de Prashanti de Jager – profesor, scriitor, consultant, specialist in yoga si ayurveda
Stiinta emergenta a epigeneticii, o disciplina cu o vechime de doar doua decenii, descrie abilitatea celulelor de a evolua in functie de circumstantele directe si nu de modificari efective la nivelul ADN-ului. Sistemele de mostenire epigenetica joaca un rol in ceea ce a inceput sa fie cunoscut ca memorie si inteligenta celulara, iar adevarata surpriza este ca aceste schimbari celulare sunt mostenibile, asadar permit evolutia accelerata a unei linii de sange sau a unei specii. Oamenii pot chiar sa foloseasca anumite ierburi pentru a evolua in timpul vietii lor, minimizand manifestarea ADN-ului mostenit si optimizand ADN-ul care ii ajuta sa fie cine isi doresc sa fie cu adevarat.
Epige… cum? Stiu, e un pic dificil de inteles cand articulam aceste idei cu ajutorul jargonului biostiintei, insa va rog sa va pastrati rabdarea pentru ca sunt vesti foarte interesante. Epigenetica! In mod normal ne-am fi gandit ca felul in care evoluam tine de felul in care ADN-ul este transcris catre si mostenit de catre copiii nostri si ca acest proces este controlat de ADN insasi, intrucat acesta are tendinta de autoconservare. Aceasta teorie suna bine pentru multi, in special pentru cei care de-a lungul anilor si-au distrus creierul cu substante intoxicante, cu lene, anxietate sau furie si care simt ca ADN-ul lor si, implicit, al copiilor lor, va fi in intregime izolat de aceste obiceiuri distructive.
Insa, in 1986, jurnalul de medicina The Lancet a publicat un articol ce arata ca daca o femeie gravida a avut o dieta deficitara candva pe parcursul vietii, copilul ei va avea un risc mai crescut de boli cardiovasculare ca adult. Cu alte cuvinte, experientele parintilor, chiar cu mult timp inainte de a deveni parinti, pot schimba felul in care ADN-ul lor este transcris si pot modifica, astfel, trasaturile ce vor fi transmise mostenitorilor.
Astfel s-a nascut epigenetica, stiinta de a arata cum experientele unei persoane la nivel mental, emotional si celular pot schimba, modifica, metamorfoza si controla felul in care ADN-ul acelei persoane este transmis mai departe. Asta include si propriul lor viitor in anii ce urmeaza. Acesta e motivul pentru care poti vedea oameni ce se schimba total, in rau sau in bine, de-a lungul unui deceniu.
Pentru mai multe informatii despre originile vestice ale epigeneticii, va recomand studiul Overkalix realizat de catre dr. Lars Olov Bygren de la prestigiosul Institut Karolinska din Stockholm. Spun origini „vestice” pentru ca in multe sisteme traditionale de medicina si Stare de Bine precum ayurveda sau yoga, acestea au fost intotdeauna fapte cunoscute.
Teoria selectiei naturale a lui Darwin, prezentand evolutia animalelor ca petrecandu-se de-a lungul „timpului geologic”, este parte a acestei povesti, bineinteles. Insa ce ramane, teoria epigeneticii, arunca oportunitatea si, implicit, responsabilitatea, pe umerii fiecarui individ. Destinul in atat de multe feluri nu este prestabilit, ci ales! Prin alegerile nutritionale si de viata, prin selectarea gandurilor si emotiilor pe care le gazduim in mintile noastre putem sa contribuim semnificativ – pozitiv sau negativ – la Starea noastra de Bine.
Bineinteles, arareori vom stoarce lapte din piatra seaca, insa poate, din cand in cand, vom reusi sa transformam vinul in apa. Poate ca putem modifica traiectoria starii noastre de bine suficient incat sa facem o diferenta semnificativa in fericirea noastra personala, a comunitatii si a viitorului nostru. Cateva dintre ierburile metabolice, precum Tulsi si Ghimbirul, ne pot ajuta in frumoasa dependenta de Starea de Bine.
Stiinta vedica a aratat ca Tulsi, Ghimbirul, Turmericul, Amalaki, Aris, Jatamansi, Jyotishmati, Scortisoara si intr-o anumita masura Ashwagandha sunt ierburi epigenetice, iar in ultimul deceniu stiinta vestica a confirmat faptul ca Tulsi si Ghimbirul pot patrunde pana la cromatina nucleului unei celule si pot supraregla Histona H3, un element cu rol esential in epigenetica.
Si daca asta nu este suficient de interesant, devine chiar mai captivant cand mergi in profunzime pentru a intelege semnificatiile acestui lucru. Tine cont de faptul ca:
Variatiile in raspunsurile individuale la ierburi depind de:
- Felul in care planta respectiva a fost crescuta si procesata;
- Fenotipul individului (expresie a structurii de profunzime);
- Interactiunile intre diverse componente ale dietei ce influenteaza absorbtia, metabolismul si chiar directiile de actiune ale plantei.
Este fascinant faptul ca ierburile pot declansa sau bloca evenimentele epigenetice. Cu alte cuvinte, folosirea pe termen lung a anumitor plante supraregleaza Histona si poate modifica abilitatea organismului de a raspunde la efectele benefice ale altor ierburi. E nevoie ca aceasta fraza sa fie subliniata:
Utilizarea pe termen lung a unei ierburi ce poate supraregla Histona poate modifica abilitatea organismului de a raspunde pozitiv la efectele benefice ale altor ierburi, alimente, situatii.
Acesta este mecanismul plantelor numite Yogavashi, precum Tulsi, ce pot amplifica efectele altor ierburi. Dupa atat de multi ani, uimirea mea in fata beneficiilor plantei Tulsi tot continua sa creasca.
Acum avem o sansa incredibila, iar aceasta sansa vine cu responsabilitati! Ar fi minunat daca am putea sa ne ajutam toti unii pe altii sa fim disciplinati si informati in legatura cu deciziile pe care le luam zilnic, cu alegerile pe care le facem si care pot avea efecte asupra intregii specii.
O expresie sanatoasa a genelor este fundamentala pentru Starea de Bine. Si, oricat de uimit as fi de Tulsi, de Ghimbir sau de alte ierburi ce ne pot ajuta in acest sens, responsabilitatea pentru Starea noastra de Bine nu poate sta nicaieri in exteriorul nostru – in niciun doctor, in niciun preot, in nicio planta sau oaza. Ci, la urma urmei, profunzimile starii tale de bine depind de natura inimii tale, a spiritului tau si sunt determinate de dragostea pe care o alegi si de harul caruia ii permiti sa umfle panzele vietii tale.
Add Comment