Ghidul tău pentru cumpărături de sărbători conștiente

Începând cu luminițele jucăușe prinse în brazi și până la muzica veselă, semnele sărbătorilor de iarnă pot fi sesizate peste tot. În timp ce cumpărătorii entuziasmați își fac listele cu daruri, comercianții se străduiesc să cucerească piața și să se afirme.

Pe măsură ce reclamele cu ofertele și reducerile de sărbători îți invadează email-ul, reacția ta este să dai „click” după „click” pe link-urile primite. Să îți umpli până la refuz coșul de cumpărături și să profiți de avantajele ofertelor este scopul tău pentru a te asigura că vei oferi cadouri tuturor celor ce se află pe lista ta.

Dacă plănuiești să cheltuiești pe epuizantele cumpărături de sărbători suma obișnuită, de ce să nu creezi mai mult impact practicând shopping-ul conștient?

Iată cum să faci conștient cumpărături de sărbători:

Se pare că sintagme precum „sustenabilitate”, „responsabilitate socială” și „consumerism conștient” sunt din ce în ce mai utilizate în prezent.

Apelul către cumpărători, acela de a cumpăra de la producătorii locali pentru a susține micile afaceri, este tot mai frecvent în perioadele sărbătorilor de iarnă. Dar ce înseamnă să realizezi cumpărături de sărbători dovedind responsabilitate socială? Vestea bună este că există numeroase demersuri simple pe care le poți face pentru a fi un cumpărător mai conștient.

Mai jos vei găsi un ghid menit să te ajute să privești mai detaliat conceptul de cumpărături de sărbători conștiente. De la a cumpăra de la producători locali până la a căuta etichete care să dovedească o certificare de Comerț Echitabil sau faptul că ai achiziționat un produs organic, te vom ghida către aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a deveni un cumpărător mai conștient.

1. Apelează la cumpărături efectuate pe plan local și achiziționează produse din magazine mici

Una dintre cele mai simple modalități de a practica shopping-ul conștient în perioada sărbătorilor este să arunci o privire în preajma ta. Sloganurile „cumpărături locale” și „să sprijinim afacerile mici” ar putea să-ți vină în minte. Când vei efectua cumpărături de sărbători de la producătorii locali, vei lua decizia conștientă de a-ți susține prietenii și vecinii, reducând totodată impactul asupra mediului. Răsplata că ai făcut asemenea cumpărături este că vei găsi mărfuri unice, produse handmade de calitate, ce provin din surse locale și din agricultura responsabilă.

În loc să mergi să la cumpărături în mall-urile pline de cumpărători grăbiți, de ce să nu vizitezi magazinele producătorilor locali?

Vei găsi daruri handmade incredibile, de la ceramică la bijuterii și articole textile lucrate manual. Imaginează-ți privirea celor dragi când vor vedea cadoul unic pe care l-ai ales special pentru ei! Nu numai că vei aduce bucurie celor care vor primi darurile tale, dar vei ajuta și comercianții locali să-și susțină familiile.

Nu știi care sunt producătorii locali din zona în care locuiești? O soluție la îndemână este să faci o vizită pe platforma ce include harta producătorilor locali din țara noastră. Cu ajutorul acestei platforme poate fi văzută nu numai harta pe care pot fi identificate zonele în care sunt producători locali, ci se poate realiza și listarea acestora. Nu îți va fi greu să găsești anumiți producători întrucât ai posibilitatea să te folosești de o filtrare prin intermediul cuvintelor-cheie, a categoriilor și a județului vizat. Utilizând platforma vei avea posibilitatea să găsești producători locali de produse agro-alimentare, de produse textile, de produse din lemn, din metal, din sticlă, din piele, dar și producători de bijuterii, de produse pe bază de plante, de produse cosmetice etc. De asemenea, târgurile de Crăciun organizate în marile orașe din țară oferă și ele oportunitatea de a cumpăra de la producători locali, de a găsi produse tradiționale, homemade și handmade.

Spre exemplu, în funcție de regiunea în care locuiești, câteva exemple de târguri de Crăciun sunt cele din orașe precum București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Oradea, Bistrița, Iași etc.

2. Brand-urile tale preferate practică responsabilitatea socială?

Cu fiecare utilizare a cardului în sezonul sărbătorilor ai posibilitatea de a efectua cumpărături conștiente. Întreabă-te de ce ai ales să cumperi de la un anumit brand. Cu alte cuvinte, care este motivul pentru care cumperi de la companiile pe care le preferi în mod special? Spre exemplu, cumperi cafea de la un magazin local pentru că știi că produsul are certificarea ce dovedește Comerțul Echitabil sau pentru că vrei să vezi un anumit logo? Realizând o mică schimbare în perspectiva de a efectua cumpărăturile poți să faci o diferență pentru lume.

Numeroase brand-uri au început să susțină cauze care să dovedească responsabilitatea socială. De la susținerea programelor educaționale până la realizarea unor grădini pentru comunitate, companiile au început să caute modalități prin care să ofere ceva în schimb comunităților. În calitatea ta de consumator, ești tentat/ă să acorzi mai multă încredere și loialitate brand-urilor ce procedează astfel. De aceea, ești dispus/ă să plătești în plus dacă vrei să susții o anumită cauză. Loialitatea față de un anumit brand se bazează parțial pe credințele personale și pe principiile tale etice. În această perioadă a sărbătorilor, găsește timp pentru a căuta brand-uri ce susțin cauze sociale. Gândește-te care sunt cauzele sociale sau care țin de mediu care sunt cu adevărat importante pentru tine și caută acele brand-uri ce corespund principiilor tale.

3. Uită-te după certificările conștiente care țin de protejarea mediului

O modalitate extraordinară de a deveni mai conștient/ă de protejarea mediului este să cauți, pentru cumpărăturile de sărbătorit, acele produse care dețin diferite certificări. Acestea pot include, de exemplu, etichetări precum USDA Organic, fără GMO (organisme modificate genetic) și de Comerț Echitabil (Fair Trade). O companie trebuie să treacă printr-un proces al aplicării, al inspectării și al obținerii certificării pentru a-și putea adăuga una dintre etichetări pe produsele sale. Să vedem care sunt câteva dintre aceste certificări și ce înseamnă ele pentru tine, în calitate de consumator.

Certificarea Comerț Echitabil (Fairtrade)

Comerțul echitabil a fost creat pentru a sprijini meșteșugarii locali și micii fermieri, pentru ca aceștia să poată avea parte de valoarea justă a propriilor produse. Practicile comerțului echitabil asigură fermierii că vor avea un mod de viață mai sustenabil. Se promovează condiții mai sigure de muncă și se contribuie la asigurarea posibilității ca și comunitățile locale să se poată susține singure.

În calitate de consumator, când găsești etichetarea Comerț Echitabil vei avea siguranța că ai achiziționat produse prin care vei susține fermierii locali și comunitățile din care provin aceștia. În cadrul ORGANIC INDIA există deja o tradiție în acest sens, tradiție ce vizează creșterea standardelor privind protejarea mediului.  Acesta este motivul pentru care ceaiurile ORGANIC INDIA dețin eticheta Comerț Echitabil.

Corporație cu Certificare B

Să devii o corporație cu Certificare B este similar cu a obține certificarea de Comerț Echitabil. Companiile ce dețin o Certificare B îndeplinesc cele mai înalte standarde în privința performanțelor în ceea ce privește protejarea mediului și responsabilitatea socială. Aceste companii promovează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrători, contribuie la diminuarea sărăciei și la crearea unui mediu mai sănătos. Pe scurt, o companie de acest tip face parte dintr-o tendință globală care își demonstrează forța pentru a face un bine.

Nu numai că ORGANIC INDIA deține Certificarea B, dar în anii 2018 și 2019 a obținut și titlul de „Cea mai Bună pentru Lume”. Această recunoaștere se acordă doar celor mai bune 10% dintre companiile ce dețin o asemenea certificare.

Certificarea EU Organic și fără organisme modificate genetic

Logo-ul pentru certificare ecologica al UE garanteaza faptul ca produsul in cauza respecta standardele Europene privind produsele organice. Consumatorii care cumpara produse ce poarta acest logo pot avea incredere ca cel putin 95% dintre ingredientele din compozitie au fost produse ecologic, produsul respecta regulile schemei oficiale de inspectie, a venit direct de la producator intr-un ambalaj sigilat si ca produsul poarta numele producatorului sau al vanzatorului si numele sau codul organului de inspectie. Speranta este ca, pe termen lung, logo-ul UE certificat organic va fi capabil sa rezolve problemele comerciale cu care se confrunta astazi sectorul alimentar ecologic.

Non-GMO Project Verified Logo, blue and green with orange butterfly. Un organism modificat genetic este un organism al cărui material genetic a fost alterat prin inginerie genetică. Numeroase state ale lumii impun ca prezența organismelor modificate genetic să fie etichetată. În SUA de exemplu, producătorilor li se cere să eticheteze prezența organismelor modificate genetic până în 2022. Departamentul de Agricultură al SUA colaborează îndeaproape cu Administrația SUA pentru Alimentație și Medicamente, dar și cu Agenția pentru Protecția Mediului pentru a se asigura că organismele modificate genetic sunt sigure pentru oameni, pentru animale și pentru plante.

În cadrul ORGANIC INDIA s-a luat angajamentul să se ridice standardele de protejare a mediului adoptându-se practici precum agricultura bio-regenerativă, organică, fără ca aceasta să se bazeze pe utilizarea organismelor modificate genetic. Produsele ORGANIC INDIA dețin cu mândrie etichetarea USDA Organic și cea care presupune lipsa organismelor modificate genetic.

4. Diminuează-ți amprenta de carbon

O altă modalitate prin care poți să devii un cumpărător cu o mai mare responsabilitate socială de sărbători este să-ți reduci amprenta de carbon. Plecând de la ambalajele pentru alimente și călătoriile cu avionul, există alternative mai verzi, ce sunt mai prietenoase cu mediul. Dacă fiecare ar implementa practicile cele mai bune, am putea să reducem semnificativ cantitatea deșeurilor produse de sărbători. Reciclarea hârtiilor, a plasticului și a cutiilor este un început bun, dar ce ar fi dacă ai diminua și cantitatea acestor produse? Din ce în ce mai multe persoane încep să-și regândească modul în care efectuează cumpărăturile și au adoptat minimalismul pentru a reduce impactul asupra mediului.

Iată câteva modalități prin care poți să diminuezi amprenta de carbon în timp ce te ocupi de cumpărături de sărbători într-un mod responsabil:

  • Adoptă minimalismul
  • Orientează-te către cumpărături second-hand
  • Vei diminua cantitatea de ambalaje și de hârtie pe care le folosești pentru cadouri
  • Trimite felicitări electronice sau un mesaj-video de sărbători
  • Cumpără produse de bună calitate
  • Achiziționează credite de carbon

Dacă în planurile tale de sărbători intră și călătoriile, în loc de cele cu avionul ai putea alege să te deplasezi cu mașina. În cazul în care condusul nu este o opțiune, poți să-ți iei mai puține bagaje. Dacă fiecare pasager s-ar lipsi de cel puțin o pereche de blugi, s-ar putea elimina până la 59 t de dioxid de carbon. Chiar și o pereche de blugi în minus ar fi îndeajuns pentru a se face o mare diferență!

De asemenea, ai putea opta și să te cazezi la un hotel eco, să folosești bilete electronice pe cât posibil și să explorezi o anumită zonă mergând pe jos sau cu bicicleta în loc să mergi cu mașina. Micile acțiuni pot să aducă o mare diferență.  Cumpărăturile de sărbători conștiente nu se referă doar la ceea ce vei pune sub brad.

Este vorba de analizarea impactului pe care cumpărăturile tale îl poate avea asupra mediului. Implementând aceste câteva măsuri vei putea să devii un cumpărător mai responsabil.

Sărbători eco, dar și mai conștiente

În acest sezon al cadourilor provoacă-te pe tine, dar și pe cei din jurul tău, să fiți mai atenți la modul în care veți efectua cumpărăturile de sărbători. Găsește moduri în care poți să ajuți și tu ca lumea să devină un loc mai bun, de exemplu cumpărând de la producătorii locali, diminuându-ți amprenta de carbon și susținând brand-urile ce sunt responsabile față de mediul înconjurător.

După cum spunea antropologul Margaret Mead, Nu există nicio îndoială asupra faptului că un număr mic de oameni care gândesc profund, care își iau angajamente, poate schimba lumea. Este într-adevăr un lucru care a fost și este valabil.”

Poți face un prim pas spre a schimba și tu lumea efectuând cumpărături de sărbători conștiente .

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness