Viețile noastre moderne se desfășoară într-un ritm alert, suntem luați cu asalt de informații, de lucruri pe care le avem de făcut, de programări, obligații, iar toate aceste lucruri ne mențin într-un stres continuu și ne obosesc. Bianca Giaever, regizoare, a realizat un film despre experiența copleșirii și despre cum această stare a ființei ne transformă din oameni în „aproape oameni… când ești atât de ocupat, simți că îți pierzi umanitatea”. Simțim că avem puțin timp la dispoziție.
Este de parcă cine suntem se prinde undeva printre micile fisuri dintre un eveniment și următorul, dintre obiective și termene-limită. Chiar și îmbunătățirea propriei persoane devine o povară care implică timp și energie.
Pe de altă parte, când încetinim ritmul și devenim cu adevărat prezenți, simțim fiecare minut, observăm totul de parcă s-ar derula în slow motion. Asta se întâmplă când devenim atenți și conștienți, când începem să observăm ceea ce urechile aud, ceea ce ochii văd, când simțim cum oasele se afundă ușor în fotoliu. Și, când se întâmplă astfel, ceva se schimbă. Iar această oprire ne dă voie să vedem noi modalități de a fi.
Găsește-ți pacea într-o ceremonie a ceaiului conștientă
Prin mindfulness ne dăm voie să ne trezim în momentul prezent și să dezvoltăm un sine mai calm și mai contemplativ. Meditația practicată stând jos este o modalitate prin care putem obține acest lucru, dar mai sunt și alte practici care îți dau voie să încetinești ritmul și să te bucuri de plinătatea experienței din prezent. O astfel de practică este ceremonia japoneză a ceaiului. Ceremonia japoneză a ceaiului, chanoyu, este o formă de meditație Zen, care are scopul de a ne aduce în momentul prezent, unic și trecător. Chanoyu este simplu de explicat, dar mai greu de pus în practică. În esență, este despre conștientizarea cu inima deschisă și prezentă, în timp ce te implici într-un ritual pe care mulți dintre noi l-am practicat din nou și din nou, fără să ne gândim prea mult la el – prepararea și consumarea ceaiului.
Despre ceremonia ceaiului în general discutăm în rândurile care urmează, pe lângă instrucțiunile pentru concentrarea asupra celor cinci simțuri în timpul ceremoniei. Concentrarea pe cele cinci simțuri încurajează implicarea deplină a naturii noastre senzuale, deplasându-ne atenția spre fiecare simț, permițându-i să ne umple momentele de conștientizare. Concentrarea asupra fiecăruia dintre cele cinci simțuri ne ajută să rămânem în momentul prezent mai complet și în mod semnificativ.
5 simțuri la meditația din timpul ceaiului
- Pregătește ceaiul
Pregătește ceaiul în mod conștient, rămânând prezent în timp ce fierbi apa, adaugi ceaiul în cană, după care torni apa fierbinte peste frunzele libere de ceai sau peste pliculeț. După ce este gata, găsește un loc liniștit și plăcut în care să stai cât bei ceaiul.
- Implică patru simțuri
Atingerea – Simte-ți oasele cum se așază pe podea sau pe scaun. Simte-ți mâinile care cuprind cana caldă de ceai. Permite-ți să îți analizezi corpul. Începe cu atenția acordată degetelor, apoi lasă-ți conștientizarea să urce spre antebrațe, coate, ridicându-se ușor pe braț până simți că ajunge la gât. Poți continua această scanare a corpului dacă îți dorești. Dacă simți că ceva te distrage, întoarce-ți cu blândețe atenția asupra degetelor care simt căldura cănii.
Mirosul – Inhalează ușor aroma ceaiului. Este mirosul delicat sau puternic? Observă dacă aroma este răcoritoare sau te încălzește. Observă dacă aroma îți înțeapă nările, dacă este tăioasă sau delicată când ajunge la nări.
Vederea – Lasă-ți privirea să observe culorile care încep să se formeze în ceai. Dacă folosești frunze care vor fi libere în cană, atunci observă textura lor. Lasă-ți privirea să se bucure de culorile cănii, sau să observe cum mâinile tale ating cana. Lasă-ți privirea să fie delicată, observând tot ceea ce se poate vedea.
Sunetul – Toată această ceremonie poate fi practicată în liniște, deci sunetul poate fi acela al liniștii. Poate ticăitul melodic al ceasului sau scârțâitul podelei din casă. În unele cazuri, muzica poate fi de ajutor pentru a deveni mai prezent, cum ar fi să asculți și să cânți Chöying Drolma & Steve Tibbitts pentru a crea un spațiu pentru o reflecție profundă.
- Aprecierea
Înainte de a te scufunda în această ceremonie a ceaiului și de a bea ceaiul, nu uita de apreciere. Ia-ți timp pentru a-ți aminti și pentru a fi recunoscător pentru fiecare ființă care a contribuit la realizarea acestui ceai din fața ta, pentru apa sacră, pentru planta prețuită și pentru perechile de mâini care au avut grijă de ceaiul din fața ta.
- Implică al cincilea simț
Gustul – Lasă ceaiul să se plimbe pe limba ta. Observă diferitele elemente, poate amărui, dulce sau floral. Faptul că ceaiul este cald sau rece influențează gustul? Observă cum gustul se mișcă în diferite zone ale limbii.
- Încheie această ceremonie a ceaiului cu recunoștință
Când ai terminat cu meditația din timpul ceaiului, întoarce-te la liniște și la recunoștință, mulțumind pentru momentul prezent, ieșind ușor din spațiul pe care l-ai creat.
Ceaiuri pe care le poți folosi pentru o ceremonie a ceaiului eficientă
Ceaiurile clasice folosite pentru aceste tipuri de ceremonii sunt ceaiurile verzi, din planta Camellia sinensis. Practic, singurele ceaiuri sunt cele provenite din planta aceea – ceaiul verde, negru și alb. Ceaiurile cu diverse plante și condimente sunt de fapt infuzii cu plante. Dar oricare dintre acestea poate fi folosit pentru ceremonia ceaiului. Pentru ceremonia ceaiului clasică încearcă ORGANIC INDIA Tulsi ceai verde. Pentru o experiență senzorială profundă încearcă ORGANIC INDIA Tulsi Cinnamon Rose, Tulsi Masala Chai sau altă aromă condimentată.