Culegem ceea ce semănăm

Fiecare pas pe care îl facem și fiecare alegere pe care ne-o asumăm au impact asupra planetei noastre. În acest an, Ziua Pământului a fost marcată, pentru noi, de tema „Să investim în planeta noastră”, invitându-ne să luăm măsuri menite să protejeze și să redea sănătatea Pământului. Un asemenea demers este binevenit întrucât fiecare sămânță pe care o semănăm, modul în care o cultivăm, o creștem și modalitatea în care ne procesăm hrana, toate acestea influențează nu doar sănătatea planetei, ci și pe a noastră, a tuturor. În calitatea sa de pionier al Mișcării pentru Hrană Organică din India, compania ORGANIC INDIA colaborează cu fermierii de pe teritoriul Indiei încă din anii 2000 pentru a încuraja și pentru a susține agricultura sustenabilă, ceea ce promovează conservarea resurselor naturale, a biodiversității și contribuie la soluri bogate în nutrienți, mai fertile, mai productive, mai sănătoase și mai rezistente.

Cum acționează compania ORGANIC INDIA

  1. Fermierii și producătorii locali sunt susținuți prin furnizarea de informații și de resurse necesare pentru practicarea agriculturii regenerative, binevenită pentru îmbunătățirea solurilor datorită rotației culturilor, plantării copacilor, utilizării compostului, a îngrășămintelor care nu sunt chimice și a managementului inteligent al apei.
  2. Organizarea de training-uri și de workshop-uri pe teme care țin de agricultura biodinamică, atragerea atenției sponsorilor pentru a o mai bună conștientizare și promovare a agriculturii organice pe teritoriul Indiei.
  3. Plătirea unor taxe asociate cu dobândirea certificărilor oganice pentru fermieri.
  4. Achiziționarea unor culturi și a unor plante la prețul pieței în vederea promovării practicilor comerțului echitabil, ceea ce ajută la susținerea fermierilor plătindu-i corect.
  5. Recent, compania a obținut certificarea LEED Platinum, care se distinge prin operațiuni, construcții și design sustenabile.
  6. Oferirea de ceaiuri, suplimente și hrană fără organisme modificate genetic, inclusiv cereale, uleiuri pentru gătit, miere și ghee, care susțin sănătatea populației, a planetei și traiul comunităților din India.

În ultimii 25 de ani, ne-am implicat atât în revitalizarea economică și culturală a comunităților de fermieri realizând 3000 de parteneriate, cât și în sănătatea, educația și incluziunea socială a fermierilor dezavantajați și a femeilor.

Să investim în planeta noastră este un efort colectiv

Ținând cont de faptul că, în acest an, au fost peste 193 de țări implicate în celebrarea Zilei Pământului, poți să-ți imaginezi cât de mult putem face oricare dintre noi pentru a investi în planeta noastră.

Iată câteva măsuri pe care le putem lua începând chiar de azi:

  1. Să contribuim la crearea mai multor spații verzi- Fie că este vorba despre cultivarea unor plante sau unor legume pe balcon, fie că este vorba despre plantarea mai multor copaci în cadrul complexurilor rezidențiale sau de-a lungul drumurilor, oricare dintre aceste demersuri sunt de ajutor. Spre exemplu, anul acesta, te invităm să începi să cultivi tulsi în preajma locuinței tale. Nu numai că această plantă are numeroase beneficii asupra sănătății, dar contribuie și la îmbunătățirea calității solului.
  2. Să refolosim, să reparăm, să reciclăm- De la recipiente provenite de la produsele cosmetice până la ziarele vechi, îmbrăcăminte, electronice și resturi de alimente, orice poate fi refolosit, utilizat în alt scop, reparat sau reciclat. Spre exemplu, dacă tai partea inferioară a sticlelor de plastic, poți să pui în ele resturi de plante sau de legume pentru a obține îngrășământ, periuțele vechi de dinți pot fi transformate în dispozitive utile pentru curățarea obiectelor delicate precum bijuteriile, iar sticlele goale de șampon pot fi utilizate pentru a depozita în ele săpunul lichid. Numeroase electrocasnice pot fi reparate și donate în loc să le aruncăm. De asemenea, poți să cumperi obiecte obținute din lucruri reciclate (spre exemplu, poți confecționa un covoraș pentru yoga din sticle reciclate sau poți să obții plase pentru cumpărături din ziare vechi).
  3. Cumpără numai ceea ce ai nevoie- Fie că alegi să achiziționezi a opta perechi de blugi pentru că aceștia sunt la reduceri, fie că îți comanzi mâncare doar pentru că te plictisești, oricare dintre aceste demersuri privează planeta de numeroase resurse. De aceea, înainte să te apuci să cumperi ceva, răspunde la următoarele întrebări:
  • „Chiar am nevoie de obiectul respectiv?”;
  • „Ce impact are producerea unui anumit obiect asupra mediului?”;
  • „Vânzătorul utilizează responsabil ambalajele?”;
  • „Ce probleme vom crea în momentul în care aruncăm produsul și ambalajul acestuia?”

În același timp, când comanzi mâncare sau când mergi la cumpărături, străduiește-te să nu cumperi pungi de plastic, ustensile din acest material, paie etc. Mai bine este să îți iei de acasă o sticlă de apă și să utilizezi pungi din material textil. Totodată, străduiește-te să folosești mai puțină hârtie și să reciclezi tot ceea ce ai.

4. Optează pentru ceea ce este oganic- Hrana organică se obține fără utilizarea pesticidelor dăunătoare și a îngrășămintelor artificiale, iar datorită ei contribui la îmbunătățirea calității solului și astfel se reduce riscul pierderii biodiversității. Numeroase pesticide, dar și alte substanțe utilizate pentru creștere care conțin organisme modificate genetic, sunt legate și de apariția unor afecțiuni, cum ar fi cele care țin de sănătatea aparatului reproducător sau care determină dificultăți de învățare la copii. În aceste condiții, încearcă să optezi întotdeauna pentru hrană cât mai naturală, organică, neprocesată sau cât mai puțin procesată, asfel încât să te bucuri de sănătate și de energie.

5. Conservă resursele naturale- Fie că este vorba despre apă, fie că este vorba despre combustibili, anumite măsuri simple sunt binevenite pentru a proteja astfel de resurse, care se epuizează rapid. Spre exemplu, încearcă să achiziționezi electrocasnice și device-uri care să aibă etichete energetice de 5 stele pentru a te asigura că folosești optim energia. Înlocuiește becurile obișnuite cu cele LED sau CFL. Alte demersuri utile pentru economisirea energiei sunt, de pildă, să închizi luminile în camerele în care nu stai, să nu folosești continuu aerul condiționat, să plantezi arbori, să-ți încurajezi angajatorul sau angajații să adopte practici „verzi” la locul de muncă. Pentru a conserva resursele de apă, poți lua măsuri precum să utilizezi o găleată în loc de duș, să uzi plantele seara, să reutilizezi apa, să repari instalațiile sanitare defecte.

6. Consumă mai multe alimente de origine vegetală- Cultivarea, procesarea, depozitarea și transportarea alimentelor pe bază de plante necesită un consum mai mic de apă și de energie și, în plus, contribuie la diminuarea emisiilor gazelor cu efect de seră. Potrivit informațiilor furnizate de Națiunile Unite, să optezi pentru o dietă vegetariană implică, spre deosebire de o dietă mixtă, o reducere a amprentei de carbon cu până la 500 kg de dioxid de carbon în decurs de un an (sau peste 900 kg dioxid de carbon în cazul unei diete vegane).

7. Optează pentru ambalajele sustenabile- Susține producătorii care se bazează pe materiale și pe utilizarea de tehnici de ambalare sustenabile, bazate pe reciclare, care nu sunt toxice.

8. Utilizează produse cât mai naturale- Fie că este vorba despre cosmetice, fie că este vorba despre produse de curățare, orientează-te către produse naturale, care nu sunt toxice. Nu numai că acestea sunt binevenite pentru sănătatea ta, dar sunt sigure și pentru mediu. De exemplu, gama ORGANIC INDIA KURE include diverse produse pentru îngrijirea corpului obținute din ingrediente care nu sunt toxice, care sunt organice, procesate natural și care sunt utile nu numai pentru revigorarea și echilibrarea pielii de la interior, ci și pentru revigorarea minții și a sufletului.

De fapt, sănătatea și starea de bine a planetei noastre ne influențează pe toți. Să nu mai stăm pe gânduri și să luăm atitudine!

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness