Cum îmbunătăţeşti digestia prin sănătatea colonului

Digestia stă la baza întregii sănătăţi, fiind prima funcţie a corpului de care se leagă şi celelalte funcţii. Să mănânci este un act biologic şi sacru totodată, în care viaţa este sacrificată pentru a asigura, la rândul ei, viaţă. În cadrul acestui sistem de hrană, digestie şi metabolizare, ne putem asigura sănătate sau boală, în funcţie de alegerile alimentare pe care le facem, de plantele pe care le consumăm, de starea noastră mentală şi de funcţionarea aparatului digestiv. De aceea este important să învăţăm cum să ne îmbunătăţim digestia întrucât o digestie bună îi poate aduce organismului numeroase beneficii.

Upanişadele ne învaţă că suntem „corpuri de hrană”. Filozofia referitoare la hrana pentru corp este simplă, chiar dacă încă nu este bine cunoscută în societatea modernă. Se ştie că viaţa hrăneşte viaţa şi este ciclul natural care menţine natura în echilibru, susţinând şi perpetuând întreaga existenţă de pe planeta noastră delicată. Mai mult, corpul nostru este un organism biologic, dar suntem toţi diferiţi, din punct de vedere spiritual. Se ştie că trupul este capabil să recunoască şi să aprecieze miracolul procesului de digestie.

Corpurile noastre sunt parte integrantă a frumoasei inteligenţe a naturii, dar când consumăm substanţe care nu sunt naturale, sistemul digestiv este compromis în diferite moduri.

Corpurile noastre, ce sunt corpuri de hrană, sunt concepute pentru a consuma doar alte corpuri de hrană. Această învăţătură înţeleaptă a Upanişadelor deţine cheia pentru tot ceea ce înseamnă viaţă şi sănătate. Înţeleptul Nisargadatta Maharaj a explicat „Nu este corpul alcătuit din hrană? Şi poate exista mintea fără hrană?…Aşa cum lemnul produce foc ce nu este lemn, aşa şi trupul produce minte care este altceva decât trup. Dar cui aparţine de fapt mintea? Cine este cel care stă la baza gândurilor şi sentimentelor pe care le numeşti minte? Este lemnul, este focul şi cel ce se bucură de foc. Cine se bucură de minte? Este cel ce se bucură de un rezultat al hranei sau este independent?”

Trupurile noastre sunt parte integrantă a frumoasei inteligenţe a naturii, dar când consumăm substanţe ce nu sunt naturale (alimente procesate, zahăr rafinat, grăsimi alterate, junk food şi aşa mai departe), atunci sistemul nostru digestiv este compromis în mai multe feluri. Tot ceea ce mâncăm ne afectează mintea, corpul şi spiritul; este ceva ce nu poate fi evitat. Este vorba doar de ignoranţa şi de dorinţa noastră de sustragere incluzând în alimentaţie interese care ne duc într-o direcţie greşită. Chiar şi aşa-numitele alimente naturale, plantele şi alimentele ce ajută digestia pot fi problematice. De exemplu, chiar dacă psyllium este o excelentă sursă de fibre pentru digestie, multe produse ce îl conţin au în compoziţie aditivi, coloranţi, arome artificiale şi altele.

O perspectivă Ayurvedică asupra digestiei

Cei ce practică Ayurveda în cadrul Clinicii „Alandi Ayurveda” explică faptul că Agni este forţa ce ne conduce spre longevitate, complexitate, forţă, sănătate, entuziasm, masă musculară, strălucire, imunitate, energie şi multe altele. Agni este cauză pentru toate. Ayurveda se referă la digestie ca la un foc sacru ce întruchipează focul Vedic al hinduismului. Focul din stomac consumă hrana şi o transformă în elemente ale trupului, minţii şi spiritului.

Specialistul în Ayurveda Suhas Kshirsagar a explicat că „un sistem digestiv sănătos este privit în Ayurveda ca o bază pentru starea de bine şi că fiecare boală rezultă din digestia ineficientă”. Ştiinţa din Ayurveda poate fi redusă la ideea potrivit căreia „starea de sănătate în ansamblul ei reiese din puterile digestiei şi restabilirea sănătăţii trebuie să se concentreze pe sistemul nostru digestiv. Focul digestiv se referă la metabolismul trupului tău- procesul de a transforma nutrienţii din hrană în energie pentru celule ce vor susţine viaţa, care desigur este dirijat de digestie, de o combinaţie complexă de interacţiuni biologice şi chimice”.

În timp ce mult persoane se bazează pe enzimele digestive pentru problemele intestinale, experţii în Ayurveda precizează că este mai de ajutor şi mai de efect să se întărească Agni. Există trei modalităţi principale prin care se poate realiza acest demers: eliminarea cauzei responsabile pentru slăbiciunea digestivă, îmbunătăţirea digestiei, utilizarea plantelor şi altor remedii naturale.

Bacteriile bune şi intestinele

Digestia începe din momentul în care pui alimentele în gură întrucât saliva conţine o enzimă ce descompune carbohidraţii numită ptialină, ce pregăteşte alimentele pentru stomac. În afară de această etapă, pentru a favoriza o digestie bună, trebuie să iei în calcul şi ceea ce formează o microfloră intestinală sănătoasă (tractul gastrointestinal). Aceasta este cheia sănătăţii digestive pentru că este locul în care alimentele sunt procesate de corp, din clipa în care sunt înghiţite şi până când se absorb în vederea a numeroase utilizări şi pentru procese biochimice.

