Nu-i așa că toți ne întoarcem către ritualurile și tradițiile străvechi mai ales când vine vorba despre sănătate și despre frumusețe? Spre exemplu, un latte cu turmeric este o băutură la modă astăzi, iar preparatul „mung chilla” este considerat o sursă sănătoasă de proteine! Ayurveda, știința indiană a vindecării, este în prezent populară în întreaga lume, trecând dincolo de ameliorarea unor simptome și având drept scop promovarea unei stări de bine optime. Termenul „Ayurveda” derivă din cuvintele „ayur”, care înseamnă „viață” și din cuvântul „veda”, ce se traduce prin „cunoașterea sacră a vieții.” Tu știi cum să mănânci ayurvedic? Dacă vrem să ne însușim hrana promovată de Ayurveda, este fundamental să înțelegem structura psihologică și fizică din care este alcătuit corpul uman.
Filozofia Ayurvedică se bazează pe ideea conform căreia lumea noastră este formată din cinci elemente: spațiul, apa, pământul, focul și aerul. O combinație dintre fiecare dintre aceste elemente rezultă în cele trei doshe, cunoscute drept Vata, Kapha și Pitta.
Ce reprezintă doshele?
Doshele influențează sănătatea psihică, mentală și emoțională. Fiecare persoană are câte o parte din fiecare doshă, de obicei fiind dominante una sau două doshe. Spre exemplu, o persoană poate fi mai mult Vata sau Vata-Pitta, iar alta va fi predominant Kapha. Un specialist în medicina Ayurvedică te poate ajuta să afli care este dosha ta. Atâta vreme cât doshele tale sunt în echilibru, corpul și mintea vor funcționa fără probleme. Să înțelegem cum aceste doshe diferă între ele și care este impactul lor asupra sănătății.
Cum să mănânci ayurvedic
Vata
Vata înseamnă „Vayuu” sau elementul vânt- cel care ține toate lucrurile în mișcare. Grație naturii sale, Vata influențează funcțiile mișcării și comunicarea. Când se află în echilibru, Vata oferă energie, creativitate, capacitatea de a gândi dincolo de aparențe și flexibilitate. Funcțiile ei includ respirația, pulsul, contracțiile musculare, eliminarea toxinelor și mișcările de la nivelul celular.
Semnele unui dezechilibru al doshei Vata includ uscăciunea țesuturilor, a pielii și a părului, prezența constipației, a balonărilor, a gazelor intestinale, dar și dureri ale articulațiilor, stări de anxietate, de nervozitate, un somn care nu este odihnitor, tremor și îmbătrânire prematură.
Poți să restabilești echilibrul doshei Vata dacă vei adopta anumite măsuri care țin de dietă și de stilul de viață și care se referă la:
- Stabilește-ți o rutină stabilă și de luare a meselor adecvată stilului tău de viață, care să includă orele de culcare, mesele și programul de exerciții fizice
- Optează pentru alimente și băuturi organice, integrale, cât mai naturale, proaspete
- Consumă fructe dulci-acrișoare- mango, banane, struguri, papaya, cireșe, piersici, pepene, fructe de pădure, prune și ananas. În schimb, vei diminua aportul de fructe tari, uscate sau ușoare precum sunt merele, perele, rodiile, merișoarele sau fructele uscate.
- Evită consumul excesiv de hrană crudă- Consumă legume gătite precum sfeclă, morcovi, cartofi dulci, legume cu frunze verzi, broccoli, conopidă, zucchini și cartofi. Nu consuma prea multă varză și nici prea mulți germeni
- Consumă alimente gătite cu ulei presat la rece, precum ulei de cocos, de susan, de măsline sau ghee și nuci. Încearcă și Uleiul (Extra) Virgin de cocos de la ORGANIC INDIA pentru a-ți susține buna funcționare a tiroidei și a sistemului endocrin. Foarte hrănitor și răcoritor, acest ulei poate fi folosit și pentru masaj mai ales pe timpul verii.
- Poți include în dietă și lactate pentru a calma dosha Vata- Poți să-ți temperezi „dal-ul” sau „sabzi” cu puțină ghee, care va echilibra dosha Vata crescând capacitatea de absorbție a nutrienților în corp și restabilind vitalitatea.
- Cerealele se digeră ușor, iar cele bine gătite, precum ovăzul, orezul, grâul integral și quinoa sunt recomandate pentru calitățile lor blânde și care conferă stabilitate. Spre exemplu, orezul roșu este bogat în antioxidanți, în calciu, zinc, fier și în alte minerale, fiind menționat în Ayurveda drept „Rakhtshali”, având capacitatea de a echilibra cele trei doshe- Vata, Pitta și Kapha.
- Gătește folosind condimente precum piperul negru, scorțișoara sau ghimbirul
- Când te simți epuizat/ă sau stresat/ă, se recomandă să bei apă, ceaiuri calmante și infuzii- De pildă, o cană de ceai Tulsi Ghimbir de la ORGANIC INDIA te poate ajuta să scapi de stres, să-ți îmbunătățești dispoziția, reprezentând totodată un ajutor blând pentru digestie și pentru stimularea sistemului imunitar.
- Să inhalezi aroma Uleiului esențial de tulsi ORGANIC INDIA te poate ajuta să te mai eliberezi de stresul zilnic, de tensiuni și te va ajuta să dobândești o stare de bine, de liniște
Pitta
Pitta înseamnă „pinj” sau „a străluci”, fiind compusă din elementele foc și apă. Această dosha guvernează funcțiile digestive, chimice și metabolice, fiind asociată cu grăsimea și cu căldura. Natura sa este profundă și fierbinte. Un echilibru în cadrul Pitta te ajută să te lași condus/ă de claritate și să procesezi experiențele într-un mod productiv. În cea mai mare parte, această dosha se află în intestinul subțire. Ea ajută nu doar la digerarea hranei, ci și la digerarea conceptelor și informațiilor pe care le folosim pentru a percepe lumea. Pitta adaugă luciu părului, lasă pielea mai strălucitoare și favorizează persoanele cu o personalitate puternică.
Semnele unui dezechilibru al Pittei sunt furia, iritarea, refluxul gastroesofagian, indigestia, transpirația excesivă sau sensibilitatea la căldură, erupții cutanate, acneea, atacuri de foame, valuri de căldură
Dieta ce calmează Pitta:
- Bucură-te de alimentele ce răcoresc, precum fructele zemoase: pepenele roșu, pepenele galben, prunele sau piersicile
- Evită alimentele foarte condimentate, fermentate, sărate, grase, prăjite și cu coținut ridicat de cafeină cum ar fi cafeaua, ceaiul sau băuturile carbogazoase similare Cola
- Include în dietă alimente amare și astringente- castravetele amar, kale, sparanghelul sau verdețurile collard greens
- Produsele lactate sunt potrivite pentru a calma Pitta, dar evită iaurtul, brânza, smântâna sau laptele fermentat. Ayurveda recomandă gheea pentru efectele ei răcoritoare și calmante
- Pentru gătit sunt recomandate uleiul de cocos și cel de floarea-soarelui
- În preparatele tale vei adăuga condimente ce stimulează digestia, precum chimionul, coriandrul, feniculul și turmericul
- Consumă cât mai multe lichide și apă pentru a-ți menține hidratarea și pentru a te elibera de toxine
- Când simți că te-au doborât valurile de căldură, răsfață-te cu o cană de ceai Tulsi de la ORGANIC INDIA, ce te va revigora și te va răcori. Este ideal pentru a fi consumat vara, atât călduț, cât și cu gheață
- În tratamentul tău Ayurvedic vei include plante și combinații de plante precum neem, santal și Triphala
Kapha
Kapha înseamnă „shilsh”, care se referă la „ceea ce ține lucrurile laolaltă”. Această dosha este principala sursă de energie a corpului. Kapha este formată din elementele apă și pământ și te învață cum să mănânci ayurvedic. Rolul său este legat de mucus, de lubrifiere și de transportul nutrienților în sânge.
Când Kapha nu este în echilibru, se vor instala afecțiuni ale tractului respirator, depresia, letargia, se vor acumula kilograme în plus și se va instala slăbiciunea.
Dieta potrivită pentru Kapha:
- Alege uleiuri precum cel de floarea-soarelui, de cânepă, de porumb, în cantități foarte mici, dar nu uita nici de ghee
- Legumele proaspete, care sunt ușoare și care încălzesc, ajută la echilibrarea Kapha și se pot întâlni în supele făcute cu legume precum fasolea, dar și în supele dhal sau în cele în care se regăsește îmbinarea dintre cerele și legume
- Gusturile amare, pătrunzătoare și picante susțin Kapha- Printre legumele recomandate în acest scop se numără morcovii, pepenele amar, legumele cu frunze verzi, broccoli, merele, varza și conopida. În schimb, se vor evita roșiile, cartofii albi, vinetele și ardeii grași
- În cantități mici, mierea este și ea bună- Ea oferă vitamine, minerale și alți nutrienții sănătoși, conferind totodată un gust delicios băuturilor și deserturilor
- În cantități moderate, poți să te folosești și de cereale integrale ușoare- Hrișca, orezul negru, meiul și couscous sunt alegeri numai bune
- Consumă și Amalaki, un fruct ce abundă în antioxidanți naturali, funcționând de minune sub forma unui supliment alimentar ce poate întări imunitatea, ce va crește vitalitatea și va proteja împotriva infecțiilor
- Hidratează-te cât mai bine pentru a putea elimina toxinele din organism
De ce este important să-ți gestionezi dosha?
Cunoscându-ți dosha poți să-ți cunoști mai bine corpul și vei putea adopta un stil de viață care să ți se potrivească întocmai. Așa înveți și cum să mănânci ayurvedic.