Conservarea apei în agricultură: top 10 practici

Apa este cea care dă viață și, în agricultură, un sezon în care nu se asigură suficientă apă pentru plante poate fi devastator pentru culturi. Natura este nestatornică și, uneori, ploaia nu este de ajuns pentru a susține culturile. Fie că este vorba despre un fermier care deține o bucățică de pământ, fie că este vorba despre unul ce deține mult teren, implementarea unor practici pentru conservarea apei ajută la păstrarea și la valorificarea acestei resurse valoroase. În prezent, fermierii, grădinarii și agricultorii din lumea întreagă recurg la practici străvechi și moderne pentru a conserva apa. De la plantarea alături de culturile deja existente până la reciclarea apei, adoptarea uneia sau mai multor măsuri proactive de conservare a apei asigură o agricultură mai sustenabilă.

În articolul de mai jos poți regăsi 10 practici utile pentru a asigura conservarea apei în agricultură sau pur și simplu în propria grădină.

1. Plantarea alături de recoltele deja existente

Fermierii pot alege să planteze în intervalul dintre momentele din an în care sunt plantate culturile principale. Această procedură ajută la controlul eroziunii solului, la îmbunătățirea sănătății acestuia și crește nivelul de umiditate și de nutrienți. Spre exemplu, plantarea alături de culturile deja existente include plante precum ovăz, secară, mazăre de iarnă, fasole fava sau grâu. În general, plantarea alături de culturile deja existente se realizează în ultima parte a verii sau la începutul toamnei, fiind o practică legată de agricultura organică.

Fermierii care sunt partenerii ORGANIC INDIA utilizează tehnici prietenoase cu mediul, așa cum este și practica amintită și, în plus, recurg, de exemplu, la mulcirea solului sau la plantarea de plante perene, astfel încât să contribuie la conservarea apei. Oricare dintre tehnicile menționate stimulează solul să rețină mai multă apă, să-și mențină pentru mai mult timp umiditatea și, mai mult decât atât, reduc risipa și favorizează refacerea rezervei de apă din sol.

Groundcover moringa for water conservation in agriculture

2. Utilizarea terenurilor aride

Agricultura în regiuni aride sau semi-aride din anumite zone ale Indiei reprezintă o adevărată provocare. Să se recurgă la cultivarea terenurilor aride este o practică străveche în zonele cu climă uscată pentru a avea parte de culturi care să reziste și fără irigații suplimentare. De exemplu, fermierii care sunt partenerii ORGANIC INDIA utilizează cultivarea terenurilor aride pentru aproape 70% dintre culturile lor, inclusiv în cazul Tulsi. Ținând seama de resursele naturii din zonele respective, culturile sunt plantate în timpul anotimpului ploios, folosindu-se, în loc de irigații, apa de ploaie. Această tehnică merge mână în mână cu alte strategii, precum plantarea alături de recoltele deja existente sau mulcirea solului pentru ca acesta să nu-și piardă rezerva de apă din pricina evaporării.

3. Irigarea prin picurare

Această tehnică este modernă și a fost introdusă pentru prima dată de un inginer de origine poloneză și israeliană, Simcha Blass, la sfârșitul anilor’50. Blass și fiul său, Yeshayahu, au dezvoltat o tehnică de realizare a irigării prin picurare utilizând fricțiunea și presiunea, acestea stimulând apa să picure dintr-o țeavă de plastic la intervale regulate. Irigarea prin picurare permite apei să picure de la nivelul rădăcinilor plantelor, ceea ce înseamnă că se conservă undeva între 20-50% din cantitatea de apă care ar fi fost folosită dacă se udau plantele de sus. De asemenea, irigarea prin picurare reduce suprafața de evaporare, risipa și utilizarea unei cantități prea mari de apă.

Dryland farming Tulsi for water conservation in agriculture

4. Colectarea și depozitarea apei

În loc să se bazeze numai pe ploi și pe realizarea unor puțuri de mare adâncime pentru a-și asigura apa necesară recoltelor, numeroși fermieri implementează un sistem care să permită colectarea și depozitarea apei pentru a-și suplimenta rezervele. Utilizarea apei colectate are un impact redus asupra mediului și, de aceea, reprezintă o metodă de conservare a apei binevenită în agricultură. Ca parte a misiunii ORGANIC INDIA de a avea grijă de pământuri și de a utiliza practici de agricultură ce protejează mediul, s-a creat un sistem de gestionare a apei, care este tratată și pusă în puțuri de încărcare a acviferelor. Apa astfel păstrată asigură refacerea rezervei  din sol.

5. Curățarea și reciclarea apei

Este esențială mai ales în zonele predispuse la uscăciune, fiind un demers vital pentru o agricultură sustenabilă. Colectarea, tratarea și reutilizarea apei contribuie la păstrarea rezervelor de apă și reduce pierderile acesteia. De exemplu, ORGANIC INDIA s-a implicat într-un proces de conservare a apei punând la punct un sistem de reciclare în regiunea Uttar Pradesh (India). Acolo se aplică o metodă ce tratează apa colectată, aceasta fiind folosită apoi pentru irigații. Ulterior, a fost pus la punct un sistem bazat pe osmoza inversă pentru a se crește gradul de utilizare a apei reciclate. Datorită acestui sistem s-a redus risipa de apă potabilă cu aprox. 54,75% și cea a apei folosite pentru irigații cu aproape 100%.

