Cum să cultivi Tulsi (Busuiocul Sfânt)

Tulsi, cunoscut și sub numele de Busuioc Sfânt, este o plantă adaptogenă cu numeroase efecte pozitive asupra sănătății. În tradiția Ayurvedică este venerată și i se spune „Regina Plantelor”, fiind una dintre cele mai întâlnite plante din gospodăriile din India. Având o aromă agreabilă, ca de pământ, dar și florală și piperată totodată și ajutând la diminuarea stresului, la îmbunătățirea dispoziției, la întărirea sistemului imunitar și la detoxifiere, nu este de mirare că Tulsi începe să devină tot mai populară în grădinile din întreaga lume.

Dacă vrei să știi cum să cultivi Tulsi și cum să o incluzi în grădina ta, parcurge articolul de mai jos. Când se recoltează, frunzele sale se folosesc mai ales în ceaiuri și infuzii pentru a furniza din plin beneficii spirituale, emoționale, fizice și cognitive.

Este greu să cultivi Tulsi?

La fel ca majoritatea tipurilor de busuioc, Tulsi este relativ simplu de cultivat într-o grădină, dar are nevoie permanent de temperaturi ridicate și trebuie ferită de îngheț. Planta crește tot timpul anului în zone precum Florida, sudul Californiei, în Puerto Rico sau în Hawaii. Cu toate acestea, poate fi cultivată și în zone care nu sunt atât de calde, dacă alegi lunile de vară sau spațiile interioare.

Are nevoie să primească lumina soarelui direct?

Da, are nevoie de așa ceva. Ideal ar fi să primească aprox. 6-8 ore de lumină naturală pe zi pentru a se dezvolta, dar dacă nu este posibil poate supraviețui și dacă are parte de ea cam 4 ore zilnic. Tulsi poate fi sensibilă la soarele arzător al amiezii dacă acesta bate direct pe ea în orele de vârf, așa că este cel mai bine să aibă parte, parțial și de umbră în zilele foarte călduroase.

 

De ce fel de sol are nevoie Tulsi?

Planta se simte cel mai bine în soluri poroase, aerate, care sunt argiloase, cu un pH de 6-7,5 și care beneficiază de suficient drenaj.

Cât de înaltă crește planta de Tulsi?

Dacă într-o grădină are parte de temperaturile și de solul potrivit, tufele de Tulsi pot ajunge la 1,20- 1,50 m; așa sunt de obicei cele din India. Când cresc în interior sau într-un climat temperat, ajung undeva la 30-60 cm.

Poți să cultivi Tulsi în spații interioare?

Da, se poate, cu condiția să-i asiguri cel puțin 4 ore de lumină naturală în fiecare zi. Așează planta într-un loc călduț și însorit, unde ferestrele sunt orientate spre sud sau pune-o într-un solar.

Ce fel de Tulsi ar trebui să cultiv?

Există cam 108 varietăți de Tulsi în India, așa că este dificil să te hotărăști ce să crești în grădina ta. Un lucru fascinant este că 108 este și numărul perfecțiunii spirituale și al creației în filozofia Yoga și în cosmologia vedică.

Pentru beneficiile pe care le aduc sănătății, se cultivă în special aceste 3 tipuri de Tulsi:

  • Rama: este varianta cel mai des cultivată în case, având frunzele mai mari, verzi și o aromă moderată;
  • Krishna: este puțin mai dificil de găsit, are frunze mov la maturitate și o aromă picantă;
  • Vana: este considerată cea mai benefică dintre variantele de Tulsi, având frunzele verde închis și verde deschis și o aromă apetisantă.

Oricare dintre aceste variante pot fi cultivate fără probleme într-o grădină de acasă.

Unde poți găsi semințe de Tulsi?

Spre exemplu, le poți achiziționa de la furnizori consacrați de semințe. Optează mai ales pentru cele organice, de cea mai înaltă calitate și care sunt cele mai eficiente, cu atât mai mult cu cât intenționezi să utilizezi Tulsi pentru a prepara ceaiuri și infuzii.

Cum să cultivi Tulsi

Urmează ghidul de mai jos pentru a învăța cum să cultivi Tulsi:

1. Recuzita necesară

Ai nevoie de semințe de Tulsi, de un ghiveci cu găuri pentru drenaj și de pământ de calitate, organic. Fie că o cultivi în interior, fie că o cultivi în spații exterioare, cel mai bine este să începi acest demers în interior pentru a-i proteja semințele delicate.

2. Pregătirea vasului în care pui planta

Umple un ghiveci cu pământ, lăsând cam 2,5 cm spațiu liber în partea sa de sus. Udă pământul ca să asiguri umezeala, dar nu exagera cu apa.