Nu în ultimul rând, sănătatea intestinală depinde de prezenţa bacteriilor bune. Cercetătorii de la Harvard au constatat că bacteriile nu numai că ajută în digerarea hranei, dar previn numeroase afecţiuni digestive şi ne scapă de cele mai comune dintre ele. În cadrul sistemului digestiv trăiesc aproximativ 100 de miliarde de bacterii bune şi rele. În mod colectiv, ele poartă numele de microbiom. Elizabeth Hohmann, medic în secţia de Boli Infecţioase din Massachusetts General Hospital, a precizat că experţii continuă să perceapă microbiomul drept „un organ suplimentar”. Ea spune că este cel mai  important pentru sănătatea aparatului digestiv şi că are efecte semnificative şi asupra stării generale de sănătate.

Să consumăm alimente ce promovează bacterii bune la nivelul intestinului ne poate ajuta să evităm simptome asociate cu Sindromul Intestinului Iritabil, cu constipaţia, cu indigestia şi cu alte tulburări digestive. „Orice poate să hrănească bacteriile bune şi să le menţină din plin este util pentru sănătate în ansamblu. Dacă intestinele tale sunt fericite, atunci şi tu eşti fericit”, a zis Hohmann.

Psyllium hrăneşte microflora intestinală

Psyllium reprezintă o formă de fibre obţinute din coaja seminţelor de Plantago ovata. Cercetările arată că un consum de psyllium este benefic pentru mai multe organe, inclusiv pentru inimă şi pentru pancreas. Psyllium este recunoscut şi ca un prebiotic- o substanţă ce promovează creşterea sănătoasă a coloniilor de probiotice din intestine. Probioticele sunt microorganisme ce reprezintă bacteriile bune de care este nevoie în tractul digestiv. Ele susţin intestinele optimizând digestia şi îmbunătăţind absorbţia nutrienţilor în stomac.

Ştiinţa a arătat că o colonie sănătoasă de bacteriii bune este absolut necesară pentru un sistem imunitar sănătos, conferindu-i corpului abilitatea de a lupta cu infecţiile, reducându-se inflamaţia şi menţinându-se sănătatea ţesuturilor şi celulelor. Află mai multe despre fibrele pre & probiotice de psyllium şi despre beneficiile lor de aici.

Mănâncă pentru minte, trup şi pentru spirit

Potrivit filozofiei Ayurvedice, nu ar trebui să consumăm doar alimente care să fie naturale şi care să ne susţină sănătatea, ci şi alimente care să aibă grijă de dosha noastră. Există trei doshe- Vata, Pitta şi Kapha- fiecare dintre ele fiind produsă din elementele ce stau la baza vieţii, din pământ, apă, foc, aer şi eter. Una dintre cele trei doshe predomină şi determină constituţia fiecărei persoane, ce cuprinde mintea, corpul, emoţiile şi spiritul. Un specialist în Ayurveda este capabil să-şi dea seama care dintre doshe se află în dezechilibru şi astfel să poată sugera anumite alimente, plante şi practici menite să o restabilească.

Să mănânci pentru minte, corp şi spirit este una dintre numeroasele moduri de a îmbunătăţi digestia şi de a evita simptome precum balonările sau inflamaţia. Începe prin a adopta o dietă bazată pe multe fibre, pe grăsimi sănătoase şi pe nutrienţi. Străduieşte-te să elimini din dietă alimentele ce pot cauza reflux gastroesofagian sau constipaţie.

Să mănânci pentru sănătatea ta înseamnă un mod de gândire. Este o modalitate de a vedea hrana ca pe o esenţă a trupului şi ca pe o parte a unei extraordinare picturi a conştiinţei în toate formele sale- oameni, animale, plante şi chiar obiecte- să se consume alimente şi să se transforme în hrană pentru alţii. Când alimentele pe care le mănânci devin sacre pentru tine, atunci trupul, mintea şi spiritul pot intra în echilibru.

Ripa Ajmera, fondatoare a „Whole Yoga & Ayurveda”, scria: „Pentru mine, una dintre cele mai puternice lecţii de la străvechea Ayurveda, a fost să îmi privesc trupul ca pe templul meu… Pe măsură ce ajungem să ne percepem şi să ne tratăm trupurile ca pe propriile noastre temple, suntem nu numai apţi să ne respectăm mai mult, dar şi să onorăm alte întruchipări vii ale divinităţii. Ayurveda, în calitatea sa de artă străveche de a trăi, ne învaţă să avem grijă de corpurile şi de minţile noastre astfel încât să dobândim unitate şi să ne conectăm şi cu ceea ce nu se vede. Acesta este motivul pentru care indienii se salută unii pe alţii prin „Namaste”: Cea mai importantă plecăciune a mea pentru cea mai înaltă fiinţă din tine. Să-i onorăm pe ceilalţi începe cu a ne onora pe noi înşine, întrucât nu este într-adevăr vorba despre celălalt- nu ne întâlnim cu nimeni altcineva decât cu noi înşine din „celălalt”.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness