Tulsi, cunoscut si sub numele de Busuioc sfant, este raspandit pe teritoriul Indiei si folosit datorita calitatilor sale considerate vindecatoare. Cercetarile in vitro, atat pe animale cat si pe oameni, atesta proprietatile terapeutice ale Tulsi inclusiv pe cele adaptogene, antimicrobiene, antiinflamatorii, cardioprotective cat si efectele sale asupra imunitatii.
Am cercetat studiile publicate in carti, teze, conferinte inclusiv baze de date electronice precum Cochrane Library, Google Scholar, Embase, Medline, PubMed, Science Direct si Indian Medical. In total au fost identificare 24 de studii care au urmarit efectele terapeutice asupra tulburarilor metabolice, bolilor cardiace, imunitati si neurocognitiei. Toate studiile au raportat rezultate clinice favorabile si niciunul dintre ele n-a amintit de vreun efect advers.
Analiza studiilor a sustinut ideea utilizarii Tulsi ca planta a starii de bine si a sugerat ca acesta poate sta la baza unui tratament eficient impotriva unor afectiuni cronice precum diabetul, sindromul metabolic si stresul psihologic.
Introducere
Tulsi in hindi sau Tulasi in sanskrita (Busuioc sfant in romana din lat. Ocimum sanctum) este recunoscut ca o planta care poate fi folosita atat in bucatarie cat si in medicina, ce face parte din familia Lamiaceae si creste in subcontinentul indian. Tulsi este folosit in Ayurveda de mii de ani. In sistemul ayurveda, Busuiocul sfant este denumit si „Elixirul Vietii” si „Regina Plantelor Medicinale” datorita calitatilor sale, fiind folosit in tratarea unor afectiuni diverse. In „Indian Materia Medica”, extractul din frunze Tulsi este descris ca tratament pentru bronsite, reumatism si febra. Alte utilizari terapeutice ale Tulsi sunt pentru tratarea epilepsiei, a astmului ori a dispneei, sughitului, tusei, afectiuni ale pielii, infectiilor parazitale, nevralgie, dureri de cap, plagi, inflamatii, afectiuni bucale. Sucul din frunzele Tulsi a fost aplicat sub forma de picaturi pentru durerile de urechi, in vreme ce infuziile de ceai au fost utilizate pentru tratarea afectiunilor gastrice sau bolilor hepatice. Radacina si tulpina de Tulsi au fost folosite in tratarea intepaturilor tantarilor, a muscaturilor de serpi si a malariei.
In studii sunt descrise trei tipuri de Tulsi:
- Ocimum tenuiflorum (or Ocimum sanctum L.) include doua tipuri distincte din punct de vedere botanic si fitochimic: Rama sau Sri Tulsi (frunze verzi) si Krishna ori Shyama Tulsi (frunze purpurii),
- Ocimum gratissimum este cel de-al treilea tip cunoscut sub numele de Vana ori Tulsi salbatic/de padure (fruze verde inchis).
Cele trei tipuri de Tulsi sunt diferite din punct de vedere morfologic si al compozitiei fitochimice, insa difera si mai mult de alte specii Ocimum prin culoarea galbena a polenului, prin nivelele ridicate de eugenol si printr-un numar mai mic de cromozomi. In analiza este folosit termenul Tulsi atat pentru Ocimum tenuiflorum cat si pentru Ocimum gratissimum.
Tulsi a fost subiectul a numeroase studii stiintifice, iar aplicatiile sale terapeutice si farmacologice au fost intens cercetate in ultimii 10 ani. Numeroase studii in vitro si pe animale atesta faptul ca frunzele de Tulsi au efecte puternic adaptogene, metabolice, imunomodulatorii, anticancerigene, antioxidante, hepatoprotectoare, radioprotectoare, antimicrobiene si antidiabetice.
Obiectivul acestei analize este sa treaca in revista studiile facute pe oameni pentru a oferi dovezile privind eficacitatea clinica si siguranta folosirii Tulsi de catre oameni.
Descrierea studiilor
Au fost selectate 24 de studii clinice independente.
In aceste studii au fost implicati 1111 participanti cu varste intre 10 si 80 de ani, cu 8 studii clinice care au limitat varsta participantilor ≥40 de ani. Doar trei studii au inclus 100 sau mai multi participanti. Durata unui studiu a variat intre 2 si 13 saptamani, iar dozajul de Tulsi a variat intre 300 mg si 3000 mg, oferit de 1-3 ori pe zi sub forma de extract lichid din frunze Tulsi; 300 mg–1000 mg de una doua ori pe zi sub forma de extract etanolic din frunzele Tulsi; 6 g – 14 g pe zi ca extract din planta integrala si 10g de frunza proaspata de Tulsi, administrata de 4 ori pe zi in doze egale si sub forma de tinctura 30 de picaturi pe zi, in trei doze egale.
Din cele 24 de studii selectate doar opt au inclus placebo. Studiile au fost clasificate dupa: tulburari legate de metabolism, imunitate si functii neurocognitive.
Tulburari metabolice si diabet
17 studii au analizat tulburarile metabolice, 10 studii s-au concentrat pe diabetul de tip 2 sau pe sindromul metabolic cu masurarea nivelului de glucoza din sange, a lipidelor si a tensiunii arteriale, insa doar un singur studiu a urmarit simptomele asociate cu diabetul de tip 2, ca de exemplu polidipsia, polifagia, poliuria, transpiratia, oboseala, mancarimi ale pielii si dureri de cap. In plus, un singur studiu s-a axat pe obezitate si doua au urmarit schimbari ale nivelului acidului uric in cazul subiectilor cu guta.
In sase dintre studiile legate de tulburarile metabolice s-au folosit grupuri de control in care s-a utilizat placebo. Opt studii s-au intins pe durata a 2-5 saptamani, alte sase s-au intins pentru o perioada de 12-13 saptamani. Atunci cand durata de folosire a Tulsi a crescut de la 4-5 saptamani la 12-13 saptamani nivelele zaharului din sange au scazut dramatic comparativ cu zaharul in sange la subiectii aflati in grupurile de control. Rezultate remarcabile au fost obtinute si atunci cand Tulsi a fost utilizat ca adjuvant al hipoglicemicelor comparativ cu folosirea doar a medicamentelor alopate.
Primul test a avut loc in 1964, au participat 10 pacienti cu diabet de tip 2 si a durat 12 saptamani. Subiectilor le-au fost administrate 14 g de Tulsi Krishna.
S-a constatat o imbunatatire graduala a nivelului glicemiei la 9 din 10 pacienti. Zece ani mai tarziu, primul test clinic cu folosire de placebo aleator a raportat imbunatatiri semnificative ale glucozei serice si a nivelului de glucoza din urina, dupa patru saptamani de utilizare zilnica a 3,5g de frunze de Tulsi, la pacienti cu diabet de tip 2.
Suplimentar, Rai et al. a raportat ca dupa doua saptamani de suplimentare cu pudra de Tulsi s-a constatat o imbunatire a nivelului glicemiei si a proteinelor glicate, o reducere a nivelului acidului uric si o imbunatatire a profilului lipidelor la pacientii cu diabet de tip 2. In studii comparabile, cu o durata mai lunga, glicemia serica s-a imbunatatit. In mod similar, profilul lipidelor s-a imbunatatit semnificativ la pacientii cu sindrom metabolic si diabet, in trei teste clinice. Intr-un studiu separat s-a constatat imbunatatirea profilului lipidic la pacientii cu obezitate, iar alte studii au raportat imbunatatirea nivelului de lipide la subiecti sanatosi.
Un alt studiu, care a durat 12 saptamani, la care au participat pacienti cu diabet de tip 2, a constatat o imbunatatire semnificativa atat la nivelul glicemiei, cat si la nivelul HbA1c, dupa administrarea a 300mg de extract de funze de Tulsi, impreuna cu tratamentul antidiabetic obisnuit, comparativ cu administrarea doar a tratamentul obisnuit.
Un studiu similar, la pacientii cu diabet, a descoperit ca un consum de 2g de pudra din frunze de Tulsi (singura sau in combinatie cu frunze de curry) a condus la o imbunatatire semnificativa a nivelului zaharului din sange, dupa numai doua saptamani. Un studiu suplimentar, de 12 saptamani, cu pacienti cu diabet de tip 2, a constatat ca administrarea de 2g de extract de frunze de Tulsi (simplu, sau combinat cu Neem) a redus semnificativ simptomele afectiunii.
Alte sase studii au urmarit efectele Tulsi asupra sindromului metabolic. Doua dintre acestea au descoperit o imbunatatire semnificativa a tensiunii arteriale dupa ce pacientii au consumat zilnic 30ml de suc proaspat de frunze de Tulsi, respectiv 30ml de suc proaspat de frunze de Tulsi de doua ori pe zi, timp de 10-12 zile. Alt studiu a relevat normalizarea tensiunii arteriale la femei care aveau tensiunea mica.
Totusi, alt studiu a raportat imbunatatirea lipidelor serice, fara vreo influenta asupra tensiunii arteriale la adulti carora li s-au administrat zilnic 300 mg de extract etanolic de frunze de tulsi, tipm de 4 saptamani. Un studiu suplimentar a relevat imbunatatirea profilului lipidelor la pacienti adulti in varsta (60-80 de ani), cu simptome psihosomatice dupa administrarea de doau ori pe zi a 3 g de extract de tulsi (planta intreaga), timp de 12 saptamani.
Un alt studiu a raportat imbunatatirea profilului lipidic, precum si a indexului de masa corporala la pacienti obezi carora li s-au administrat capsule de 250mg de extract de frunze de Tulsi, de doua ori pe zi, timp de 8 saptamani.
Imunitate, inflamatii si astm
Imbunatatirea raspunsului imun a fost raportata in cinci studii clinice. Un studiu mic, in care s-a folosit aleator placebo, a descoperit cresterea raspunsului imun la adulti, dupa administrarea zilnica, inainte de masa, a 300mg extract etanolic de frunze de Tulsi, timp de patru saptamani, comparativ cu grupul placebo.
Alt studiu, de doua saptmani, la care au participat voluntari tineri carora li s-au administrat batoane nutritionale fortifiate cu 1g de extract etanolic din frunze de Tulsi, a constatat imbunatatirea raspunsului imun la infectii virale, reducerea virusului herpetic in saliva si scaderea nivelului de oboseala, comparativ cu grupul de control.
Doua studii clinice care au urmarit efectele administrarii zilnice a 10mg de extract apos de frunze proaspete de Tulsi la pacienti cu infectii virale acute si un studiu pe pacienti cu encefalita virala acuta au raportat o rata de supravietuire mai mare dupa patru saptamani de tratament la grupul Tulsi comparativ cu grupul care a fost tratat cu dexametazona. De asemenea, un studiu similar pentru hepatita virala a rapoartat imbunatatirea simptomelor dupa doua saptamani de tratament.
Un alt studiu, cu pacienti astmatici, a descoperit ca 500mg de frunze uscate de Tulsi, luate de trei ori pe zi au imbunatatit capacitatea pulmonara si au redus simptomele de astm in trei zile.
Efecte asupra sistemului nervos
Patru studii care au urmarit efectele neurocognitive au aratat imbunatatiri semniticative ale starilor de dispozitie precum si ale functiilor cognitive, indiferent de varsta, sex, formula, doza sau calitate. Functiile cognitive au fost urmarite si intr-un test aleatoriu de control cu placebo. S-a descoperit ca administrarea zilnica a 300mg de Tulsi la 40 de adulti sanatosi (17-30 de ani) a imbunatatit flexibilitatea cognitiva si memoria pe termen scurt. Efectele au fost semnificative dupa primele doua saptamani, comparativ cu grupul placebo, fara diferente semnificative in ceea ce priveste nivelul de stres. Acest studiu contrazice alte trei experimente clinice care au raportat o reducere semnificativa a anxietatii si a nivelului de stres dupa o utilizare pe o perioada mai lunga si cu o doza mai mare de Tulsi.
Efectele pozitive ale Tulsi asupra starilor de dispozitie au fost demonstrate de trei studii clinice, dintre care doua au raportat o reducere cu pana la 39% a simptomelor asociate stresului la pacienti cu probleme psihosomatice, comparativ cu grupul de control.
Concluzii
In ciuda lungii istorii a utilizarii traditionale si a raspandirii pe glob, relativ putine studii au fost realizate pe tema eficacitatii pe care Tulsi le are in vindecarea diverselor afectiuni umane. Aceasta analiza este prima in literatura de specialitate despre efectele consumului de Tulsi. Descoperirile din aceste studii au raportat efecte clinice favorabile ale utilizarii Tulsi in aceste afectiuni, sugerand ca aceasta planta adaptogena este cu adevarat eficace si are un rol important in tratarea afectiunilor psihologice, fiziologice, imunologice si metabolice cauzate de stresul vietii moderne.
Este foarte interesant ca Tulsi are efecte clinice in diverse domenii terapeutice, in special in cazurile in care inflamatia reprezinta un factor determinant. Exista dovezi clinice care releva efectele antiinflamatorii ale Tulsi si vin sa intareasca ideea potrivit careia consumul zilnic Tulsi are efecte benefice in cazul bolilor si neplacerilor psihice cauzate de stilul de viata modern.
Cea mai utilizata parte din Tulsi (frunza – proaspata sau uscata) are multipli compusi bioactivi (inclusiv eugenol, acid ursolic, betacariofilen, linalol, cineol. Eugenolul este continut de trei specii diferite de Tulsi are un rol important in mecanismele celulare care reduc nivelul glucozei din sange, inclusiv in prevenirea transformarii glucozei in albumina serica si inhibarea transformarii carbohidratilor complecsi in glucoza. In timp ce eugenolul si-a dovedit calitatile bioactive, substantele fitochimice din Tulsi sunt variate si complexe si au potential in tratarea diferitelor afectiuni. In plus, Tulsi contine o serie de alte substante active, cum ar fi fenilpropanoide (metil eugenol, acid rosmarinic), monoterpene (ocimene), sesquiterpene (germacrene) care singure, sau alaturi de alti compusi, au efecte terapeutice.
Toate studiile analizate au aratat efecte clinice favorabile, cu minime efecte secundare, sau fara efecte secundare, indiferent de doza, formula, varsta sau sexul participantilor. Nu s-au raportat decat stari usoare de ameteala. Cea mai mare durata de studiu a fost de 13 saptamani si nu s–au raportat efecte adverse pe termen lung. De asemenea, conform istoriei utilizarii traditionale a plantei, nu s-au raportat efecte secundare serioase, ceea ce recomanda Tulsi ca o planta sigura pentru uz de lunga durata.
Rezultatele acestei analize intaresc ideea ca Tulsi este atat sigur, cat si eficace, atat in mediu in vitro, cat si in mediu in vivo, pentru consumul uman, fiind cu adevarat planta a sanatatii si a starii de bine. Sub forma de ceai, are si o savoare fina, incomparabila.
Studiul integral este disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
Comenzi online pe www.organicindia.ro/magazin