Stresul și anxietatea sunt probleme care mă preocupă foarte mult. La fel ca mulți dintre noi, în goana de „a avea de toate”, sfârșesc prin a deveni foarte obosit și lipsit de energie. După ce am cerut sfatul unor maeștri minunați, treptat m-am orientat către sănătate, introducând în existența mea câteva practici de relaxare ce mi-au schimbat viața. Un raport recent care a arătat că 57% dintre australieni se confruntă cu stresul m-a determinat să-mi doresc să dezvălui câteva dintre tehnicile ce au funcționat într-adevăr pentru mine și care continuă să dea rezultate.
Mulți dintre noi știu că în momentul în care suntem stresați corpul reacționează prin instalarea stării de „luptă sau fugi”. Acest lucru este nemaipomenit dacă te afli în preajma unei amenințări imediate astfel încât corpul tău intră în starea de alertă și este gata de acțiune. Cu toate acestea, dacă treci printr-o asemenea stare pe o perioadă lungă de timp, spre exemplu dacă viața ta de zi cu zi este stresantă mai multe zile din majoritatea lunilor unui an, atunci acest fapt devine epuizant și are un impact negativ uriaș asupra stării tale de sănătate. Digestia, sistemul imunitar, nivelurile de energie, capacitatea mentală, calitatea somnului (și multe altele) nu pot funcționa bine când suntem stresați.
Organismele noastre nu sunt concepute pentru a rezista presiunii constante, fie că ea este percepută, fie că este reală. De aceea este esențial să ai la dispoziție mijloace de a te elibera de stres pentru a-ți readuce sistemul într-o stare mai echilibrată. Pentru a putea face acest demers este necesar să ne dezvoltăm, asemenea unui ninja, mecanismele interne destinate detectării stresului interior și să trecem la treabă!
Semne cunoscute ale stresului
Semnele fizice ale stresului pot include: respirație scurtată, tensiune musculară, tulburări de somn, oboseală, dureri de cap, nivel ridicat al tensiunii arteriale, indigestie, scrâșnit din dinți/maxilar încleștat și multe altele.
Semnele emoționale ale stresului se referă la: iritabilitate, anxietate, aglomerare de gânduri, depresie, îngrijorare, dezinteres sau senzația că ești copleșit/ă.
Dovada prezenței stresului se manifestă adesea în comportamentul nostru: mâncăm prea mult, bem prea mult, nu suntem capabili să luăm decizii, evităm diferite situații, ne mușcăm unghiile, suntem cuprinși de agitație/ de grabă sau plângem cu ușurință.
Dacă oricare dintre acestea îți sunt cunoscute, te rog să citești în continuare… Din fericite, aceste probleme au fost studiate îndelung și există atât de multe modalități excelente care să ne ușureze simptomele provocate de stres, care să ne reechilibreze și să ne dezvolte rezistența în fața stresului.
Cum să devii un maestru al gestionării stresului
Abilitatea de a ne calma singuri este ceva în care merită să ne investim tot timpul întrucât beneficiile pentru sănătate sunt enorme! Acest demers este demn de luat în seamă în special acum când poate nu avem acces la căile obișnuite de eliminare a stresului dacă este vorba despre activități de grup sau de găsirea unor terapeuți etc.
Putem să facem totul singuri! Pentru a scăpa de stres, este necesar ca organismul să iasă din starea generată de sistemul nervos simpatic („luptă sau fugi”) și să intre în funcționarea generată de sistemul nervos parasimpatic (modul de digerare și de odihnă sau „răspunsul de relaxare”). Antidotul stresului este relaxarea, găsirea stabilității interioare (ce este întotdeauna la locul ei).
Dacă ne grăbim mereu ne va fi imposibil să ajungem la acest echilibru interior. Iată de ce este necesar: să-ți îndepărtezi stările de stres/de anxietate/de panică, să respiri, să-ți acorzi răgazul de a încetini ritmul și de a te preocupa de tine.
Aici vei descoperi câteva modalități eficiente pe care le-am descoperit și care mă ajută să-mi reduc ritmul suficient pentru a mă calma, pentru a mă conecta cu echilibra interior și pentru a avea grijă de mine așa cum trebuie în perioadele marcate de stres/de anxietate:
1.Yoga Asana
Nu este nicio surpriză din acest punct de vedere! Coordonarea respirației cu mișcările este o practică minunată. Această concentrare te ajută să îți fie mai ușor să te detașezi! Specialistul în „Restorative Yoga” și în fizioterapie Judith Lasater spune: „Să înveți cum să te relaxezi este esențial pentru a trăi bine”. Restorative Yoga este practica ideală în timpul perioadelor cu stres, mai ales dacă te simți obosit/ă, slăbit/ă, rănit/ă sau pur și simplu nu te afli în starea propice „pentru yoga”. Acest tip de yoga se realizează întinzâdu-ne în poziții confortabile și este deosebit de eficientă pentru a ne ajuta să intrăm în „răspunsul de relaxare”.
2. Pranayama
Înțelepciunea străveche a acestor tehnici de respirație este uimitoare. Să se respire prin intermediul diafragmei promovează stimularea sistemul nervos parasimpatic și transmite creierului mesajul că suntem în siguranță și că nu mai este nevoie să fim într-o stare de alertă. Respiratul într-un mod conștient ne ajută să dobândim încredere și senzația de susținere, spre deosebire de anxietate și deconectare.
3. Yoga Nidra
Această tehnică m-a salvat de multe ori în timpul perioadelor marcate de anxietate puternică și de stres. Ea se realizează stând întins, de cele mai multe ori pentru 20-30 de minute. Este o modalitate de relaxare completă, despre care s-a demonstrat științific faptul că poate să relaxeze în mod sistematic sistemul nervos și să inducă o stare de meditație profundă. Verifică și informațiile valabile online.
4.Yoga Mantra
Repetarea unui cuvânt, a unui sunet, a unei rugăciuni sau a unei fraze este o altă cale pentru a evoca un răspuns de relaxare și pentru a te conecta cu echilibrul tău interior. Pe parcurs vei observa când gândurile îți invadează concentrarea, le vei da ușor drumul și îți vei readuce concentrarea la mantra ta.
5. Ceaiul Tulsi
Veneratul Busuioc Sfânt și alte ierburi adaptogene creează infuzii super sănătoase pentru ușurarea stresului, ajutându-ne să ne recăpătăm echilibrul și să ne dezvoltăm rezistența la stres. Pentru stare de bine și efect adaptogen consumă Ceaiul Tulsi și daca ai cumva probleme cu somnul Ceaiul Organic Tulsi Sleep cu plante odihnitoare și liniștitoare. Te vei simți alt om!
6. Apelează la o baie
Ai obervat cum cufundarea corpului tău în apă caldă îți declanșează instantaneu procesul de „lasă-le să se ducă” în trup și minte? Este ceva magic. Încearcă să adaugi în apă sare Epsom și câteva uleiuri minunate precum este și Uleiul Esențial de Tulsi.
7.Întinde-te pe canapea!
Este perfect în ordine să nu fii tot timpul „în acțiune”- acordă-ți o pauză, uită-te (fără a-ți reproșa) la câteva episoade din comedia favorită!
8.Modifică-ți concentrarea
Dacă te confrunți cu anxietate sau cu emoții puternice, încearcă să-ți muți atenția asupra mâinilor și picioarelor (departe de părțile corpului ce îți tremură, cum ar fi inima sau zona gâtului).
9. Ia o pauză în natură
Pentru a ajunge de la o minte haotică la una calmă, puțin spațiu și aprecierea naturii lucrurilor au impact pozitiv pe termen lung. Poți să te orientezi spre „Terapia Naturii”. Dacă poți, mergi la o plimbare (respectând distanțarea socială) în natură, ia-ți energie de la pământ și conectează-te cu natura.
10. Schimbă-ți modul în care percepi anxietatea și stresul
În loc să-ți urăști stările de stres, încearcă mai bine să le simți, să conștientizezi că sunt acolo și să le mulțumești că te ajută să fii în siguranță… Uneori, acest demers micșorează intensitatea acestui sentiment suficient de mult pentru a te ajuta să faci următorul pas pentru a te relaxa.
11. Consumă hrană gătită, autentică, hrănitoare
Prepară-ți supe după rețete vechi sau mâncăruri cu legume și bucură-te de demersul de a găti. Fii pe deplin în stare de prezență când gătești și apreciază valoarea fiecărui ingredient.
12. Conectează-te cu prietenii
Folosește-te de Zoom, dar fără să te tot „plimbi” de colo-colo fără un rost. O conversație cu un prieten bun este cel mai bun tonic, menit să te ajute să realizezi că nu trebuie să faci față singur situației din prezent.
Toți suntem diferiți, orientează-te spre ceea ce ți se pare atrăgător din toate aceste metode; alege-le pe cele ce contează pentru tine și pune-le în practică. Incluzându-le pe una sau pe mai multe în rutina ta zilnică te va ajuta să te perfecționezi, iar acestea vor putea deveni un prieten de nădejde când vei avea mai multă nevoie de ele. Dacă ești în căutarea unui proiect în perioada izolării, atunci aceasta este oportunitatea perfectă pentru a-l pune în practică.
Așa veți putea deveni adevărați maeștrii în managementul stresului! Toți am putea deveni mai buni, reușind să ajungem la calmul interior în perioadele vieții noastre marcate de „furtună”.