de Prashanti de Jager – profesor, scriitor, consultant, specialist yoga si ayurveda
Ideea ca cele mai bune plante pentru sanatate si o Stare generala de Bine sunt plantele adaptogene cu efect anti-stres si imunomodulator este unanim acceptata de catre expertii din intreaga lume, provenind din traditii diferite si cu mosteniri distincte. Desi conceptul este vechi de mii de ani, biostiinta vestica a descoperit recent plantele adaptogene, cunoscute in ayurveda ca Rasayanas si in medicina traditionala chineza ca „Ierburi Superioare”.
In 1947, in timp ce lucra la un compus molecular ce se demonstrase a stimula resistenta nespecifica a organismului, omul de stiinta rus Nikolai Vasilovici Lazarev a propus pentru prima data cuvantul „adaptogen”. El defineste cuvantul „adaptogen” ca orice agent ce permite unui organism sa contracareze orice factor de stres fizic, chimic sau biologic prin generarea de resistenta nespecifica. Organismul devine astfel adaptat la o diversitate de factori. Aceasta definitie a fost usor actualizata doua decenii mai tarziu.
Un adaptogen:
- Produce un raspuns nespecific; de exemplu o crestere in puterea de rezistenta impotriva a diversi factori de stres (fizici, chimici sau biologici).
- Are efect de normalizare, indiferent de directia schimbarii fata de normele fiziologice cauzata de stresor. (Acesta este principiul unei substante medicinale bi-directionale).
- Este inofensiv, nu provoaca reactii adverse si nu influenteaza functiile naturale ale organismului mai mult decat este necesar.
In timp ce lucrarea ce cuprindea aceasta definitie era publicata, oameni de stiinta din India, in special dr. Narendra Singh de la the King George Medical College din Lucknow, cel care a definit retetele produselor ORGANIC INDIA confirmau ceea ce ani de medicina traditionala ayurvedica ii invatasera: ca Ashwagandha si Tulsi, in special, sunt doua dintre plantele adaptogene de referinta si ca toate plantele Rasayana din ayurveda, in general, sunt adaptogene.
Printre plantele adaptogene cel mai intens cercetate si recunoscute pentru efectul anti-stres si imunomodulator se numara, in ordine alfabetica:
- Amalaki (Emblica officinalis)
- Ashwagandha (Withania somnifera)
- Eleuthero (Eleutherococcus senticosus)
- Ginseng (Panax ginseng)
- Guduchi (Tinospora cordifolia)
- Haritaki (Terminalia chebula)
- Long Pepper (Piper longum)
- Rhodiola (Rhodiola rosea)
- Shatavari (Asparagus racemosus)
- Tulsi (Ocimum sanctum)
O parte dintre aceste plante sunt cultivate responsabil, organic si biodinamic, de catre ORGANIC INDIA, ceea ce reprezinta o perspectiva a temei noastre generale – Adevarata Stare de Bine.
Tulsi – unul dintre cei mai benefici adaptogeni
Pentru ca sustine atat de profund sanatatea metabolismului – de la stomac la ficat si pana la celule si minte – si pentru ca un metabolism sanatos este cheia pentru sanatate in general, Tulsi este, cu siguranta, unul dintre cei mai benefici adaptogeni, o piatra pretioasa printre pietre pretioase. Tulsi poate fi consumat intr-o multime de forme: ca garnitura pentru diverse mancaruri, ca planta integrala in capsule sau sub forma de ceai.
Intr-un studiu realizat pe adaptogeni, rezistenta fizica si toti parametrii semnificativi pentru un raspuns sanatos la stres au fost amplificati de consumul de Tulsi mai mult decat de consumul de orice alt adaptogen cunoscut, precum, de exemplu, Ginseng sau Eleuthero (Ginsengul siberian).
Ashwagandha – adaptogenul de aur
Exista foarte multe dovezi in biostiinta traditionala sau vestica pentru ideea ca Ashwagandha este un puternic adaptogen cu efect anti-stres. De fapt, in multe teste pe adaptogeni Ashwagandha este folosita ca planta de referinta. O planta este folosita ca standard sau ca planta de control doar daca s-a dovedit fara urma de indoiala ca are respectivele proprietati. Nu poate exista, asadar, indoiala! Ashwagandha este un puternic adaptogen!
Amalaki – stralucitoare in toate cele trei etape ale stresului
Cuvantul „amalaki” inseamna „cea care te face atat de pur, incat stralucesti”. Este una dintre cele mai utilizate ierburi din lume si e parte din mai multe formule, precum Triphala.
In general, adaptogenii sunt folositi in terapiile anti-stres datorita abilitatii lor de a reduce reactiile de agitatie in faza de alarma, de a oferi suport psihologic in faza de rezistenta si de a preveni ultima faza, cea a epuizarii.
Amalaki sustine organismul in toate cele trei faze ale stresului si, s-a demonstrat, este un adaptogen cu efect imunomodulator ce ne ajuta, de asemenea, in a atinge Starea de Bine la nivel emotional si cognitiv.
Brahmi: planta activarii creativitatii
Cuvantul „brahmi”, un termen colectiv pentru Centella Asiatica (Gotu Kola), inseamna, in traducere, „Divina Zeita a Creativitatii Armonioase” si este o planta excelenta pentru sustinerea sanatatii cognitive, indispensabila pentru tonifiere si oxigenare cerebrala dar si creativitate.
In India, de 8000 de ani Brahmi este folosita ca adaptogen cu afect anti-imbatranire, intrucat sustine regenerarea tesuturilor nervoase, memoria si acuitatea mentala.
Daca te hotarasti sa incerci aceste plante cu adevarat extraordinare, ORGANIC INDIA le produce in India in regim de agricultura organica, fara pesticide, fertilizatori sau alte substante chimice, iar produsele din plante integrale, pure, sunt certificate cu cele mai restrictive standarde internationale de calitate: ISO, HACCP, GMP, NON-GMO, Eart Seer, Kosher si Halal.
Referinte:
- Lazarev, N.V. 1947. 7th All Union Congress Of Physiology, Biochemistry and Pharmacology 579. Medgiz, Moscow. Quoted from Brekhman, I.I., Dardymov, I.V., 1969. New Substances of plant origin which increase non specific resistance. Annual Review of Pharmacology 9, 419–430.
- Lazarev, N.V., 1958. Pharmacology Toxicology 21, 81–86. Quoted from Brekhman, I.I., Dardymov, I.V., 1969. New Substances of plant origin which increase non specific resistance. Annual Review of Pharmacology 9, 419–430.
- Brekhman, I. I., and Dardymov I. V. (1969). New substances of plant origin which increase non-specific resistance. Ann. Rev. Pharmacol. 9, 419±430.
- Srivastava, K. K.;Adaptogens in high mountains; Indian Journal of Natural Products 11 (SPEC. NUMBER) : 13-19 1995
- Singh, B.; Chandan, B. K.; Gupta, D. KFurther studies on adaptogenic activity of withanolide-free hydrosolubel fraction from the roots of Withania somnifera DUN.; .; Indian Journal of Pharmacology 34 (2) : 152 April 2002
- Saksena A K; Singh S P; Dixit K S; Singh N; Seth K; Seth P K; Gupta G P; Effect Of Withania-Somnifera And Panax-Ginseng On Dopaminergic Receptors In Rat Brain During Stress; Planta Medica 55 (1) : 95 1989
- Gupta O P; Singh B; Atal C K; Pharmacological Investigations Of Withania-Somnifera Ashwagandha As An Adaptogen; Indian Journal Of Pharmacy 39 (6) : 163 1977
- Singh, B.; Gupta, D. K.; Chandan, B. K.; Adaptogenic activity of a glyco-peptido-lipid fraction from the alcoholic extract of Trichopus zeylanicus Gaertn; Phytomedicine (Jena) 8 (4) : 283-291 July, 2001
- Bhargava, K.P., Singh, N., 1981. Antistress activity of Ocimum sanctum Linn. Indian Journal of Medical Research 73, 443–451.
- Wagner H, Norr H, Winterhoff H. Plant adaptogens. Phytomedicine 1994;1:63– 78.
- Rege NN, Thatte UM, Dahanukar SA. Adaptogenic properties of six rasayana herbs used in ayurvedic medicine. Phytotherapy Res 1999; 13:275–91.
- Muruganandam, A. V.; Kumar, Vikas; Bhattacharya, S. K.; Effect of poly herbal formulation, EuMil, on chronic stress-induced homeostatic perturbations in rats; Indian Journal of Experimental Biology 40 (10) : 1151-1160 October, 2002
- Singh RH, Narsimhamurthy K, Singh G.; Neuronutrient impact of Ayurvedic Rasayana therapy in brain aging.; Biogerontology. 2008 Dec;9(6):369-74. Epub 2008 Oct 18.
Add Comment