Red hibiscus in the rain

6. Realizarea culturilor suprapuse

Reprezintă o tehnică în cadrul căreia două culturi sunt plantate simultan, pe același teren sau în timpul aceluiași sezon. Când culturile sunt plantate împreună, adesea una dintre culturi aflându-se mai jos decât cealaltă, fermierii valorifică mai mult apa și pământul. Plantele care sunt cultivate sus asigură umbră și le protejează pe cele situate mai jos de capriciile vremii și de dăunători, în timp ce plantele de jos contribuie la păstrarea umidității în sol. Realizarea culturilor suprapuse este foarte eficientă pentru conservarea apei în agricultură, în condițiile în care sunt necesare mai puține irigații, se menține mai bine sănătatea solului, iar producția se poate îmbunătăți. De pildă, fermierii parteneri ai ORGANIC INDIA au realizat suprapunerea culturilor pentru Moringa și Brahmi Centella, obținând recolte la fiecare 65-70 de zile, ceea ce i-a ajutat să-și dubleze veniturile.

7. Cultivarea plantelor native și a celor ce tolerează uscăciunea

Fermierii care cultivă astfel de plante contribuie la eforturile de conservare a apei din zona în care locuiesc. Plantele ce tolerează uscăciunea nu au nevoie să fie udate și pot supraviețui chiar și numai datorită ploilor, așa că se poate spune că reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru conservarea apei. Plantele native conservă apa din mediul în care se află. În funcție de regiune, porumbul sau măslinii fac parte dintre plantele care nu au nevoie de multă apă. Alte plante tolerante la uscăciune sunt lavanda, palmetto, coada-șoricelului, frunzele de curry, lemon grass și diverse plante suculente.

Moringa tree and gotu kola for water conservation in agriculture

8. Rotația culturilor

În agricultura convențională, aceeași cultură este plantată an de an, ceea ce conduce la reducerea nutrienților din sol și la creșterea riscului de apariție a dăunătorilor. În schimb, rotația culturilor asigură o mai bună sănătate a solurilor și mărește biodiversitatea. Rotația culturilor înseamnă să se utilizeze culturi diferite pe același teren, în fiecare anotimp, astfel încât să se îmbunătățească sănătatea solului. În contextul în care diferite plante absorb diferiți nutrienți din sol, rotația culturilor ne asigură că solul nu rămâne complet lipsit de aceștia, așa cum se întâmplă dacă se cultivă aceleași plante. Prin rotația culturilor se asigură și umiditatea solului. Practic, rotația culturilor optimizează cantitatea de nutrienți din sol, fiind totodată benefică pentru combaterea buruienilor, a prădătorilor și a bolilor ce afectează plantele.

9. Realizarea compostului și mulcirea

Altă practică vitală pentru conservarea apei în agricultură este utilizarea compostului și mulcirea. Compostul este alcătuit din materie organică descompusă. Bogat în nitrogen și în carbon, ajută la îmbunătățirea structurii solului dăruindu-i materie organică și nutrienți esențiali, ceea ce este benefic și pentru păstrarea umidității.

Mulcirea este o modalitate eficientă pentru diminuarea pierderilor de apă prin evaporare. În general, mulciul este alcătuit din materie organică cum ar fi resturi de lemn, coajă de copac și frunze. Totodată, mulciul este cel care conferă răcoare solului chiar și în zilele fierbinți și împiedică răspândirea buruienilor. Când mulciul se va descompune, materia organică provenită de la el va îmbogăți mai mult solul.

Compost pile in a green field with a mountainous backdrop.

10. Menținerea practicilor de prelucrare a solului

Apa și vântul erodează treptat cel mai valoros strat de la suprafața solului, ceea ce provoacă deteriorarea recoltelor și uscarea. Menținerea practicilor de prelucrare a solului reprezintă una dintre numeroasele metode care țin de conservarea apei și de micșorarea impactului negativ asupra acestuia. Datorită menținerii practicilor de prelucrare a solului, se utilizează pluguri speciale și alte dispozitive, lăsându-se pe suprafața porțiunii de sol prelucrat cel puțin 30% din vegetație. Aceasta din urmă contribuie la reducerea evaporării și intensifică procesul de absorbție a apei. Practicile de conservare a solului sunt utilizate adesea alături de alte metode de conservare a apei, precum suprapunerea culturilor, realizarea compostului și mulcirea.

Managementul sustenabil al apei, alături de metodele de conservare amintite, sprijină fermierii să valorifice eficient cea mai de preț resursă. Apa este „sufletul” și „inima” pământului; în absența apei, nu am avea recolte, grădinile nu ar mai înflori, iar solul ar deveni lipsit de nutrienți și imposibil de folosit. Ținând seama de aceste aspecte, este important să conservăm cât mai multă apă, iar păstrarea unei cantități cât mai ridicate de nutrienți în sol să rămână prioritatea celor ce practică agricultura.

Conservarea apei și conștientizarea nevoii de a ocroti mediul se află în centrul preocupărilor ORGANIC INDIA. De altfel, obiectivul acestei companii este să mențină armonia prin utilizarea practicilor de irigare ce necesită mai puțină apă și care folosesc înțelept și alte resurse.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness