Știai că, dacă sistemul tău limfatic și-ar înceta activitatea, ai muri într-un interval de 24-48 ore? Să menții sănătatea acestui sistem este vital! Există numeroase modalități prin care poți să realizezi acest demers, iar utilizarea anumitor plante face parte dintre ele. De mii de ani, specialiștii în medicina ayurvedică folosesc numeroase plante pentru a sprijini circulația limfatică. Te întrebi despre ce plante este vorba? În articolul de mai jos se va realiza o trecere în revistă a celor mai bune șapte plante pentru drenaj limfatic, dar înainte să le cunoaștem trebuie să aflăm câteva detalii despre extraordinarul sistem limfatic.
Ce reprezintă sistemul limfatic?
Sistemul limfatic include o structură formată din noduli limfatici și vase. Acestea acționează sinergic pentru a îndepărta excesul de fluide și pentru a elimina toxinele, deșeurile din țesuturile corpului tău. De asemenea, sistemul limfatic protejează organismul de invadatori precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
Ai fost vreodată în situația ca medicul să îți examineze exteriorul gâtului, deși tu i-ai spus că te doare în gât? De fapt, îți examina ganglionii limfatici. Aceștia sunt mici glande, de forma unor boabe de fasole, care curăță limfa și filtrează celulele distruse. Ganglionii conțin limfocite, care pot distruge bacteriile și celulele canceroase.
Sistemul limfatic cuprinde în jur de 700 de ganglioni, care sunt răspândiți prin tot corpul. De exemplu, îi poți regăsi în zona gâtului, în zona axilelor, a pieptului, în zona abdominală și în cea inghinală. Când te îmbolnăvești, ganglionii se inflamează și pot deveni dureroși întrucât lucrează ca să filtreze și să elimine afluxul de „invadatori”.
Beneficiile drenajului limfatic
Sistemul limfatic nu este apreciat și nici înțeles suficient în cultura occidentală. Însă în tradiția ayurvedică este numit „Rasa” ori „apa vieții”, fiind foarte apreciat. În momentul în care „Rasa” nu beneficiază de un flux nestingherit, pot interveni manifestări precum rigiditate articulară, dureri de cap, lipsă de energie și o diminuare a funcționării sistemului imunitar. În aceste condiții, este esențial să-ți stimulezi sistemul limfatic.
Spre deosebire de sistemul circulator, care beneficiază de inimă pentru a pompa sângele prin artere, cel limfatic nu beneficiază de un „instrument” de pompare. În schimb, se bazează pe contracția mușchilor, pe măsură ce limfa se scurge prin vasele limfatice. Acestea din urmă sunt alcătuite din pereți din țesut muscular și au valve, care permit curgerea limfei într-o singură direcție.
Un drenaj limfatic sănătos implică:
- Eliminarea toxinelor din corp;
- Reducerea inflamației;
- Diminuarea presiunii și a congestiei;
- Îmbunătățirea circulației limfei.
Efectuarea exercițiilor fizice, punerea în practică a tehnicilor de respirație profundă, realizarea masajului limfatic, a periajului uscat, dușurile fierbinți sau reci reprezintă metode care ajută la menținerea fluxului sistemului limfatic. Știai însă că anumite alimente și plante joacă și ele un rol-cheie în susținerea acestui sistem?
Top 7 plante pentru drenaj limfatic
Consumul unor alimente dense în nutrienți și evitarea celor intens procesate sunt moduri în care susții sănătatea sistemului limfatic. Cum acționează însă plantele într-un asemenea scop? Ceaiurile și suplimentele alimentare sunt și ele extraordinare pentru a avea grijă de limfă. Toate remediile de mai jos au trecut proba timpului în ceea ce privește promovarea sănătății sistemului limfatic. Iată 7 dintre cele mai bune plante pe care le poți folosi:
TRIKATU
Este un mix ayurvedic format din trei condimente: piperul lung, piperul negru și ghimbirul. Trikatu se traduce prin „cei trei care înțeapă”, ceea ce sugerează gustul său pronunțat. Piperul și ghimbirul se utilizează pe scară largă în tradiția ayurvedică pentru virtuțile lor tămăduitoare, de echilibrare.
Cele trei condimente incluse în trikatu acționează sinergic pentru a susține sănătatea sistemului digestiv și pe cea a metabolismului, stimulând totodată detoxifierea. De exemplu, capsulele pe bază de trikatu pot fi incluse în rutina ta zilnică de îngrijire a sănătății pentru a te bucura de o stare de bine.
GHIMBIRUL
Este utilizat în tradiția ayurvedică ca un medicament universal pentru susținerea sistemului limfatic, a celui digestiv și a celui respirator. Poți să folosești ghimbir când gătești, însă cea mai bună modalitate de a-l include în rutina ta zilnică este să-l incluzi într-un ceai.
Ghimbirul are o aromă înțepătoare, așa că lămâia este folosită adesea alături de el pentru a mai atenua din gustul picant. În același timp, alături de ghimbir se mai pot regăsi mirodenii precum turmeric sau chai. De exemplu, ceaiul Tulsi cu Lămâie și Ghimbir sau ceaiul Tulsi Turmeric Ghimbir reprezintă o îmbinare ideală de condimente pentru calmarea și susținerea sistemului limfatic.
MORINGA
Arborele „Moringa oleifera” oferă numeroase vitamine și minerale și este folosit de secole pentru beneficiile sale pentru sănătate. În Ayurveda, arborele este numit „sigru” sau „shigru”, fiind vestit mai ales pentru compușii care pătrund în țesuturile corpului și stimulează curățarea profundă și detoxifierea.
Chiar dacă specialiștii în Ayurveda cunoșteau demult virtuțile arborelui, în lumea modernă moringa este considerată un superaliment. De altfel, moringa este cunoscută și sub numele de „arborele-miracol” pentru valoarea sa nutrițională ridicată. Frunzele arborelui conțin 9 aminoacizi esențiali, care ajută la crearea proteinelor complexe. În plus, frunzele sunt o sursă extraordinară de vitamine, de minerale și antioxidanți. Suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Moringa Nutriție Esențială este disponibil atât sub forma unor capsule, cât și sub formă de pulbere, astfel încât corpul să fie hrănit, iar sistemul imunitar și metabolismul să fie susținute.
KATUKI
Deși nu este la fel de folosită ca alte plante, această rădăcină amară este renumită pentru proprietățile sale de protejare a ficatului. Cu alte cuvinte, katuki protejează acest organ în calea deteriorării. Însă nu doar ficatul poate avea parte de beneficii însemnate datorită acestei plante perene. Katuki oferă și fitochimicale care combat radicalii liberi, așa că poate să protejeze și rinichii.
Suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Ficat & Rinichi include katuki pentru susținerea funcției hepatice și renale. În aceste condiții, suplimentul promovează o curățare blândă și sănătoasă a ficatului și a rinichilor, sprijinind totodată detoxifierea sistemului limfatic.
AMLA
Cunoscută și sub numele de „Coacăzul indian” sau „amalaki”, amla este un fruct mic, dar plin de nutrienți. Spre exemplu, 100 g amla oferă la fel de multă vitamina C precum 20 de portocale. În același timp, este sursă de fier, de calciu, de vitaminele A și E. Multitudinea de antioxidanți și de chimicale din acest fruct susțin buna funcționare a sistemului imunitar pe tot parcursul anului.
În tradiția ayurvedică amla este folosită de sute de ani întrucât susține sănătatea digestivă, drenajul limfatic și sănătatea cardiovasculară. Practic, revigorează trupul și te stimulează și din punct de vedere cognitiv. Suplimentul alimentar sub formă de capsule ORGANIC INDIA Amalaki poate fi inclus în rutina ta zilnică pentru a-ți asigura sănătatea și o stare de bine.
PĂPĂDIA
În numeroase zone de pe Glob, păpădia este considerată o buruiană. Știai însă că această plantă cu flori galbene are proprietăți medicinale? Încă din cele mai vechi timpuri, ea este folosită pentru detoxifierea și purificarea corpului.
Frunzele de păpădie sunt utilizate din vechime pentru susținerea sistemului limfatic, a rinichilor și a vezicii urinare. Bogate în potasiu, ele sunt un diuretic eficient, ajutând corpul să scape de excesul de fluide. Rădăcina de păpădie curăță puternic ficatul și ajută la digestie.
Încearcă să folosești frunze de păpădie proaspete în salate sau în smoothie-uri sau adaugă-le într-un ceai. În același timp, ceaiul se poate obține și din florile de păpădie. Dacă vrei, poți să adaugi în ceai două lingurițe de pulbere de rădăcină de păpădie pentru a obține un amestec mai concentrat.
LIPICIOASA
Este o altă buruiană cu proprietăți medicinale. Această plantă cu tulpina lungă, cu flori albe, a fost folosită de sute de ani în diferite culturi. În prezent, botaniștii o recomandă ca una dintre cele mai potrivite plante pentru drenajul limfatic. Frunzele de lipicioasă sunt pline de flavonoide și de minerale. De aceea, susțin corpul în procesele de eliminare prevenind stagnarea și stimulând drenajul limfatic.
Dacă poți face rost de frunze de lipicioasă, poți să le pui într-un borcan cu apă caldă și rece și să adaugi această infuzie într-un suc verde. Lipicioasa are gust proaspăt și se pretează bine peste sucul de lămâie, de lime sau de portocale.
Folosește plante pentru drenaj limfatic
Sistemul limfatic este unul dintre cele mai importante sisteme pentru menținerea sănătății. În cazul în care acesta este „leneș”, pot surveni diverse efecte nedorite, ca de exemplu tulburări digestive, stări de oboseală etc.
Dacă te confrunți cu oricare dintre manifestările menționate și crezi că sistemul tău limfatic este dereglat, de ce să nu încerci să recurgi la remediile naturale? Desigur, înainte să realizezi acest demers, trebuie să te consulți întotdeauna cu un medic, în special în situația în care urmezi un tratament.
Să ai grijă de sistemul limfatic nu trebuie să fie prea complicat. Cu aceste plante pentru drenaj limfatic, apelând la câteva rutine simple, te vei afla pe drumul cel bun în privința asigurării unui sistem limfatic sănătos. În această situație, inclusiv sistemul tău imunitar va funcționa mai bine.