Perspectiva actuala referitoare la endometrioza
Endometrioza este un sindrom complex, ce afecteaza aproximativ una din zece femei. Endometrioza este caracterizata de un proces inflamator cronic, estrogen-dependent, ce afecteaza in principal tesuturile pelviene, inclusiv ovarele si care presupune cresterea anormala a celulelor endometriale in afara uterului.
Este cea mai des intalnita cauza a durerilor cronice pelviene in cazul femeilor si una dintre cauzele infertilitatii. Din pacate, in acest moment nu exista un protocol de tratament standard acceptat. Cercetarile arata inca rezultate neconcludente sau contradictorii.
Societatea Americana de Medicina Reproductiva a clasificat boala de la stagiul I (endometrioza minimala), la stagiul IV (endometrioza severa), in functie de numarul, marimea, morfologia, localizarea leziunilor din tesutul endometrial. Afectiunile sunt denumite, potrivit Asociatiei Americane de Fertilitate, ca si endometrioza peritoneala, chisturi ovariene endometriozice si endometrioza profund infiltrativa (EPI). EPI este cea mai agresiva manifestare a endometriozei, caracterizata prin implantarea a mai mult de 5 mm de tesutul endometriozic in tesutul afectat.
Patogeneza si tratamentul endometriozei au fost indelung dezbatute si exista ipoteze variate. Dintre toate teoriile, cea mai cunoscuta este teoria implantarii a lui Sampson. Potrivit acestuia, din cauza menstruatiei retrograde, cateva celule endometriale sunt transportate in cavitatea peritoneala. Acest fenomen duce la implantarea celulelor endometriozice la nivelul peritoneului si la dezvoltarea leziunilor.
In ciuda prelevantei mari a acestei boli, factorii determinanti sunt inca neclari din perspectiva stiintifica actuala. Pana acum, printre cauzele declansarii endometriozei se numara factorii genetici, epigenetici, anatomici, hormonali, imunitari, inflamatori dar si factorii legati de stilul de viata si de mediu. Multe studii au scos la iveala ca stilul de viata si bunastarea psihologica pot afecta endometrul. De altfel, pe langa durerea cronica, depresia si anxietatea sunt principalele tulburari ale pacientelor care sufera de endometrioza. De asemenea, femeile care sufera de endometrioza au raportat tulburari de somn, stari de tristete, insatisfactie, nemultumire, pierderea capacitatii de munca, lipsa libidoului. Daca esti afectata de endometrioza, probabil ca stii, din pacate, aceste lucruri.
Endometrioza este o boala cronica care poate deveni recurenta. In general, terapia hormonala, medicatia si interventia chirurgicala sunt folosite pentru a usura simptomele bolii. In cazul unei conditii grave, precum EPI, interventia chirurgicala este astazi principala forma propusa de tratament.
Cercetarile confirma faptul ca dieta poate fi un factor de scadere a riscului declansarii endometriozei. S-a descoperit recent ca unele compotente si fitochimicale pot avea atat efect preventiv cat si terapeutic pentru endometrioza.
Despre perspectiva ayurvedica si plantele ayurvedice care pot contribui la starea de bine a persoanelor care sufera de endometrioza, vom vorbi in cele ce urmeaza.
O perspectiva ayurvedica
In ayurveda se considera ca majoritatea bolilor cronice provin din acumularea de toxine (Ama) in tesuturi. Aceasta acumulare determina dezechilibre pe termen lung. Acumularile de toxine (Ama) obstructioneaza canalele de eliminare in zonele afectate. Aceste blocaje nu permit nutrientilor sa patrunda in tesuturi si nici evacuarea reziduurilor tesuturilor. Ca urmare a acestor acumulari toxice, barierele naturale ale organismului si ritmul biologic natural sunt afectate.
Dr. David Frawley (Institutul American de Studii Vedice), considera ca endometrioza este o problema principala a doshei Kapha din cauza acumularii de celule si a supra-raspandirii acestora ca si in cazul unei tumori. Endometrioza poate fi insa privita si ca o problema a doshei Pitta din cauza naturii hormonale si inflamatorii a bolii. Dezechilibre ale doshei Vata sunt deasemenea implicate in endometrioza. Caracterul dureros al afectiunii plaseaza Vata in centrul dezechilibrului, confirmat si de tranzitul anormal al celulelor endometriale din locul lor natural catre alte tesuturi si organe. Tinand cont de aceste dezechilibre mai largi, se considera in general ca endometrioza este un dezechilibru de tip Sannipatika care implica toate cele trei doshe (Vata – Pitta – Kapha) intr-o masura diferita de la pacient la pacient. Desi nu exista un consens cu privire tipul principal de afectiune din perspectiva doshelor, majoritatea specialistilor considera ca endometrioza este in principal o problema vatica (Vata).
Intr-un tratat ayurvedic denumit Madhava Nidana (Roga Viniscaya), vechi de mii de ani, tradus pentru prima oara in limba araba in jurul anului 800 DC si publicat in limba engleza in anul 1974, sunt precizate simptome similare cu endometrioza cu referire la afectiunea denumita „Yoni Kada” sau tumoare vaginala.
Tinand cont de faptul ca din perspectivele ayurvedice endometrioza este un sindrom rezultat, printre altele, din acumularea de toxine, nutritie deficitara, digestie deficitara si dezechilibre ale creierului si sistemului nervos, tratamentul trebuie sa includa pasi de balansare a tuturor acestor dezechilibre in vederea reversabilitatii procesului sindromului. Obiectivul, din perspectiva ayurvedica, este sa se stimuleze abilitatile naturale de vindecare ale organismului nu doar pentru tratarea endometriozei, dar si pentru preventie, echilibru general si stare de bine.
Desi plantele medicinale ajuta, problema endometriozei este una holistica. Asadar, o nutritie suplimentata cu plante dar si un stil de viata sanatos, lipsit de stres si de excese, trebuie incurajat si adoptat.
Fiind vorba si de cauze ce tin de depuneri de Ama (toxine) pe tesuturi este important ca dieta si digestia sa fie optime si echilibrate, ficatul si rinichii sa functioneze bine si sa fie sanatosi, echilibrul hormonal optim si psihicul in forma. Intr-un cuvant, trebuie sa re-descoperi starea de bine, insa acest lucru tine foarte mult de tine si de schimbarile pe care esti pregatita sa le faci. Consumul de alimente si plante certificate organice si cosmetice ecologice, trebuie sa primeze, deci: fereste-te de chimicale, pesticide si erbicide.
Plante ce pot avea efecte benefice in endometrioza
Atentie: Nu consumati plante medicinale si nu aduceti modificari importante in dieta dvs. fara consultarea in prealabil a medicului sau specialistului. Suplimentele alimentare nu sunt menite a trata afectiuni si nici a suplimenta o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Plantele medicinale pot sustine sanatatea sistemelor dvs. insa nu exista temei stiintific actual, clar si complet, asupra actiunii acestora in edometrioza. Consumul nu trebuie sa fie experimental ci responsabil.
Turmeric
Turmericul provine din rizomul de Curcuma longa L. (Zingiberaceae) si este utilizat ca planta medicinala, aromatizant, condiment si colorant. In Asia, zona de unde provine, este utilizat in tratamentele ayurvedice si Unani Tibb pentru diverse boli precum colici, dureri de dinti, dureri in piept, tulburari digestive, rani, probleme ginecologice si menstruale.
Turmericul are peste 300 de componente biologice active, precum polifenoli, sesquiterpenice, diterpenice, triterpenoide, steroli, alcaloide. Curcuminoidele, compusi fenolici derivati din turmeric, sunt responsabile pentru culoarea galbena. Cele trei curcuminoide principale sunt: curcumina, desmetoxicurcumina si bi-desmetoxicurcumina.
Studii efectuate in laborator, in vitro sau pe animale, au scos la iveala faptul ca antioxidantul curcumin reduce inflamatiile prin suprimarea citokinelor inflamatorii. De asemenea, inhiba invazia, atasamentul si angiogeneza leziunilor endometriozice. Mai mult, curcuminul inhiba proliferarea celulara si influenteaza benefic apoptoza celulara. De aceea se considera ca acesta planta are beneficii dietetice si farmacologice in prevenirea si tratamentul entometriozei. Totusi, din cauza studiilor reduse ca numar in acest sens, rezultatele sunt considerate irelevante la scara mare. Este nevoie de studii suplimentare pentru investigarea efectelor curcuminului in endometrioza.
Shatavari este mentionata de Rasayana, una dintre cele mai importante ramuri Ayurveda. Rasayana se ocupa de plantele care promoveaza starea de bine a omului prin cresterea vitalitatii si rezistentei celulelor sale. Shatavari este considerata o planta foarte importanta pentru starea de sanatate si vitalitate a femeii.
Shatavari contine isoflavone, dovedite de catre cercetatorii Universitatii de Medicina din Tokyo (Japonia, 2018) ca inhiba cresterea celulelor endometriale canceroase.
Asparagus racemosus (lat.) este folosit la scara larga in Ayurveda. Este considerat un tonic uterin care curata, hraneste si intareste sistemul feminin reproducator. Totodata, Shatavari este folosit in mod traditional in cazul unor tulburari sexuale precum amenoreea, dismenoreea, sangerari uterine disfunctionale, menopauza, boli inflamatorii pelvine, precum endometrioza dar si pentru gonoree. Prin continutul de fitoestrogeni contribuie la echilibrul hormonal natural.
Desi estrogenul este cel care sustine inflamatia endometrului, fitoestrogenii sunt cei care tind sa echilibreaze nivelul de hormoni prin „pacalirea” receptorilor de estrogen de la nivelul tesuturilor. Astfel, acestia se ataseaza la anumiti receptori de estrogen astfel incat organismul nu mai tinde sa produca sau dupa caz sa supra-produca estrogen natural, primind mesaje de la receptorii incarcati de fitoestrogen.
Deasemenea, s-a dovedit (2016) faptul ca fitoestrogenii precum isoflavonele, continute si de radacina de Shatavari, au actiunie anti-inflamatoare impresionanta prin actiune antioxidanta si reglarea NF-κB (complex de proteine care controleaza transcrierea ADN-ului, productia de citokine si supravietuirea celulelor).
Shatavari poate ajuta tesuturile profunde si favorizeaza productia de sange, actiuni ce sprijina combaterea infertilitatii, pregateste uterul pentru conceptie, previne avortul spontan si actioneaza ca un tonic postpartum care normalizeaza uterul, favorizeaza lactatia si echilibreaza nivelul hormonilor. In plus, Shatavari poate fi de ajutor in cazul uscaciunii vaginale, tulburare care face parte din procesul natural de imbatranire a organismului.
Shatavari este considerat in ayurveda util si in cazul hemoragiilor, precum si pentru recuperarea de dupa o pierdere de sarcina. Studiile stiintifice au arata ca extractul blocheaza contractiile uterine si motilitatea spontana, blocand receptorii sensibili la oxitocina. Planta mai poate actiona ca sedativ uterin benefic in probleme precum dismenoreea (durerile menstruale).
Este nevoie de studii suplimentare pentru investigarea efectelor Shavari si a fitoestrogenilor in endometrioza.
Triphala
Triphala este un amestec si perfect omogen de fructe (Emblica officinalis, Terminalia chebula si Terminalia belerica) utilizat in Ayurveda in special pentru echilibrarea tranzitului intestinal si curatarea colonului. Triphala este o sursa importanta de Vitamina C naturala, acid elagic, acid galic si acid cebulinic. Studiile i-au confirmat proprietatile antiinflamatorii si antimicrobiene, de ajutor in afectiunile ginecologice inflamatorii.
Extractul de Triphala poate anihila radicalii liberi precum DPPH sau superoxidul. De asemenea, compusii fenolici prezenti in extract pot fi de ajutor in tratarea dezechilibrelor hormonale care conduc la tulburarile menstruale.
Triphala este benefica in echilibrarea vatica contribuind la curatarea colonului de depunerile de Ama (toxine) si de asemenea in reducerea naturala a greutatii corporale. Studiul in limba engleza poate fi consultat aici.
Este nevoie de studii suplimentare pentru investigarea efectelor Triphala in endometrioza.
Pentru controlul stresului cititi „Tot ce trebuie sa stii despre adaptogeni. Cum sa iti cresti vitalitatea si energia.”
Află mai multe detalii despre produsele ORGANIC INDIA și pătrunde în lumea beneficiilor celor mai renumite plante medicinale ayurvedice integrale, 100% certificate organic, pe organicindia.ro. Te invităm să devii parte din Comunitatea ORGANIC INDIA ROMANIA pentru a descoperi împreuna puterea transformatoare a celei mai bune alegeri: #AdevarataStareDeBine!
Bibliografie
Amin, Hanan A., and Siham K. Abunasef. „A Histological and Immunohistochemical Study of the Cyclic Human Endometrial Angiogenesis.” Life Science Journal 10.4 (2013).
Arablou, Tahereh, and Roya Kolahdouz-Mohammadi. „Curcumin and endometriosis: Review on potential roles and molecular mechanisms.” Biomedicine & Pharmacotherapy 97 (2018): 91-97.
http://www.ayurvedacollege.com/articles/students/endometriosis
„Isoflavone inhibits cell proliferation and the expression of signal transducer and activator of transcription 3 in human endometrial cancer cells.” Tokyo Med. Univ. 2018
Katiyar, Chandra Kant, Ramesh Kumar Duggal, and Bodapati Venkata Jagannadha Rao. „Herbal composition and method of manufacturing such composition for the management of gynecological disorders.” U.S. Patent No. 6,455,077. 24 Sep. 2002.
Mittal, Anil, and Rana P. Singh. „Anticancer and immunomodulatory properties of Tinospora.” Herbal Drugs: Ethnomedicine to Modern Medicine. Springer, Berlin, Heidelberg, 2009. 195-206.
Pandya, Manish R., and Dharmesh K. Golwala. „Evaluation of clinical efficacy and safety of ovoutoline forte tablet an herbal formulation in Dysfunctional Uterine Bleeding (DUB).” Indian Journal of Obstetrics and Gynecology Research 2.2 (2015): 108-116.
Pérez-Cano, F.J. and Castell, M., 2016. Flavonoids, inflammation and immune system.
Umarji, Mukta P., and H. Deepa. „Advances in the management of female infertility.” Perinatology 54.12 (2011): 54-58.
Add Comment