În fiecare an comemorarea Zilei Mondiale a Mediului aduce în prim plan realități urgente legate de schimbările climatice și de efectele negative ale agriculturii convenționale și ale pesticidelor din alimente asupra sănătății și bunăstării noastre. Sistemele noastre agricole și de producție alimentară se asociază cu numeroase provocări, de la foamete și defrișări până la emisiile sporite de gaze cu efect de seră la nivel global. În acest context, ce ar însemna să regândim agricultura și rolul ei, ca un catalizator pentru conservarea mediului? Cum am putea să îi valorificăm potențialul, devenind prietenoși cu pământul, protejând sănătatea și hrănind întreaga lume?
Acesta este scopul Agriculturii Regenerative!
Organic India, prin acțiunile de pionierat în cadrul mișcării pentru alimente ecologice din India, susține practicile de agricultură regenerativă în fiecare zi, nu doar de Ziua Mondială a Mediului. Lucrăm cu numeroase familii de mici fermieri din India pentru a cultiva mii de hectare de terenuri agricole ecologice și durabile.
Având ca rădăcină profundă respectul față de natură și căutând adevărata stare de bine pentru toți, programul de agricultura regenerativă al companiei Organic India folosește practici naturale și prietenoase cu mediul. Inspirate de știința modernă și aliniate, în același timp, cu înțelepciunea străveche, acestea promovează culturile certificate, ce susțin sănătatea solului, conservarea semințelor locale, gestionarea apelor și biodiversitatea.
Această abordare permite mediului să prospere în mod natural, fără substanțe chimice dăunătoare sau adaosuri sintetice.
Să explorăm modul în care Organic India transpune aceste principii în acțiune prin practicile organice regenerative:
- Agricultura fără irigații (agricultura uscată sau dryfarming)
Alegerea acestui tip de agricultură, cunoscută și sub numele de agricultură pluvială, este o dovadă a principiului etic de utilizare înțeleaptă a apei. Bazându-ne exclusiv pe precipitațiile naturale din timpul sezonului Kharif (ploios), economisim resursele de apă, asigurând, în același timp, sănătatea culturilor noastre. Fermierii parteneri folosesc microirigații, rezervoare de apă, puțuri și conducte pentru a iriga în mod durabil culturile în timpul sezonului Rabi (uscat).
- Folosirea compostului
Valorificăm puterea proceselor naturale pentru a îmbogăți solul. Fermierii noștri obțin compost folosind materiale din surse locale, cum ar fi bălegar de vacă, vermicompost, buruieni și îngrășăminte lichide naturale precum Jeevamrit și Beejamrit. Aceste practici creează un ecosistem care se auto-susține și asigură o viață microbiană diversă și un ciclu sănătos de nutrienți. În acest fel rezultă un compost bogat în nutrienți pentru culturile noastre.
- Pășunatul animalelor
Prezența vacilor în fermele contribuie la susținerea gospodăriei, sporind, în plus, fertilitatea solului. Vacile noastre pasc furaje organice, iar bălegarul lor este folosit pentru a îmbogăți sistemele de compost, reducând dependența de aporturile externe.
- Culturile de acoperire
După sezonul Rabi (uscat), semănăm culturi de leguminoase verzi pentru a promova reținerea apei în sol și pentru a îmbunătăți structura solului. Aceste culturi de acoperire acționează ca îngrășământ verde, îmbogățind solul și pregătindu-l pentru ciclurile de cultură ulterioare.
- Rotația culturilor
Implementăm practici strategice de rotație a culturilor, alternând între leguminoase, plante medicinale, îngrășământ verde și alte tipuri de culturi pe tot parcursul anului. Această diversitate a culturilor rotative hrănește solul, minimizează dăunătorii și bolile și îmbunătățește rezistența generală a culturii.
- Perturbarea minimă a solului
Pentru a păstra sănătatea solului, toate ierburile sunt culese manual, iar terenurile cultivate sunt plivite, la rândul lor, manual. Practicăm metode de prelucrare tehnologică redusă a solului, pentru a pregăti paturile de sămânță pentru semănat, evitând arăturile adânci sau folosirea utilajelor grele.
- Agrosilvicultura
Integram arbuști și arbori robuști în culturile noastre, pentru a susține biodiversitatea și rezistența ecosistemului. Acești copaci nativi servesc ca bariere de protecție, furnizează furaje pentru animale și promovează relații sinergice în cadrul ecosistemului.
Aproape 70% din culturile noastre sunt cultivate în sezonul ploios, fără a fi nevoie de irigare, punând accent pe practicile de management durabil al apei.
Programul nostru de agricultura regenerativă reprezintă astfel o soluție transformatoare pentru decarbonizarea sistemului alimentar și pentru a construi o barieră împotriva schimbărilor climatice. Încurajează biodiversitatea, atenuează distrugerea habitatelor și hrănește ecosistemul fermelor în loc să-l epuizeze.
În plus, oferă beneficii substanțiale fermierilor, asigurând mijloace de trai durabile, cu costuri reduse, randamente crescute, calitatea superioară a culturilor și rezistență sporită la fluctuațiile pieței și la evenimentele meteorologice extreme.
Promovarea unui viitor durabil cu agricultura regenerativă
Acordând prioritate practicilor ecologice regenerative, nu numai că furnizăm produse de înaltă calitate, dar promovăm gestionarea corectă a mediului și o lume mai verde și mai sănătoasă pentru toți.
Să ne reînnoim angajamentul colectiv de a proteja și a hrăni planeta.
Împreună, să cultivăm un viitor în care natura să prospere, comunitățile să înflorească, iar adevărata bunăstare să fie la îndemâna tuturor.