Când devenim conștienți de complexitatea vieții prin practicarea yoga, putem să conștientizăm și relația dintre stres și starea de relaxare. De aceea maeștrii yoga îi învață pe discipoli poziții yoga pentru reducerea stresului, cultivând conștientizarea propriilor corpuri și mișcările respirației. Învățând câteva poziții (sau asanas) vei fi îndrumat/ă spre un drum lung către serenitate- la nivel fizic, mental, emoțional și spiritual.
Echilibrul dintre trup și minte
Ishwar V. Basavaraddi, director al Institutului Național de Yoga „Morarji Desai” din India, scrie că yoga reprezintă artă și știință totodată. Știința yoga recunoaște aceeași filozofie fundamentală descoperită de fizicienii moderni- tot ce este în univers este o manifestare a aceluiași firmament. Yoga este o modalitate de deplasare de la expresiile materiale ale vieții la întoarcerea la sursă. Din moment ce sinele devine tăcut, se intensifică puterea observației și putem vedea unde este blocat stresul în corpul și în mintea noastră. În termeni mai simpli, practicarea yoga conduce spre o viață mai echilibrată, mai plină de pace și de iubire.
„Yoga”, scria Sarah Jones, „ne dă posibilitatea de a intra într-o stare deplină de calm și de reflecție, absentă de altfel în lumea sălbatică a junglelor urbane pe care acum le numim acasă. Din ce în ce mai multe persoane își dau seama de importanța de a petrece timpul singur/ă pentru a se trata și a se revigora- nu-i așa că toți iubim timpul dedicat nouă?”
Ritmul trupului și melodia minții
Legenda bodybuilding-ului Arnold Schwartzennegger a avut o replică faimoasă „Unde se duce mintea, trupul o urmează”, pe care ar trebui să ți-o amintești în tot ceea ce faci. Această filozofie a fost adoptată pentru a se potrivi sportului, dar yoga se află în afara ei. Gurul BKS Iyengar considera că „Yoga este precum muzica. Ritmul trupului, melodia minții și armonia sufletului creează simfonia vieții.” Când luăm în calcul propria noastră stare de stres, putem să ne dăm seama că pur și simplu am ieșit din ritm. Yoga te poate ajute să te reunești cu tine însuți/însăți.
Practicarea yoga pentru reducerea stresului
Desigur, beneficiile yoga merg mai departe decât reducerea stresului, dar ar trebui să se știe faptul că disciplina este privită ca un exercițiu de meditație. Chiar dacă te concentrezi numai pentru a găsi mai multă pace interioară și să faci față problemelor copleșitoare ale vieții, practicarea repetată de yoga te va ajuta să-ți lărgești orizontul în diverse moduri- de la întărirea corpului la găsirea păcii și creșterea conștientizării că există o conectare între corp și minte.
Nu îți face griji- poți să ai parte de multe beneficii fără a avea experiență. La fel cum este și cu alte arte și cu alte exerciții , un profesor calificat te poate ajuta să exersezi, ajutându-te să-ți rafinezi mișcările și să-ți stabilești o rutină care te va recompensa.
Cele 5 poziții Yoga pentru reducerea stresului
Următoarele cinci poziții te pot ajuta cu stresul, dar înainte să te apuci de ele trebuie să-ți amintești că yoga este o practică holistică. Prin urmare, este important să te concentrezi pe starea ta mentală la fel de mult ca asupra mișcărilor tale. Yoga este un exercițiu fluid, ceea ce înseamnă că asanas de mai jos se realizează în contextul unui ansamblu de practici speciale care îmbină contractarea, întinderea și odihna. Fie că practici yoga cu un prieten, în fața unui profesor aflat online, fie că ești într-o sală de curs, amintește-ți să fii atent/ă la cum se simte corpul tău, unde simți tensiuni/ stres și cum îți este în starea de relaxare. Observă cum fiecare mișcare aduce un sentiment diferit și cum vor răspunde trupul și mintea ta acelei poziții.
Poziția lotus
Ești deja familiarizat/ă cu poziția lotus, fiind o poziție tradițională cu picioarele încrucișate. Aceasta este probabil cea mai reprezentativă poziție de yoga, fiind folosită de mii de ani de cei ce practică meditația și este simbolul universal al spiritualității- se crede că poate menține o conexiune între pământ, om și ceruri, la fel cum floarea de lotus se ridică din mâl spre lumina universală. Postura îi oferă minții posibilitatea să devină calmă, în condițiile în care devine conștientă fără niciun efort.
Poziția cu genunchii la piept: Apanasana
Această poziție reprezintă, potrivit autorilor lucrării „Yoga Toolbox for Teachers and Students”, întoarcerea acasă, într-un loc în care există confort și posibilitatea de hrănire a interiorului tău. Ajută la ameliorarea problemelor determinate de stres, stimulând purificarea și eliberarea. Fiind o poziție pentru începători, Apanasana permite calm și relaxare, mai ales după o zi lungă, în care îți simți picioarele grele și ai dureri.
Poziția plugului: Halasana
Poate fi mai dificilă pentru un începător, așa că dacă tocmai ai început să practici yoga vei ajunge treptat să ai relaxare și flexibilitate. Editorii „Yoga Journal” spun că poziția plugului liniștește creierul, stimulează organele din abdomen și glanda tiroidă, întinde umerii și spatele, reduce stresul și oboseala.
Poziția copilului: Garbhasana
Este o poziție de odihnă, o reprezentare metaforică a pântecului divin al creației, din care se dezvoltă întreg universul. Îți îndreaptă atenția pentru a-ți recunoaște propriul potențial pentru recuperare. Profesorul internațional de yoga și autorul Subodh Gupta scrie că această poziție este atât de puternică încât induce relaxarea în doar câteva minute, determinându-te să te simți ca și cum ai fi jumătate adormit/ă.
Poziția mortului: Shavasana
Este poziția cu care de obicei se încheie o sesiune de yoga, în condițiile în care este atât de relaxantă, precum un simbol al morții atașamentului față de eul egoist, eliberându-te de limitările trupului. Simona Sebastian, fondator al Chakra-Anatomy.com , spune că: „Dacă ești pe deplin prezent/ă într-un anumite moment, în conexiune cu pământul, ckakra coroanei va începe să se alinieze cu celalte șapte chakre, iar energia va curge blând prin trupul tău subtil.”
Tu ce poziții yoga pentru reducerea stresului ai încercat?