3. Însămânțarea

Împrăștie semințele de Tulsi pe suprafața umedă a pământului și apasă-le cu blândețe ca să pătrundă în el cam 5 mm.

4. Germinarea

Solul ar trebui să fie umed în timpul perioadei de germinare, care durează cam 1-2 săptămâni. Ca să nu le faci rău semințelor, udă-le cu blândețe sau cu un recipient tip spray. În tot acest interval, ajută să acoperi partea superioară a ghiveciului cu o folie de plastic ca să se rețină căldura și umezeala.

5. Expunerea la lumina soarelui

Păstrează planta lângă o fereastră însorită, astfel încât să poată avea parte zilnic de lumina naturală- cel puțin 4 ore de expunere directă, ideal fiind 6-8 ore- procedând așa, vei vedea că planta crește. Dacă temperaturile scad pe timpul nopții, asigură-te că nu va ajunge la ea frigul, fie din cauza ferestrelor, fie din cauza ușilor.

6. Cum se udă planta

După ce perioada de germinare se încheie, ar trebui să-ți verifici planta de cel puțin 2 ori pe săptămână pentru a vedea dacă are nevoie să fie udată. O vei uda de fiecare dată când observi că pământul este uscat la suprafață. Cât de des ar trebui să realizezi acest demers variază mult în funcție de climat.

7. Fertilizarea

Când intenționezi să cultivi Tulsi, este important să știi că această plantă are nevoie de sol fertil pentru a se dezvolta. De aceea, la fiecare câteva luni, ar trebui să o fertilizezi cu ajutorul compostului sau al unui fertilizator lichid în proporții de 10-10-10.

8. Replantarea

Este necesar să transferi planta într-un vas mai mare când rădăcinile sale încep să iasă în afara găurilor pentru drenaj din partea inferioară a ghiveciului. Când se întâmplă așa, pregătește un vas mai mare, cu pământ fertil și scoate încet planta de la locul ei ca să o muți. Nu trebuie să strângi prea mult pământ, ci numai cât să susțină planta și să se fixeze rădăcinile.

De asemenea, poți să muți planta afară, în grădină, pregătind solul cu compost și cu pământ special pentru grădinărit. Sapă o groapă suficient de adâncă pentru a încăpea în ea toate rădăcinile plantei și apoi o replantezi.

9. Tăierea

Nu este nevoie să tai planta până când nu ajunge la aprox. 15 cm înălțime. Este bine să faci asta frecvent pentru ca Tulsi să devină bogată și plină de frunze, nu înaltă și fragilă. Când tai, asigură-te că nu elimini mai mult de jumătate din fiecare tulpină. Taie partea superioară a fiecărei tulpini pe care se află 4-6 perechi de frunze. Cu cât vei tăia mai mult, cu atât planta devine mai stufoasă. Poți să utilizezi frunzele tăiate pentru ceaiuri sau pentru diverse rețete.

10. Recoltarea

Poți începe să recoltezi cantități mici de Tulsi cam la 4 luni după ce a început să se dezvolte, când are în jur de 15-20 cm înălțime. Folosește un cuțit bine ascuțit sau o foarfecă de grădină ca să poți tăia chiar deasupra nodurilor celui de-al doilea sau al celui de-al treilea set de frunze. În acest fel, planta poate crește în continuare și are șanse mai mari să devină mai bogată. Dacă ai grijă de ea cum se cuvinte, poți să-i recoltezi frunzele cam de 4-6 ori în timpul verii.

11. Cum rezistă mai bine Tulsi

Planta are nevoie de lumina soarelui, de apă și de pământ fertil, dar și de tehnicile adecvate de tăiere și de recoltare. În același timp, nu uita să-i oferi dragoste și recunoștință micului tău Tulsi.

12. Practici de grădinărit regenerative

Ca să-ți aduci grădina ta cu Tulsi organic la următorul nivel, folosește-te de tehnicile de grădinărit regenerative care te învață cum să cultivi Tulsi. Îți va fi mai ușor dacă te inspiri și din materialul „Grădinăritul în funcție de fazele lunii: magia unui obicei misterios”, obținând o grădină care să fie în armonie perfectă cu ritmurile naturii.

Dacă pentru tine nu este o opțiune să-ți cultivi propriile plante, poți să te bucuri de beneficiile Tulsi grație ceaiurilor și suplimentelor alimentare sub formă de capsule, dar și a uleiului esențial de la ORGANIC INDIA. Acestea conțin Tulsi 100% organic, fără organisme modificate genetic, cultivat în mici ferme din India și uscat/ambalat în conformitate cu tehnicile dintr-o corporație cu certificare LEED Platinum. Produsele sunt lipsite de coloranți, de arome artificiale, de conservanți, astfel încât să se poată menține puterea, virtuțile extraordinare ale plantei.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness