În Occident, o masă sănătoasă conține, în general, un raport echilibrat de lipide, proteine și carbohidrați, cu puncte bonus pentru legume și fructe colorate și un adaos limitat de zahăr, sare sau grăsimi saturate. Există, desigur, multiple variante ale acestei combinații. Dar ideea este că nutriția occidentală se concentrează, în general, pe macronutrienți (fie că este vorba de un conținut scăzut de calorii, de grăsimi, de carbohidrați sau de zahăr ori pe un conținut ridicat de proteine, de fibre, etc) și pe controlul porțiilor. Nutriția ayurvedică adoptă o abordare foarte diferită, concentrându-se pe cele 6 gusturi ayurvedice (cunoscute sub numele de „Rasas”):
Acestea sunt:
- Dulce
- Acrișor
- Sărat
- Amar
- Iute (înțepător)
- Astringent
Fiecare gust se naște din cele cinci elemente: apă, aer, pământ, foc și eter (spațiu).
În loc să construiască o masă în jurul conținutului de proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre, înțelepții vedici antici recomandau includerea tuturor celor șase gusturi la fiecare masă, în ordinea enumerată mai sus și în porții potrivite pentru tipul propriu de Dosha. Această practică hrănește profund întreaga persoană, corpul, mintea și spiritul, creând în același timp senzația de sațietate, cât și recunoașterea, aprecierea și onorarea alimentelor sănătoase, integrale.
În acest articol, vom aprofunda cunoașterea celor șase gusturi din Ayurveda, incluzând descrierea acestora, exemple de alimente, ierburi și mirodenii, modul în care acestea sunt conectate cu diferite Dosha și cu cele cinci elemente și principiul ordinii în alimentație (ordinea în care are loc consumarea alimentelor în Ayurveda).
Dacă ți-am trezit curiozitatea legat de nutriția ayurvedică, acest articol este un prim material informativ perfect pentru tine.
Cele 6 gusturi din Ayurveda
Occidentalii recunosc predominant patru gusturi: dulce, sărat, amar și acru. Ayurveda include toate aceste gusturi plus alte două: iute (înțepător) și astringent. Să examinăm aceste șase gusturi din Ayurveda în ordinea în care se recomandă consumarea lor, precum și modul în care susțin sănătatea corpului, a minții și a spiritului.
Notă: Cele mai multe alimente, ierburi și condimente conțin unul sau două gusturi primare, dar unele, cum ar fi Triphala sau Cardamomul, conțin mai multe.
1. MADHURA (DULCE)
Iată o mică descriere a acestui prim gust. În general, oamenii iubesc alimentele dulci. De la gustul dulce și natural de lapte matern sau formula de lapte îndulcită până la fructe și arome dulci mai complexe, se pare că natura ne-a programat să căutăm gustul Madhura (dulce). În textele antice ayurvedice, alimentele naturale dulci sunt considerate foarte importante și se recomandă să fie pe primul loc la o masă. Cu toate că prea multe alimente foarte dulci, precum zaharurile rafinate sau îndulcitorii artificiali, pot fi dăunătoare, dulceața naturală este esențială pentru gust și sănătate. Câteva exemple de alimente dulci, ierburi și condimente în Ayurveda includ:
- Busuioc, inclusiv Tulsi
- Cardamom, Caju, Scorţişoară, Cuișoare
- Curmale, Fenicul, Sirop de arțar
- Lapte, Nucşoară, Lemn dulce
- Zahăr, Orez, Grâu
- Trandafir, Triphala
- Dovlecei și dovlecei dulci
Alimentele dulci promovează:
- Plasma sanguină sanatoasă
- Țesuturi sănătoase
- Funcționarea sănătoasă a sistemului nervos
- Funcția creierului
- Longevitate
- Putere
- Rezistență
Alimentele dulci sunt recomandate pentru:
- Persoanele subponderale
- Copii
- Persoanele în vârstă
- Persoanele slăbite sau în curs de recuperare
Consumul excesiv de alimente dulci, chiar și al alimentelor dulci naturale, poate duce la:
- Exces de mucus
- Digestie lentă
- Lipsă de energie
- Încetineală, inerție, torpoare
- Creștere în greutate
Gustul Dulce este considerat și cel mai sattvic (sattva fiind o energie calmantă, care aduce pace și liniște). Ne ajută să cultivăm și să practicăm dragostea, compasiunea și liniștea atunci când sunt alimentele dulci sunt consumate în cantități echilibrate. Deși fiecare Dosha poate beneficia de alimentele dulci naturale în cantități potrivite, acestea tind să fie cele mai benefice pentru Pitta Dosha.
-
AMLA (ACRU)
Gustul acrișor are nevoie de puține explicații. Gustul acru este adesea complementar cu gustul dulce și poate fi experimentat în alimentele dulci, dar este caracteristic mai ales alimentelor acide, care ne fac să ne strâmbăm, sporesc producția de salivă și aduc efervescență diverselor tipuri de mâncare și băuturilor.
Exemplele de alimente, ierburi și condimente acre în Ayurveda includ:
- Alcool, Oţet
- Amla (cunoscut și sub numele de Amalaki sau agrișă indiană)
- Unt, Brânză, Iaurt
- Cireșe, Merișor, Grapefruit, Boabe de păducel
- Usturoi, Murături, Roșii
- Jojoba, Haritaki, Kombucha
- Lămâie, Lămâie verde
- Rodie, Rhodiola
- Cimbru. Schisandra
- Tamarind, Triphala
Alimentele acidulate promovează:
- Fluxul biliar
- Digestia și eliminarea
- Producerea de energie
- senzație de stabilitate și organizare versus împrăștiere și dezorganizare
- Funcția cardiacă sănătoasă
- Umiditate în tot corpul
- Fluxul normal al sucurilor gastrice
- Funcția hepatică
- Metabolismul
- Expulzarea normală a mucusului
- Producția de salivă
Alimentele acre pot fi recomandate pentru a sprijini:
- Fluxul biliar
- Constipația
- Uscăciunea gurii sau a gâtului
- Producția de energie
- Concentrarea
- Funcția vezicii biliare
- Funcția hepatică
- Metabolismul
- Funcția pancreatică
- Producția salivară
- Digestia lenta
Consumul în exces de alimente acide poate duce la:
- Congestionare
- Disconfort digestiv
- Sete în exces
- Sensibilitate a urechilor, ochilor și/sau dinților
- Uscarea excesivă a mucoaselor
- Prurit
De asemenea, alimentele acre ne activează, trezesc gândurile și emoțiile, la fel cum un strop de suc de lămâie sau lime pot trezi aromele dintr-o rețetă. Diferite tipuri de alimente acide (alimente fermentate versus citrice, de exemplu) afectează în mod diferit cele 3 Dosha și organele. Cu toate acestea, ele sunt, în general, cel mai bine tolerate de către Vata Dosha.
-
LAVANA (SĂRAT)
Cu toții suntem familiarizați cu alimentele sărate, care pot avea aceeași calitate de a crea dependență ca și dulciurile rafinate. Cu toate acestea, în Ayurveda, gustul Lavana/Sărat nu se limitează la alimentele cu adaos de sare de mare, ci și la cele bogate în minerale. Atunci când sunt consumate în cantități mici, alimentele sărate ajută la stimularea producției de lichide, mențin corpul umed și cald, ajută la absorbția nutrienților, întăresc mintea și corpul și ajută la menținerea echilibrului electrolitic.
Exemple de alimente, ierburi și condimente sărate în Ayurveda includ:
- Orice aliment cu sare adăugată
- Polen de albina, Germeni de lucernă
- Cohosh negru, Echinacea, Shilajit
- Țelină, Sos de soia
- Lactate, cum ar fi brânzeturile
- Urzici, Pătlagină, Spirulină
- Măsline
- Fructe de mare, Alge, Ton
Alimentele sărate, în cantități echilibrate, promovează:
- Apetitul
- Creativitatea
- Detoxifierea
- Digestia
- Echilibrul electrolitic
- Eliminarea
- Inspirația
- Metabolismul grăsimilor
- Funcția musculară
- Lubrifierea articulațiilor și a țesuturilor
- Umidificarea fluidelor corporale
- Funcția sistemului nervos
- Stabilitatea dispoziției și spiritului
- Funcția urinară/renală
Alimentele sărate pot fi recomandate pentru a ameliora:
- Fluxul biliar
- Constipația
- Uscăciunea gurii sau a gâtului
- Energia
- Concentrarea
- Funcția vezicii biliare
- Funcția hepatică
- Metabolismul
- Funcția pancreatică
- Producția salivară
- Digestia lenta
Consumul în exces de alimente sărate poate duce la:
- Probleme de sânge
- Exces de căldură în corp
- Afecțiuni cardiace
- Tensiune arterială crescută
- Pierderea libidoului
- Sete în exces
- Afecțiuni ale rinichilor
- Afecțiuni ale pielii
Când este folosită în cantități mici până la moderate, sarea dă savoare rețetelor, ajută la stimularea papilelor gustative, la hrănirea sângelui și la sprijinirea digestiei și detoxifierii. Vata Dosha poate tolera, în general, mai multă sare decât Pitta sau Kaphas. În plus, sarea are un efect calmant, înălțător și inspirator asupra minții și spiritului și este, de asemenea, folosită în multe tratamente corporale ayurvedice, ca detoxifiant.
Notă: Ayurveda recomandă doar utilizarea sării naturale speciale, cum ar fi sarea de mare, sarea de Himalaya, sarea neagră, sarea celtică etc. vs. sarea de masă.
-
TIKTA (AMAR)
Amarul este adesea un gust dobândit, dar alimentele și ierburile amare sunt considerate esențiale în majoritatea sistemelor tradiționale de wellness, inclusiv în Ayurveda. Se crede că oamenii au tendința de a respinge gustul amar din cauza programelor de evoluție, care ne spun să evităm gustul amar, deoarece este asociat adesea cu substanțe toxice. Deși acest lucru este valabil pentru multe plante, alte alimente cu gust amar, cum ar fi verdețurile cu frunze, ridichile și ierburile au fost folosite în mod tradițional de secole pentru a susține diferite aspecte de sănătate, în special digestia și funcția ficatului/vezicii biliare.
Exemple de alimente , ierburi și condimente cu gust Tikta/Amar din Ayurveda includ:
- Aloe, Cardamom, Chimen, Chimion
- Ceaiuri verzi și negre
- Voinicică, Anghinare, Pepene amar, Vânătă
- Rădăcină de brusture, Manioc, Mărar
- Muşeţel, Coriandru, Păpădie
- Cafea, Ciocolată neagra
- Schinduf, Triphala, Șofran, Curcuma
- Legume cu frunze verzi închis, cum ar fi varza verde și gulia
- Seminte și ulei de susan
În cantități echilibrate, alimentele amare promovează:
- Apetitul
- Fluxul biliar
- Detoxifierea
- Digestia
- Eliminarea
- Metabolismul grăsimilor
- Tonusul muscular
- Sănătatea pielii
Alimentele amare pot fi recomandate pentru a sprijini:
- Fluxul biliar
- Balonarea
- Sănătatea sângelui
- Curățarea mucusului
- Constipația
- Detoxifierea corpului, minții și spiritului
- Drenarea excesului de umiditate
- Energia
- Sentimentul de claritate și conștientizare de sine
- Concentrarea
- Funcția vezicii biliare
- Plasma sanatoasa
- Introspecţia
- Funcția vezicii biliare
- Funcția hepatică
- Metabolismul grăsimilor
- Funcția sistemului nervos
- Colesterolul normal
- Greutatea optimă
- Funcția de reproducere
- Digestia lenta
- Vindecarea ranilor
Consumul excesiv de alimente amare poate duce la:
- Simptome de detoxifiere din cauza detoxifierii prea rapide
- Uscăciunea în exces/epuizarea fluidelor
- Greaţă
- Libido redus
- Probleme de piele
Alimentele amare pot fi deosebit de utile pentru Kapha Dosha și Pitta Dosha. Într-o lume invadată de alimente dulci și sărate, introducerea constantă a unui gust amar în alimentație poate avea un efect tangibil asupra digestiei, eliminării, stării de spirit, căilor de detoxifiere și chiar asupra greutății tale.
-
KATU (IUTE SAU ÎNȚEPĂTOR)
Katu sau gustul iute-înțepător nu este inclus în lista de gusturi de bază în Occident. În plus, când se vorbește de gustul iute, în general nu este considerat prea prietenos. În Ayurveda, Katu se referă la alimente fierbinți, uscate și intens picante. Alimentele înțepătoare detoxifică, încălzesc și stimulează, aducând în același timp o aromă grozavă și chiar un strop de euforie diverselor feluri de mâncare.
Exemple de alimente, ierburi și condimente înțepătoare sau picante în Ayurveda includ:
- Piper negru, Hrişcă, Cardamom
- Cayenne, Chili, Paprika
- Usturoi, Ghimbir
- Lichior tare, Semințe de muștar
- Gulie, Praz, Ceapă, Ridichi
- Spanac crud, Triphala
- Napi, Nasturel
În cantități echilibrate, alimentele picante promovează:
- Apetitul
- Circulaţia
- Claritatea minții
- Curățarea căilor respiratorii
- Detoxifierea
- Dorința
- Digestia
- Eliminarea
- Energia
- Metabolismul grăsimilor
- Mișcarea pranei (energiei)
- Absorbția nutrienților
Alimentele înțepătoare pot fi recomandate pentru a susține:
- Circulaţia
- Curățarea sângelui și a mușchilor
- Detoxifierea
- Funcția inimii
- Funcția imunitară
- Funcția hepatică
- Libido-ul
- Metabolismul grăsimilor
- Îndepărtarea mucusului
- Greutatea optimă
- Funcția de reproducere
- Funcția sinusurilor
- Digestia lenta
- Vindecarea ranilor
Consumul în exces de alimente înțepătoare poate duce la:
- Sete în exces
- Căldură excesivă în corp
- Disconfort digestiv
- Oboseală
- Agitație mentală
- Probleme ale sistemului nervos
- Probleme de reproducere
- Insomnie
Gusturile înțepătoare sunt considerate expansive și cu acțiune rapidă asupra tuturor sistemelor corporale. Sunt utile în special pentru Kapha Dosha și pentru persoanele cu tendință de răcire și lipsa focului digestiv. Alimentele înțepătoare încurajează, de asemenea, manifestarea sentimentelor de entuziasm, curiozitate și vigoare.
-
KASHAYA (ASTRINGENT)
Gustul Kashaya sau Astringent este unul dintre cele 6 gusturi din Ayurveda care pot să-ți scape dacă nu ești conștient sau nu obișnuiești să-i cauți aroma. Alimentele astringente provoacă o senzație de uscare în gură, asociată cu o contracție a membranelor mucoase, cu un gust ca de cretă, care provoacă strângerea gurii. Multe alimente amare și acre sunt, de asemenea, astringente, menținând și calitatea de uscare specifică gustului Kashaya.
Exemple de alimente, ierburi și condimente Kashaya/Astringente în Ayurveda includ:
- Germeni de lucernă, Amalaki, Triphala, Curcuma
- Mere, Avocado, Struguri, Nuci, Banane verzi
- Busuioc, Foi de dafin
- Ceai negru sau verde
- Cele mai multe tipuri de fasole și leguminoase
- Varză, Morcovi, Conopidă
- Coriandru, Maghiran, Oregano, Pătrunjel, Rozmarin, Șofran
- Fasole verde, Salată verde
- Carne de pui ușoară
- Mazăre, Cartofi, Rubarbă
În cantitati echilibrate, alimentele astringente favorizeaza:
- Absorbția excesului de umiditate
- Detoxifierea
- Tonusul muscular, al organelor și al pielii
- Eliminarea
- Metabolismul grăsimilor
- Transpirația normală
- Absorbția nutrienților
- Funcția urinară
Alimentele astringente pot fi recomandate pentru a susține sau ameliora:
- Detoxifierea și curățarea
- Digestia și eliminarea
- Intestinele sanatoase
- Curățarea căilor respiratorii și funcția respiratorie
- Răspunsul inflamator
- Greaţa
- Greutatea optimă
- Organizarea mentală
- Retenția normală de lichide
- Transpirația normală
Consumul excesiv de alimente astringente poate duce la:
- Afecțiuni digestive
- Sete în exces
- Constipație
- Pielea sau gura uscate
- Nervozitate
- Libido redus
- Insomnie
Gustul astringent apare în multe alimente diferite și este considerat foarte uscat. Deși poate aduce beneficii unor persoane, în special cu Pitta sau Kapha Dosha, acest gust este savurat cel mai bine cu moderație.
Cele 6 gusturi și elementele în Ayurveda
După cum am menționat în introducere, cele șase gusturi din Ayurveda se nasc din cele cinci elemente:
- Apă
- Aer
- Pământ
- Foc
- Eter (spațiu)
Iată elementele principale legate de cele șase gusturi:
- Elementele lui Madhura/Dulce sunt: Pământul și Apa
- Elementele lui Amla/Acru sunt: Pământul și Focul
- Elementele lui Lavana/Sărat sunt: Apa și Focul
- Elementele lui Katu/Înțepător sunt: Focul și Aerul
- Elementele lui Tikta/Amar sunt: Aer și Eter (spațiu)
- Elementele lui Kashaya/Astringent sunt: Aer și Pământ
Chiar și cu o înțelegere de bază a celor 6 gusturi ayurvedice, se poate observa cum aceste elemente duc la apariția gusturilor. De exemplu, Apa poate avea dulceață și/sau o aromă sărată sau minerală; Focul se referă, în mod natural, la uscăciunea și condimentarea tipice gusturilor înțepător și acru; iar eterul se referă la acțiunea de curățare sau „a crea spațiu” tipică gustului amar.
Care este ordinea consumului de alimente în Ayurveda?
În Ayurveda, ordinea în care mâncăm este la fel de important conținutul mâncării și felul în care mâncăm,pentru a susține sau a diminua Angi (focul digestiv). Ayurveda recomandă consumarea meselor la ore fixe ale zilei, prânzul fiind cea mai importantă masă și evitarea gustărilor între mese, pentru că acestea slăbesc Agni (focul digestiv). În ceea ce privește cele șase Gusturi, deși este recomandat să încercăm să includem toate Gusturile în fiecare masă, cel mai bine este să ne bucurăm mai întâi de Gusturile Dulci pentru a optimiza focul digestiv.
Efectul celor 6 gusturi din Ayurveda asupra Dosha
Ayurveda a adoptat întotdeauna o abordare individuală și holistică a stării de bine. Acest lucru este evidențiat în principiile nutriționale, care iau în considerare modul în care cele șase gusturi pot afecta diferite Doshas. Deși echilibrul gusturilor este recomandat pentru o nutriție optimă și sănătatea generală, fiecare tip de Dosha beneficiază în mod diferit de aceeași cantitate de Gusturi. Astfel, Gusturile fie vor calma (echilibra), fie vor agita o persoană, în funcție de tipul său unic de Dosha.
Iată o referință rapidă cu privire la modul în care cele 6 Gusturi afectează diferite Dosha:
MADHURA/DULCE
- Linistește Vata și Pitta
- Agită/amplifică Kapha
AMLA/SOUR
- Liniștește Vata
- Agită/amplifică Pitta și Kapha
LAVANĂ/SĂRAT
- Liniștește Vata
- Agită/amplifică Pitta și Kapha
KATU/PICANT
- Liniștește Kapha
- Agită/amplifică Pitta și Vata
TIKTA/AMAR
- Liniștește Pitta și Kapha
- Agită/amplifică Vata
KASHAYA/ASTRINGENT:
- Liniștește Pitta și Vata
- Agită/amplifică Kapha
Cum să încorporezi cele 6 gusturi ale Ayurvedei la fiecare masă
La început, poate părea dificil să-ți dai seama cum să adaugi cele 6 gusturi ayurvedice la fiecare masă, în special gusturile înțepător/picant, amar și astringent, care nu fac parte din dieta occidentală tipică. Cu toate acestea, cel mai simplu mod de a le include este să te concentrezi pe varietate, să adaugi diferite condimente și să suplimentezi masa cu diferite alimente, atunci când este cazul. Practicienii ayurvedici sunt mari susținători ai alimentelor calde și bine condimentate. Nu numai că sunt delicioase, dar încorporează, în mod natural, cele șase Gusturi. Acest lucru nu înseamnă că mâncarea trebuie să fie prea picantă, dar adăugarea diferitelor condimente iuți, amare și astringente, chiar și în cantități mici, este o modalitate ușoară de a da calitate meselor.
De exemplu:
- Cardamomul este înțepător și este delicios adăugat la fulgii de ovăz sau la sosul de mere de dimineață
- Frunzele de dafin sunt astringente și pot fi adăugate la cereale, supe, ciorbe și tocane
- Mararul și chimenul sunt considerate amare și pot fi adăugate la diverse feluri de mâncare și sosuri
- Suplimentul ayurvedic Triphala, una dintre cele mai vechi și venerate formule tradiționale, este o altă modalitate excelentă de a îmbunătăți Gusturile la masă, deoarece conține cinci din cele șase gusturi: dulce, acru, picant, amar și astringent.
Consumul de ceaiuri din plante în timpul mesei, cum ar fi:
- Tulsi (Dulce),
- Urzici (Sărat),
- Hibiscus (Acru), Hibiscus tip Tulsi
- Mușețel (Amar), Miere de mușețel tip Tulsi
- Ghimbir (Picant), Ghimbir cu lămâie tip Tulsi
- Ceai verde (astringent), ceai verde tip Tulsi
este un alt mod benefic de a aprinde focul digestiv și de a încorpora cele 6 gusturi din Ayurveda.