
- Boli ale aparatului digestiv: Constipația poate surveni în caz de Boala celiacă, de Sindrom al Intestinului Iritabil sau de alte boli inflamatorii
- Tratamentul pentru cancer: Chimioterapia și administrarea medicamentelor opioide pentru ameliorarea durerilor pot favoriza constipația
Constipația la bebeluși și la copii
Constipația îi poate afecta uneori pe bebeluși sau pe copiii mai mari. În următoarele rânduri vei afla mai multe pe acest subiect.
Constipația la nou-născuți
Dacă un nou-născut nu elimină meconiu, primul scaun solid, în 48 de ore de la naștere, poate suferi de Boala Hirschsprung. Aceasta este o afecțiune ce presupune ca anumite celule nervoase să lipsească de pe o porțiune a intestinului gros. Materiile fecale nu se pot deplasa pe partea afectată de colon, ceea ce va duce la un blocaj. Un medic va fi de obicei capabil să sesizeze asemenea probleme și să recomande o intervenție chirurgicală. De cele mai multe ori, prognosticul este favorabil pentru bebelușii născuți cu o asemenea problemă de sănătate.
Constipația la copiii mici
Dacă un bebeluș stă o săptămână fără să aibă scaun, de regulă nu este o problemă. În general, bebelușii alăptați nu se confruntă cu constipația. Cu toate acestea, dacă părinții sau cei care au grijă de ei observă anumite probleme în privința tranzitului intestinal, ar trebui să ceară sfatul unui medic. De cele mai multe ori, constipația poate surveni în aceste situații:
- Când un bebeluș începe să fie hrănit cu lapte praf
- La înțărcare
- Pe parcursul „antrenamentului” la oliță
- În perioade marcate de stres
Dacă un bebeluș este constipat în perioada în care este hrănit cu lapte praf, ar trebui să primească și apă între „sesiunile” de hrănire. Părinții și cei care au grijă de ei nu ar trebui totuși să adauge apă suplimentară în laptele praf.
Dacă un bebeluș a început deja să consume și alimente solide, ar putea să aibă nevoie de mai multe fibre și de mai multă apă în dietă. Fructele pot fi o variantă bună. Cu toate acestea, copiii nu ar trebui să fie forțați dacă nu vor să mănânce întrucât acest demers ar putea să provoace sau să suplimenteze stresul.
Pe parcursul „antrenamentelor” la oliță, constipația poate să fie prezentă și dacă un copil este stresat, mai ales când trece prin schimbări, cum ar fi mersul la grădiniță de exemplu. Să le acordăn copiilor mai mult timp pentru a sta la toaletă ar putea fi de ajutor.
În afara faptului că nu au scaun, alte manifestări ce pot indica prezența constipației la copii sunt:
- Abdomenul întărit
- Un nivel redus de energie
- Diminuarea apetitului
- Iritabilitate
Constipația în sarcină
40% dintre femei se confruntă cu constipație în timpul sarcinii. Printre cauzele responsabile pentru această problemă sunt:
- Transformări hormonale
- Transformări fizice, precum sunt cele ce presupun ca uterul să creeze presiune pe intestine
- Modificări în dietă sau în activitățile fizice
Numeroase femei iau suplimente cu fier în timpul sarcinii. Acest lucru poate favoriza constipație și alte modificări în tranzitul intestinal.
Tratament pentru constipație
De regulă, constipația se rezolvă de la sine fără vreun tratament. De cele mai multe ori, transformările în stilul de viață- cum ar fi mai multe exerciții fizice, consumul unei cantități mai mari de fibre și a unei cantități mai mari de apă- pot fi de ajutor. Să îți acorzi mai mult timp pentru statul la toaletă, fără stres sau întreruperi, poate fi folos. În același timp, nu ar trebui să-ți ignori nevoia de a merge la toaletă. Laxativele pot duce la ameliorarea simptomelor în scurt timp, dar ar trebui ca acestea să fie utilizate cu grijă și numai când este necesar. Se întâmplă așa deoarece anumite laxative au efecte severe serioase. FDA din SUA insistă asupra ideii de a cere sfatul unui medic înainte de a le utliza și de a urmări cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj.
În situația în care constipația persistă, se va consulta un medic. Poate fi necesar să se utilizeze un medicament mai puternic. Medicul poate solicita și controale pentru depistarea diferitelor afecțiuni. Pentru a se putea găsi un tratament potrivit pentru tine, ar trebui să ții un jurnal ce ține de tranzitul intestinal, care să includă și caracteristici ale materiilor fecale, ale dietei și alți factori.
Medicamente pentru constipație
Laxativele
Anumite laxative se pot lua fără prescripție, iar pentru altele este nevoie de așa ceva. Ar trebui să se recurgă la ele doar dacă ajustările din stilul de viață nu sunt de ajutor. Este cel mai bine să te consulți cu un medic înainte să le utilizezi. Iată câteva tipuri de laxative și de suplimente care ar putea ameliora constipația:
Suplimentele alimentare pe bază de fibre
Sunt cea mai sigură variantă. Ele ar trebui luate cu suficientă apă. Pot fi găsite în farmacie sau achiziționate online.
Laxativele stimulente
Ajută mușchii intestinali să aibă contracții ritmice
Lubrifianții
Ajută materiile fecale să se miște mai ușor în intestin. Printre ei se află uleiurile minerale
Laxative ce înmoaie
Au rolul de a înmuia materiile fecale
Laxativele osmotice
Mențin apa în colon pentru hidratare și pentru stimularea mișcărilor mușchilor intestinali. Cele saline se încadrează în această categorie
Agenții neuromusculari
Includ opioizii antagoniști și receptorii 5-HT4. Acționează asupra receptorilor specifici pentru a regla tranzitul intestin chiar în intestin.
Alte opțiuni de tratament
Dacă laxativele nu dau rezultate, este necesar ca un medic să intervină manual sau chirurgical pentru eliminarea impactării fecale. În cazul în care constipația nu răspunde unui tratament sau dacă există și alte simptome, medicul poate propune un examen imagistic la nivelul abdomenului- cum ar fi CT, RMN sau radiografii- pentru a se vedea dacă nu cumva este vorba despre un blocaj provocat de o anumită boală de la nivelul intestinului. Dacă este vorba despre așa ceva, poate fi nevoie de un tratament sau de o intervenție chirurgicală. În funcție de rezultatele investigațiilor și de reacția unei persoane la un tratament cu medicamente sau la unul chirurgical, poate fi necesar ca tratamentul să fie continuat.
Remedii naturiste pentru constipație
Metodele de ameliorare a constipației fără a recurge la medicamente includ:
Creșterea aportului de fibre – Adulții ar trebui să consume 25-31 g fibre zilnic. Fructele, legumele, cerealele fortificate, toate acestea au un conținut mare de fibre. Să adaugi fibre în cadrul meselor luate poate fi de ajutor pentru înmuierea materiilor fecale și pentru ușurarea evacuării acestora. O variantă bună poate fi să pui o lingură de tărâțe de grâu pe cerealele de la micul-dejun sau să le adaugi într-un iaurt sau într-un smoothie.
Consumul de apă – Apa va rehidrata corpul și va preveni constipația.
Exerciții fizice regulate – Sunt utile pentru ușurarea tuturor proceselor din organism, inclusiv pentru stimularea tranzitului intestinal.
Stabilirea unei rutine – Să ai un interval de timp în care să te duci la baie, fără să te forțezi, poate fi util în combaterea constipației.
Să eviți să te abții – Să reacționezi la nevoia organismului de a merge la toaletă te poate ajuta să previi constipația.
Să ții picioarele ușor ridicate – Anumitor persoane le este mai la îndemână să utilizeze toaleta când au scaun dacă își vor așeza picioarele pe o platformă joasă, cum ar fi o mică treaptă, cu genunchii ușor mai ridicați decât la nivelul șoldurilor.
Alternative și remedii complementare
Alte posibile terapii în caz de constipație includ acupunctura, masajul, remediile pe bază de plante și moxibustia, ce implică stimularea punctelor de acupunctură prin căldură, cu ajutorul arderii unor plante. Un studiu din anul 2015 a ajuns la concluzia că acupunctura și remediile pe bază de plante pot fi de folos, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a se confirma într-adevăr această utilizare.
Folosirea remediilor pe bază de plante este complexă, recomandându-se să stai de vorbă cu un medic înainte să încerci ceva nou, în condițiile în care pot interveni reacții adverse.
Suplimente alimentare pentru constipație
TRIPHALA
În scopul detoxifierii întregului tract digestiv și pentru prevenirea constipației poți să recurgi la Triphala, Digestie&Curățare Colon de la ORGANIC INDIA. Produsul este 100% Certificat Organic (în nicio etapă a producției sale nu au fost folosite erbicide, pesticide sintetice, îngrășăminte și nu conține organisme modificate genetic), remarcându-se grație prezenței a trei plante ayurvedice de leac (Amalaki-Coacăz indian, Haritaki și Vibhitaki). Formula „Triphala” (se traduce prin „trei fructe”) este apreciată încă din cele mai vechi timpuri pentru efectul hepatoprotector, pentru combaterea balonării, îmbunătățirea funcției glandelor suprarenale și a circulației sanguine, pentru ameliorarea diabetului, a diferitelor afecțiuni oculare și pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.
În afara faptului că acest supliment alimentar sprijină eliminarea toxinelor și a grăsimilor din intestine, îmbunătățind digestia, recurgând la el vei avea parte și de alte beneficii demne de luat în seamă, cum ar fi:
- Susținerea funcțiilor ficatului și a absorbției nutrienților la nivel intestinal
- Un aport suplimentar de vitamina C
- Contribuie la ameliorarea simptomelor ce țin de Sindromul Intestinului Iritabil
- Sprijinirea sănătății florei microbiene intestinale benefice, susținerea unui nivel normal al pH-ului intestinal- Polifenolii prezenți în Triphala stimulează proliferarea bacteriilor benefice precum Bifidobacteriile și Lactobacillii, inhibând proliferarea bacteriilor dăunătoare și modulând microbiomul intestinal. Bioactivitatea Triphala este generată de microbiota intestinală, dezvoltându-se compuși antiinflamatori
Studii științifice referitoare la Triphala au ajuns la concluzia că aceasta poate fi utilă și în următoarele scopuri: diminuarea hiperacidității gastrice și a nivelurilor ridicate ale glicemiei, stimularea apetitului, ca agent antiinflamator, antimutagenic, antineoplazic, adaptogen, imunomodulator (este sursă de vitamina C), fiind benefică și pentru reducerea efectelor negative ale radioterapiei sau ale chimioterapiei.
Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate în urma administrării acestui supliment alimentar, care este sigur și pentru utilizarea îndelungată, va fi suficient să iei câte 1-2 capsule de două ori pe zi, în timpul meselor.
BOWELCARE
Tot pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal și pentru prevenirea simptomelor dezagreabile create de constipație poți să apelezi și la Bowelcare Tranzit Intestinal, de la ORGANIC INDIA. Asemenea „Triphala”, produsul este 100% certificat organic și se bazează pe ingrediente valoroase precum:
- Frunze de Bilva organice- Au o acțiune blândă, previn constipația, ameliorează diareea, facilitează eliminarea toxinelor, reglează colesterolul și glicemia
- Semințele de creson organice- Nu numai că sunt bogate în vitamine și minerale, dar au efect laxativ blând, reduc balonarea și ușurează simptomele ce însoțesc indigestia sau constipația
- Tărâțele Integrale de Psyllium- Conținând fibre solubile și insolubile, pot preveni constipația, în condițiile în care îmbunătățesc digestia, stimulează motilitatea intestinală și curățarea colonului. Alte efecte pozitive ale Psyllium se referă la faptul că reduc nivelul colesterolului „rău” și mențin un echilibru al glicemiei
Grație ingredientelor menționate, Bowelcare Tranzit Intestinal este deosebit de util pentru:
- Sindromul Intestinului Iritabil
- Prevenirea constipației și a balonării
- Regenerarea tractului gastro-intestinal
- Stimularea peristaltismului, facilitându-se curățarea colonului, eliminarea toxinelor, a reziduurilor
- Sprijină lubrifierea naturală a colonului
Produsul este revigorant, este sigur pentru folosirea pe termen lung, favorizând calmarea intestinelor, prevenind crampele și disconfortul. Pentru a avea parte de rezultatele dorite, este suficient să iei zilnic 1-2 capsule de Bowelcare Tranzit Intestinal.
Ceai pentru constipație și balonare
Nu în ultimul rând, în cadrul remediilor naturale utile pentru combaterea constipației acute sau cronice se numără și ceaiurile. Spre exemplu, Ceaiul Tulsi Lax de la ORGANIC INDIA conține antioxidanți și include ingrediente valoroase, care nu numai că îl transformă într-un laxativ blând, rapid și eficient, dar sunt folositoare și în următoarele scopuri: previn constipația, facilitează eliminarea toxinelor (de aceea este indicat și în curele de detoxifiere sau de slăbire ) și susțin sănătatea întregului aparat digestiv.
Iată care sunt ingredientele regăsite în Ceaiul Tulsi Lax (Busuioc Sfânt), Laxativ Natural Blând și Eficient:
- Frunze de Rama Tulsi, de Krishna Tulsi și de Vana Tulsi- Tulsi este venerat de hinduși, fiind considerat o plantă sacră, cu puteri tămăduitoare. Studiile moderne l-au clasificat ca plantă adaptogenă, cu conținut de acid ursolic, având roluri precum: atenuarea efectelor negative generate de stres, de anxietate, stimularea funcționării sistemului imunitar, creșterea rezistenței, a vitalității, stimulează detoxifierea organismului, diminuează inflamațiile, încetinește îmbătrânirea, reglează metabolismul, are grijă de sănătatea aparatului respirator, sprijină digestia
- Frunze de Senna organică- Senna stimulează peristaltismul intestinal, favorizează consistența normală a scaunului, fiind utilă pentru constipația acută, pentru cea cronică, dar și în curele de detoxifiere sau de slăbire
- Frunze de mentă organică (Menta piperitha și Menta spicata)- Această plantă este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sistemului digestiv, prevenind fermentația, balonările, flatulența, eructațiile, calmând totodată crampele
- Rădăcină de Lemn-dulce organic- Se remarcă prin efectele sale hepatoprotectoare și antispastice
Ceaiul Tulsi Lax (Busuioc Sfânt), Laxativ Natural Blând și Eficient este un produs 100% organic, nu conține organisme modificate genetic, nici gluten sau cofeină, de aceea este sigur pentru o folosire îndelungată. Se recomandă să fie consumat în felul următor: câte 1 plic de două ori pe zi, consumat înainte de culcare și/sau la trezire, pe stomacul gol (nu se va mânca timp de 30 de minute după ce a fost consumat ceaiul).
Oricine are probleme ce țin de constipație trebuie să discute cu medicul.
CONSTIPAȚIE: Când să soliciți ajutor medical?
Ar trebui să ceri ajutorul unui medic pentru constipație dacă sesizezi simptome precum:
- Disconfort sever sau agravarea simptomelor
- Constipație ce survine brusc, fără un motiv anume
- Constipație ce nu răspunde schimbărilor în stilul de viață
- Sânge în scaun sau sângerări din rect
- Durere constantă în spate sau în abdomenul inferior
- Dificultăți în eliminarea gazelor
- Febra
- Voma
- Pierdere inexplicabilă în greutate