Memoria este de o importanță vitală în ceea ce privește învățarea unei limbi străine, în a-ți aminti unde ți-ai lăsat cheile, în a-ți recunoaște prietenii sau în a-ți găsi mașina la aeroport. Ne bazăm pe memorie în orice moment, dar mulți dintre noi nu apreciem suficient abilitatea de a reține și de a ne folosi de cunoștințe esențiale. Când memoria are „scăpări”, tulburările de memorie legate de înaintarea în vârstă se vor intensifica, se va ajunge la pierderea concentrării și va fi nevoie ca procesele de învățare să fie stimulate, iar Ayurveda reprezintă o resursă pe care te poți baza în privința relației minte-corp.
Să îți amintești lucruri depinde de asocieri și există trei procese biologice majore ce sunt implicate: descifrarea, depozitarea și restabilirea. Mai pe scurt, înseamnă că un eveniment este transformat într-o amintire, după aceea amintirea este fixată și ulterior va fi readusă în conștiință. Când unul sau mai multe dintre aceste procese prezintă disfuncționalități, se poate spune că avem „probleme de memorie”. Acestea pot fi generate de diverse cauze, ce variază de la disfuncționalități ale creierului sau expunerea la stres până la prezența unei traume sau nutrienții insuficienți din dietă.
Provocările pentru și despre memorie
Cea mai mare problemă ce ține de memorie este uitarea. Vei trece printr-o experiență dar nu vei putea să ți-o amintești – sau ți-o vei aminti greșit. Poți uita zile de naștere, aniversări, plățile pentru mașină sau multe alte lucruri. Și te poți regăsi în situația de a uita tot mai multe lucruri pe măsură ce trec anii.
De-a lungul secolelor, sectele religioase din Orient s-au bazat pe memorie pentru a-și aminti cantități impresionante de învățături religioase și filozofice. Călugărul budhist și omul de știință Matthieu Ricard explica faptul că la scurt timp după moartea lui Buddha s-a organizat o reuniune la care s-au adunat cinci mii de discipoli pentru a completa o colecție a învățăturilor sale: „Trebuie să ții cont de faptul că tradiția comunicării orale a jucat un rol fundamental în transmiterea cunoștințelor în Orient și la fel se întâmplă și în zilele noastre. Cei de aici au adesea o memorie uimitoare. De multe ori am auzit dascăli și discipoli tibetani recitând texte de sute de pagini pe de rost, oprindu-se din când în când pentru a comenta sensurile, făcând toate acestea cu o acuratețe care m-a uimit întotdeauna și de aceea am urmărit textul din carte.”
Plante care susțin memoria
Cu mult înainte ca vechile texte indiene să fie transmise în scris, călugării și discipolii lor s-au bazat pe diferite plante în scopul de a-i stimula să rețină mai ușor informația și să-și amintească. Întrucât Vedele erau înregistrate sub formă de imnuri, comunitatea religioasă se baza mult pe puterea minții pentru a putea reține textele lungi. De exemplu, „Rigveda”, una dintre cele mai lungi dintre scrierile vedice, durează mai mult de 8 ore pentru a fi recitată, necesitând deținerea unei minți deosebit de clare și de ascuțite. Fără folosirea plantelor este îndoielnic faptul că densitatea acestor pasaje ar fi putut fi transmisă din generație în generație.
Pentru a-și întări capacitatea de a-și aduce aminte, înțelepții care intonau vechile învățături indiene consumau planta Ayurvedică Bacopa. Acum știința modernă a arătat că aceasta conține compuși care ajută organismul să producă mai mult GABA- o substanță ce susține transmiterea semnalelor nervoase în creier și este esențială pentru memorie. GABA încetinește rata de activare a neuronilor, prevenind suprastimularea; dar când nivelurile de GABA nu sunt în stare de echilibru, intervin fluctuațiile de dispoziție, anxietatea, afecțiunile neurodegenerative și îmbătrânirea.
Capacitatea de fixare a memoriei
În vreme ce specialiștii în neuroștiință susțin că amintirile se distribuie în rețelele din creier, incluzând aici cortexul, ceea ce se poate spune este că știința nu poate vedea de fapt amintirile- mai ales pentru că ele sunt sub formă de gânduri, iar acestea nu pot fi măsurate sau observate. Cel mult specialiștii pot măsura impactul, activitățile și urmele de amintiri observând undele din creier și neuronii în momentul în care îți vei aminti ceva.
Acest fapt lasă în urmă întrebarea conform căreia nu cumva amintirile se află în altă parte, poate în mintea ce este independentă de structura fizică pe care o numim creier. În orice caz, funcțiile creierului reprezintă instrumentul prin intermediul căruia mintea devine cunoscută, iar din acest motiv un creier sănătos este necesar pentru a face apel la memorie.
Îmbunătățirea memoriei
Amintirile sunt relaționale, funcționând prin intermediul asocierilor. Așa cum și internetul a fost conceput pe acest model- o idee se leagă de altă idee iar aceasta, la rândul ei, se leagă de alta- există factori ce vor activa amintirile asociate. Amintirea unui anumit loc poate activa amintirile ce țin de experiențele ce au avut loc acolo. De exemplu, să te gândești la un anumit profesor pe care l-ai avut la liceu te poate determina să ajungi la amintiri ce țin de modul în care te duceai la ore, de cum învățai și socializai cu prietenii tăi. Mai departe se poate ajunge la amintiri legate de cum beai o băutură răcoritoare într-o zi caniculară după ce terminai orele, ceea ce pare cu totul lipsit de legătură cu amintirile tale care țin de experiența educațională. Asocierile implicate în memorie nu se pot număra și este nevoie de un creier ce funcționează bine pentru a se înregistra și pentru a se păstra totul cu acuratețe.
Consultantul din domeniul educațional Kendra Cherry explică faptul că se pot face multe lucruri pentru a-ți îmbunătăți memoria. Printre acestea se numără concentrarea atenției, organizarea, folosirea unor dispozitive de memorare, repetiția, vizualizarea, lectura cu voce tare, să dormi suficient și să legi informațiile de ceea ce știi deja.
Pe site-ul „Medical News Today” se menționează că nu toate pierderile de memorie pot fi prevenite, dar pot fi luate măsuri pentru a-ți proteja creierul în fața declinului cognitiv pe măsură ce înaintezi în vârstă. Anumite măsuri includ meditația, aerobicul, o hrană sănătoasă, evitarea alimentelor nocive (cum ar fi cele care conțin mult zahăr și care sunt procesate) și gestionarea stresului.
Memoria este precum un mușchi
La fel ca orice alt mușchi și creierul are nevoie în mod regulat de exerciții pentru a se bucura de o funcționare optimă, fiind nevoie să fie menținut activ și implicat. Spre exemplu, intensificarea fluxului sanguin spre zona creierului ajută la menținerea sănătății rețelelor nervoase. Exercițiile cognitive, alături de activități efectuate în timpul liber, cum ar fi cuvintele încrucișate, lectura și angajarea în conversații cu prietenii sunt și ele utile în acest scop.
Desigur, există și numeroase plante nootropice Ayurvedice, folosite de secole pentru a întări creierul și pentru îmbunătățirea memoriei, printre ele regăsindu-se Ashwagandha, Turmericul, Bacopa, Shankhpushpi, Gotu Kola și Guggul.