Neurologic, capacitatea noastra de a trai emotii si placere depinde de sistemul mesolimbic al dopaminei din creier. Reteaua de neuroni si neurotransmitatori asociata cu acesta poarta numele de „Cale a placerii”.
Daca aceasta Cale a placerii este deschisa, curata, activata si alimentata cu suficient „combustibil”, atunci e foarte usor sa fii fericit: suntem pur si simplu setati fiziologic sa fim fericiti. Vom putea sa simtim fericire si placere in auz, miros, gust, vaz, simtul tactil si chiar in „simtul” asociat cu gandirea si trairile interioare.
Cunoastem cu totii oameni care sunt mereu fericiti, oameni care ne fac sa ne intrebam daca nu cumva urmeaza un tratament medicamentos sau poate e doar modalitatea lor de a ascunde ceva si ei sunt, in realitate, doar in faza de negare. Aceasta stare de fericire poate fi, insa, sincera si este posibila daca urmezi pasii corecti, asa cum poate fi real efectul meditatiei sau al anumitor tehnici de yoga.
Pe de alta parte, din cauza unei varietati mari de factori de stres, inclusiv stresarea creierului cu substante menite sa ne faca sa ne simtim bine, caile placerii pot deveni foarte inguste, slabe, toxice, imbatranite. Cand se intampla asta, suntem fiziologic impiedicati sa simtim placere si fericire.
Daca ignorarea problemelor „pana ce se rezolva” poate functiona uneori, mare parte din abilitatea noastra de a fi fericiti si de a simti placerea nu poate fi controlata constient.
Dopamina – Cupidon al neurotransmitatorilor
Ca orice alt neurotransmitator, dopamina are o serie lunga de actiuni, iar dintre acestea unele sunt esentiale pentru abilitatea de a resimti placerea, inclusiv placerea sexuala si romantica. De regula dopamina este asociata cu placerea, insa in prezent este vazuta, de asemenea, ca avand un rol foarte important pentru motivatia de a simti placerea. Intelegeti diferenta? Cu alte cuvinte, fara dopamina nu doar ca nu poti simti placerea, dar nici nu-ti doresti sa o faci. Cine vrea ca viata sa ii fie definita de cuvinte ca apatie, anhedonie (incapacitatea de a simti placerea) sau disforie (opusul euforiei)?
Sustine un nivel echilibrat si sanatos al dopaminei!
Revenind, mare parte din placerea pe care o resimtim este cauzata de simpla eliberare a dopaminei in caile placerii. Iata de ce unii oameni gasesc placerea in substante precum nicotina, ce genereaza placere, dar si dependenta, cauzand modificari fiziologice si biochimice si stimuland secretia de dopamina in cantitati dezechilibrate.
Exista, insa, si modalitati sanatoase de a controla secretia de dopamina. Plante precum cele de mai jos stabilizeaza, hranesc si restaureaza caile placerii:
S-a demonstrat ca Tulsi (sau Busuiocul Sfant) sustine echilibrul nivelului de dopamina in mai multe zone ale creierului, esentiale pentru abilitatea de a resimti placerea. Anumite molecule din Tulsi, de pilda apigenina, ajuta la indepartarea starilor neplacute si crearea unei stari de bine prin mentinerea unui nivel sanatos al dopaminei.
Ashwagandha, planta adaptogena cu efect antistres, s-a demonstrat ca echilibreaza nivelul de dopamina si al altor catecolamine din creier.
Un studiu recent a aratat ca Brahmi (sau Bacopa) are capacitatea de a regla nivelul de dopamina si de a mentine sanatoase structuri neuronale afectate de stres.
Anumiti compusi din Turmeric sustin activitatea neuronilor si cresc nivelul de dopamina, de serotonina si de noradrenalina.
Sunatoarea sustine un nivel sanatos al dopaminei si serotoninei din creier.
Add Comment