de Andrea Rossi – activist al miscarii „Food Justice” si nutritionist practicant certificat
Dezechilibrul hormonal este o problema inselatoare. Se poate ascunde sub multe simptome ce par legate de alte probleme.
Unele dintre cele mai comune semnale sunt:
- Probleme legate de somn
- Stari schimbatoare
- Ciclu menstrual neregulat
- Crestere in greutate
- Grasime in exces in zona abdomenului
- Pilozitate corporala excesiva
- Caderea parului
- Cearcane
- Nervozitate
Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele semne ce pot indica un dezechilibru hormonal. Aceste simptome creeaza frustrari si pot afecta serios calitatea vietii.
Asadar, cum sa fim proactivi in mentinerea sistemului hormonal sanatos si in echilibru? Una dintre cele mai importante masuri pentru sutinerea acestui delicat sistem tine de alegerile alimentare, si anume alegerea unei diete bogate in nutrienti si in fibre. Vom reveni la aceasta, insa mai intai sa definim hormonii.
Ce sunt hormonii?
Pentru a se mentine sanatos si plin de vitalitate, corpul nostru monitorizeaza cu atentie productia a diferite tipuri de hormoni. Hormonii sunt mesageri incredibil de importanti, produsi de catre glande, ce circula prin intermediul sangelui.
Hormonii regleaza senzatia de foame, ciclul de somn, emotiile, setea, libidoul, temperatura corporala, nivelul de glicemie, metabolismul, stresul si multe alte procese din organism.
Nivelurile de hormoni fluctueaza in mod constant in organism, ajustandu-se astfel incat sa tina in echilibru toate aceste procese. Acest echilibru hormonal poate fi afectat, insa, de diversi factori de mediu si de alimentatie, rezultand dezechilibre hormonale.
Dezechilibrul hormonal
Dezechilibrele hormonale apar din 4 mari motive:
- Stres excesiv
- O dieta deficitara (ex. bogata in zahar)
- Deficiente nutritionale
- Expunerea la chimicale sau poluanti din mediul inconjurator
Un tip de expunere periculos in acest sens este expunerea la xenoestrogeni. Xenoestrogenii sunt hormoni sintetici sau naturali ce imita structura chimica a estrogenului produs in mod natural de catre organism.
Problema cu xenoestrogenii este ca acestia pot lua locul estrogenilor din celulele receptoare, impiedicand buna functionare a celulelor si ducand la dereglari hormonale si fiziologice. Printre xenoestrogeni se numara parabenii, ce se gasesc in multe produse cosmetice, sapunuri si sampoane, aditivii alimentari artificiali, ce se gasesc in indulcitorii artificiali si ftalatii, ce se gasesc in materialele plastice.
Reechilibeaza-te!
Nu e surprinzator ca cea mai comuna problema asociata cu hormonii sunt dezechilibrele hormonale.
O metoda de a te echilibra hormonal este prin aportul suplimentar de fibre. Fibrele reprezinta un tip de carbohidrati ce intra in structura plantelor si se gasesc in toate plantele comestibile. Fibrele sunt probabil cel mai bine cunoscute pentru efectele lor benefice pentru tranzitul intestinal.
Beneficiile fibrelor, insa, nu se limiteaza doar la acest lucru! Acest tip de nutrient versatil poate ajuta la echilibrarea hormonala. Fibrele contin lignani, fitoestrogeni si izoflavonoide. Prezenta acestora stimuleaza productia de globulina. Aceasta se lipeste de estrogenul si xenoestrogenul in exces si este eliminata prin scaun. In acest fel, xenoestrogenii sunt eliminati din sange si se restaureaza echilibrul hormonal.
Fibrele sunt prietenii tai!
Doza optima de fibre este de aproximativ 25-30 de grame pe zi, insa cei mai multi adulti nu consuma mai mult de 15 grame zilnic.
O metoda buna de a creste aportul de fibre este prin consumarea, in acest scop, a mai multe fructe si legume bogate in fibre, precum avocado, anghinarea, zmeura, dovleacul, varza de Bruxelles, fasolea, mazarea, nuca de cocos.
O alta modalitate de a creste consumul zilnic de fibre este prin introducerea in dieta a semintelor de in sau a taratelor integrale de psyllium. Incepe cu o lingurita pe zi, apoi mareste treptat doza pana ce ajungi la o lingura pe zi. E nevoie de aceasta trecere treptata catre o cantitate mai mare pentru ca sistemul digestiv sa aiba timp sa se adapteze.
Tarate Integrale de Psyllium Organice
Taratele de psyllium sunt obtinute din semintele plantei Plantago ovata. Taratele de psyllium integrale contin atat fibre solubile, cat si fibre insolubile, si pot fi folosite in loc de faina in cocaturi, dar reprezinta si un bun inlocuitor pentru oua datorita texturii lipicioase pe care o capata in contact cu apa.
Adaugate in mancare, taratele integrale de psyllium dau o aroma subtila de nuca si iti ofera un aport considerabil de fibre. Una dintre cele mai simple metode de a include taratele de psyllium integrale in dieta ta este prin introducerea lor in smoothie-uri sau in iaurt. Pentru o textura placuta, incearca sa adaugi tarate de psyllium si in salate.
Este foarte important ca fibrele pe care le consumi sa fie 100% oganice! In acest sens, Taratele de Psyllium Integrale de la ORGANIC INDIA sunt ideale: sunt 100% certificate organic, nu contin organisme modificate genetic, pesticide, erbicide sau alte chimicale si au doar un singur ingredient: Psyllium bio de cea mai inalta calitate, cu un continut de peste 85% fibre!
Cea mai buna metoda de a caracteriza fibrele este prin aceasta metafora prietenoasa:
Fibrele sunt colectoarele de deseuri. Fibrele actioneaza drept colectoare de deseuri in intestine, unde „prind” hormonii in exces si alte toxine si le elimina prin scaun. Daca nu ai suficient de multe colectoare de deseuri, „gunoiul” incepe sa se stranga si… nimeni nu isi doreste asta – nici tu, nici „vecinii” tai!
Nu stii de unde sa incepi? Incearca aceste 5 retete de smoothie-uri cu Tarate Integrale de Psyllium!
Avantajul ORGANIC INDIA
ORGANIC INDIA a fost prima companie din lume care a produs și a comercializat Psyllium organic. Folosim tehnici avansate de curățare care ne permit să facem ceea ce era cândva imposibil – să producem Psyllium certificat organic!
Folosim un proces cu abur uscat pentru a curăța Psyllium-ul nostru organic. Psyllium-ul convențional este curățat în mod obișnuit printr-un proces de fumigare utilizând bromură de metil, apoi sterilizat cu oxid de etilenă.
Folosim practici de rotație a culturilor ecologice. Culturile convenționale de Psyllium sunt în mod obișnuit rotate cu chimen, muștar și grâu, care sunt tratate cu pesticide chimice, erbicide și îngrășăminte. Aceste pesticide sunt periculoase pentru sănătate și cresc toxicitatea chimică în sol, apă și aer.
Fiecare achiziție de Psyllium ORGANIC INDIA contribuie la existența durabilă a Planetei!
Sursa articol / foto: us.organicindia.com
Add Comment